De ce nu-l cereți pe Nicolau înapoi?

Acum aproape doi ani, mandatul Nicolau se termina cu un circ pe măsura pierderilor de reputație și audiență pe care TVR-ul le suferise în cei patru ani scurși sub ocârmuirea lui. Oamenii de la Curtea de Conturi luau la verificat banii pe care îi cheltuise Nicolau, de la investiția în noul turn al TVR-ului, cel care nu a mai apărut, la sticlele de whisky consumate de managementul TVR împreună cu invitații săi, la rubrica “protocol”.

Au urmat numirea lui Tudor Giurgiu și concursul pentru director de știri al TVR, în care Rodica Culcer a avut contracandidați prea puțin cunoscuți. Apoi Curtea de Conturi a amuțit brusc în privința lui Nicolau, iar acesta și-a văzut de treabă, mai întâi la Grivco-Voiculescu, ca vicepreședinte de dezvoltare. Acolo s-a gândit timp de câteva luni și a dezvoltat ideea că Antena 2 va fi o televiziune de bărbați, idee răposată azi, după care a plecat la Lagardere, unde el știe ce dezvoltă.

S-a zvonit atunci că afacerile lui Nicolau au fost îngropate la schimb cu voturile oferite de PSD lui Giurgiu și membrilor în Consiliul de Administrație. Într-una din primele neînțelegeri grave cu PNL, Traian Băsescu și PD refuzaseră să desemneze reprezentanți în același Consiliu, pentru a facilita promovarea unei legi mai noi și mai normale a TVR, care să scoată televiziunea publică de sub controlul politicului. Cred că fost prima oară când a ieșit pe-a PNL-ului sau, altfel spus, prima coalizare a liberalilor cu PSD.

Ce s-a întâmplat, de atunci? Giurgiu a beneficiat de o relativă liniște vreun an și jumătate. Ambele canale publice ale TVR au început să dea filme bune, iar pe TVR 2 au apărut “Ora de știri” și o serie întreagă de emisiuni ale unor producători independenți, intrate pe post în urma unor concursuri pe care nu le-a contestat nimeni, până acum două săptămâni. TVR 2 anunțase scăderi de rating, dar cu creșteri pe demografice, iar despre evoluția TVR 1 nu s-a spus mai nimic, mai puțin o vagă și nuanțată satisfacție cu privire la felul cum arată “Jurnalul”. Asta, tot până acum două săptămâni. Nimeni n-a avut curiozitatea, din primăvara lui 2005 și până acum două săptămâni, să vadă cum și-a îndeplinit Giurgiu mandatul.

E drept, la sfârșitul anului trecut, a apărut controversata chestiune a drepturilor pentru meciurile de fotbal, pierdute de TVR. Dezbaterea a avut loc relativ normal, după care a urmat episodul cu Ion Iliescu și Rodica Culcer, care și el a fost relatat oarecum fără patimă. Dar, brusc, pe 1 martie, adică, da, acum două săptămâni, un articol din “Jurnalul național” a deschis o Cutie a Pandorei. La adresa lui Giurgiu a început să plouă cu cele mai ciudate acuzații, în primul rând în cotidianul numit, dar și în subsolul acestui blog. Pseudonime supărate debitează cele mai mari grozăvii la adresa regizorului ajuns director, genul de exagerare/minciună care conține suficiente elemente reale încât să fie luată în seamă. Nu poți însăila astfel de lucruri decât dacă ești vârât până în gât chiar în situația pe care o înflorești, iar eu nu mă consider paranoic dacă spun că știu unde lucrează respectivele pseudonime și când s-au angajat acolo: cu mult înainte de venirea lui Giurgiu. Și pe posturi bunicele, care le permit accesul la acel tip de informații pe care le amețesc aici.

Arhiva de pe “Media lui Comanescu” cuprinde, de altfel, destule lucruri interesante. Aici se poate vedea că pe 6 februarie mirosisem că în TVR începe circul. Mai am o informație pe care o dau acum în premieră, anume că, aproximativ cu o săptămână înainte de articolul din “Jurnalul național”, Giurgiu anunțase într-un cerc restrâns că urmează măsuri drastice în TVR și că se va isca scandalul. După alte informații pe care le ofer tot prima oară, primul articol din “Jurnalul” are la bază tot o delațiune din TVR.

Am colegi pe care îi respect prea tare la “Jurnalul” pentru ca să fac speculații cu privire la ordine de la Voiculescu sau alte motive ascunse ale seriei de articole, la fel cum, din același motiv, nu mă întreb de ce pe blogurile lui Cătălin Tolontan și Gusti Roman, doi oameni-cheie din structura de presă scrisă controlată de Voiculescu, problema drepturilor pierdute de TVR a fost tratată extensiv. Dacă “Jurnalul”, Gusti și Cătălin n-ar fi existat, “Dan Alecu” sau “Claudiu” ar fi continuat să-și facă de cap prin subsolurile de-aici. E ceva mai mult decât implicarea lui Voiculescu în toată povestea, iar eu despre asta prefer să vorbesc. E clar pe cine a deranjat în primul rând Tudor Giurgiu: pe acel angajat care trece o dată pe lună prin TVR ca să își ia leafa și care, atunci când face ceva, execută un promo cât poate el de idiot – și incompetența teveristului nu are margini, în genere – la producția independentă X, pentru ca aceasta să zboare de pe post. La teveristul care, de banii pe care eu și alții îi plătesc pe abonamentul TVR, mută aceeași producție de sâmbăta duminica și de miercurea vinerea, poate-poate s-o duce dracului.

Nu îl cunosc pe Tudor Giurgiu și nu am nici un fel de relații contractuale cu TVR. Nu cred că omul nostru este echivalentul lui Mark Thompson de la BBC sau vreun trimis de-al lui Dumnezeu în organigramă, dar ceea ce se întâmplă în ultimele zile mă revoltă. Mai avem puțin și corul omniscient de la subsol începe să ceară readucerea la putere a lui Nicolau, nu de alta, dar partidul lui Năstase, chiar rămas fără Năstase, continuă să tragă destule sfori prin TVR. Iar “Dan Alecu” și “Claudiu” sunt, de la o vreme, foarte volubili la telefoanele ziariștilor, unde toarnă toate nenorocirile pe care le-a abătut Giurgiu pe capul TVR. Brusc, în martie 2007, începând de acum două săptămâni, fiindcă până atunci totul era bine și frumos.

Unul din managerii prea puțin cunoscuți din trecutul TVR se numește Liviu Man. Da, ați citit bine, monstrul aflat în arest de câteva zeci de zile, pentru șantaj, cel care a inventat Trustul “Gazeta”, special pentru ca să distrugă reputația onorabililor afaceriști locali care nu voiau să-i livreze gresia la poarta vilei. Prin ’96-’97, la începutul mandatului Constantinescu, Liviu Man a fost adus în București, ca redactor-șef la Știrile TVR, pentru a drege ceva din prestigiul instituției duse de râpă de Everac, Răzvan Theodorescu și Emanoil Valeriu. M-am întâlnit cu el la o bere, pe atunci mai vorbeam o dată la câteva luni. Primul lucru pe care-l făcuse Man fusese să ceară un “inventar”, cum se spunea pe atunci, “ca să vadă cum stă”. “Văzuse” că din gestiune lipseau… aparate cu arc, Ariflex, de 16 milimetri, cărate acasă de angajații TVR în urmă cu decenii, pentru filmat nunți sau cine știe ce. Înainte de BETA, fusese Umatic, înainte de Umatic, naiba știe ce, și înainte de asta, Ariflexul, cu care se filmaseră inundațiile din ’70 și cutremurul din ’77. Acum, el, Ariflexul, lipsea.

Poate vă întrebați ce-a făcut Liviu Man, teroarea întregului Cluj, fiara care a fost săltată de acasă cu mascați și se află “jos” fiindcă reprezintă un pericol social? Ei bine, și-a făcut bagajul frumușel și a plecat înapoi acasă. Nu avea ce face. Fusese învins de sistem. Sistemul TVR, același care se luptă azi cu Giurgiu.

19 thoughts on “De ce nu-l cereți pe Nicolau înapoi?”

 1. Este primul articol obiectiv pe care il citesc in legatura cu situatia creata artificial in TVR, tocmai pentru ca acolo schimbarea nu este dorita.
  Calitatea programelor pe care tocmai ati sesizat-o nu intereseaza in fapt pe nimeni din cei care se lauda ca “muncesc”in TVR…..” de ani multi” si atunci isi apara “munculita” lor pe care “Harry Potter” (adica Tudor Giurgiu, caci asa mai este el numit printre angajatii cu state vechi) a venit sa o distruga. Este un loc de munca confortabil, bine remunerat si bine aparat de sindicatele din TVR. Oricum bietul contribuabil cand citeste “otrava” din ziare, o inghite si nu-si da seama de consecintele ulterioare ale acestei intoxicari.
  Pacat ca este doar un singur articol in sensul asta, pacat ca nu este decat pe net, pacat ca prea putini vad sau doresc sa vada adevarul, pacat ca multi jurnalisti din generatia tanara (teoretic nealterata) sunt mercenari in armata celor care vor sa impuna in continuare regula jocului.

 2. Excelent, Iulian… Sunt mai mult decat de acord cu ce spui. A, si apropo de subiectul pierderii drepturilor pentru Liga I, comentat in extenso pe blogul lui Catalin Tolontan: e o diferenta uriasa intre ce a scris Tolo si executia din Jurnalul National. Tolo e poate cel mai bun ziarist din Romania; in timp ce Victor Ciutacu… j’en passe.

 3. Vedeti in roz situatia TVR sub giurgiu. Nu si-a propus sa schimbe ci s-a inconjurat de incompetenti si a inceput sa fure. Externalizarea productiei era la moda pe cand o fi fost cineva consilierul “lovit” al lui giurgiu. Toate revistele de specialitate vorbesc de televiziuni serioase care isi internalizeaza productia ca sa reduca din costuri. S-a vorbit de prima strategie de dezvoltare pe care o are TVR. Au fost mai multe si coerente. Cea a “colosului” terminator de la Resita nu este buna nici pentru o scoala primara. Mai documentati-va si reveniti cu un articol impartial.

 4. La ultima chestie, cu fuga lui Man de la TVR (mi-l si imaginez scirbit, abia atinindu-si voma!….pina la Cluj) am ris… zau… nu pentru ca n-ar fi adevarat, dar exemplul e legat de o pura inocenta – ori a autorului articolului, ori potential a noastra, a cititorilor.
  Pai, domnule, toti stim cum sint structurati azi acesti mamuti de institutii ale statului: niste megaorganigrame de oameni cu firme, in sensul in care mai toti angajatii isteti si cu “initiativa” lucreza pentru institutie in paralel si devalmasie cu afacerea proprie, parazitind sau nu trupul vajnicului “sistem”… O conducere cu management puternic va reusi sa pastreze un echilibru intre interesul sistemului si cel privat-difuz, lasind tolerant si oamenii cu firmulitele lor sa traiasca, din vreme in vreme avind grija sa mai bata cu degetul la obraz sau chiar sa stringa mina-n usa… De regula insii din top management sint fie tipi fara business-uri (rara avis), ori au unul politic-economic atit de mare, incit tin singuri spatele organigramei, indiferent cum ar functiona sau oricit de prost ar face-o.
  Pe Giurgiu.com e posibil ca sistemul sa-l fi perceput de la inceput ca pe unul istet, bun profi, dar pina la urma de-al lor; asa au inceput sa-l haleasca incet-incet. Pai cum sa fi fost altfel devreme ce dl. Giurgiu, proaspat asezat in demnitate publica si top managementul TVR, si-a luat CO si CFR sa-si faca filmarile la “Legaturi… (culmea!!!) bolnavicioase”. Eu am facut pe vremuri film (nu sint insa colega de meserie cu PDG) si stiu in ce impasuri poti ajunge ca regizor si producator. Cind un astfel de artist e bossul celei mai mari si mai bugetate institutii de media, nu ma indoiesc ca orice sprijin era interesat… inainte de a fi binevenit. Eu insist sa afirm ca greseala majora a dlui. Giurgiu a fost ca nu s-a putut abtine sa stea o mina ca artist si producator in audiovizual pe perioada mandatului de demnitar si manager general. Si persista, vad, in greseala. Au mai fost si altii in situatia sa si au dat dovada de mai multa abilitate.
  In Romania bubele nu se sparg cind puroiul atinge masa critica (exclusiv); adeseori trebuie sa fie, prin preajma, o tornada ca la Facaieni sau un an cu putine nasteri de baieti… Ma intelegeti unde bat?… Adica defectele de management au sarit in ochi in momentul in care politic era nevoie sa se apese si pe pirghia mass-mediei publice, oleaca cam ruginita in ultimii 2 ani… Ce urmari vor fi?… Zumzaiala generala e cam prea mare acum si cred ca dl. Giugiu si organigrama vor sta o vreme sub capac, tot facind la socoteli. Altfel, sa mediatizati… BINE!

 5. Draga Iulian, de ce acum? Pentru ca acum s-a acutizat lupta dintre Basescu si Tariceanu, dintre grupurile de interese legitime/nelegitime din jurul lor.si au nevoie de cineva care sa fie de partea lor (a unuia sau altuia dintre grupuri)……Conflictul politic polarizeaza societatea si in ce priveste dezbaterea despre TVR….din pacate, in astfel de situatii, lucrurile se linistesc, doar daca: persoana in cauza demisioneaza sau daca cineva sus-pus politic, il sprijina pe cel atacat….in the middle nu se poate….Poate ati citit lista de informatii cerute de dl. A. Paunescu, ca sa analizeze situatia TVR? Am indoieli ca sunt multe persoane competente in Romania, darmite comisii parlamentare care sa auditeze un mamut precum TVR…este clar ca se doreste un alt PDG, care sa ilustreze noul echilbru PNL-PC-UDMR-PSD…nu?

 6. “incompetența teveristului nu are margini, în genere “: iulian, aici exagerezi, iar acest lucru dăunează obiectivității articolului tău.

  în tvr lucrează și oameni tineri, interesați să producă reportaje de calitate, nu ai voie să fii injust față de ei, alegând să avansezi clișeul tvristului incompetent care papă fără scrupule banii plătitorului de taxe.

 7. Ce pacat de stilul dumenavoastra.
  Chiar nu-l cunoasteti pe domnul Giurgiu?
  Sunt un om fara spate in tvr, care am muncit si am castigat salariul cu greu. Intotdeauna au existat altii care meritau mai mult decat mine, desi pe langa munca pentru care eram angajat, faceam si munca celor care “meritau” mariri de salariu.
  Nu a contat asta pana acum.
  Faceam ore suplimentare, veneam sambata si duminica numai din dorinta de a iesi totul bine. Sa nu reproseze nimeni nimic compartimentului in care lucram. O faceam si din placere si din pasiune. Acum, de cand domnul Giurgiu a venit la conducere, numai gandul ca trebuie sa ma duc la serviciu ma imbolnaveste. Imi este rau. N
  u suport ideea ca oricat ai munci, oricata dreptate ai avea, domnul giurgiu va tine seama tot de pile si relatii. Pile si relatii care, proaste si rele cum sunt, iti umplu zilele de venin, iti umbresc si raza de soare care era munca ta. Pasiunea si placerea au disparut atat in mine cat si in colegii mei.
  Doriti sa verificati? Cu placere.
  Verificati proiectele depuse pentru postul de sef serviciu Scenografie, Decor, Machiaj. Nu il cunosc pe al castigatoarei, dar stiu ce inseamna middle management si problemele cu care se confrunta un astfel de sector. Verificati raspunsul, primit atat de angajatii acestui serviciu cat si de realizatori, la protestul inaintat domnului Giurgiu, membrilor CD si membrilor CA.
  Stiti ca se doreste externalizarea productiei?
  Televiziunea Romana are dotari deosebite, din punct de vedere al constructiilor de decor, are specialisti in constructii si montari de decor. Si chiar talente in conceptia decorurilor. Nu cred ca o absolventa a Conservatorului, care nu stie decat sa citeasca notele de pe portativ, care isi aroga, fara nici un drept, statutul de regiyor artistic, poate sa cunoasca si sa rezolve probelemele care apar inerent in activitatea acestui serviciu.
  Sincer, cu toata duritatea domnului Valentin Nicolau, prefer de o mie de ori sa revina in locul acestui sacal de Giurgiu.
  Giurgiu nu e decat un om cu doua fete, prefacut si ignorant, care habar nu are ce inseamna sa conduci o afacere altfel decat prin furt cu tenta de legalitate. Care habar nu are ce insemna televiziunea si productia de televiziune. Caruia nu-i pasa de angajati, buni si rai, ca in orice in treprindere. Care nu se gandeste decat la interesul propriu, care promite si nu se tine de cuvant, care se lasa calcat in picioare de cel care are gura mai mare sau ii pune pumnul in fata.
  Conform legii advertising-ului, pe care domnul Giurgiu o aplica cu fervoare, ambalajul salveaza continutul. Domnia sa uita ce a invatat pe bancile facultatii: O emisiune de televiziune care atrage publicul, poate sa se desfasoare doar cu o camera si o panza. Succes are doar ceea ce este de calitate.
  Daca este adevarat ca Nicolau a lasat bani in conturi iar ele le-a tocat pentru interesul prropriu, atunci Dumnezeu sa-l pazeasca de blestemul celor care vor fi disponibilizati.

 8. Bogdan: Da, tocmai de aceea am spus ca nu mi-am permis sa comentez faptul ca subiectul a fost tratat la Catalin in extenso. Sa zicem doar ca uneori pici prost: Tolontan face parte dintr-un anumit trust, care face o anumita campanie si el a scris in acelasi sens. Dar, ma rog, e cam ca acuzatia de fascism la adresa lui Platon, la 2500 de ani dupa ce acesta a scris Republica…

 9. Vasile: Imi pare rau, dar n-o pot spune mai frumos – esti exact genul de nulitate teverista agresiva la care ma refeream in textul de mai sus. Indemnul pe care mi-l adresezi, de a ma documenta, ma lasa rece, cat timp vine din partea unei persoane care, la adapostul unui pseudonim, ii acuza pe altii de hotie si incompetenta.

  Cat priveste politica de colaborare cu independentii, cred ca este cat se poate de justificata intr-o institutie care nu e capabila sa produca aproape nimic. Asta, chiar presupunand ca independentii vin cu costuri mari, dar aici e vorba de o alta afirmatie fara acoperire.

 10. Dab si Gulliver: recunosc ca am exagerat atunci cand am lasat sa se inteleaga ca toti angajatii TVR sunt incapabili, incompetenti, interesati etc. Cunosc doi sau trei oameni pe care-i pot acuza cel mult de faptul ca au preferat o viata mai lipsita de peripetii, de angajat la stat, protejat de o lege specifica, in situatia in care profesionalismul pe care-l poseda le-ar fi permis sa faca mult mai mult intr-o televiziune particulara.

  Pe de alta parte veti fi de acord ca afirmatiile mele generice se potrivesc cu destui colegi de-ai dvs.

  Cat priveste sesizarile lui Gulliver, daca as fi lucrat intr-o redactie si as fi avut timp de investigatii, le-as fi dat curs, fiindca e vorba de niste afirmatii factuale, cu un limbaj decent. Repet, nu cred ca Giurgiu este un inger, ma revolta doar genul de mizerie concertata si sincronizata care i se varsa in cap. Vorba lu Costi Rogozanu: acum ne trezim luandu-i apararea lui Giurgiu, desi am fi dorit sa-l criticam.

  Cand tot acest circ va trece, va fi poate vremea sa luam diverse lucruri la mana si sa vedem cum performeaza Tudor Giurgiu. Acum insa mi se pare evident ca nulitatile cu privilegii din TVR (si NU toti angajatii TVR, printre care sunt destui oameni la locul lor, repet si imi cer scuze pentru generalitate) duc o campanie sustinuta impotriva celui care i-a scuturat din functiile caldicele. Si ca asta este un subiect de presa.

 11. Teekaz: de acord, in principiu. Eu am preferat sa fac un rationament cat mai strict, dar mai greu de demontat. Ar trebui sa nuantam. Daca Voiculescu s-a raliat campaniei anti-Giurgiu, de ce a facut-o? Daca pozitia lui Voiculescu este utila PNL-PSD, cum anume e? L-au lasat PNL si PSD din brate pe Tudor Giurgiu? Rodica Culcer, care pare sacrificata, n-a fost un obol suficient?

  Gandeste-te la toate aceste intrebari. Eu n-am raspunsuri clare, deci am preferat sa nu scriu. Desi am acelasi sentiment ca tine.

 12. Iulian, imi pare rau ca trebuie sa iti spun asta, dar daca eu imi dau numele pe acilea, maine am zburat din tvr. Ca asta e marea politicaa PDG-ului. Pumnul in gura. Asa ca usurel cu acuzatiile astea vis-a vis de pseudonime.
  Si doi la mana, mai usurel si cu afirmatiile la adresa angajatilor de acolo. Sunt destui “teveristi” care dau clasa oricui, la multe capitole, imagine, regie, tehnica, inclusiv jurnalism. Deci si aici mai usor, ca m-am cam saturat sa tot citesc porcariile pe care le arunca Tudor Giurgiu prin presa despre angajatii tvr. Habar nu are televiziune, habar nu are ce e ala un jurnal, iar acuma arunca toate pisicile moarte pe capul angajatilor.
  Si las-o moarta cu marea calitate a productiilor externe cumparate de Giurgiu, la de 5 ori pretul. Nici macar nu stii care sunt acele productii.
  Daca ai senzatia ca toti care au scris impotriva lui Giurgiu sunt niste secaturi teveriste incompetente, care iti mananca tie banii din buzunar, angajeaza-te numai 3 luni in tvr si dupa aia vino cu pareri pertinente despe tvr, oamenii de acolo si marele conducator inocent. Nu sfida realitatea, ca nu da bine blogului.
  Nu veni cu “dume” ale lui Giurgiu “spuse intr-un cerc restrans”, la o bere.
  Ca o televiziune nationala nu se conduce in cercuri restranse, cu berea in nas, unde mai faci printre altele 2-3 afaceri, mai mananci un cornet de seminte.
  Si lasa-l pe Voiculescu. Nu deturna atentia cititorilor. Chiar daca faci media. Mai stim si noi cate ceva despre manipulare…
  Numai respect.

 13. Sacal teverist: Iar iti face si iti drege Giurgiu? Arata-mi un exemplu de om care a fost dat afara fiindca a criticat TVR, in mandatul Giurgiu. In mandatul Nicolau au existat – Alexandru Costache si altii.

  Imi pare rau, nu poti avea mai multa credibilitate decat un pseudonim, atunci cand folosesti un pseudonim.

  Raman la parerea mea ca in institutia aia, pe care o cunosc destul de bine, se gasesc o multime de incompetenti, lenesi, pramatii s.a.m.d. Nu uitati ca sunteti 3.500, ati vazut comparatii cu organigramele altor televiziuni publice, stiti cati oameni sunt in televiziuni comerciale mai performante decat ale voastre.

  Cat priveste oamenii care dau clasa televiziunilor comerciale, nu am negat ca exista, dar as vrea sa vad si eu UN exemplu in care AU dat clasa. Vad numai programe mediocre si usoare semne de imbunatatire de cand cu Giurgiu si Culcer.

  Cat priveste angajarea mea la TVR, nu te supara, dar am scris despre toate ziarele si televiziunile din tara asta si, daca ar fi trebuit sa lucrez cate trei luni la fiecare ca sa pot vorbi, atunci nu numai ca as fi iesit din presa de mult, dar s-ar fi desfiintat si presa ca atare 🙂

  Altfel, vorba ta, numai respect. Nu am spus ca in TVR exista 3.500 de nulitati. Dar exista destule.

 14. OK. Sunt de acord si accept ceea ce ai spus. Circa 800 de oameni trebuie sa plece. Jogodii, pramatii, putori. De unde stii ca vor pleca exact acestia?
  Ce garantii ai ca nu vor pleca si cei buni, scarbiti de politica manageriala de doi bani, inconsecventa, plina de minciuni, incerta?
  Da-mi si mie exemple de jurnalism de televiziune la celelalte posturi (in afara de jurnale). Unde pot vedea si eu documentare, reportaje, eseuri tv pe cele 7-8 canale comerciale? In afara de talk show si divertisent (iar exclud stirile) nimeni nu se ocupa cu asa ceva.
  Si nu dezinforma, pentru ca am o parere exceptionala despre tine ca jurnalist. si e pacat sa ma pierzi (chiar daca nu dai doi bani pe mine, un anonim…)
  Nicolau a plecat in urma razboiului cu basescu, nicidecum din cauza pierderii de rating sau reputatie a tvrului.
  Din contra. In perioada plecarii lui Nicolau tvr tocmai se afla intr-un varf al audientei (asta nu inseamna ca sustin ca productiile erau de top, sau exceptional de bune. Erau aproape la fel de proaste ca cele de azi). Studiaza arhivele de ratinguri si vei recunoste apoi ca asa e. Reputatie poasta? Iar e o afirmatie hazardata si nedreapta. Pe ce te bazezi cand spui asta? Ca asa declara Giurgiu in presa?
  Alte trocuri politice, despre care doar s-a zvonit, nu au nici un suport real sau care sa poata fi demonstrate macar 3%.

  Restul sunt cacialmale si blufuri. Deci, in tvr exista 3300 de angajati, din care la circa 800, jur cu mana pe inima, ca maine le-as desface contractul de munca.
  De aici si pana a crea in randul cetatenilor obisnuiti opinia ca platesc un abonament pentru o adunatura de incompetenti si pramatii nenorocite, e cale lunga. Asta nu mai e jurnalism.
  Extrapoland, la fel putem spune si de toti politistii din tara, de toti doctorii din tara, de toti procurorii si judecatorii si de oricine este angajat intr-o institutie de stat. Si nu este corect.

 15. Sacal: de ce 800 de oameni si nu 900 sau 700? A facut cineva o estimare in directia asta?

  Trierea se poate face prin metode de resurse umane, exista evaluarea performantelor si tot restul. Nu putem sta pe loc de teama ca o sa dam afara, din greseala, un supercompetent. TVR nu poate ramane asa.

  Nicolau a pierdut rating, vreo 20 la suta, in timpul mandatului, daca nu gresesc. Mai mult decat scaderea consumului total de TV in 2001-2004. Cat priveste prestigiul, nu pe ce a spus Giurgiu ma bazez. Se poate citi presa vremii, reflectarea negativa e un bun criteriu, nu?

  Exemple de jurnalism de televiziune pe celelalte posturi se mai gasesc, stim destul de bine. Nu de Emmy, dar oricum. Sunt emisiuni care-si scot banii s.a.m.d. Nu talk-show-uri de 6000 de euro pe editie, nu flop-uri de 100 de mii episodul.

  Mersi de aprecierea referitoare la ce scriu si cum sunt; am intrat in dialog pentru ca nu suntem de acord, dar mi s-a parut ca putem discuta articulat. Repet, am fost neindemanatic sugerand ca TVR-ul e o masa amorfa de nulitati, exista si oameni capabili si tin sa tratez pe fiecare cu atentia cuvenita. Precum vezi, pe tine nu te-am expediat, fiindca incerc sa-i respect pe cei care se exprima civilizat, chiar in contra a ce spun eu. De altfel, ca in orice polemica “buna”, mi se pare ca incepem sa fim de acord.

 16. salutare Iulian. felicitari ptr text. din pacate nu sunt jurnalist, dar devorator de media. in tevere sunt lucruri de care te-ai apropiat f bine si lucruri care iti scapa. intradevar masa de oameni neaveniti cred ca este f mare. multi considera ca un loc de munca de unde nu poti fii dar afara indiferent de greseala, potlogarie sau orice altceva negativ faci. problema nu e ca lumea a inceput sa il regrete pe Nicolau – timpul sterge cu buretele bubele avute in perioada resp. de tevere. au rama numai peretii frumos vopsiti si de aici…regretele…
  eu cred ca Giurgiu greseste si a gresit prin stabilirea unei strategii de care el nu tine cont. ma exemplific. a inceput cu o reorganizare …interesant un consilier cu care a colaborat a trecut sef pe administrativ, un fost director (mandat din Nicolau) trecut la Studiouri (de unde controleaza in continuu pol editoriala ), un director de IT cu o super directie in tevere (nu va intrebati de ce), o directie de comunicare – fata dnlui de la IT …daca ma gandesc peste tot se numeste in alta televiziuni marketing si comunicare…la noi 2 dir distincte..de aici decurg oameni mai multi, salarii, samd. ma surprinde ca nu lumea nu se revolta de aceasi consilieri ai canalului TVR1 …care sunt de vreo 7 – 8 ani. oare nu crezi ca ar trebuii ca manager sa se autosesizeze de faptul ca pierde audienta, se cumpara sau nu scump din exterior. nu cumva are o pb cu oamenii carora le acorda incredere ?
  exemple ciudate : B Comanescu ..fosta Cultural trece pe International…greu de inteles alegerea, D Deac jurnalist pus manager la TVR1 …, H Bratu, Padurariu samd.
  nu e ciudat ca se cumuleaza fctia de dir general cu cea de prezident ? aici ar trebuii sa atacati din exterior tevere-ul ptr schimbarea legii de functionare.
  altfel o sa auzim la Jurnal interventia unui Pres de Camera (Olteanu) care amana ancheta pana la Raportul de act. ( ….sa ne miram de interventie ?)
  si un lucru absolut fabulos “propun demitere Dir Stiri si Cultural” ….sa iti sugerez ca nu am auzit un minim de coloana a celor din conducere in care sa recunoasca poate politica gresita din perioada lor …de ce se raporteaza la perioada altuia….ca manager sef la Cosn de adm si sef la Com director a stiut si stie de toate sumele mari care intra/ies …asa ca…nu trebuie scuzat sub nici o forma….

  p.s. la comentariul cu trierea intre tine si sacal ii dau dreptate colegului. nu cred ca vrei sa stii care sunt formulele implementate de evaluare a personalului si caile absolut inexistente de corectare a razbunarilor personale. iar cu oameni scuturati in tevere pe mandatul lui TG sunt nume sonore, dar care s-au razboit intern. a scapat putin in presa. stau la cutie. revin pe un nou mandat. si tot asa. o morisca sanatoasa. uite cum scapa unii slabi (nulitati).

 17. Omul din teve: ma bucur ca începem să purtăm discuții precise și moderate aici. Am următoarele nuanțări:

  – “rotația cadrelor” la nivel înalt: Giurgiu nu poate pur și simplu pune pe liber managerii ineficienți. E complicat din cauza legii și a faptului că sistemele de evaluare nu funcționează. Probabil că de aceea le-a dat o perioadă de grație pe diferite alte funcții, unde au un mandat clar și niște criterii de performanță mai clare.

  – evaluarea: îmi pare rău că se întâmplă porcării. Ai dreptate, schimbarea nu poate fi decât prilejul pentru ca diferiți șmecheri să tragă spuza pe turta lor. Totuși, asta nu contrazice ideea că o evaluare e necesară. Există sindicate, structuri profesionale care pot fi folosite pentru asta – de ce nu se pot pune în mișcare mecanismele astea?

  Altfel, nu sunt decât un ziarist și, desigur, nu am cum să cunosc sută la sută problemele a 3.300 de oameni, gradul de profesionalism al fiecăruia ș.a.m.d. Dar ăsta-i necazul și limitarea dintotdeauna a ziaristului, nu?

 18. Uite cum vad eu problema tvr si de ce consider ca Giurgiu greseste:
  1. Problema evaluarii oamenilor. La ora actuala este implementat (ah, ce si-a mai batut joc PSD-ul de cuvantul asta) un sistem de evaluare foarte clar si precis, care da sansa managerului sau sefilor de servicii sa dea de pamant cu orice incompetent sau lenes. In acelasi timp ii da sansa de a salta orice om care lucreaza bine in jobul sau. Indiferent de ce zice Codul Muncii, CCM-ul sau orice alta lege din tara asta.
  Deci daca Giurgiu are o problema cu cineva, pac! il poate rade fara greturi.
  Ce a facut cu Culcer si Deac este o cacialma imensa, care dovedeste slabiciune si lipsa de caracter. Nu poti face 2 evaluari cu nota 9, ca brusc dupa aia sa dai un 5. E cusuta cu ata verde de papiota. Exista tot felul de mecanisme la indemana unui sef si mai ales a PDG.
  Deci am constatat si o spun cu toata convingerea ca sistemul de evaluare, daca este aplicat corect, functioneaza perfect. Si obtii si rezultate excelente.
  Problema este ca in sistemul de stat functioneaza o vorba nenorocita. “Da-l ba in aia ma-sii ca nu platesc din buzunarul meu salariul astuia ! Lasa-l la evaluare in pace, da-i nota de trecere.”
  Ideea este ca multi manageri de servicii s-au scarbit de acesti ani in care in tvr s-au facut multe porcarii si mismasuri si astazi sunt suficienti de blazati ca sa ii mai intereseze sa faca o evaluare corecta, deoarece stiu ca degeaba evalueaza un individ lenes ca atare, pentru ca superiorul sau va contrasemna si ii va ridica nota.
  Si uite asa s-a ajuns ca o gramajoara bunicica de angajati (incompetenti, hotomani, putori si jigodii) sa o frece in detrimentul celorlalti, care incerca sa isi faca treaba asa cum trebuie.
  Ori Giurgiu a facut o mare greseala. S-a avantat in declaratii puerile si belicoase, la adresa tuturor angajatilor tvr.
  Iar problema cea mai mare stiti care este? Ca in afara pramatiilor care l-ar gatui pe PDG, am observat ca foarte multi profesionisti adevarati nu il mai agreaza. A facut cel mai prostesc lucru cu putinta. A denigrat la gramada, fara a face o diferentiere clara in declaratiile sale, fara a deosebi clar cui se adreseaza. Adica a semanat vant, iar acum culege furtuna.
  Problema 2. Credibilitatea.
  Din pacate, in ciuda faptului ca ideea enuntata de Giurgiu este deosebit de manoasa (asanarea morala, etica, deontologica a tvr), imi pare rau, dar este completamente compromisa. Este ca si cum Bivolaru ar veni si ar declara ca a fura este o mare rusine.
  Incontestabil, Giurgiu se scalda in niste ape foarte tulburi. Nu sunt sigur 100% pentru ca nu am fost de fata cand a incheiat afacerile.
  Dar hartiile vorbesc. Si nci glontul si nici minciunelele PDG nu trec prin acestea. Iar rezultatele obtinute in 2 ani sunt cumplit de timide, aproape transparente. Sa nu ne imbatam cu apa rece.
  Luand in considerare ce am zis pana acum consider ca intregul proces managerial al tvr este complet esuat si fara pic de credibilitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *