De ce nu pontează Ponta

Discutata şi discutabila Alianţă PNL-PSD începe să producă deconturi la politicienii care o compun. Victor Ponta, care părea mai puţin expus decât Crin Antonescu, devine unul dintre personajele afectate.

E adevărat, elecoratul anticomunist al PNL are mai multe motive să fie supărat pe asocierea cu PSD decât pe dos. Dar, fie din cauza calităţilor mediatice ale lui Antonescu, fie din cauza apatiei proprii, preşedintele celui mai mare partid de opoziţie – şi probabil, al partidului numărul unu în general din România – apare ca personaj secund în întreaga combinaţie. Cum s-ar spune, nu contează fiindcă nu pontează.

În anul scurs de când a fost ales preşedinte al social-democraţilor, Victor Ponta nu a făcut lucruri spectaculoase. Alianţa PNL-PSD ar fi fost o montură în care tânărul politician s-ar fi putut afirma politic. Însă alteori tranşantul şi guralivul Ponta pare a avea ezitări în întreaga poveste. Este el la cheremul greilor din umbră ai PSD, cum se zice?

Contează mai puţin, în raţionamentul de faţă. E drept, în cazul lui Ponta, Ion Iliescu nu şi-a vădit (încă?) mania de a-şi devora urmaşii ca Saturn. Pentru bătrânul fondator, Ponta nu e nici “arogant” ca Năstase, şi nici “prostănac” ca Geoană, ci ceva vag pozitiv, gen “începe să înveţe”. Ponta nu poartă, ca tinichea de coadă, decât caducul “Micul Titulescu”, la originea căruia se află nu Iliescu, ci Adrian Năstase. Dar, dincolo de calificative, faptul că actualul preşedinte al partidului nu s-a prea făcut nici mare, nici Titulescu, se leagă şi de tranziţia din PSD. Succesul preşedinţilor acestuia e în ultimă instanţă reuşita partidului de a se transforma, dintr-un partid fost comunist, într-o mişcare modernă de stânga. Or, şi în 2011, aşa ceva e încă opusul PSD-ului real.

Articol scris pentru ediţia de hârtie din 26 ianuarie a “României libere”

  1. Marius Mugurel Ciobanu Reply

    Cred că principalul motiv pentru care Ponta nu a reuşit să se afirme cu ceva spectaculos de când e preşedinte ţine de echilibrul de putere din partid. Inclusiv modul în care a fost ales ca preşedinte al PSD ne indică faptul că el nu are o libertate de mişcare atât de mare în partid. În aceste condiţii, cum şi de ce să modernizeze Victor Ponta partidul? Presupunând că ar dori să o facă… Al doilea aspect… un PSD modernizat, reformat (sau cum vreţi să-i spunem) este mai eficient în realizarea scopului său organizaţional – acela de a dobândi şi exercita puterea?

  2. Iulian Comanescu Reply

    Marius: un PSD nemodernizat înseamnă încă o maşinărie lucrativă, care aduce şi voturi de la electoratul rural, îmbătrânit. Dar dacă priveşti în perspectivă, de-acum în două-trei cicluri electorale, s-ar putea să nu mai rămână nimic din el. Deci motive pentru modernizare ar cam exista.

    Sigur că Ponta moşteneşte oarecum contextul lui Geoană, de preşedinte care clivează pe structura din teritoriu şi care încearcă să mulţumească toată lumea. Cu ocazia asta se vede şi că Geoană nu era neapărat o groapă de potenţial pentru PSD, ci şi că PSD transformă orice lider formal într-o groapă de potenţial, dată fiind starea de lucruri de acum.

    Partea proastă e că alternativele la PSD sunt în România atât de subţiri. Cu sau fără PNL, PSD va obţine în 2012 cel mai bun scor. Ceea ce înseamnă că statu quo-ul se va prelungi.

Post your thoughts