De ce vrem Legea presei de Ziua presei?

Alergia jurnaliştilor şi a comentatorilor media independenţi faţă de o lege a presei românească e cunoscută, pentru oricine a urmărit fenomenul. Totuşi, iată că azi, societatea civilă a decis să înainteze un asemenea proiect Parlamentului. De ce?

Dacă vă uitaţi pe proiect, o să vedeţi că stipulează tocmai faptul că libertatea de expresie nu e îngrădită. Cel puţin, nu suplimentar faţă de reglementările existente:

Legea presei – proiect CJI şi ActiveWatch

Prin contrast, pe piaţă există proiecte ca al lui Ioan Ghişe, care cere examene psihologice pentru ziarişti, şi multe altele de alte nuanţe, care merg până la tentativa absurdă de a monitoriza internetul pentru limbaj obscen. Par toate acestea prostii? Experienţa maghiară arată că nu e aşa. Acolo, foştii reformişti ai lui Viktor Orban au reuşit să impună o lege care dotează presa în ansamblu cu un fel de super-CNA (acesta operează doar în materie de TV în România şi alte ţări democratice) şi un fel de “ţar al presei”. La modul cum trec prostiile prin Parlamentul României, nu m-ar mira să ne trezim fără să vrem cu o lege.

Descărcaţi tot setul [zip] de documente înaintat de CJI şi ActiveWatch Parlamentului.

Post your thoughts