De ce o fi Cristian Tudor Popescu atât de agresiv?

Acum vreo câteva zile, întrebat de “Reporter virtual” cu privire la trecerea “Gândului” pe online, despre care se nimerise să scriu primul, Cristian Tudor Popescu a dat un răspuns agresiv: „Nu am ce să comentez în legătură cu afirmațiile acestui individ, acestui «Domn-Știe Tot» al mass-media. Când vom avea ceva de anunțat, o vom face prin comunicate de presă”. Am stat și m-am întrebat de ce e Cristian Tudor Popescu atât de agresiv, mai ales că azi, Orlando, stăpânul destinelor Mediafax Group, deci și al “Gândului” confirmă oficial știrea.

Sigur că eu, unul, n-am fost un mare admirator al lui CTP niciodată. Însă probabil că omul nu are numai adulatori, deci tot nu văd de ce ar fi izbucnit, în momentul în care a aflat că am scris un lucru despre care știa bine că e adevărat. Nu-mi rămâne decât să presupun că nervii lui CTP vin de data asta din ceea ce mie mi se pare un simptom foarte interesant raportat la toată piața, dar el consideră o apocalipsă: trecerea “Gândul” pe online. E drept că nu am cum să fiu laudativ față de proiectul inițial al echipei CTP, cotidianul acela de hârtie “al ziariștilor”, cu mov, format mare și cu un layout din deceniul al șaptelea al secolului trecut. Însă asta e mai curând problema lui CTP decât a ziarului, despre care repet că a devenit, încet-încet, cel mai viu cotidian din România. E de urmărit, altfel zis, meciul care începe acum între HotNews.ro și Gandul.info.

Sigur că vorbim de CTP, un om care acum vreo patru ani avea pe mână un cotidian major și vorbea în numele breslei, ca președinte al Clubului Român de Presă, iar acum este doar un senior-editor vedetă. Dar toate acestea CTP le știe despre el de ceva vreme, nu avea de ce să tragă în pianist chiar acum. Problema e în modul cum se raportează la internet fostul director de la “Gândul”. Despre asta puteți afla dintr-un foarte interesant și prea puțin vizionat brut de la “După bloguri”, emisiunea aceea care a fost pe Realitatea acum vreo doi ani:

Nu mai am de adăugat decât că “dictatura publicului”, cea de care CTP se plânge în ultimii ani, a existat dintotdeauna: nu poți scrie decât pentru oameni, nu pentru un target fictiv. Doar că el, CTP, a refuzat să ia act de ea.

3 thoughts on “De ce o fi Cristian Tudor Popescu atât de agresiv?”

  1. CTP este agresiv pentru că, la un moment dat, cineva s-ar putea trezi din amețeală și respect și l-ar întreba : Auzi incoruptimibilule, ce neam de ziarist ești tu de toți ăia făceau afaceri pe sub nasul tău, de la Hrebenciuc la Taher și Chireac și tu n-ai mirosit nimic?

  2. Petre Anghel: Da, știți cum e, schimbarea domnului, bucuria proștilor. Eu nu îi neg toate meritele lui CTP, dar “Gândul” s-a salvat în forma online numai datorită Publimedia/Mediafax Group. Atâta cât s-a salvat.

    Eftimie: adevărul e că eu am mai scris de chestiile astea când eram mai ziarist ca acum, recte aveam oameni și mijloace ca să ne ocupăm serios, investigativ de anumite lucruri. Dar în momentul ăsta nu aș avea cum să fac așa ceva și CTP nu mai reprezintă o miză, în sensul că nu mai e personificarea breslei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *