CTP o şterge de la Realitatea TV din cauza implicării lui Vîntu în politică

CTP a încetat colaborarea cu Realitatea TV fiindcă ultimele declaraţii ale lui Sorin Ovidiu Vîntu, patronul postului, denotă implicarea acestuia în politică. Ştire Mediafax, la care eu n-am acces. Probabil că e vorba de interviul lui Vîntu din “Bursa”?

 1. interesatu Reply

  stirea mediafax asa cum a fost data pe flux

  Cristian Tudor Popescu, directorul cotidianului Gândul, a încetat orice relaţie contractuală cu Realitatea TV, pe fondul ultimelor declaraţii din presă ale patronului postului, Sorin Ovidiu Vântu, declaraţii care “denotă implicarea sa în forţă în politică”.

  “Am încetat orice relaţie contractuală cu postul Realitatea TV, în urma apariţiilor în presă ale domnului Sorin Ovidiu Vântu, care a făcut declaraţii angajante din punct de vedere politic. Nu comentez dacă afirmaţiile sunt adevărate sau false, dacă ce spune este bine sau rău, însă denotă implicarea sa în forţă în politică”, a declarat Cristian Tudor Popescu pentru MEDIAFAX.

  Decizia a fost luată şi în contexul în care directorul cotidianului Gândul a afirmat în perioada în care Sorin Ovidiu Vântu a recunoscut oficial implicarea sa în postul Realitatea TV că va urmări cu atenţie ce se va întâmpla din punct de vedere politic şi jurnalistic cu acest post.

  Popescu a specificat că decizia sa nu are legătură cu modul în care s-a desfăşurat colaborarea sa cu Realitatea TV, neavând nimic să reproşeze televiziunii.

  “Încetarea relaţiilor contractuale a avut loc pe cale amiabilă, fără reproşuri şi penalităţi”, a precizat jurnalistul.

  Directorul ziarului Gândul a declarat că relaţia sa cu postul operat de Realitatea Media va continua în aceleaşi condiţii ca şi cu celelalte canale de televiziune, fără nicio relaţie contractuală. “Dacă mă vor invita, voi veni, dar nu în regim contractual”, a adăugat jurnalistul.

  Un reprezentant al departamentului de comunicare al Realitatea TV a confirmat încheierea pe cale amiabilă a contractului dintre post şi Cristian Tudor Popescu.

  În contractul jurnalistului era prevăzută realizarea săptămânală a emisiunii “Cap şi pajură”, împreună cu Emil Hurezeanu, precum şi prezenţa în alte emisiuni. Reprezentantul Realitatea TV a explicat că emisiunea “Cap şi pajură” nu mai face parte din grila postului începând din acest an, ultimele emisiuni fiind difuzate înainte de Sărbătorile de iarnă.

  Ziarul Bursa a publicat în ediţia din 22 ianuarie un interviu cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu în care acesta l-a criticat dur pe preşedintele Traian Băsescu şi a declarat că, dintre politicienii români, îi admiră pe Valeriu Stoica şi pe Dan Voiculescu.

 2. cristian china birta Reply

  CTP nu are cum sa iasa din nota lui obisnuita de political corect
  political pentru publicul larg
  corect pentru el
  :))
  trebuia sa iasa el cumva in evidenta daca tot nu se mai difuza cap si pajura
  adica sa explice el ce si cum si nu sa creada unii altii nu stiu ce

 3. Maxim Reply

  Mi se pare un pic trasa de par decizia. Totusi, cred ca trebuie sa profitam si de ocazia asta si cred ca ar fi interesanta o dezbatere separata in acest sens.
  Ma gandesc de ex si la ziarele lui Patriciu sau ale lui Voiculescu. Cum poate fi publicul sigur ca, de ex., Antena 1 nu duce o politica in sprijinul politicii lui Voiculescu si nu neaparat in sprijinul cetateanului? Sunt independente ziarele lui Voiculescu? Dar ale lui Patriciu? Sau acum, ale lui Vantu?
  Eu unul nu am incredere in ceea ce vad / citesc la/in televiziunile/ziarele acestor magnati cu interese politice.
  Este o problema de independenta a gazetarului. Probabil ca ar merita o discutie separata. Si serioasa.

 4. Mushi Reply

  Pentru ca nu se poate muta la Antena (1,2,3) cu Cap si Pajura (si Voiculescu are preferinte politice), CTP-ul va ajunge acolo unde trebuia sa ajunga de fapt de acum 6-7 luni, adik la patronu’ Sarbu. Miscare un pic cam previzibila si plecare cam prost argumentata.

 5. zoso Reply

  a rescris hotnews repede stirea. so lame…

  CTP e un profitor, inainte de toate…

 6. Iulian Comanescu Reply

  Zoso: mai citeşte o dată ştirea. Au vorbit la telefon cu CTP. La HotNews e în plus informaţia că omul vrea să ducă “Cap şi pajură” pe alt post.

  În plus, tu faci pur şi simplu copy şi paste cu ştiri Mediafax la tine pe blog, deci nu văd în ce calitate faci reclamaţii. Cred că aia e într-adevăr o problemă de proprietate intelectuală. Informaţia, precum se ştie, nu constituie obiectul copyright-ului. Altfel ai putea să mă acuzi şi pe mine că am dat-o, fiindcă mi-a spus cineva că e pe Mediafax.

  N-ar fi rău să fii mai atent în general, ca şi în povestea de ieri, unde “presupui” că lucrez la NewsIn şi nu mai ştiu ce te mai roade pe tine. Cred că am spus peste tot că am firma mea şi care-s clienţii mei.

  Precum vezi, te las să te linkuieşti aici, numai că observaţiile tale la topic, “CTP e un profitor înainte de toate”, sunt stupide şi nenuanţate. Iar ceea ce e off topic e nu numai off topic, ci şi neadevărat. Ştii că nu îţi răspund, fiindcă îmi pari ori rău intenţionat, ori o persoană cu probleme de situare cognitivă în lume, şi pentru mine ar fi pierdere de timp să dau explicaţii unor oameni de felul ăsta, se găsesc destui pe Internet. Am intrat în discuţie cu tine numai ca să te avertizez că o să-ţi iei ban dacă insişti cu astfel de lucruri.

 7. Iulian Comanescu Reply

  Victor: De unde şi o posibilă deviză a lui CTP: “La război, înainte. La merdenele, înapoi”.

  De fapt, erau brânzoaice.

 8. Victor Ciutacu Reply

  Eu nu cred ca, indiferent cat ar fi fost de tanar, Vantu s-ar fi coborat pana la branzoaice. Sub merdenele nu cred ca discuta nici pe vremea aia…
  Hai, bai, chiar nu remarca nimeni ipocrizia asta de trei parale? Vantu n-a avut pareri politice pana acum?

 9. Maxim Reply

  Pt. Victor Ciutacu: corect, si eu ziceam ca e trasa de par (fara nicio referire la CTP :)); in penultimul sau interviu (cel dat in EvZ acum un an) il critica si acolo pe Basescu. Dar nu mai stiu daca pentru politica externa sau cea interna.

 10. ioan49 Reply

  Demisia D-lui CTPopescu este doar o stire. Mai putin un formator de opinie ,mai mult cistig pentru proza (citeodata chiar buna)(a) acestuia.
  Revenind la situatia presei de azi din punct de vedere al patronilor si aplicind ideea patron=linie editoriala comandata , tare ma tem ca ….ne mai ramin doar blogurile……..
  Dincolo de gluma situatia este serioasa pentru cei ce mai multi dintre cititorii avizati(citi or mai fi……) ai ziarelor.
  Dl. Vantu precum oricare cetatean al acestei natii este liber sa aiba orice parere despre presedintele tarii.Daca Dl.Vantu impune aceasta parere tuturor “organelor “de presa pe carele patroneaza este iara dreptul lui. Dreptul nostru este de a nu mai cumpara ziarul respectiv sau a nu mai viziona emisiunile televiziunii respective… Intrebarea este daca natia romana este suficient de matura pentru a discerne oculta si patimasa opinie a unui patron ( larg sustinuta prin mijlocele de presa care-i apartin)sau …….ne intoarcem la manipularile mass mediei din anii ’90?

  Si o alta intrebare pentru Dl. Comanescu: ar vrea sa genereze si sa patroneze (in acest spatiu al blogului) o dezbatere despre independenta jurnalistului in mass-media actuala de la noi? Ce este si ce mai ramine din aceasta independenta?

 11. zoso Reply

  promit sa fiu mai atent pe viitor si mai on topic.

  in ceea ce priveste stirea de ieri (mersi ca ma citesti, e o onoare), am spus la sfarsit ca e o simpla presupunere, izvorata din nuantele de pe acest blog, si lumea o ia ca atare. ca o presupunere.

  uite, ca sa nu mai fiu stupid si “nenuantat”, ma explic

  CTP a fost mereu un luptator moral si neintinat al societatii. geaca proletara, dacia harbuita parcata in fata la adevarul, totul s-a transformat in legenda. un tip popular.
  acelasi tip popular care era o placere sa il urmaresti la tuca, acelasi tip care scria editoriale memorabile (imi aduc aminte de un editorial in 97 intitulat “blonda din dreapta”, care m-a facut sa dau la jurnalism) e acelasi ziarist finantat de PSD. care s-a rasculat nu cand a aflat, ci cand a avut ocazia sa faca altceva.
  acelasi ziarist care se enerva pe postul unui personaj hai sa zicem “controversat” si pe care acum nu il mai suporta. de ce tocmai acum? a plecat de la psd sa fie independent si a ajuns in curtea lui sarbu, pentru ca nu ii mergea afacerea.

  da, CTP e un profitor.

  Ştii că nu îţi răspund, fiindcă îmi pari ori rău intenţionat, ori o persoană cu probleme de situare cognitivă în lume
  stii bine ca nu ma deranjeaza asemenea chestii, cum nici pe tine nu te deranjeaza mascarile spuse de mine sau de alti oameni de pe blogul tau.
  asa e in jurnalism. putini te injura, putini te felicita, multi te citesc…

  o zi buna.

 12. Iulian Comanescu Reply

  Zoso:

  Pentru mulţi dintre cei care sunt aici, teoria ta despre CTP e o poveste veche. Am văzut destule, îl cunoaştem personal. Pe de altă parte, m-am şi plictisit să investighez subtilităţile etice ale unui om care nu mai reprezintă mare lucru pentru breaslă şi în curând îşi va fi trăit traiul şi pentru publicul larg. Cred că cine avea vreo indignare faţă de el trebuia să o exprime prin 2005, cum am făcut-o eu în “Evenimentul zilei”.

  Oricum, trebuie să-l apăr, fiindcă dincolo de aparenţa de strecurist moral nu ştiu să fi fost plătit în mod direct de PSD. Că “Adevărul” pe care îl conducea în 2004 a luat destulă reclamă de la guvern e o altă poveste. La fel ca şi contractele de abonamente pe care le făcea prin Poştă şi multe alte lucruri. Dar CTP e suficient de inteligent şi prudent încât să nu se fi aflat vreodată pe vreun stat al PSD.

  Cât priveşte presupunerea ta despre relaţiile mele cu NewsIn, e o presupunere pe care o faci în necunoştinţă de cauză, asta în timp ce contractele pe care le am pe Comanescu SRL, şi pe drepturi de autor sunt atât aici, cât şi la Comanescu.ro. Desigur că nu pot da toate detaliile, fiindcă o parte din ceea ce am făcut e confidenţial. Mă întreb de ce faci presupuneri în situaţia dată şi, iarăşi, nu pot ajunge decât la un răspuns deloc măgulitor pentru tine, că eşti rău intenţionat sau prost situat cognitiv.

  Cât priveşte altă presupunere a ta, că “nu mă deranjează măscările spuse de tine sau de alţi oameni pe blogul meu”, mă întreb ce te face să crezi asta. Deocamdată, am scris şi reguli, am făcut şi un disclaimer şi ştii foarte bine că militez pentru respectarea unui set minimal de reguli pe Internet. Nu mă preocupă atât incurabilii, cât puştii care se-apucă să-şi facă blog şi ar putea ajunge la tribunal fiindcă încearcă să se dea mai cocoşi decât cocoşii de azi.

 13. cristian china birta Reply

  Zoso:
  nu m-am prins care e faza cu ctp platit de psd???
  asa aruncata la deruta si fara argumente pot zice si io ceva de genul ca
  patriciu o sa isi faca partid ecologist ca sa intre pe nisha asta politica
  ai ceva dovezi cat de cat cand zici asta?
  ca altfel vorbim discutii
  si e pacat
  se decredibilizeaza tot ce se spune aici
  de la a nu iti place ctp la a-l acuza gratuit sunt cativa bitzi distantza

 14. zoso Reply

  de acord cu tine, acum toti se dau cocosi. pe mine, personajul m-a dezmagait putin mai devreme, tot personal. ramane insa o voce, un capital de imagine. gandul e ziarul lui, indiferent al cui e. el e iliescul presei romanesti, daca imi este permisa parabola.

  fac presupuneri pentru ca trebuie sa le faca cineva. asa cum tu le faci la adresa mea (si nu e vorba de “pusti” si altele, ci cele pe care le spui unor terte persoane).
  asa e presa. dai informatia ca nesigura daca nu ai date, sau citezi un blog 🙂

  imi cer scuze daca te-a deranjat presupunea ca nu te deranjeaza.
  sper sa ajungi sa vezi lumea si de partea asta a monitorului

 15. dan Reply

  Cred ca am ajuns sa dezbatem doua aspecte:1. Atitudinea lui Cristian Tudor Popescu este corecta, deontologica, etc.,2. Implicarea politica a lui Sorin Ovidiu Vantu va conduce la schimbarea politicii editoriale a trustului pe care il patroneaza?
  La primul punct cred ca un jurnalist cu experienta lui Cristian nu s-a putut iluziona nici macar o clipa cu o declaratie generala de genul:Vantu priveste presa doar din perspectiva afacerii de media. In momentul in care a batut palma cu “Realitatea” CTP stia cine este patronul trustului, ii cunostea antecedentele din media. Sorin Ovidiu Vantu nu a devenit patron de presa acum, el a avut reteaua “Monitorul”, a avut ziarul “Curentul”, a avut si alte ziare locale. Daca ne vom intoarce in timp vom descoperi ca asemenea atitudini au mai existat. Din aceasta perspectiva nu pot accepta declaratia lui CTP. A stiut cu cine semneaza, a stiut ca orice patron media asteapta in urma unei investitii majore doua lucruri:bani si putere. Nimeni nu investeste milioane de dolari doar pentru ca asteapta un profit anual, care in media, nu este foarte mare iar prezumtivul profit apare dupa eforturi de ani de zile.Analizati cifrele profiturilor de anul trecut si o sa vedeti ca o mare parte din presa scrisa este pe rosu. Piata publicitara este slaba, aparitia noilor directii multimedia creaza mari probleme de adaptare a sistemelor traditionale etc. E mult de spus si nu e rostul sa o fac aici. CTP a stiut de la bun inceput aceste aspecte si era convins ca o va face pe o perioada determinata de timp. Acum a gasit un motiv, pe care l-a considerat plauzibil pentru a convinge marea masa ca un ziarist poate fi independent. Daca si-ar arunca putin privirea pe un manual de filozofie, ar putea descoperi si raspunsul la lectia despre determinism.A fi independent inseamna a depinde de ceea ce tu ti-ai asumat:legi, reguli, principii morale in care crezi. Nici un gazetar, nu numai din Romania, nu este pe deplin independent. Cu totii cand alegem sa mergem la una sau alta dintre publicatii analizam in ce masura aceasta rezoneaza cu principiile noastre. In orice situatie insa vom face un compromis. Ziaristii lui Vantu stiu aceste lucruri asa cum si ziaristii lui Patriciu sau Voiculescu le stiu. Cat de mic sau de mare este acest compromis este un alt aspect. Cand un jurnalist se angajeaza cunoaste aceste aspecte si negociaza nu numai in functie de profesionalismul sau ci si in functie de dimensiunea compromisurilor pe care este obligat sa le accepte. Cand Vantu a inceput sa plateasca salarii aiuritoare jurnalistilor a dovedit ca stie ca trebuie sa plateasca si aceste compromisuri .Stia ce le va cere. Cand aud jurnalisti din echipele lui Vantu, Patriciu &Comp. ca pozeaza in Alba ca Zapada imi vine sa rad. Multi din armatele de jurnalisti pe care acesti patroni le capraresc in prezent, nici nu i-au vazut la fata. Nu au vorbit niciodata cu ei si au preluat pe nemestecate sabloane servite de directorii de media. Asa zisa schimbare de atitudine a lui Sorin Ovidiu Vantu este praf in ochi pentru gugustiuci. Vantu nu este proprietar de butic in Balta Alba.Vantu are interese financiare majore si trustul media trebuie sa fie un instrument perfect articulat pe acestea.Declaratia lui Vantu din finalul interviului cu Mache este interesanta si introdusa cu buna stiinta de Sorin care vezi tu doamne il respecta pe Voiculescu si pe Valeriu Stoica. Hopa hent! Poate sa creada cineva acest lucru? Eu unul nu pot sa o fac. Va cer scuze pentru lungimea mesajului dar asa cum scria cineva mai sus cred ca despre meseria de jurnalist si deontologie profesionala ar trebui sa deschidem un alt topic.

 16. Iulian Comanescu Reply

  Zoso: Presupuneri fac atunci când nu pot ajunge la informaţie. Şi când am timp. Acum n-am timp.

  Dan: Vîntu a spus nişte generalităţi despre politică în “Bursa”. De aici şi până la a presupune că o să facă nu ştiu ce cu Realitatea TV e drum lung. În plus, Vîntu şi-a mai exprimat păreri politice în trecut. De ce nu a plecat atunci CTP

  Prin urmare, mie motivul avansat de CTP mi se pare neserios. Vorba cuiva, pleacă de la Vîntu fiindcă face politică, dar nu-l deranjează că a furat? Deşi eu nu ştiu ca Vîntu să fi furat, în sens legal, mai puţin povestea cu brânzoaicele, care e dintr-un alt film.

  Oricum, despre plecarea lui CTP de la Realitatea se spune altceva…

 17. dan Reply

  Iulian: si eu consider acelasi lucru.Motivul este neserios si CTP semneaza inutil un “fals tratat de deontologie”.Cred ca interviul tau cu Sima imi sustine o parte din argumentele expuse mai sus.

Post your thoughts