De ce şi cum o să dispar de la Evenimentul zilei

Că tot a scris Şuţu (felicitări pentru surse) despre darea mea afară de la “Evenimentul zilei”, mă bucur în primul rând că ea s-a petrecut în acelaşi lot cu oameni la care mă uit de jos în sus, ca Nicolae Manolescu sau Christian Mititelu. Explicaţia pe care mi-a dat-o ieri Vlad Macovei, redactorul-şef al ziarului, e lipsa de bani, motiv pentru care ziarul a renunţat la toţi colaboratorii, cu excepţia oamenilor care scriu “editoriale mari”, ca H.-R. Patapievici, Mircea Cărtărescu sau Mircea Mihăieş. Nu e chiar “Senat unicameral”, cum zice Cristi Şuţu, fiindcă eu nu făceam parte din niciun Senat, la fel ca şi ceilalţi tăiaţi de pe listă: trimiteam patru sau cinci materiale pe lună şi emiteam o factură pentru o sumă.

Bineînţeles, era mai mult o acţiune de imagine pentru mine, decât o sursă de venit, şi singurul meu regret e că am plecat din paginile unui ziar care nu aparţinea mogulilor, nu fiindcă aş avea ceva cu mogulii, ci fiindcă din considerente de brand a scrie la moguli, presta pentru ei creează o mică problemă. Altfel, despărţirea era normală, dintr-un motiv foarte simplu: cifrele EVZ arată aşa. Probabil că sâmbăta, când aveam rubrică, nu erau mai mult de 20 de mii de exemplare vândute. Astfel încât pierderea e una simbolică, iar regretele mele sunt pe măsură.

Părerea mea e că “Evenimentul zilei” s-a amputat de câteva din cele mai pertinente condeie din presa românească – şi nu mă refer la mine însumi, fiindcă eu prestam o rubrică “de lux”, nişte comentarii specializate şi destul de potolite despre comunicare, ceea ce e un pol de influenţă mai curând decât un aspirator de public pentru un ziar. Ci la şarjele analitic-tăioase ale lui Andrei Postelnicu, la faptul că Rodica Culcer (dacă pleacă) era o persoană cu care nu puteai fi de acord uneori, dar alteori avea marele dar de a-ţi schimba ideile, la prospeţimea lui Adi Georgescu şi contextualizările experte de politică externă ale lui Christian Mititelu. În loc de asta, rămâne un corp destul de omogen de editorialişti: H.-R. Patapievici, Mircea Mihăieş, Mircea Cărtărescu, Ioana Lupea, Mircea Marian. Nu e treaba mea să fac scenarii politice, nu pot decât să sper că textele lui Exarhu, care sunt pe alocuri antologice, rămân: mi se pare că el e-n Senat, calitate în care a băut câteva sucuri cu managementul de la “Evenimentul zilei”, fiindcă din câte ştiu asta face Senatul. Interesant e că, pe pielea mea, lucrurile se văd aşa: am tot mai mult succes în general, pe zona de business, dar mai puţine locuri în care să scriu, în presă. Şi nu e vorba de ce mi se oferă, ci de ce mă tentează. Prin mai 2008, când m-am întors la “Evenimentul zilei”, ziarul avea peste 50 de mii de exemplare vândute şi un management nou, în care îmi puneam speranţe. Acum are 35 de mii şi pierderea de vreo 30% e mai mare decât panta descendentă pe care se află cifrele ziarului de multă vreme, cam de la plecarea lui Ion Cristoiu. Acum câteva săptămâni, am renunţat la o altă colaborare “de presă”, fiindcă beneficiarul îmi propunea o sumă modică pentru nişte lucruri care mi-ar fi luat în jur de o zi şi jumătate de lucru, ca să le fac bine.

Nu pot decât să mă felicit că m-am plasat unde trebuie acum câţiva ani – şi fac o plecăciune şi trimit un bobârnac către prietenul meu Mărgărit, care mi-a împuiat capul cu internet şi pe care l-am ajutat, de multe ori amical, mai ales la începuturile a ceea ce azi se cheamă HotNews.ro. Vedeţi aici pe blog reclame la BMW şi Media Consulta, de pildă, ceea ce înseamnă că new media aduce venituri destul de consistente, inclusiv dacă faci lucrurile cu stricteţea din presa scrisă: regie care să te reprezinte (ARBOinteractive), conţinuturi publicitare separate de zona editorială. Sigur, sunt doar câteva simptome pe care le resimt eu, e mai dificil să generalizezi. Presa scrisă o să existe şi în continuare şi o să mă mai vedeţi în ea – mai scriu la “Dilema” şi “Esquire” şi chiar aş fi curios în ce cotidian m-aţi vedea semnând voi, cititorii mei de internet, dacă le-aş avea pe toate în palmă. Mai des însă o să răspund întrebărilor colegilor, de la “Evenimentul zilei” şi din alte părţi, primesc cam două-trei solicitări pe săptămână, or treaba asta îmi convine, fiindcă întrebările mă stârnesc. Convenisem cu redacţia de la “Evenimentul” să discutăm în avans despre subiectele pe care le abordam, dar omul de legătură, Andrei Velea, a plecat la “Adevărul” la scurt timp după ce eu mi-am încheiat ocolul pe la acelaşi ziar. În lipsa acestor discuţii, pe care le-am mai purtat odată sau de două ori cu Călin Hera, mă simţeam destul de izolat şi ceea ce făceam la “Evenimentul” era tot mai lipsit de haz. Ştiţi că de la o vreme nici n-am mai linkuit/promovat aici comentariile de sâmbăta, cred că m-am nărăvit la new media şi la stilul conversaţional sau interactiv al acesteia 🙂 Cum s-ar zice, băgaţi feedback.

P.S.: Contractul cu “Evenimentul zilei” se termină la sfârşitul lunii.

 1. Dan Selaru Reply

  Totul se radicalizeaza din cauza crizei si a politicii. Incapacitatea manageriala este de vina pentru tot ce se petrece. Si aservirea.

 2. Ioana Reply

  Latest news: Attica Media face reduceri drastice de personal. Revistele glossy Playboy, InStyle si Maxim taie personalul.

 3. Yoda Reply

  dacă tot te-au dat deontologii afară puteau măcar s-o dea şi pe Ioana Lupea, dar cum tu nu faci propagandă politică nu eşti folositor. lasă, o sa-ţi găseşti tu un loc caldut, nu te plang 🙂

 4. Iulian Comanescu Reply

  Dan Şelaru: Nu marşez la varianta cu aservirea (bănuiesc că te referi la editorialiştii convenabili). Am vrut să spun mai curând faptul că reacţii ale băjeţilor din alte grupuri media, gen Yoda aci de faţă, erau inevitabile. În genul ăsta de meciuri nu contează adevărul. Dar, sigur, nu-i treaba mea să consiliez “Evenimentul zilei” cum să mă dea afară.

 5. Radu Reply

  Mircea Cărtărescu şi Mircea Marian mi se par 2 catstrofe când se apucă de scris sau vorbit. Primul e supraestimat de nume. CĂRTĂRESCU. Sună competent. Iar al doilea e supraestimat de conversaţii. Se vorbeşte despre el din când în când. E greu explicabil de ce. :). e ca o părere ce-am zis. :)).

 6. tibi Reply

  Nici dumneata, nici Adrian Georgescu nu mai scrieti la EVZ. Mi se duc motivele de a mai citi acest ziar. Daca mai pleaca din editorialistii mai putin inversunati politic, chiar ca nu mai am de ce-l citi.

 7. Iulian Comanescu Reply

  Tibi: mersi frumos, mai ales că nu-mi propusesem să cuceresc pe cineva cu rubrica din “Evenimentul zilei” 🙂 Cât priveşte ziarul, tot mai multă lume e de aceeaşi părere ca tine.

 8. brazvan Reply

  domnule, va stiu de pe vremea cand erati la tvmania si mi-ati parut intotdeauna rezonabil. cum ati ajuns in razboi cu mircea badea?

 9. Iulian Comanescu Reply

  Brazvan: păi cred că de-aia, că-s rezonabil 🙂 Prin 2005, am scris despre nişte bombardamente pe care Badea le presta în emisiunea aceea a lui la adresa duşmanilor lui Voiculescu. Cam pe-atunci a început. Acum câteva săptămâni, am scris că îi scăzuseră ratingurile, drept pentru care s-a stârnit iarăşi Nu ştiu exact ce zice la televizor, dar sunt convins că nu-mi spune numele, fiindcă e un tip plin de curaj şi nu se teme de procese 🙂

  Mă rog, nu prea ştiu exact ce face Badea acolo, fiindcă mă uit foarte rar la el, dar presupun că îi ocupă tot timpul, cum zice.

 10. Matache Macelaru Reply

  BUCUREŞTI (MEDIAFAX) – Cotidianul Evenimentul zilei renunţă la colaboratori, printre care se numără Christian Mititelu, Adrian Georgescu, Andrei Postelnicu, Nicolae Manolescu, Iulian Comănescu şi Rodica Culcer, pe fondul contextului economic nefavorabil, au declarat pentru MEDIAFAX surse din cadrul ziarului.

  “Este vorba de o reducere masivă a bugetului de colaboratori, din cauza contextului economic. Este vorba de o reducere de cheltuieli. În contextul actual, hotărârea a fost luată pentrut a nu afecta calitatea editorială”, au precizat sursele.

  Asa deci… Printr-un rationament rautacios rezulta ca tu afectai calitatea editoriala ? 😀

 11. Dumitru Nicolae Reply

  Mircea Badea este si va ramane un frustrat invidios[cine nu e cu el este dusman obligatoriu].
  Comanescule sper sa ai minima decenta sa il enervezi rau de tot[zii de fosta “Purcea” actuala “top-modela” si o sa te urasca vesnic.
  Si apropo,se tot lauda ca il bate pe unul cand il prinde de cine zice?
  poate sti tu…

 12. tibi Reply

  Nu e atat vorba de cucerit, cat gaseam interesante analizele dumneavoastra in domeniul media.

 13. Iulian Comanescu Reply

  Dumitru: e, să fie sănătos Badea cu targetul lui.

  Tibi: cum vreţi s-o luaţi. Analize mai mari/consistente găsiţi aici, am început să scriu mai rar/lung/consistent de la o vreme. Acolo erau mai curând nişte comentarii.

 14. Marele Han Reply

  masura mi se pare de bun simt daca tirajul o ia in jos. cu riscul de-a suna rautacios (mi-l asum) dar e plin de pareri in presa. sunt satul de pareri. prefer un reportaj scris brici decat un editorial. de ani buni observ ca presa balteste pe partea de opinie si ideile de azi au fost spuse deja alaltaieri. asa ca tnx, but no tnx.

 15. Iulian Comanescu Reply

  Marele Han: nu e răutăcios ce zici, e o problemă generală cu paginile de opinii din presa românească. Şi socialist vorbind, dacă mă puneau pe mine să aleg între mine şi încă nişte oameni plecaţi din redacţie, aş fi zis că renunţ eu, banii aceia nu sunt prea importanţi pentru mine.

 16. amorena Reply

  …şi chiar mă întrebam cu un fost coleg de la EVZ (care nu mai e acolo) cine a mai rămas din generaţia adusă în redacţia “Bulinelor” de Ion Cristoiu. Iată că se întâmplă să nu mai fie nici reprezentanţi ai celor de după

 17. Iulian Comanescu Reply

  Amorena: mai sunt vreo doi de pe vremea lui Cristoiu. Şerban Stoica de la externe e, cred, cel mai vechi. Ar mai fi Diana Barca, care face o treabă f. bună pe zona de showbiz.

 18. Johto Reply

  Nu trebuie sa fie “fanii tai” frustrati de aceasta demitere, e economie de piata, nu aduci profit, zbori!

 19. newdada Reply

  Pt mine, de cele mai multe ori, tot raul a fost spre bine. Dincolo de bine si de rau, iti doresc bafta multa si incredere in ceea ce stii foarte bine sa faci; 🙂

 20. amorena Reply

  Da, Diana e super fată, ştie cum şi ce. Doar că e m. tânără ca mine, n-am întrebat-o niciodată dacă a prins şi bulina albastră:)
  Şerban…?…încep să uit:)

  newdada: câtă dreptate pari să ai:) subscriu mai ales la faza cu răul spre bine

 21. amorena Reply

  Matache Macelaru: …ok, mulţumesc. Iar tu…eşti…?:)
  cred că va trebui să mai facem o întâlnire. Una de 100 de ani pentru foştii 🙂

 22. amorena Reply

  …scrisesem “foştii “…Iată, Comănescule, cu ce-ţi umplu eu spaţiul virtual:)

 23. Matache Macelaru Reply

  Amorena: uite, il rog pe Iulian sa-ti transmita e-mailul meu 😉

 24. fLoreign Reply

  Sucks, insa asa cum spuneai, ai mai mare succes in biznis decat in dragoste(a pt presa). Mai exact ar fi ca te-ai super-specializat, si oarecum implicit vad asta ca o nisa destul de restransa, care celor de la EvZ nu li s-a parut intr-un domeniu esential supravietuirii lor ca brand.

  Am asa, o intuitie, ca povestea ta nu se va termina aici (chiar acum vad cu ochii mintii niste cai mari galopand undeva, in viitor). Presimt asadar ca pana la urma te vei intoarce in presa cotidiana/saptamanala, chiar daca nu neaparat in EvZ. Pana atunci insa, iti voi citi cu interes blogul, asta daca vei publica aici ceea ce n-a mai fost sa ajunga la EvZ.

 25. Iulian Comanescu Reply

  fLoreign: EVZ era o foarte mică parte din ce făceam, şi ca efort, şi ca venituri. Pe undeva e mai bine, că e pe drum un proiect nou, dacă bat palma o să-mi ia mult timp.

 26. dante Reply

  Fara suparare, zic si eu, dar intr-un ziar ca Evz nu poti sa faci comentarii de nisa culturala / media / fashion, etc.
  O fi injurand lumea politica, dar tot aia se citeste de marele public. or fi cateva duzini de tipi destepti care isi citesc unuia altuia blogurile, sau cateva sute. dar omul de rand vrea intr-un editoril mai mult sa-si regasesca propriilepareri, doar ca spuse mai frumos (sau de cineva cu prestiugiu, ca Tismaneanu sau Patapievici).
  Asta e viata, baieti. Comentariile lui Mititelu si Manolescu (pe sport) n-aveau nici un fel de zvic, nu le citea nimeni.

 27. Iulian Comanescu Reply

  Dante: de la axioma asta, că “nu poţi”, am ajuns la situaţia în care nu prea poţi depăşi 100 de mii de exemplare fără un kil de cărţi la pachet sau lucruri de-astea. E adevărat că specialităţile astea nu vând ziarul, dar pe de altă parte, convingerile tale explică destul de bine halul în care a ajuns presa quality.

Post your thoughts