Crin Antonescu a spulberat presa scrisă din România

Dincolo de bătălia dintre Tăriceanu și Antonescu, PNL a marcat ieri un punct de imagine printr-un show mediatic clar, transparent: doi tipi diferiți într-o bătălie pe față, cu vagă dar utilă asemănare cu preliminarele la prezidențiale din America, bătălie bună de preluat în live-uri de televiziuni. Nu vreau să intru-n detalii, ci doar să vă explic cum și de ce am ajuns pe net, aseară, noaptea, târziu, în căutarea interpretărilor și analizelor care să mă ajute să înțeleg ce se întâmplă în PNL și ce va fi la prezidențialele de anul ăsta. Ceea ce am găsit pe site-urile cotidienelor mi-a confirmat impresia că presa cotidiană quality din România este într-o pierdere de viteză tot mai accentuată. Că e sâmbătă și rezultatul votului a venit târziu nu constituie scuze. Loc măcar de un articol de opinie în fiecare ziar și preocupare pentru un titlu mai inteligent și desprins de știrea seacă ar fi trebuit să existe. Singura justificare validă pentru ceea ce (nu) am găsit e a ziarelor care nu apar sâmbăta. Veștile proaste vin mai ales din ziarele serioase cu tirajele cele mai mari:

Cei patru beatleși ai quality-ului și-au luat week-end înainte de votul din PNL

Adevărul: Vine pe o abordare cât se poate de blunt și care nu mai e știre, fiindcă nu e un fapt nou-revelat: “Victorie clară pentru Antonescu în PNL”, știm toți asta de ieri, de la TV. Am găsit un intertitlu seducător, “Băsescu, factorul de unitate a PNL”, în ideea că loviturile președintelui au coagulat lumea în jurul lui Antonescu. Cred că s-ar fi putut construi o întreagă abordare pe asta, chiar înainte ca scorul să fie aflat. Cu privire la patron, “Adevărul” suflă și-n iaurt, numele lui Patriciu nu apare decât în vorbele lui Crin Antonescu.

Adevarul, 21 martie

Adevarul, 21 martie

De remarcat candoarea cu care în pătrățelul respectiv “Adevărul” ne furnizează un titlu și un subtitlu care se repetă. Grigore, ce naiba, tu nu făceai de-astea, ai fost ieri în redacție?

Evenimentul zilei: Un titlu simpatic pe net, “Nebunul Crin l-a făcut praf pe Călin”, anulat de un spirit de glumă ratat pe print: “Antonescu i-a luat partidul lui Tăriceanu”. Nu trebuie să fii Mafalda ca să știi că de fapt Tăriceanu i-a dat partidul lui Antonescu, e drept, cam fără voie. Mai dați cu ochiul și la ce face bătrânul Sensei pe net, băieți de la print!, au fost vremuri când el vindea ziare de hârtie. Multe…

Sub toată treaba, o relatare cuminte, yesterday’s news tipic, lucruri spuse pe Realitatea, HotNews.ro și chiar EVZ.ro prin raport la “azi-ul” de pe print (sâmbătă, 21) Editoriale pe tema asta: zero tăiat în paișpe. Nu trageți în Comanescu, care a scris despre Basarabia, fiindcă el are un spațiu pentru comentarii de media și în plus a lucrat pentru oameni din PNL. Deci nu are nici mandatul, nici credibilitatea de a se pronunța în speța despre care vorbim. E și motivul pentru care aici vă spun mai curând ce cred despre ce-au făcut ziarele decât ce cred despre Antonescu, Tăriceanu și PNL.

Evenimentul zilei, 21 martie

Evenimentul zilei, 21 martie

.

Jurnalul național: Cristoiu scrie despre un tip care a umflat cu gura anvelopa unui camion, dar tipul nu e Tăriceanu și camionul nu e al lui Antonescu, ci al unuia Ghiță Dădălău sau așa ceva. N-am găsit fișierul cu pagina I, dar pe net e un news cuminte și inutil cu detronarea fostului premier. Editorialiștii cu ale lor, să nu-i deranjăm, sunt la munte. Sau la TV, ca Tudor Octavian, care și-a predat textul cu problema stringentă a socializării americane și s-a dus la Realitatea să zică de PNL. Cristoiu habar n-am pe ce post o mai fi și despre ce-o vorbi. “Jurnalul” are scuza de a fi încercat să construiască singur o agendă cu totul diferită de hard news, să vedem câți cititori o mai acceptă și până când.

România liberă: ediție de week-end, zero titluri, zero articole, nu știu când s-a tipărit, dar “România liberă” are treabă, frate, lăsați-ne naibii cu PNL-ul. De ce să mai dea ceva, că oricum lumea nu citește/cumpără ziare sâmbăta? Chiar așa, cine și de ce să cumpere chestia asta?

Romania libera, 21 martie

Romania libera, 21 martie

Mici semne de viață din partea outsiderilor
Cotidianul: nu apare sâmbăta, nu cred că PNL-ul justifica o ediție specială, nu putem conchide decât că a pierdut inevitabil cititori și glorie pe print. Ne consolăm cu ediția de net, unde apar câteva lucruri interesante. Cel mai bun titlu de news, după părerea mea: Regimul Antonescu a fost instaurat democratic în PNL, care mi se pare că surprinde bine esența lucrurilor, dă un pic mai mult decât scorul la delegați și alte oboseli din alte ziare. “Regim” se opune subtil lui “democratic”, iar diateza pasivă, de evitat în situațiile-standard, este sexy în montura acestui titlu, fiindcă Antonescu a capitalizat un val anti-Tăriceanu, nu “s-a”, ci “a fost făcut” președinte. Că a știut să se folosească foarte bine de conjunctură și a avut discursuri inspirate e altceva. Nota de vagă ironie a titlului ne amintește de faptul că show-ul de care vorbeam la început a fost doar un show – deși asta nu anulează importanța a ceea ce s-a întâmplat în PNL.

În rest, la cald, pe blog, Pătrășconiu îl face zdrențe pe Antonescu, e mai important “că” decât “cum”, și azi, Ciprian Ranghel găsește un titlu seducător, “Yes, we Crin!”, pentru un comentariu echilibrat și pertinent, contaminat de atmosfera de la congresul PNL, pe care numai televiziunile au sugerat-o în transmisiuni, în rest.

Gândul: Printre inevitabilele ricanări, CTP punctează audio un lucru foarte important: că ținta Băsescu nu e suficientă pentru ca micile simptome de euforie obameză de ieri, din PNL, să se transforme într-un curent de mase care să propulseze partidul și pe Antonescu mai departe. Diferența mare de voturi între Antonescu și Tăriceanu și senzația poate un pic exagerată că în politica românească se întâmplă ceva important au fost provocate exact de părțile decente din discursul lui Crin și de accentul pe care acesta l-a pus pe cei pe care PNL și alții i-au dezamăgit (nevotanții, scuzați cuvântul). Florin Negruțiu, un editorialist pe care nu-l urmăream, dar am s-o fac de-acum, scrie un comentariu mai scurt și mai inspirat, dar la fel de pertinent și întors către viitor ca al lui Ciprian Ranghel: Primăvara începe cu o floare. Probabil că textul lui Negruțiu e mai adecvat la public decât cel al lui Ranghel, dincolo de considerentele estetice, fiindcă plusurile și lungimea lui Ranghel sunt utile pentru cititorii foarte interesați de politică, o minoritate.

De remarcat și crochiul negativ, dar convingător al Rodicăi Ciobanu, care dezvoltă eficient ideea care mi-a plăcut în “Adevărul”: raportarea la Băsescu a contat prea tare în tot ce s-a întâmplat ieri la PNL (și s-ar putea să nu fie bine deloc pentru PNL că-i așa).

N-am găsit “a-ntâia” de print, spre rușinea mea nu știu dacă ziarul s-a tipărit azi, dar la ce-am văzut pe site, “Gândul” e o surpriză plăcută, cel mai complet și mai echilibrat ziar politic transmedia de sâmbătă, 21 martie. Comentarii divergente, care însă nu se bat cap în cap schizofrenic, capac cu news-ul inevitabil pe site, la care remarc ceva – titlul cât un lead, explicativ: Crin Antonescu, noul șef al PNL, începe campania pentru președinția României cu un discurs de tip Obama – VIDEO. Dizgrațioase în print, lucrurile astea Twitter-like funcționează pe net, mai ales că toată treaba poate fi interpretată ca un link-teaser la video.

Ziua: Mă întrebam unde-o să scoată capul Patriciu, iată-l pe manșetă. Intervenția lui e redată cu (inter)titlul “Îndemnul sponsorului”. Aha, deci Patriciu face jocurile-n PNL, am mai auzit asta undeva? Dacă nu, e revelație. Dacă da, ce e?

Altfel, interesantă ideea de a prelua de pe NewsIn opiniile lui Iliescu, citiți, amuzați-vă și reflectați.

Ziua, 21 martie

Ziua, 21 martie

Tabloidele – bine-n Libertatea, aiurea-n Cancan, lipsă-n Click!
Un alt comentariu bun e cel al veteranului Petru Calapodescu din Libertatea. Cancan numără voturile la fel de conștiincios și inutil ca reference-urile, iar Click! n-aude, n-a vede. Cred că un tabloid trebuia să facă ce-a făcut Libertatea (tratarea expeditivă dar pertinentă e o lecție și pentru câteva din quality-urile amețite de mai sus), la faza asta liderul tradițional a câștigat, deși Simona Ionescu zice că vineri Click! a bătut la tiraj. Bravo, domnilor!

Online-urile
N-o să intru în detalii, dar site-urile mari din România și-au fructificat viteza de reacție și, atunci când au așa ceva, resursele din redacția offline. Comentariile și interpretările interesante sunt însă mai curând pe bloguri. Mihnea Măruță îi trage un necrolog politic (de fapt, guvernamental) lui Tăriceanu, de citit cu interes chiar dacă nu ești de acord cu autorul, ceea ce-i o mare calitate, Dan Andronic se aventurează într-o suită de pastile printre ale căror rânduri găsesc mai multe lucruri (de așteptat, dată fiind poziția acestuia de insider), Șuțu își varsă, ca de obicei și adesea amuzant/cu folos, notițele și cardul de memorie al aparatului foto pe blog, Ciutacu zice de Începutul sfârșitului pentru Băsescu, mda, mai e mult până departe. În rest, news regurgitat, tâmpenii, afronturi, interpretări stângace și prudente.

Concluzii
21 martie e o zi proastă pentru presa tipărită din România, fiindcă e sâmbătă, unele ziare nu apar, redacțiile au început să se golească încă de vineri după-amiază. Congresul PNL este însă un eveniment care justifica în mod clar o ediție a doua, de după rezultate, ediție care a lipsit sau a existat doar în sensul unei știri inutile și ne-mai-știri, fiindcă fusese dată deja pe TV. Pentru presa scrisă e un simptom cel puțin alarmant faptul că hârtia tipărită azi-noapte e bună de mâncat parizer pe ea din punctul de vedere al cititorului interesat de politică. Problemele de abordare nu vin din faptul că printul e print, ci din incapacitatea acestuia de a se adapta la asaltul mediilor mai rapide (online și prolificele, chiar dacă aproximativele și trăncănitoarele televiziuni de știri). Loc să fi făcut ceva bun era destul, dar din păcate, nu s-a făcut, motiv pentru care discuția pe care am purtat-o mai sus a alunecat natural din hârtie către online. Aici, câțiva oameni au făcut pentru public mai mult decât cele câteva sute (mii?) de plecați-în-week-end de la print. Presa scrisă din România a fost azi, sâmbătă, compusă din Șuțu, Măruță, Ranghel, Negruțiu și Ciobanu, cu suplimentul audio al lui CTP – iar mare parte din ceea ce ne-au dat aceștia a venit pe online. Alegerea lui Antonescu în fruntea PNL nu e o știre de grad zero, dar e ceva ce se întâmplă în politica românească cel mult odată la câteva săptămâni. Faptul că numai o mână de ziariști au fost capabili să ne spună ceva util, nou, inteligent, surprinzător e înspăimântător.

P.S.: Rog atât jurnaliștii pe care-i cunosc, și pe cei care nu-i cunosc să primească scuzele mele dacă am fost nedrept sau rău cu ceea ce au făcut. Dacă s-au supărat pe mine, e bine să rețină că publicul nu le acordă nici măcar circumstanțele atenuante pe care li le-am acordat eu.

21 thoughts on “Crin Antonescu a spulberat presa scrisă din România”

 1. Te bagi iarasi in seama. Cine esti tu sa dai circumstante atenuante si sa judeci o munca pe care n-ai facut-o niciodata? Ca daca, dupa criteriile tale, Sensei a a ajuns un fost mare facator de tiraj… Nu, nu-ti primesc scuzele.

 2. parerea mea este ca nu a fost vorba despre un eveniment care sa merite o a doua editie si nici de unul care sa merite atentia care i-a fost deja acordata. se stiau rezultatele de mult.

  eri, in cotidianul erau cred ca vreo 10 editoriale despre pnl. sa ne pastram simtul ridicolul. nu au luat inca puterea, nu au castigat nimic.

 3. Tot e bine ca a aparut numele lui Patriciu in Adevarul, chiar si numai in citatul din Crin Antonescu. Imi amintesc de campania prezidentiala de acum (aproape) cinci ani, cand ProTV a cenzurat pana si imnul national, pe portiunea unde apare “un nume de Traian”.

  Raman si eu la impresia ca presa pur si simplu nu este antrenata pentru astfel de evenimente la vedere. Daca era un congres de genul celor “in spatele usilor inchise”, poate coverage-ul ar fi fost mai consistent. Deh, ce te faci daca n-o sa-i placa baronului presei?

 4. fLoreign: nu înțeleg, ce-are baronul cu presa? Ok, Patriciu și Adevărul, să presupunem. Deși, cum spuneam, au suflat în iaurt, nu știu ce puteau face mai mult prin raport la patron (nu prin raport la coverage). Dar restul? Ziarele fără mogul, dar și fără știre? Alea cu mogul, dar fără articole?

 5. Depinde de ce anume s-a intamplat: daca au fost (destui, reprezentativi etc) reporteri prezenti si totusi presa scrisa nu a reflectat pe larg evenimentul, atunci problema se afla la un anumit nivel, iar daca nu au fost, atunci cauza ar putea fi alta.
  Legat de sintagma “baronul presei”, probabil ca nu am nimerit exact termenul, insa e ca si cum se mai asteapta aprobare “de sus” (se pare ca am inca o mica obsesie reziduala cu perdantul ultimelor alegeri prezidentiale, dupa cum poti vedea si din comentariul meu de acum doua zile la subiectul “Mihaela si Elanul”). Cat de sus? Nu pot spune, nu am date suficiente pentru o analiza completa.
  Oricum, nu toti pot face pasul spre “freelancing”, ca tine, si probabil ca e “normal” sa fie asa.

 6. fLoreign: Patriciu nu cred că se bagă-n ziar. Vîntu e mai implicat în trebile Realitatea-Cațavencu, dar mai adesa își bâzâie managerii pe teme care țin de business decât pe chestii politice și, în plus, are o dambla pentru rubrica de pescuit de la meteo și chestii d-astea. La Voiculescu lucrurile se văd destul de clar la TV, cu precizarea că nu trebuie să uităm de pădurea de oameni care își fac bine meseria și i-au adus un profit barosan din cauza copacilor urlători.

  Cam asta știu eu din cele trei grupuri, cu precizarea că nu sunt înăuntru, am doar diferite surse mai mult sau mai puțin la vârf și un car de experiență. Ceea ce spui tu despre baroni se leagă mai curând de afinitate ideologică pe care o au oamenii angajați la cutare mogul cu interesele acestuia, la care se adaugă șmecheria cu care unii angajați îi fac pe plac pentru a ieși în față. Parcă Pleșu a zis o vorbă mare: nu libertatea de expresie contează, ci libertatea de gândire. Văd uneori niște cozi de topor prin presă de nu-mi vine să cred. Sunt convins că unii sar peste cal și față de ce-ar dori patronii de la ei, chiar din convingere eventual. În orice caz, sforarii nu sunt totdeauna proprietarii.

 7. A, și reporteri au fost destui p-acolo, sunt convins. Problema n-a fost totuși de informație, ci de editare/interpretare. Lucrurile au fost pur și simplu lăsate baltă pe la ora 17 și prin redacții a fost legat de scaun câte-un reporter care să “schimbe a-ntâia” la rezultate. De pe agenții sau de la corespondentul aflat la PNL, nu prea mai conta.

 8. Alk: da, mă, da tu joci în altă echipă, am văzut ce-ai scris la tine pe blog. Cum vrei să ți se pară? PNL-ul nu vorbește cu tine, ci cel mult cu indecișii.

  Trustman: de când mă tot plimb pe lanțul trofic, mai trec de partea cealaltă a gardului cu acțiuni de comunicare dinspre politicieni, pot spune că uneori presa e nemiloasă și opacă cu orice idee nouă. Am fost surprins azi să aud (cu o ureche, n-am fost foarte atent) politicieni care vorbeau mai bine despre ce s-a întâmplat la PNL decât “analiștii” care ne deoache de pe la talk-show-uri, dacă comitem neglijența de a lăsa TV-ul prea mult deschis. E ciudat, nu? Gușații, pramatiile, hoții din politică au opinii mai pertinente decât câinele de pază, intelectualii-călăuză, editorialiștii-far-de-ceață? Ceva se schimbă în România 🙂

 9. slaba mediatizare a congresului pnl de catre presa e treaba presei, dar ma mir ce slaba mediatizare are un om politic online. proaspat presedinte de partid, obama de romania in curand, si n-ai tu un blog, un site in care sa tii legatura cu electoratu educat pe net…

 10. Iulian felicitari pentru efort si ideea de a intreprinde analiza aceasta….Ai aratat ca avem ziare, publicatii, dar nu avem presa si jurnalisti….Inca o data mai arata cineva cu degetul la miticismul nostru…era de asteptat sa avem gazetari care sa stie lucruri de pe la partide, sa fie specializati in sistemul politic….suntem varza….dincolo de nivelul simplu cate voturi s-au luat tot establishmentul media+politic care da din gura pe ici pe col si din pix, este aproape nul ca educatie..nu stim sa dezbatem, sa lucram cu idei, cu puncte de vedere….luati baieti si fete aminte la felul cum se dezbate in America, la CNN, sau la italieni, la RAI UNO, sau la francezi….spuma de idei si de intelect, mai afli ce inseamna discutie….la noi, matracuci (ei si ele ) provinciale, cu atacuri la persoana si cu memorie scurta – azi zic ceva profund, maine zi invers…de parca au fost loviti de tramvai…

 11. Principalul meu criteriu sau conditie necesara, dar nu si suficienta, de apreciere a unei persoane este sa nu-mi sfideze discernamantul.
  In ce masura il am sau nu e alta discutie, dar discernamantul ne ajuta sa patrundem dincolo de cuvinte si de aparenta lor. Nicio ratiune nu pledeaza pentru oprirea noastra la simpla ascultare a cuvintelor aranjate in fraze ticluite, doar cat sa ne lasam impresionati de intentii, forme colorate, estetice, artistice, interpretative sau de dragul discutiei in palavre multe, din care ne ramane cel mult o iluzie. Discernamantul insusi devine discutabil daca nu incercam, pe cat posibil, sa corelam cuvintele ascultate si sensurile lor cu scopul urmarit de noi, in potentialul de concretizare (prin transpunerea in fapt). Mai simplu ne ajuta cand le regasim in faptele trecute, menite sa confirme cel putin sansa de aplicare in practica a sperantelor noastre (generate de iluzii si aprecieri, de regula, empirice sau emotionale).

  Pe scurt, dincolo de cuvinte ne aflam noi si discernamantul nostru.

  Cand dincolo de cuvinte nu regasim nicio substanta sau continut edificator inseamna ca nu ne regasim nici pe noi insine, in shimb avem calea sa constatam ca discernamantul ne este sfidat inclusiv cand ni se servireste o prapastie imensa intre vorbe si substanta sublima, in stare sa-l rasuceasca si pe Caragiale in mormant.

  Tacerea noastra mormantala ar insemna in acest caz lasitate si complicitate tacita. Ma impac cu ele la fel ca atunci cand imi este sfidat discernamantul.

  PS.Cred jurnalistii care s-au referit punctual la insuficientza mesajului anti-Basescu, o vor traduce mai concret, mai devreme sau mai tarziu-dincolo de cuvinte- prin aceeasi prapastioasa lipsa de continut, capabila de orice iluzie …desarta, inclusiv prin spulberarea demna de regasit la fel-de ochii lumii- in titlul acestui articol.

 12. Bășcăliosul: titlul e o glumă, desigur, ce-are Crin Antonescu cu presa? Dacă înțeleg bine nu crezi în PNL. Nici eu, la fel cum nu cred în PDL sau PSD, dar asta nu mă împiedică să mă uit cu atenție la situații de-astea. Deocamdată Crin are un cec în alb de la unii și aceeași incredulitate de la alții. Vedem ce-o să mai fie.

 13. Analistule, daca erai putin mai analitic te gandeai ca numaratoarea voturilor s-a incheiat undeva pe la miezul noptii de vineri spre sambata. Daca erai putin si mai analitic, cautai editia a doua a ziarelor. Romania Libera a deschis ziarul cu PNL, dar deh, la a doua editie, ca la prima nu putea sa dam cu zarul. Nu stiu de unde ai impresia ca stii ce se intampla la ora 17.00 in toate redactiile.

 14. OK, chiar ma intrebam…se poate sa fie de la captcha, literele alea sint citeodata ingrozitor de recunoscut. O zi buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *