Cum se transformă o temă

O declaraţie a preşedintelui Băsescu de la World Blogging Forum a gâdilat orgoliile internauţilor:

În România putem găsi foarte mulţi ziarişti care s-au refugiat din presa scrisă în comunicarea pe Internet, fiindu-le mai scumpă libertatea decât preţul pe care-l aveau lucrând la ziare, care nu mai făceau deja o politică a publicului, ci făceau o politică a patronului.

“Cotidianul” îi dă azi un bobârnac preşedintelui cu o constatare în linii mari corectă: mulţi dintre cei mai citiţi bloggeri-jurnalişti provin mai ales din zona Voiculescu (Ciutacu, Bădin, Badea, Tolontan). Sau, pre limba titlurilor, “Tonomatele, în topul bloggerilor deontologi”.

E drept, Mircea Badea nu se consideră jurnalist şi nu are un discurs de tip jurnalistic. Totuşi, e destul de adevărat, mulţi dintre bloggerii-jurnalişti cu trafic provin din zona Antenelor. Ce nu se potriveşte?

Posibil, Traian Băsescu nu s-a referit numai la bloggeri, ci şi la site-urile de ştiri. Aseară, la B 1, el a făcut nişte bezele chiar HotNews.ro (nu ştiu dacă bezelele sunt tocmai un serviciu :-)), deci, probabil, Traian Băsescu se referă la o zonă “nemogulizată” a internetului şi nu numai la bloggeri.

Ar fi uşor să afirmăm reaua intenţie a celor de la “Cotidianul”, dar asta înseamnă să facem un proces de intenţie. În orice caz, nodul în care ziarul a încercat să-şi argumenteze constatarea “impresionistă” despre bloguri scârţâie puţin. Cele două clasamente puse în discuţie sunt Trafic.ro şi Zelist.ro. Primul nu este foarte relevant pentru masa bloggerilor din România, care nu au ţinut să se înscrie acolo (nici eu nu figurez), iar al doilea se face nu în funcţie de unici sau pagini afişate, ci de comentarii, reacţii ş.a. E drept, nu avem un instrument de măsură general valabil în materie de trafic, în SATI sunt doar câţiva bloggeri.

 1. alk Reply

  Un blogger adevarat nu cenzureaza comentariile “anti”. La Ciutacu e lege o astfel de cenzura (deh, probabil e ultimul loc unde se simte si el bine unde nu se vede ca e criticat). Pe Tolontan nu-l pot considera “tonomat”. Badea nu e “blogger” in adevaratul sens al cuvintului. Despre badin nu pot spune nimic pentru ca nu l-am citit cu atentie.
  Traian Basescu s-a referit la cu totul alt tip de bloggeri.

 2. eftimie Reply

  Băsescu se referea la feydakinii ce văd în el adevăratul Muad’ib. Nu se referea la blogosfera reală ci la personaje de tip Cristian Pătrăşcănoiu.

  PS. Să mă scuze Pătrăşcănoiu, am un prinstcreen de la ultima lui postare pe blogurile Cotidianul, inainte să-i fie şters. Cele mai mari taguri erau Traian Băsescu şi Băsescu. Asta pentru că stimate domnule preşedinte Traian Băsescu era prea complicat lung pentru tag.

 3. Ratzusca Ramurica Reply

  Mai intai ca Basescu n-a facut nici o bezea Hotnews. Radu Moraru a spus ca Hotnews este o sursa credibila, iar Basescu a precizat: una dintre putinele care au ramas. IC se intreaba daca nu cumva asta nu e de bine pentru Hotnews, moment in care e clar ca s-a ajuns prea departe, iar eu sunt pe eu imi dau demisia din functia de om.
  In al doilea rand, a-l pune pe Tolontan langa ceilalti bloggeri voculestieni e fie o eroare elementara, jenanta, fie o manipulare ca atatea altele. Nu mai explic chestia asta, va trimit doar la spumele facute de ceilalti antenisti impotriva lui Tolo, atunci cand omul spune pe sleau ce hram poarta alde Voiculescu.
  In al treilea rand, nu cred ca e cazul sa ne temem ca facem procese de intentie Cotidianului din ultima vreme. Ce se intampla acolo frizeaza dementa din presa “libera” a anilor 50.
  P.S. Rinoceri sunt si cei care se tem sa spuna lucrurilor pe nume pentru a evita mocirla. Nu o vor evita, pentru ca sunt deja pe cale sa se transforme.

 4. Marian S. Reply

  Din ciclul “unde dai si unde crapa“ !!!
  Basescu spune despre ziaristii CARE S-AU REFUGIAT IN INTERNET. Deci lasati-ma cu cei care scriu la ziare mogulistice la vedere si pe blogul personal in timpul liber (ma rog, in timpul liber…) Se vede clar ca se refera la cei ce scriu NUMAI pe blogurile lor.
  Vine Cotidianul si ne ameteste cu cifre de audienta si trafic. Vrabia malai viseaza – spune o vorba populara. Ce altceva sa mai stie autorul acelui articol ? La el calitatea se masoara in cifrele de mai sus. Nu, stimabile autor de articol la Cotidianul, nici vorba de asa ceva ! Ti-o spune un cititor care nu viseaza toata ziua trafic, unici pe zi si mai stiu eu ce cifre. Calitatea mai inseamna si altceva.
  Concluzie: la Cotidianul nu e nici rea intentie nici prostie. E o chestie care se cheama “deformatie profesionala“. Ma rog, cind e dusa la extrem tot spre prostie inclina.

 5. Iulian Comanescu Reply

  Alk: chestia asta cu “blogger adevărat” e o lungă discuţie. În sensul “ăla” niciunul din bloggerii jurnalişti, nici măcar eu, care nu sunt foarte prezent în classic media şi am început în 2006, nu suntem bloggeri. Dar hai să fim serioşi: blog e în linii mari un site personal simplu, care curge de la coadă la cap (cea mai recentă postare ultima).

  Comentarii şterg şi eu destule, ştii de ce? Din motive de tâmpenia comentatorilor. Cred că subsolul e parte integrantă din conţinut şi accept doar oameni pertinenţi sau care, măcar, ştiu să lege două cuvinte.

 6. Iulian Comanescu Reply

  Eftimie: acuma şi tu. Dacă tu şi cu mine nu-l citim pe Pătrăşconiu crezi că nu există? Fiecare cu blogosfera lui, am mai zis asta pe nu ştiu unde.

 7. Iulian Comanescu Reply

  Răţuşcă rămurică: ascultă-mă cu atenţie, raţionamentul e următorul – dacă presa e atât de polarizată, ce-a zis Băsescu despre Hotnews (mai mult decât “da, da”, cum ai auzit tu) poate fi luat şi întors împotriva site-ului, ca fiind un site înregimentat. Nu te joci cu etichetele puse de Băsescu, la fel ca şi cu alea puse de Iliescu, chiar dacă sunt de bine 🙂

  Acuma că nu eşti de-acord cu mine şi îţi provoc supărări am înţeles, dar n-am înţeles cu ce şi de ce eşti de acord şi ce caută rinocerii prin vorbirea ta.

 8. Iulian Comanescu Reply

  Marian S: şi tu ai internetul tău? Câţi dintre cei care scriu pe net corespund definiţiei “jurnalist care scrie numai pe blog”? Măcar în sensul că ar respecta principiile jurnalismului, nu că s-ar fi refugiat, vorba lui Băsescu.

 9. Marian S. Reply

  “Principiile jurnalismului“ draga Iulian ? Despre ce vorbesti, ca eu sunt de afara si nu inteleg ? Exista cumva asemenea principii ? Cine sunt cei care le respecta ? Tre` sa mai studiez, e clar.
  Bun, dau un pas inapoi. Sa definim mai exact: oameni care scriu numai pe blog, fie ei ziaristi sau nu ( si NU, nu il am pe zoso in vedere! )
  Dar ramin ferm pe pozitie cu cealalta parere: calitatea nu se masoara in trafic, numar de unici pe zi si alte chestii de gen. Uite, daca luam de buna aceasta “scula“ pe care am gasit-o pe internet reiese ca si eu “valorez“ ceva (si chiar destul) :

  http://www.websiteoutlook.com/www.s-m.ro

  1500 de parai ? Super ! Care dai banu` ca vin sarbatorile ?

 10. Iulian Comanescu Reply

  Mariane, stimabile, principiile jurnalismului există şi dacă m-oi fi abătut de la ele în ultimii ani, cred că numai oameni care şi-au petrecut pe blogul ăsta atâta timp cât ţi-ai petrecut tu au dreptul să mă tragă de mânecă. Altfel, treaba lor, ca să zic aşa, a celorlalţi.

  În rest, campaniile vin şi trec. Când o să am ceva de anunţat despre implicarea mea, o să vedeţi aici. Nu sunt nici soldatul lui Crin, nici al lui Traian, nici al lui Mircea, nici al lui Sorin. Pe trei dintre ei îi cunosc personal şi le apreciez felurite calităţi. Majoritatea oamenilor îi urăsc. Dar hai să nu facem puls 120 pentru o prostie care vine şi trece odată la 4/5 ani prin viaţa noastră.

 11. Marian S. Reply

  Vezi dacă am uitat să scriu disclaimerul “persoanele de faţă se exclud“ ???
  Aşa îmi trebuie ! Eu zic să nu ne pierdem simţul umorului şi mai bine un cîntec vesel să cîntăm:
  http://www.181.fm în special secţiunea Christmas.
  ( Si NU, nu am contract de publicitate cu ei, am zis să vă împărtăşesc şi vouă ceva frumos ca să trecem peste încrîncenarea din aceste zile. Să fie primit ! )

 12. Marian S. Reply

  Ca să fie clar: enervarea mea cu privire la “principiile jurnalismului“ provine de la articolul anterior cu penalii ăia doi. Numai despre principii nu poate fi vorba acolo. Am zis să mă abţin atunci deşi mă raliez părerii majorităţii comentatorilor: i-ai tratat prea blând. Doar că aici vorbim civilizat.

 13. Iulian Comanescu Reply

  Marian: da, cu privire la Roşca şi Chirieac – dintr-un motiv sau altul lumea a înţeles că încerc să-i scot din cauză sau ceva. Nu am încercat asta, ideea mea e că oamenii ăştia nu pot apărea decât într-un sistem viciat în general, cum e cel al mediei româneşti.

 14. Adrian Reply

  Nu sufar politica patronilor media din ultimii ani, in general. Nu sufar tentativele de acordare a denumirii de ” blogger” pe diferite principii, in fine…Dar nici de jurnalist refugiat in internet…pe propriul blog. Am citit de exemplu postari superbe pe cateva bloguri cu doar cativa unici pe zi si pot fi oricand peste ce vine din zona ” Antenelor”. Pentru mine personal, ecuatia e foarte simpla: traiesc intr-un judet al controverselor, ziarele de pe aici, cu mici exceptii sunt doar ca sa aiba alti moguli influenta si ziaristii locali serviciu cu carte de munca. Eu spun doar atat: cand am chef, scriu pentru unul, doua ziare de aici, moca, am descoperit de vreo doi ani ca pot sa am si un blog unde sa ma desfasor cum doresc, ca atare am si un blog, unde scriu impresii si ce visez cateodata noaptea linistit si nu e ” comunicare” cum zice Basescu ci mai degraba SOCIALIZARE. In concluzie sunt unul dintre alte mii care am pagina mea si fac ce vreau cu ea si nu sunt ahtiat dupa trafic, unici, etc. Astea vin singure daca se intampla sa scriu ceva interesant. A…La multi ani!

Post your thoughts