Cu întârziere şi abjecţie…

Cu întârziere preiau un link din Cotidianul, 2 februarie. Acolo, Alexandru Darie vorbeşte despre planurile de a organiza Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa la Bucureşti, în acest an.

N-am nici o problemă de fond cu planurile lui Ducu Darie, dar am una de formă: prin ’93-’94 festivalul ăsta a mai fost o dată, tot la Bucureşti, iar ziariştii de cultură s-au lovit de o problemă gravă: a prescurtării. Până la urmă s-a ajuns la consens, să se scrie “Festivalul UTE”.

Eu cer de data asta puţină milă, ca să iasă prescurtarea prescurtare. Nu, nu merge nici “FUTdE”…

 1. textier Reply

  cind fu ducu nu fu toca
  cind fu toca nu fu tudor
  cind fu tudor nu fu theo
  cind fu theo nu fu todea…

 2. gabriel Reply

  Si o mica mentiune, tot de forma, nu de fond: la prescurtarea aia ii zice acronim. Prescurtarea e “pt.” in loc de “pentru”, sa zicem.

 3. Iulian Comanescu Reply

  Gabriel: fire-ar a dracului de treaba, mai demult m-am trezit cu un carcotas care zicea ca acronimul nu e acronim, ci prescurtare 🙂

 4. gabriel Reply

  Stii doar ca lumea e carcotasa numai ca sa nu stea degeaba 🙂

  ACRONÍM, -Ă adj., s.n. (Cuvânt) format din prima sau primele litere ale cuvintelor care compun o sintagmă, o expresie, un titlu etc. [

 5. Iulian Comanescu Reply

  Gabriel: da, am avut data trecută confirmarea ca există şi în română, deşi mă suspectam că folosesc englezisme. “Prescurtare” sau “abreviere” nu e incorect, dar e mai cuprinzător. Dacă e musai să ne pierdem în considerente filologice, aş folosi “prescurtare” dacă ăsta ar fi un blog pentru publicul general şi “acronim” dacă aş vorbi cu specialiştii în media, care de regulă au mai deschis câte-un DOOM. Blogul e însă unul pentru specialişti, din care şi publicul interesat de nuanţe trage destul profit, ca dovadă traficul de 1200-1500 de unici pe zi.

  Asta e explicaţia mea elaborată pentru folosirea cuvântului “prescurtare”. Tipul care vorbea fără să se fi uitat în DEx avea dreptatea lui, în sensul că discursul meu poate părea de la un punct încolo pretenţios nespecialiştilor. Am scris toate astea numai ca să argumentez faptul că îmi menţin opţiunea şi că data viitoare o să scriu, probabil, tot prescurtare.

  E bine că e vineri şi că avem timp de tăiat firu-n patru 🙂

Post your thoughts