De unde ura pe Huidu

De fapt, ceea ce suprinde în reflectarea media a tragediei provocate de Şerban Huidu e cantitatea imensă de ură pe care a reuşit s-o catalizeze realizatorul TV. Dincolo de oribilul accident, acest gen de stigmatizare are şi alte cauze, care merg în trecutul lui Huidu, dar şi în felul nostru de a fi. 

În privinţa lui Huidu însuşi şi a antecedentelor sale, nu e vorba de celelalte contravenţii de şofer, ci de calitatea de realizator al “Cronicii cârcotaşilor”. Timp de peste un deceniu, Şerban Huidu a judecat din studioul TV, alături de Găinuşă, cam tot ce-a fost notoriu în România. Numărul persoanelor publice, fie ele oameni de televiziune sau invitaţi-paiaţă ca Gigi Becali, care au fost taxate de cei doi şi echipa lor în emisiune e foarte mare. Stilul conflictual al realizatorului are, aşa cum am spus-o şi în alte părţi, destule de-a face cu modul tranşant în care foştii clienţi de la “Cronică” îl judecă acum.

Probabil că dacă ar fi fost vorba de o altă persoană, valul de oroare publică ar fi fost mai mic. Presa nu s-ar fi dus la Oana Zăvoranu şi Gigi Becali pentru reacţii, fiindcă singurul motiv pentru care cei doi au fost contactaţi e calitatea lor de abonaţi la emisiunea lui Huidu.

Cu asta ne ducem, însă, la cea de-a doua cauză a tăvălelii care are loc în aceste zile în mass media. Există, desigur, în ţara asta şi o serie de oameni care nu au trecut prin colimatorul Cârcotaşilor, până acum. Printre aceştia se numără, probabil, şi jurnalişti care au avut ideea de a contacta oameni ca Becali sau Zăvoranu legat de întreaga poveste, infestând în consecinţă spaţiul public cu prostii şi bombe retorice cu ceas. Ce i-a mânat pe ei în luptă? Probabil, succesul lui Huidu. Invidia pe un cetăţean care a trecut prin multe, dar s-a menţinut în centrul atenţiei mai bine de 10 ani. Augmentat într-un fel de cyborg ucigaş de propriu-i maşinoi, realizatorul a făcut figură perfectă de Goliat într-o întâmplare tragică, din care a lipsit David. Pe care David au simţit nevoia să-l suplinească tot felul de reporteri cu idei stupide. E asta etic, din punctul de vedere al mass media?

Desigur că nu. Dar aduce rating şi vinde ziare. Şi asta pentru că reporterii cu pricina simt într-un anumit mod publicul, dornic şi el ca mărimile zilei, cele cu maşinoi, carieră, soţie, copii şi celebritate să o încaseze, măcar din când în când. Desigur că ceea ce a făcut Huidu este greu de calificat, chiar dacă a fost numai o greşeală şi nu o călcare deliberată a liniei continue. Însă recolta impresionantă de ură publică cu care s-a ales e relevantă şi în sensul unei anume Românii, care nu prea are altă treabă în viaţă decât să caşte gura la accidente.

Articol scris pentru ediţia de tipar a ziarului “România liberă” de miercuri, 19 octombrie

P.S.: Şi “Evenimentul zilei” a vrut să ştie de la mine ce şi cum despre Huidu; puteţi vedea articolul scris de Cristian Bândea aici. Cam acelaşi lucru l-am spus şi pentru Werock.ro, site-ul nou-lansat de Adrian Toca. Dar, în orice caz, în ultimă instanţă traseul viitor al “Cronicii Cârcotaşilor”, varianta de TV şi cea de radio, depinde şi de o eventuală decizie administrativă, a SBS Broadcasting.

Enhanced by Zemanta
  1. Tiberiu Cazacioc Reply

    Salut

    Pot fi foarte multe explicatii. Ce nu inteleg este de ce, de exemplu, stirea despre aceasta nefericita intamplare este stirea numarul 1 la Telejurnal, in 19 octombrie 2011? Poate fi o stire, dar nu nationala, la cateva zile dupa. Serban Huidu, este un entertainer, stirea putea fi la momentul intamplarii, adica duminica, dar nu la 2-3 zile dupa aceea. Dupa aceea, este treaba politiei si a justitiei. Este si misiunea media sa educe. La un program national de news, nu concurezi cu cei de la televiziunile comerciale, pe dezbatere. Ca a exista si un comentariu pe margine stirii, aseara, la TVR I, de fapt numai speculatii. In ce priveste necazul lui Serban si al celor care au murit brusc, ce pot spune: Simona Sensual a primit doar o inchisoare cu suspendare, pentru conducere fara permis, a 2-a oara parca. Asadar galeria asa-ziselor vedete-care-nu-patesc-nimic-pentru-ca-sunt-vedete, continua a se extinde cu fel de fel. Asa cum pentru marea coruptie avem nevoie de exemple, nu inteleg de ce in America esti arestat pentru bautura la volan, iar in Romania, daca esti VIP (de orice fel), esti iertat. Este chiar datoria lui Serban sa spuna public ca nu vrea sa intre in galeria celor care sunt scapati pentru ca au notorietate. Cineva totusi, la un moment dat, va trebui sa fie sau sa dea exemplu. Ca in Occident.

  2. Iulian Comanescu Reply

    Tiberiu: Good point cu data de difuzare. În privinţa misiunii educative a media, cred că facem figură de burtă-verde dacă o atribuim şi altora decât canalelor publice.

Post your thoughts