CRP da la intamplare, dar crapa unde trebuie

Clubul Roman de Presa a invitat azi NGO-uri de presa si publisheri la o dezbatere pe o tema bizara, cu final neasteptat si imbucurator. Ideea lansata de Cristian Tudor Popescu a fost cea a unor legitimatii de ziaristi profesionisti, ca in Franta sau Italia, pe niste criterii mai mult sau mai putin stricte. Legitimatiile s-au transformat intr-un organism autoregulator reprezentativ, iar Asociatia Editorilor de Presa On-Line, pe care am reprezentat-o la discutie, nu numai ca aproba, dar si saluta ideea.

Legitimatiile erau o aiureala pe o piata pe care necesarul de ziaristi e cel putin pe la 3.000 de persoane, daca intentiile de ziare si televiziuni noi ale lui Vintu, Voiculescu, Patriciu si Sirbu se adeveresc. Probabil ca noile mass media au sa ajunga sa angajeze si maimute, ca sa isi faca treaba. In plus, noul circ electronic si modalitati de comunicare noi din mass media clasice precum jurnalismul cetatenesc promovat de Realitatea TV fac problema tidulei de ziarist caduca.

De altfel, ideea era resapata de anul trecut, din cate am dedus din vorbele lui Cristian Tudor Popescu, iar la prima lansare a starnit niste ironii.

Vestea buna a aparut sub forma unei discutii referitoare la autoreglarea breslei si un organism care sa se pronunte (blam moral) in cazuri precum cel al ziaristilor arestati la Cluj. Povestea cu legitimatiile a fost lasata balta, asa cum merita, si s-a constituit un fel de comitet de initiativa, din organizatiile de media proeminente, care fundamenteaza organismul respectiv.

De ce consider imbucuratoare concluziile discutiei: ea a pornit de la cazul Liviu Man-Gazeta, care bineinteles are un impact negativ asupra credibilitatii breslei. In lipsa organismului respectiv, CRP a reactionat cu acel comunicat care mie continua sa-mi sune a descotorosire cu frisoane. Daca organismul ar fi existat, problema ar fi fost luata in discutie mai serios, iar raspunsul ar fi fost mult mai nuantat.

Cu alte cuvinte, merita sa radem un pic de CRP cu ideea legitimatiilor pentru maimute profesioniste, dar si sa facem o reverenta pentru faptul ca ideea autoreglarii s-a conturat si pus in miscare acasa la el, la CRP.

Inchinare de la revedere: In timpul intalnirii, CTP s-a aratat un pic suparat pentru faptul ca intr-un top al preferintelor publicului (o fi cel cu mari ziaristi de anul trecut, de pe Realitatea TV?) a fost pus la un loc cu Adriana Bahmuteanu. Eu cred ca problema asta nu si-o poate rezolva cu o legitimatie de ziarist. Ci vanzand ziare. BRAT arata ca face exact contrariul. Si eu zic ca daca nu vinde, lui CTP nu-i ramane, pe termen lung, decat sa se marite cu Silviu Prigoana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *