De ce s-a amânat digitalizarea TV?

Anul trecut, pe criză, termenul-limită pentru trecerea la emisie TV digitală terestră (prin antenă, cum se mai prinde TVR în unele zone ale țării) a fost amânat din 2012 în 2015. Povestea e un pic neclară chiar și pentru mine, care alături de Manuela Preoteasa am pregătit un laborios raport Soros pe tema digitalizării (o să-l lansăm în curând, aflați atunci mai multe).

De ce vă spun toate astea? Fiindcă marțea viitoare va avea loc o conferință care poate da niște răspunsuri despre asta: Romania in High Definition. Speakerii invitați au credențialele necesare; detalii și un formular de înscriere găsiți pe site-ul conferinței. Organizează Asociația pentru Comunicații Digitale.

4 thoughts on “De ce s-a amânat digitalizarea TV?”

 1. Nu știu de ce s-a amânat, observ însă ce s-a obținut:
  – Firmele de cablu și alți provideri o duc bine-mersi. Era cam nașpa să se dea poporului televiziune gratuită, nu-i așa???
  – Pe piață se vând asiduu ultimele ciurucuri de televizoare analogice, că trebuie să se rezolve cumva și cu stocurile. Jafuri de echipamente care trebuiau să fie de mult interzise la vânzare.

  Să mă lase domniile lor cu poveștile despre criză – soluții există, doar că ele se lovesc de interesele unora. Păcat că nu pot veni marți acolo, tare aș fi vrut să ascult povești nemuritoare.
  Poate găsim ulterior pe undeva textele dezbaterilor, material audio-video, etc. Ar fi păcat să nu.

 2. Salut,

  Pentru a raspunde la intrebare sunt doua posibilitati: follow the money sau cine are de castigat si cine are de pierdut ? De castigat au cei care amana aceasta actualizare tehnologica pentru ca nu sunt interesati, nu pot, nu au resurse sa ofere continut de nivel HD. Sa intri pe digital, sa faci din toate televiziunile din Romania furnizori de continut digital, este un pic contra naturii, nu ? Adica nu vor sa o faca din n motive. Mai adaug unul: digitalizare inseamna deschiderea masiva spre continut, competitie, spre foarte multe alegeri la indemana persoanei de la capatul telecomenzii. Mai inseamna ca se poate intampla ca o parte din consumatori sa migreze spre antene de satelit si sa renunte la cablu. Aici are avea de castigat companiile care ofera DTH, mai putin micile companii de cablu. Poate si guvernului nu ii surade sa intre acum intr-un joc, in care ar trebui sa subventioneze device-urile care sa fie atasate televizoarelor analogice. Cu alte cuvinte sunt multi contra, din cei mari (public, privat) iar consumatorul, ca in alte politici publice, lipseste din joc. Cand ma refer la alte politici publice, ma gandesc la domeniul educatiei si la cel al sanatatii publice, unde pana de curand, nu existau decat 2 poli de putere: oamenii sistemului si finantator, adica statul. Consumatorul de servicii de educatie si de sanatate nu aparea nicaieri. Poate doar in sondaje.

  @Marian Stavaroiu: Pentru faptul ca inca nu avem furnizori de continut digital la greu, pe toata plaja(ceva Pro TV, ceva TVR, ceva Discovery) si de aceea avem posibilitatea magnifica de a vedea transmisii pixelate la greu in tot feluri de device-uri gen LCD, plasme, etc (nu este un argument ca iti poti lua de 25-30 milioane un device digital, nu toata lumea isi permite si nu toti au sufragerie de Pipera, diagonala ori 2 este masura), prefer SONY Trinitron, unul mic analogic, care afiseaza analogic culori superbe (este la mana a II-a, cumparat acum 2 ani). Din pacate Sony a incheiat productia de TV cu tub catodic, si da, ce exista acum pe piata, TV cu tub catodic, sunt realizari slabe. Jafurile de TV tin nu atat de educatia si cultura consumatorului cat de resursele economice, furnizarea de continut.

 3. Ar fi multe de spus, pina la urma imi iau inima in dinti si dau drumul materialului care zace intr-un fisier text. Deocamdata:
  1. Continut digital NU inseamna neaparat HDTV. Inseamna ca luam minimum 4 canale TV si le transmitem la modul digital in aceeasi banda de frecvente care este acum ocupata de un singur canal analogic. Asta pe intelesul tuturor.
  Chestia cu “nu avem continut HD“ este o scuza puerila, nu este acesta scopul suprem. Important este sa se elibereze banda de frecvente pentru mai multe canale TV si pentru alte aplicatii.
  2. Citez: “Mai inseamna ca se poate intampla ca o parte din consumatori sa migreze spre antene de satelit si sa renunte la cablu.“ Pai ce, eu am zis altceva ? Doar ca nu vorbim de antene de satelit ci de antene terestre, prin care semnalul s-ar fi transmis ABSOLUT GRATUIT (pentru beneficiar).
  3. N-am sufragerie de Pipera, dimpotriva. Si acum, pentru ca tot am o minge la fileu:
  4. Un device adaptor poate fi exttrem de simplu. Si asta pentru ca se ataseaza unui TV cu tub catodic pentru a mai “trage“ de el o vreme. Cine are plasme, LCD-uri si LED-uri are deja receptor digital. A, ca nu sunt toate in HD ? sa fie sanatosi, obrazul subtire cu cheltuiala se tine. Eu, de exemplu, as pune o “chinezarie“ de vreo 100 de lei (da, exista deja pe piata, am vazut si am testat) la un NEI din… 1994 care nu vrea sa moara!!! Asadar vraja cu receptoarele digitale care costa vreo 800 de lei e pur si simplu o vraja. N-ai ce face cu ele atita vreme cat le adaptezi la un vechi TV cu CRT (tub catodic), e ca orzul stricat pe gaste. Atit trebuie sa subventioneze guvernul, un adaptor minimal de vreo 100 de lei. Mofturile si le plateste fiecare de unul singur.

  Asta-i viata, profitand de faptul ca destul de putina lume intelege niste subtilitati tehnice se arunca diverse “petarde“ sub perdeaua generala de fum. Cu un singur lucru sunt de acord: follow the money si v-ati lamurit.

 4. Domne, am pe țeavă un mare raport Soros referitor la toată tărășenia. Mai așteptăm puțin cu lansarea că e o acțiune pe câteva zeci de țări.

  În linii mari, digitalizarea terestră s-a amânat fiindcă nimeni nu avea chef să modifice statu quo-ul industriei. Cele cinci mari grupuri și tot restul, adică. Era criză și ar fi trebuit investiții de miliarde ca să susții tehnologia prin conținut, cu sau fără HD. Nu s-au prea anunțat doritorii.

  Acum, climatul s-a modificat puțin. Sunt curios ce se va întâmpla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *