Cu întârziere și abjecție…

Cu întârziere preiau un link din Cotidianul, 2 februarie. Acolo, Alexandru Darie vorbește despre planurile de a organiza Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa la București, în acest an.

N-am nici o problemă de fond cu planurile lui Ducu Darie, dar am una de formă: prin ’93-’94 festivalul ăsta a mai fost o dată, tot la București, iar ziariștii de cultură s-au lovit de o problemă gravă: a prescurtării. Până la urmă s-a ajuns la consens, să se scrie “Festivalul UTE”.

Eu cer de data asta puțină milă, ca să iasă prescurtarea prescurtare. Nu, nu merge nici “FUTdE”…

6 thoughts on “Cu întârziere și abjecție…”

  1. Si o mica mentiune, tot de forma, nu de fond: la prescurtarea aia ii zice acronim. Prescurtarea e “pt.” in loc de “pentru”, sa zicem.

  2. Stii doar ca lumea e carcotasa numai ca sa nu stea degeaba 🙂

    ACRONÍM, -Ă adj., s.n. (Cuvânt) format din prima sau primele litere ale cuvintelor care compun o sintagmă, o expresie, un titlu etc. [

  3. Gabriel: da, am avut data trecută confirmarea ca există și în română, deși mă suspectam că folosesc englezisme. “Prescurtare” sau “abreviere” nu e incorect, dar e mai cuprinzător. Dacă e musai să ne pierdem în considerente filologice, aș folosi “prescurtare” dacă ăsta ar fi un blog pentru publicul general și “acronim” dacă aș vorbi cu specialiștii în media, care de regulă au mai deschis câte-un DOOM. Blogul e însă unul pentru specialiști, din care și publicul interesat de nuanțe trage destul profit, ca dovadă traficul de 1200-1500 de unici pe zi.

    Asta e explicația mea elaborată pentru folosirea cuvântului “prescurtare”. Tipul care vorbea fără să se fi uitat în DEx avea dreptatea lui, în sensul că discursul meu poate părea de la un punct încolo pretențios nespecialiștilor. Am scris toate astea numai ca să argumentez faptul că îmi mențin opțiunea și că data viitoare o să scriu, probabil, tot prescurtare.

    E bine că e vineri și că avem timp de tăiat firu-n patru 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *