CTP, bloggerul audiovizual

Mai nou, CTP se da pe bloguri cu iz matrimonial. Si zice ca si emisiunea lui de la Realitatea TV e un fel de blog. Mai ramane sa vina Tom Wolfe si sa spuna ca el a blogat dintotdeauna.

“Cap si pajura”, Realitatea TV, 4 mai 006 (sursa: Monitoring Media):

Emil Hurezeanu: Si unul si celalalt suntem niste ratati ?®n raport cu visul din tinerete.

Cristian Tudor Popescu: Stiti ce suntem? Nu mai suntem ziaristi noi ?®n emisiunea asta. Ne transformam ?®n jurnalisti. Cur??nd, ziaristii nu se vor mai putea numi jurnalisti, pentru ca acest termen va capata o acceptiune mult mai puternica dec??t cea de ziarist si anume: jurnal nu de la ziar, ci de la jurnalul intim, jurnal personal, autori de jurnale. Pentru ca avem deja ?®n Rom??nia acum un sait care se numeste ??€??Jurnale.ro”, prima comunitate de jurnale din Rom??nia. Jurnale personale, intime chiar, ale oamenilor din tara asta, foarte multi tineri, care si le pun ?®n comun ?®n acest sait, si le citesc.

Emil Hurezeanu: ?Žsi unesc singuratatile.

Cristian Tudor Popescu: Da. Iata ce spune un blogar… Si sa stiti ca daca se mai uita lumea pe la noi pe aici este pentru ca noi ne-am transformat, fara sa ne dam seama, din ziaristi ?®n blogari. Noi am facut un blog aici televizat. Uitati ce spune un blogar: ??€??Uneori, niste cuvinte care apar atunci c??nd te astepti mai putin de la o persoana pe care nu o cunosti si care a vazut prin ce treci pot sa ?®nsemne mai mult dec??t orice altceva”, spune blogerita Cristina. Faptul ca noi am ?®nceput sa discutam pe masura ce aceasta emisiune s-a nascut, fara ca noi s-o fi premeditat, ea a luat forma unui astfel de blog ?®n care noi am ?®nceput sa umblam ?®n interiorul nostru, sa scoatem de acolo… mai discutam despre Geoana, despre Basescu, despre Nastase, despre ce era la zi, dar din c??nd ?®n c??nd mai scoteam ceva si din interior si puneam pe masa aici. Ori asta ma face pe mine sa ma g??ndesc la noul tip de comunicare. P??na acum, ziaristul era o persoana neperceptibila ca individ. Omul scria un articol la ziar, un comentariu, un editorial si, de obicei, avea un ton impartial. Eu, de exemplu, ?®i deranjam pe cei mai batr??ni de la Sc??nteia ?®n primii ani c??nd am venit la Adevarul si eu am venit cu a scrie la persoana ?®nt??i ?®n editorial ceea ce ??€??domne, nu se face asa ceva”. Acolo se foloseau diateze pasive, persoana a treia.

(…) Cristian Tudor Popescu: Deci vorbim de comunicare si ?®n acest moment. Un nou tip de comunicare ?®n care cel care comunica vrea sa simta dincolo un om, un om care a suferit, eventual ca si el, un om care are niste cicatrice, un om care are un trecut, care are o poveste ?®n spate si dialogul se face mult mai bine cu un astfel de interlocutor, nu cu ziaristul asa cum era el, ca si soldatul, fara viata personala. Acum comunicare se face mai bine ?®n cadrul acestor bloguri, c??nd faci acest schimb pe un pat germinativ de viata personala. Iata ce spune o alta t??nara: ??€??Aici gasesti povesti zguduitoare care te fac sa te ?®ntrebi daca nu cumva ceea ce te supara e un fleac, o banalitate pe care o duci din extrem doar din dorinta de a te autocompatimi”. Deci iata o terapie. Acesti oameni ?®si gasesc terapie pe Internet. Citesc un lucru groaznic, zguduitor ?®nt??mplat, sa spunem, unei alte tinere, unei persoane de aceeasi v??rsta si dintr-o data se retaliaza viata lor. Poate ies dintr-o depresie prin comunicarea unui lucru teribil care s-a ?®nt??mplat altcuiva, cu adevarat teribil. Astia sunt jurnalisti, nu mai sunt ziaristi, iar ziaristii nu mai au ce cauta ?®ntre jurnalisti. Poate ca vom deveni si noi jurnalisti. Am si devenit ?®n aceasta emisiune.

Emil Hurezeanu: Autorii de jurnale intime au un nume consacrat al lor ??€??Diaristi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *