Cum am păcălit niște roboți cu aiureala cu Ringier și Edipresse

Acul pe care l-am aruncat ieri în carul cu fân al păcălelilor de 1 Aprilie (antologie pe Mediafax) a păcălit, până la urmă, pe cineva sau ceva. N-aș putea spune despre voi, cititorii, dacă ați crezut sau nu fantasmagoria cu schimbul de acțiuni dintre Edipresse și Ringier, dar am găsit cel puțin patru mașinării care și-au luat-o pe coajă cu știrea mea. E vorba de Pescurt.ro, Simpleblog.ro Pronews.ro și Globber.ro, chestiile acelea care iau rss-ul și îl livrează mai departe pe o pagină de web.

Păcăleala mea e mai prăpădită decât ale altora (vezi la linkul de pe Mediafax), nu aveam mari speranțe în ea. Nespectaculos, așa cum e, rezultatul e însă interesant. Am mai scris și pe aici, și prin alte locuri, că poziția de gatekeeper e tot mai importantă și că nu mai vorbim de modele de comunicare cu o sursă și un receptor, ca Shannon-Weaver, ci de lanțuri de comunicare, în care instanțele intermediare sunt receptori-emitenți sau, în alt sens, gatekeeperi. Dacă am trecut de la vânătoarea de informație la culegătorii și agricultorii de conținut, se dovedește că și plivitul buruienilor e important la culturi.

P.S.: Am căpătat două jpeg-uri din care pe unul i l-am trimis Simonei Tache, că era cu ea. Al meu:

7 thoughts on “Cum am păcălit niște roboți cu aiureala cu Ringier și Edipresse”

  1. Alex: Ba da, s-a agregat acolo, că nu mai are timp să scrie presupun. Theo-omul a taxat-o din prima, în subsol, vezi la link, e publisher și printre puținii care se puteau prinde din prima că-i o aiureală. Dar probabil că nu era lângă robot…

  2. Iulian,

    Gatekeepers au fost intotdeauna al naibii de importanti, si nu ma refer doar la povestioara lui Kafka, “In fata legii”. Au fost importanti in perioada interbelica, apoi au fost importanti in vremea comunista (un spin-off il reprezinta gatekeepers in China contemporana – pe langa ei scapa doar acel infam cantecel *pentru copii* CaoNiMa) si in vremea guvernarii 2000-2004 (nu repet numele nemesis-ului).

    In ce context pui aceasta discutie? Cumva in contextul migrarii presei spre online? (s-ar putea ca ceea ce numesti tu gatekeeper sa insemne altceva pentru mine)

  3. fLoreign: contextul este data smogul în care trăim. Traseul informației se lungește, cum am arătat mai sus, și mai ales cantitatea de conținut e copioasă. De aceea comunicarea se transformă dintr-o stradă cu sens unic într-un soi de arbore al speciilor culcat. Sigur, online-ul e foarte important în ecuația asta, dar cred că dacă prin absurd nu exista, lucrurile se complicau oricum. Televiziunile sunt ieftine ca braga azi, comparat cu acum 20 de ani. Există satelit, digitalizare și tot restul, viteza de reacție e maximă.

    Accentul și profesionalismul făcătorilor de conținut se deplasează, altfel spus, de pe “ce găsim” pe “ce blocăm”. Irelevanța la care au ajuns classic media vine și din faptul că făcătorii de gazete și televiziune (și internet, dacă vrei) sunt luați de pe picioare de bombardamentul informațional și blochează ce nu trebuie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *