De ce o fi Cristian Tudor Popescu atât de agresiv?

Acum vreo câteva zile, întrebat de “Reporter virtual” cu privire la trecerea “Gândului” pe online, despre care se nimerise să scriu primul, Cristian Tudor Popescu a dat un răspuns agresiv: „Nu am ce să comentez în legătură cu afirmaţiile acestui individ, acestui «Domn-Ştie Tot» al mass-media. Când vom avea ceva de anunţat, o vom face prin comunicate de presă”. Am stat şi m-am întrebat de ce e Cristian Tudor Popescu atât de agresiv, mai ales că azi, Orlando, stăpânul destinelor Mediafax Group, deci şi al “Gândului” confirmă oficial ştirea.

Sigur că eu, unul, n-am fost un mare admirator al lui CTP niciodată. Însă probabil că omul nu are numai adulatori, deci tot nu văd de ce ar fi izbucnit, în momentul în care a aflat că am scris un lucru despre care ştia bine că e adevărat. Nu-mi rămâne decât să presupun că nervii lui CTP vin de data asta din ceea ce mie mi se pare un simptom foarte interesant raportat la toată piaţa, dar el consideră o apocalipsă: trecerea “Gândul” pe online. E drept că nu am cum să fiu laudativ faţă de proiectul iniţial al echipei CTP, cotidianul acela de hârtie “al ziariştilor”, cu mov, format mare şi cu un layout din deceniul al şaptelea al secolului trecut. Însă asta e mai curând problema lui CTP decât a ziarului, despre care repet că a devenit, încet-încet, cel mai viu cotidian din România. E de urmărit, altfel zis, meciul care începe acum între HotNews.ro şi Gandul.info.

Sigur că vorbim de CTP, un om care acum vreo patru ani avea pe mână un cotidian major şi vorbea în numele breslei, ca preşedinte al Clubului Român de Presă, iar acum este doar un senior-editor vedetă. Dar toate acestea CTP le ştie despre el de ceva vreme, nu avea de ce să tragă în pianist chiar acum. Problema e în modul cum se raportează la internet fostul director de la “Gândul”. Despre asta puteţi afla dintr-un foarte interesant şi prea puţin vizionat brut de la “După bloguri”, emisiunea aceea care a fost pe Realitatea acum vreo doi ani:

Nu mai am de adăugat decât că “dictatura publicului”, cea de care CTP se plânge în ultimii ani, a existat dintotdeauna: nu poţi scrie decât pentru oameni, nu pentru un target fictiv. Doar că el, CTP, a refuzat să ia act de ea.

 1. Petre Anghel Reply

  Nu este vorba numai despre sfarsitul unei epoci, ci si despre sfarsitul seniorilor ei … Cred ca de aici vine nervozitatea.

 2. Eftimie Reply

  CTP este agresiv pentru că, la un moment dat, cineva s-ar putea trezi din ameţeală şi respect şi l-ar întreba : Auzi incoruptimibilule, ce neam de ziarist eşti tu de toţi ăia făceau afaceri pe sub nasul tău, de la Hrebenciuc la Taher şi Chireac şi tu n-ai mirosit nimic?

 3. Iulian Comanescu Reply

  Petre Anghel: Da, ştiţi cum e, schimbarea domnului, bucuria proştilor. Eu nu îi neg toate meritele lui CTP, dar “Gândul” s-a salvat în forma online numai datorită Publimedia/Mediafax Group. Atâta cât s-a salvat.

  Eftimie: adevărul e că eu am mai scris de chestiile astea când eram mai ziarist ca acum, recte aveam oameni şi mijloace ca să ne ocupăm serios, investigativ de anumite lucruri. Dar în momentul ăsta nu aş avea cum să fac aşa ceva şi CTP nu mai reprezintă o miză, în sensul că nu mai e personificarea breslei.

Post your thoughts