Cu întârziere: codul etic anti-discriminare on-line

Scuze pentru cele câteva zile în care n-aţi prea avut ce citi aici, am fost plecat. Încep cu o restanţă – codul antidiscriminare on-line adoptat de SPER. Îl puteţi găsi aici şi are mai curând forma unui set de aspiraţii decât de reguli. Dacă doriţi să aderaţi la el, vă puteţi descărca de aici un badge care arată aşa:

Cu ce se mănâncă acest cod? Este o iniţiativă a grupului de lucru deja numit, SPER, adică “Stop prejudecăţilor despre Etnia Romă”, de a atenua ceva din rasismul de pe net. Cum am tot spus pe-aici, iniţiative de genul ăsta sunt utile pentru că reprezintă tentative de autoreglementare a blogosferei şi altor zone de internet, ceea ce e oricum mai bine decât o legislaţie restrictivă şi un organism de control care să bântuie pe internet.

Una peste alta ar fi de bine dacă badge-ul de mai sus s-ar răspândi. Nu cred însă că asta se va întâmpla, aşa că din punctul meu de vedere cele de mai sus sunt o informare şi nu un gest de advocacy. Mă implic în lucruri fezabile de obicei şi, oricum, am regulile mele care includ şi problema discriminării.

P.S.: O altă organizaţie a minorităţilor, Accept, a intrat şi ea în problema internetului cu o dezbatere despre discriminare. Succes!

 1. Radu Reply

  Stimate blogger, te rog da exemplu de o (UNA) prejudecata ref la etnia tiganeasca (nu accept denumirea de rromi) care sa fie complet eronata si nedreapta. Se spala mai mult decat ii banuim ca se spala, au criminalitatea sub media nationala si sub media celei din randul romanilor sau ungurilor, fura mai putin decat banuim noi, platesc mai multe taxe decat banuim noi, rasistii astia imputiti? Zi-ne domne ceva concret, nu veni cu o noua porcarie menita sa mai roada niste fonduri platite cu siguranta tot de albi, nu de tigani.

 2. vveninosu Reply

  ce-ar fi sa scrii altceva, de exemplu sa promovezi cinstea, harnicia, curatenia, orice altceva decat tiganii? huh? nu suntem satui toti sa fim luati de prosti?

 3. Garett Reply

  Imi place cum suna: S.P.E.R.! Sper ca ce? Ca nu vor mai fura, ca or sa munceasca, ca or sa se spele sau or sa se duca la scoala? Ca nu vor mai cersi? Un exemplu clasic de bani aruncati de la guvern pe false probleme inventate doar ca sa ne aflam in treaba! Tot ce se spune despre tigani reprezinta purul adevar nu prejudecati, pricat de mult ar incerca diverse persoane sa demonstreze contrariul. Cine crede cu adevarat in toleranta fata de aceasta etnie probabil nu i-a intalnit niciodata!

 4. Iulian Comanescu Reply

  Eu cred în toleranţă faţă de ţigani şi faţă de alţii şi i-am întâlnit în diferite ipostaze. De la nişte unii care mi-au luat telefonul pe stradă la Vali Rupiţă de la Chestiunea zilei, cu care eram bun amic.

  Cred că greşeşte, ca totdeauna, cine generalizează. Prin urmare am să vă rog să vă abţineţi de la genul ăsta de mesaje.

 5. vveninosu Reply

  de fapt… ce intelegeti dvs prin “toleranta”? cum o definiti? sa ii lasam sa fure? sa ne scuipe? sa nu le cerem sa isi cumpere bilete pe autobuze? sa le permitem sa nu respecte legile? puteti fi mai exact in definirea “tolerantei”?
  nu de alta, dar am vazut si eu cazuri de “discriminare” sau “toleranta” prost inteleasa. daca doriti, va dau exemple intr-un alt post, dar pozitia mea e una: LEGEA TREBUIE SA FIE ACEEASI PT TOTI! stiu ca practica ne omoara, dar mie imi da impresia ca sub asa zisa plapuma a tolerantei si nediscriminarii, tiganii isi permit cam multe.

 6. garett Reply

  Daca ne abtinem de la comentarii si ignoram realitatea nu inseamna ca aceasta nu exista.

 7. un capsunar Reply

  Azi am dat de voi,si nu pot sa spun ca tema asta ar fi de putin interes ,dar cred ca ai infocat gresit.Romanii nu sunt rasisti doar cu tiganii….Ar fi mult prea simplu si frumos.Romanii discrimineaza in general pe toata lumea.Pe cei saraci,pe cei nestiutori,pe cei slabi,pe cei ce au plecat,pe cei ce s-au intors……Face parte din cultura populara deja.Toata lumea discrimineaza pe toata lumea.E adevarat ca mai sunt si exceptii,persoane care gindesc tolerant ,cu minti deschise catre alte preocupari decit astea dar din pacate putine…

Post your thoughts