De mâine, scriu în “România liberă”

După ce, o vreme, am lipsit din paginile presei scrise, revin începând de mâine, în fiecare marţi, cu o rubrică numită Oameni şi etichete. Am ales România liberă fiindcă e unul din cotidienele quality al căror tiraj nu s-a făcut ţăndări în urma crizei. În plus, pe el nu scrie “mogul”, ci Dan Adamescu/WAZ, iar relansarea Garcia, ultima, mi se pare cea mai promiţătoare pe care am văzut-o recent.

Conform înţelegerii cu “România liberă”, textele integrale se vor găsi pe net numai pe Comanescu.ro. Iată-l pe primul: 

Cei doi Cabrali

La doi ani şi jumătate după ce a încercat blogosfera cu mouse-ul, Cabral Ibacka e unul din cei mai populari şi mai simpatizaţi bloggeri din România. Cât de tare îi foloseşte asta lui, personal?

Blogul e o unealtă foarte eficentă de brand personal, adică de construcţie şi apărare a propriei reputaţii. E clar de ce: vedetele, cum e Cabral, dar mai ales ne-vedetele, pot spune ce au de spus fără să aştepte o întrebare de la un ziarist. Cabral ar putea fi pe cai mari?…

Discursul de pe blog al lui Cabral surprinde. Prezentatorul de la Acasă e nu numai băiat deştept – la propriu -, ci şi decent, “de-acum” ca problematică, gramatical, amuzant, autoironic. O mică revelaţie. Fără ironie.

De fapt, chiar asta-i problema. Cum adică, revelaţie? Să nu ne ascundem după deget: nu ne aşteptam ca prezentatorul de la Acasă TV să aibă atâtea de spus. Asta e mirarea noastră, a celor care nu ne uităm prea des la “Poveştiri”. Dar ce-ar spune publicul TV al lui Cabral?

Probabil, nimic. El, publicul de pe Acasă, intră mai rar pe internet. De fapt, Cabral.ro nu prea contează pentru Cabral.acasă. Contează doar pentru noi. E o ruptură între “avatarul TV” şi cel de pe internet.

Desigur că ar fi crud să-i reproşăm lui Cabral că e mai mult decât pare la televizor. Nu putem spune decât că, deocamdată, Cabral.ro e non-profit. Ceea ce nici nu-i aşa de rău, dar, pe de altă parte, construcţiile de brand personal se leagă de bani, ca orice branduri. Rămâne o singură întrebare: cum se vede Cabral peste cinci ani? Dacă seamănă cu extensia lui punct ro, atunci nu putem decât aplauda.

P.S.: O să răspund şi aici la o întrebare pe care mi-a pus-o Mihaela pe Twitter, ca să evităm neclarităţile: Nu, nu “mă duc” nicăieri. Colaborez cu o rubrică undeva, cum am făcut în trecut la “Evenimentul zilei” sau “Adevărul” şi cum fac, încă, la “Dilema” şi “Esquire”, din plăcerea de a scrie şi ca să capăt expunere. Cartea mea de muncă e în continuare la Comanescu (firma). Director general sau aşa ceva, contabilul ştie mai bine.

 1. Alin Zăinescu Reply

  aveam un comentariu mai larg pe tema asta dar tehnologia a tăiat din elan ):- dar. o parte din publicul de pe Acasă intră foarte des pe Internet. promit să revin cu date ce pot să susțină afirmația mea.

 2. Iulian Comanescu Reply

  Acasă TV? Multe sunt paradoxurile targetării, gen “doctorii docenţi în chimie consumă tabloide yellow”, dar chiar dacă e aşa, mă îndoiesc că publicul de net al Acasă TV (orice-ar însemna asta) se suprapune peste targetul Cabral.ro.

 3. Marian Stavaroiu Reply

  Cit priveste noua colaborare : la mai mare !
  Despre Cabral: Imi inchipui ca, inca de mic copil, Cabral a avut de luptat cu mentalitati obtuze. Avea de ales intre doua cai diferite: varianta “ma p.. pe voi toti“ si varianta “indiferent ce spuneti voi, eu va voi cuceri prin puterea exemplului pozitiv“.
  Din fericire a ales cea de-a doua varianta. Si pentru asta il apreciem si ii multumim ca exista.
  Am si eu o problema cu Cabral: el scrie mai mult decit pot eu citi. Tre` sa recuperez, asa nu se mai poate !

Post your thoughts