De ce nu bate total câmpii Dan Diaconescu cu otevizarea Austriei

Bun, acum că ştim că fotbaliştii şi politicienii de doi lei vorbesc despre ce o să facă (după care nu mai fac), să ne uităm puţin la planurile lui Dan Diaconescu de a oteviza Austria (interviu TV mania preluat de Libertatea). Spre deosebire de alte chestii pe care vrea să le otevizeze Diaconescu, Austria s-ar putea într-adevăr să se lase mai uşor. Nu e chiar cum zice mogulul insomniilor şi al suspansului nocturn, că “e o ţară văduvită de televiziune. Au numai două şi o piaţă uriaşă de publicitate”. E drept că ORF 1 şi ORF 2 aveau în 2007 un share de audienţă de 41%, dar restul până la sută la sută se umple cu RTL, Sat.1 şi alte canale nemţeşti, pe care austriecii le urmăresc placizi cum făceam noi cu bulgarii pe vremuri, fără a se poticni însă în graniţele de limbă. Ar mai fi şi nişte iniţiative private gen ATV Plus (2,6% în 2007) sau Austria 9 TV, cu acţionariat care duce tot la nemţi.

Pe cale de consecinţă am putea titra mai agresiv şi în acelaşi timp cu o încărcătură mai mare de adevăr:

“Dan Diaconescu atacă RTL şi Sat.1”,
“Diaconescu vrea să anexeze Austria OTV-ului”
“Elodia a fost găsită în Pădurea Neagră”
sau
“Till BuhOglinda TV” (Eulenspiegel, Schweinehunde!).

Succes.

 1. Lalu Reply

  Presupun că şi Nagorno-Karabah are televiziunile ei, cu shared marked, rivalităţi, vedete, etc. De ce nu, în definitiv şi acolo trăiesc oameni !?
  Sa ne imaginăm acum că o vedetă locală de pe piaţa televiziunilor private nagorno-karabagheză, ameţit de succesul repurtat în patrie, mai în frondă, mai în serios, ar anunţa că doreşte să se extindă pe piaţa TV din România.
  Dacă ar apela la serviciile Dvs. de consiliere, ce l-aţi sfătui ?

 2. Victor Reply

  După Austria va urma, probabil, Elveţia, unde situaţia arată cam la fel.

 3. Iulian Comanescu Reply

  Dincolo de miştoul de mai sus, rămâne constatarea că în ipoteza că Diaconescu vorbeşte serios, a căutat o piaţă vestică mai puţin aglomerată.

  În privinţa consilierii – eu aş face un test de televiziune “normală” în România întâi. Nu mă refer la faptul că OTV-ul ar trebui să-şi piardă specificul, ci la un pachet grafic, studiouri şi o emisie în regulă dpdv tehnic. E de văzut ce s-ar putea întâmpla aici. M-am gândit cum ar fi să-i organizezi mâzgălelile alea de pe ecran lui Diaconescu, sunt încălcate o mulţime de reguli, dar poate ar pierde telespectatori. Poate că asta s-ar putea face pe DDTV întâi.

  Dar, mă rog, n-are Dan nevoie de consilierea mea. El e cu gândurile-n Austria 🙂

  A, şi-aş mai inventa un personaj TV pe nume Brüno, ca să leg povestea cu Sasha Baron Cohen 🙂

 4. Lalu Reply

  Faptul că aţi calificat drept “mişto” cazul ipotetic propus de mine, înseamnă că aţi sesizat foarte bine absurdul enorm al situaţiei în care o televiziune de nişă dintr-o ţară subdezvoltată îşi propune să intre pe piaţa uneia dintre cele mai dezvoltate ţări din lume.

  Să reformulez într-o formă mai “frustă” dar, vai, cât de adevărată: un păduche de presă dintr-o ţară ea însăşi păduchioasă îşi propune să intre pe piaţa de televiziune a uneia dintre cele mai prospere şi civilizate ţări din Europa şi din lume.

  Partea tragicomică a situaţiei, este că prapastia materială, de civilizaţie şi de mentalitate dintre unii români şi lumea civilizată este atât de uriaşă, încât ea nici nu mai este sesizată de aceştia la dimensiunile ei, primilor părându-li-se că pot fi compatibili, ba chiar concurenţiali în raport cu ceilalţi. Mă gândesc aici la imaginea unui locuitor din junglă, care venind în contact cu un notebook, confecţionează şi el unul la fel, din lemn, de care este, desigur, foarte mândru şi s-ar simţi profund jignit dacă ai încerca să-i explici diferenţele.

  Ideea intrării otv-ului în Austria este atât de enormă încât te scuteşte de intrarea în detalii: autorizaţie, banii de investiţie, formate, personal, Österreichischer Medienrat (CNA-ul austriac), etc. Mi-aminteşte de un reportaj despre un nene român care-şi construieşte de ani de zile un avion, cu ce găseşte prin curte, după care se duce la margine satului şi se-avântă de pe râpă…

 5. fLoreign Reply

  Mai bine si-ar schimba grafia numelui in Gjakones ori EloGjakones si ar incerca piata albaneza de media. Moscopole abia asteapta un post romanesc de TV.

  Buhoglinda TV, cool 🙂

 6. Iulian Comanescu Reply

  Lalu: miştoul se referea la ce-am scris eu, nu la ce-aţi scris dvs. În privinţa lui Diaconescu, pe chestia asta nu cred că trebuie neapărat luat în serios, dar cred că omul a făcut nişte lucruri interesante chiar pentru ţara aia supercivilizată. Din ce-am aflat pe pielea mea, cred că ORF-ul ar avea ce învăţa inclusiv de la TVR…

 7. Lalu Reply

  Comanescu:
  “miştoul se referea la ce-am scris eu, nu la ce-aţi scris dvs” atunci într-adevar înclin si eu sa va dau dreptate ca avem o problema de comunicare

  Austria este o ţară civilizată. Punct. Nu supercivilizată. Nu văd motive de ironie. Probabil că ironie nici nu este, ci doar agasare, relativ la celălalt pol al binomului: România, ţară înapoiată şi necivilizată. Şi asta este o realitate de necontestat.
  (Cred din ce în ce mai mult că acestui adevăr trebuie să-i spun pe nume cât mai des şi cât mai direct, căci constat că mulţi îl ignoră, respectiv îl refulează.)

  Înteleg ca Diaconescu a făcut în România lucruri care chiar şi în Austria ar fi fost remarcabile. Tehnic, da : a creat audienţă notabilă exhibând într-un format TV de buzunar super-ieftin unele dintre cele mai mizerabile, mai abjecte, mai absurde şi mai imorale aspecte ale vieţii româneşti. Transferată în
  Austria, o asemena performanţă nu ar fi fost posibilă din lipsă de piaţă.

  Un calcul simplu : publicul ţintă al unui asemena produs (O)TV se adresează în România cel puţin unei jumătati din populaţie, probabil chiar la două treimi. Corespondentul austriac al acestei categorii de populaţie – aşa numita Unterschicht – se situează la cel mult 10, maximum 15% din populaţie. Asta înseamnă că în timp ce în România bazinul din care se pescuieşte publicul OTV este de 10-12 milioane, în Austria acelaşi tip de public ar însuma cel mult un milion.

  Aduceţi un elogiu “modelului Diaconescu » : “ cred că omul a făcut nişte lucruri interesante chiar pentru ţara aia supercivilizată” . Atunci, însemna că veţi avea cel puţin aceeaşi admiraţie şi pentru un “model Diaconescu extins”: reality show cu violuri, perversiuni, mutilări şi sinucideri – se vor găsi destui disperaţi sau suferinzi psihici care, pe bază de contract, să-şi asume aceste comportamente în faţa camerelor, în direct. Din moment ce audienţa creşte, se cheamă că, aşa cum spuneţi Dvs. “omul face nişte lucruri interesante” .

  ORF nu este o super-televiziune, iar RTV este o bună televiziune, cu o tradiţie mai mult decât onorabilă, în condiţiile date (30 ani comunism, 20 postcomunism). Deci prăpastia nu este între televiziunile respective, ci între societăţile şi publicurile celor două ţări: aici lipsă de educaţie, înapoiere, mizerie, acolo bună-stare, decenţă, măsură.

  În loc de concluzie: un format de tip OTV nu poate avea succes decât într-o ţară mizerabilă şi înapoiată ca România.

 8. Marian S. Reply

  Domnu` Lalu, mai usor ca e prea cald !
  Austria nu mai este ce a fost odata. Nici o tara din vest nu mai este… pura. Au avut grija emigrantii de asta !
  Credeti dvs. ca in vest nu se gaseste public pentru oteveuri locale ? Va inselati amarnic. Se gaseste berechet si in Franta si in Spania si in Italia si in multe alte locuri. Numai ca…. culmea, ei au deja oteveurile lor !!! Intr-o forma mai mascata sau mai la vedere dar le au.
  Meritul acestui smeker de Caracal este ca se duce pe o piata intr-adevar virgina. Sunt atit de traditionalisti (si de civilizati, aici suntem in acord total) incit NU le-a trecut prin cap sa-si faca oteveul lor. Lasa ca o sa vina cineva din afara sa-i invete. La urma urmei nici de alba-neagra nu stiau dar acuma sunt de-a dreptul experti.
  Ei, nu dati macar 30% sanse ipotezei mele ? Mai vorbim !

 9. Iulian Comanescu Reply

  Lalu: vă felicit pentru eforturile de a înţelege piaţa noastră media, dar daţi-mi voie să vă trag de mânecă asupra unui lucru pe care l-aţi zis:

  “România, ţară înapoiată şi necivilizată.”

  Vă rog frumos. Am veşti proaspete din Austria, dacă ar fi să sumarizez la fel de grăbit, aş spune că e o adunătură de imbecili cu ADN rural şi complexe de superioritate. Trăind într-o ţară mai mică aşa cum sunt, o să evit să mă pronunţ în felul ăsta.

  De când n-aţi mai fost în România? Unii dintre noi o ducem bine şi nu ne reproşăm nimic.

 10. fLoreign Reply

  Iulian, eu am presupus cumva de la inceput ca blufezi, mai ales ca nu ti-ai aratat cartile. Pe de alta parte, Lalu a crezut ca are carti mai bune decat time si a plusat de doua ori.
  Avand in vedere ca jucam doar un amical, poti sa joci tura asta cu carti pe fata? Cu alte cuvinte, pe ce te bazezi cand spui ca nu e chiar prostie ca diaconescu sa mearga la vanatoare de noi Fritzli?

 11. Iulian Comanescu Reply

  fLoreign: păi am zis deja, Austria e o piaţă vestică mai puţin aglomerată. De-aici şi până la a presupune un succes al lui Diaconescu acolo mai e cale lungă totuşi.

 12. Lalu Reply

  Comănescu: continui să vă dau replica, probabil şi ca modestă contribuţie la traficul Dvs.

  – Vă asigur că ştiu să-mi dozez eforturile şi nu mă forţez excesiv pentru a înţelege ce se petrece pe piaţa media românească. Vă reamintesc deasemeni că remarcile ironic-suficiente la adresa preopinentului, oricât de fine, se plasează în proximitatea atacului la persoană. Nu de puţine ori, degradările discuţiei, deraierile de ton şi escaladările îşi au originea în asemenea fine înţepături subcutanate.

  – Încerc să ma apăr de acuzaţia de insulte grăbite şi generalizatoare aduse României. Mă reduceţi la absurd, construind o comparaţie între etichetarea austriecilor drept “adunătură de imbecili cu gene rurale şi complexe de superioritate” şi eticheta pusă de mine României, ca “ţară înapoiată şi necivilizată”.

  În timp ce eticheta pusă de Dvs. este vădit provocatoare şi nesusţinută de fapte validate ştiinţific, cea pusă de mine, este, vai, documentată mai mult decât abundent de către instanţele cele mai autorizate din lume. Aproape că nu există indicator social, economic, cultural, sanitar, de educaţie, politic, de presă, ori de evaluare sintetică a nivelului de dezvoltare şi civilizaţie care să nu plaseze România pe ultimul loc în Europa, alături de ţări sărace din lumea a treia şi în urma multor ţări asiatice, iberoamericane ori chiar africane.

  Un mărunt exemplu: România este pe primul loc în Europa la mortalitatea infantilă şi pe ultimul loc la consumul de produse igienice de bază (săpun, pastă dinţi, etc.). O ţară căreia-i mor pruncii-n leagăn şi unde oamenii nu se spală nu este decât o ţară înapoiată şi necivilizată. Lucrurile trebuie spuse pe nume, fără menajamente.

  – Ştiu prea bine ca există în România o clasă de mijloc care, ca stil şi calitate a vieţii, educaţie, mentalitate, dar şi ca legitimitate şi morală, este comparabilă cu clasele de mijloc din centrul si apusul european. Mi-e teamă însă că această middle class postrevoluţionară reproduce aceeaşi eroare fundamentală comisă de generaţia mea, a părinţilor şi bunicilor mei, ab urbe condita.
  Există o fractură fundamentală între clasa educată şi grosul populaţiei: clasa educată, trăind ca enclavă minoră într-o mare de înapoiere şi ignoranţă, s-a insularizat şi a devenit autoreferenţială. Veţi observa că atunci când se aminteşte de mizeria şi înapoierea României, sunt invocate drept contra-argumente cele câteva vârfuri pe care societatea le produce în mod spontan: câţiva învăţaţi, câţiva premianţi la olimpiadele şcolare, intelectuali realizaţi în străinătate, etc. Derizoriu.

  În lumea care contează, criteriile de evaluare a civilizaţiei nu sunt niciodată vârfurile, ele fiind de la sine înţelese, ci nivelul mediu şi mai ales eradicarea mizeriei endemice. O societate cu mari contraste sociale este considerată înapoiată, oricât de strălucite i-ar fi elitele.
  Un modest exemplu de practică civilizatoare: există în Germania o lege nescrisă a asigurărilor de sănatate care ia drept standard minim de sănatate publică o gură îngrijită, cu dantură intactă, nicio persoană, indiferent de precaritate, nefiind nevoită să umble cu gura ştirbă.

 13. Harry Reply

  Din punctul meu de vedere pe orice piata indiferent de numarul de jucatori intotdeauna exista loc si pentru altii….prin urmare daca domnul Diaconescu vrea sa intre pe piata din Austria nu cred ca ar exista multe probleme.

  Cred ca avem o parere prea buna despre oamenii din vest, nu toti stau si citesc Hegel si Nietzsche; daca stam si ne gandim bine modelul urmat de Libertatea si Can Can nu a fost inventat de noi ci a fost adus din vest, asa ca un OTV in Austia ar putea avea succes.

 14. Iulian Comanescu Reply

  Lalu: Ştiaţi că “civilizaţia”, în accepţiunea pe care o folosiţi, e o noţiune disputată? Se pomeneşte de imperialism în legătură cu o astfel de utilizare, fiindcă cel care evaluează se situează automat undeva “mai sus”. N-are rost s-o mai lungim, dar v-aş invita în România ca să vedeţi că unele lucruri merg, chiar mai bine decât în Austria. E şi percepţia mai tuturor străinilor pe care îi cunosc, odată ce trec de “filtrul” de taximetrişti ţepari, recepţionerii puşi pe ciupeală şi broscoii care cerşesc în engleză pe Calea Victoriei, toţi cu un frate care le-a murit la revoluţie.

  Harry: corect. Dar oricum, cred că ne batem capul prea tare cu planurile de război ale lui Dan Diaconescu.

 15. fLoreign Reply

  Eu tot nu inteleg premisa de baza. Daca piata nu este atat de saturata in Austria, poate ca asta a rezultat in urma unei adaptari lente, care in Romania inca nu s-a produs complet. Chiar daca de acum este putin probabil ca indivizi grosi la punga sa se mai lanseze in investitii media de tip greenfield. mai sigur e sa preia o afacere deja existenta.

  Cu exceptia cazului in care luai in considerare contextul de criza (sau nu neaparat, abordarea “frugala” ar functiona in principiu peste tot), in care productii TV de doi lei (si aici nu ma refer doar la calitate, ci la pretul de productie) reusesc sa supravietuiasca acolo unde productii mai costisitoare dau chix pentru ca daca tragi line vezi ca ele consuma mai mult decat produc.

 16. Lalu Reply

  Scriam alaltaieri,10 August 2009:

  “Comanescu:
  ……….
  Aduceţi un elogiu “modelului Diaconescu » : “ cred că omul a făcut nişte lucruri interesante chiar pentru ţara aia supercivilizată” . Atunci, însemna că veţi avea cel puţin aceeaşi admiraţie şi pentru un “model Diaconescu extins”: reality show cu violuri, perversiuni, mutilări şi sinucideri – se vor găsi destui disperaţi sau suferinzi psihici care, pe bază de contract, să-şi asume aceste comportamente în faţa camerelor, în direct. Din moment ce audienţa creşte, se cheamă că, aşa cum spuneţi Dvs. “omul face nişte lucruri interesante” .

  Avem acum si cazul concret: http://www.guardian.co.uk/world/2009/aug/11/brazil-wallace-souza-police-investigation

  Ce-i drept, patronul media se pare ca n-a mai apelat la contracte si nici nu si-a mai platit invitatii. Formatul este însa acelasi.

  Este de la sine înteles ca nu doresc sa ma mai angajez cu Dvs. într-un schimb de opinii. Am dorit doar sa ilustrez tipul de “formate” TV ce nasc în conditiile specifice tarilor mizerabile si înapoiate, pe fondul acutizarii contradictiilor sociale.

 17. Iulian Comanescu Reply

  Lalu: Diaconescu a făcut la un moment dat altceva, a dus lucrurile într-un fel de ficţiune paranoidă pe care n-o mai credea nici el, nici publicul (sper). Cu mijloace puţine, a crescut o televiziune care a ajuns cam la 3% din piaţă. Traseul lui solitar este interesant, nimeni nu l-a admirat şi toată lumea l-a blamat, dar lucrurile nu sunt atât de simple cât par. OTV e destul de aproape de unele bloguri: obsesiv-compulsiv, amatoristic, violent şi paranoid, lipsit de credibilitate, dar creează dependenţă. Violurile, perversiunile, mutilările şi sinuciderile “dor” mai tare pe alte posturi în prezent.

 18. fLoreign Reply

  Modelul ala brazilian nu e de fapt brazilian, e de la taica W.R. Hearst (si, cine stie, o sa descoperim poate ca nici acesta nu a fost primul in crearea propriilor stiri ). Cine e curios se uita la Citizen Kane ca sa vada cum functiona de fapt tehnica atunci.

Post your thoughts