De ce e important protestul de la Ambasada Ungariei

Protest la Ambasada Ungariei

Mircea Toma protestează la Ambasada Ungariei. Foto: Levente Tofan

Până să aflăm ce se întâmplă în Ungaria, am avut tendinţa să luăm idei ca legea ştirilor cu teme pozitive a lui Ghişe şi Funar ca nişte ciudăţenii locale. Au urmat intenţiile Liei Olguţa Vasilescu de a monitoriza internetul, includerea presei în strategia naţională de apărare ca vulnerabilitate, proiectul Prigoană care voia să treacă toată presa sub controlul CNA. Şi, nu în ultimul rând, Raluca Turcan a intrat surprinzător (pentru mine, cel puţin) pe lista autorilor de iniţiative legislative originale cu un proiect de modificare a legii audiovizualului în care să fie stipulată paritatea dintre putere şi opoziţie la prezenţa în dezbateri.

Toate acestea pot părea aiureli. Dar ce se petrece în Ungaria arată că sunt vremuri în care asemenea reglementări pot fi promulgate. Politicienii reformişti din anii ’90, ca FIDESZ-ul lui Viktor Orban, au tendinţa să impună reglementări coercitive presei, în prezent, chiar dacă asta stârneşte reacţii negative la Bruxelles. În Ungaria, există de la 1 ianuarie ceva numit NMHH, un fel de consiliu naţional al presei, care poate amenda presa cu sute de mii de euro pentru anumite abateri de la interesul public sau morala publică. Legea maghiară mai prevede faptul că jurnaliştii sunt obligaţi să îşi dezvăluie sursele în anumite cazuri.

E motivul pentru care organizaţiile civice au chemat lumea în faţa Ambasadei Ungariei ieri. N-am putut să merg, dar îmi fac datoria de a trage un semnal aici.

Post your thoughts