De ce nu sunt citate blogurile si cand ar trebui citate?

Discutie pe chat, aseara, cu Sandra Scarlat de la NewsIn, despre bloguri ca sursa de informatie pentru alte media. Ne-am concentrat in jurul intrebarii: cand si cum trebuie/pot fi citate blogurile? Sandra a avut ideea sa lansez o dezbatere pe tema asta, incerc sa sintetizez concluziile mele, pe care le-am formulat si in alte posturi, si va invit sa veniti si voi cu punctele voastre de vedere.

1. Citare si atribuire: primul termen e mai vechi si mai vag si se refera mai curand la ghilimele, al doilea, la un context in care plasezi informatia. Prefer sa-l folosesc pe al doilea in cele ce urmeaza, e mai nou si e “romgleza”, dar e mai precis. Atribuirea poate fi necesara in doua situatii:

1.1. Atunci cand nu ai o certitudine, nu ai putut verifica informatia/judecata respectiva si trimiti la sursa. De pilda, afirmatia “Romania se afla in pragul dezastrului” are o greutate daca ii apartine (este atribuita) lui Basescu si o alta, daca vine de la Geoana.
Problema apare, cu aceeasi solutie, mai ales in contextul unor informatii dintr-o singura sursa: “Halpert pleaca de la Libertatea”, spune Catalin Tolontan pe blogul lui.

1.2. Mai atribui din motive de precizie/claritate si onestitate, atunci cand preiei o informatie data de altcineva inaintea ta. De comparat urmatoarele doua redactari fictive, presupunem ca intr-o stire NewsIn:

1.2.1. Jurnalistii de la Libertatea si-au dat demisia in bloc, afirma Jurnalismonline.ro, citand surse din redactia cotidianului. Calin Rotarus, Sales Director la ARBOmedia, a declarat pentru NewsIn ca plecarea redactiei nu va provoca o catastrofa in cifrele ziarului.

1.2.2. Jurnalistii de la Libertatea si-au dat demisia in bloc, au relatat pentru NewsIn surse din redactia cotidianului. Calin Rotarus a declarat pentru NewsIn…

Cele doua redactari fictive de mai sus arata ca e usor sa parazitezi Jurnalismonline.ro, amintind direct sursele cu care a vorbit NewsIn si nu tu. Nimeni nu poate sti, intr-un sens, cu cine ai vorbit la telefon. Insa asta e o idee proasta pe termen lung si intr-un domeniu ingust ca mass media, pentru ca un cititor al fluxului de media de la NewsIn se uita, probabil, si pe blogurile specializate si va fi deranjat de a doua redactare. Cel mai probabil, va scana textul in diagonala sa vada daca NewsIn a adus ceva nou si nu va sti exact ce, fiindca informatia provenita dintr-un blog e amestecata cu continutul propriu.

Precizare: NewsIn e doar un nume aici, se comporta cat se poate de corect in probleme de acest fel. Sandra Scarlat si alti ziaristi care scriu de media sunt din scoala lui Bradut Ulmanu, care tinde sa atribuie cat de des se poate, contrar principiilor pirateresti care se practica din anii ’90 in presa romaneasca.

2. Nu exista proprietate intelectuala asupra informatiei. Toata povestea de mai sus se refera la informatie difuzata pentru prima oara. Daca revii cu ceva gen “Ana Nita e redactor-sef la Libertatea” si pui “majoritatea redactiei si-a dat demisia in bloc” mai jos, probabil ca nu mai e cazul sa atribui. Exista onestitate si respect fata de munca altuia, iar respectul se traduce in redactari clare, precum cea de la 1.2. Un public inteligent va sti cand se fura si va avea tendinta sa pretuiasca sursa primara.

In alti termeni, am vazut destul de des paginile de media de miercuri ale unor cotidiene aratand ca blogul meu de marti. Dincolo de faptul ca un blog e tehnologic vorbind mai rapid decat un ziar, daca oamenii de pe print sutesc informatie de la mine, asta ma bucura. Fiindca cititorul paginii lor de media e probabil si cititorul meu si va sti ca in cotidianul X gaseste supa reincalzita. Iar asta il face pe cititor sa lase balta cotidianul X si sa aprecieze blogul meu.

3. “Nu citam blogurile fiindca nu sunt credibile” e o tampenie. Le consideri automat credibile atunci cand le citesti si preiei informatia difuzata de ele. Blogurile nu pot fi in acelasi timp ne-credibile fiindca sunt bloguri si credibile fiindca ai luat informatia din ele.

Concluzia mea: dragi colegi pirati, veniti de luati, veniti si cumparati, iar daca vreti sa va dati foc la valiza continuati sa va laudati in nume propriu cu ce v-am dat.

Repet, astept si alte opinii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *