Cotidianul renunţă la Traian Ungureanu

“Cotidianul” spune că a decis să renunţe la colaborarea cu editorialistul după ce acesta a confirmat candidatura pentru PDL, la europarlamentare, şi că regretă că Ungureanu a renunţat la jurnalism. Fără să mă număr printre fanii comentatorului, mi se pare că evoluţia lucrurilor este logică şi TRU are acum ocazia să militeze dinăuntrul sistemului (politic) pentru lucrurile pe care le-a susţinut în ziar. Ar fi fost mai bine, poate, pentru Traian Ungureanu ca el însuşi să fi făcut primul pas, dar în fine – succes şi atenţie la “iarna nu-i ca vara” 🙂

UPDATE:Traian Ungureanu ţine să-şi facă o ieşire din scenă neelegantă prin articolul de sâmbătă.

Comunicatul de presă:

Cotidianul şi Traian Ungureanu se despart

Conducerea editorială a ziarului Cotidianul a decis să renunţe la colaborarea cu jurnalistul Traian Ungureanu după ce acesta a confirmat că a acceptat să candideze pe listele PD-L pentru alegerile europarlamentare.

Traian Ungureanu este prezent cu comentarii în Cotidianul din 2005, remarcându-se drept unul dintre cei mai talentaţi şi citiţi comentatori, textele sale stârnind constant polemici în rândul cititorilor.

Cotidianul regretă faptul că Traian Ungureanu a făcut această alegere în defavoarea jurnalismului, îi mulţumeşte pentru colaborarea de până acum şi îi urează succes in noua activitate.

Decizia conducerii editoriale este consecinţa preocupării permanente de a delimita ferm opiniile politice de activismul politic, principiu pe care l-a aplicat şi în cazul altor comentatori care au optat pentru viaţa de partid.

 1. Nedumerire Reply

  Stii ceva? Chiar ma asteptam sa te numeri printre fanii… Ma rog, asta e situatia pe moment, o acceptam, dar ramane totusi speranta timpului ce va sa vina 🙂

 2. YODA Reply

  Si acum pe bune: crede cineva in aceasta “despartire”? 🙂

 3. gabriel Reply

  YODA: fii mai explicit! O sa publice in continuare sub pseudonim? 🙂 Sau o sa fie platit ca sa nu scrie nimic?

 4. Renoar Reply

  Dupa voiosia cu care, de ani de zile, colegii il atacau pe fata pe TRU, in editoriale si pe blogurile proprii, sunt motive sa cred ca magnifica conducere editoriala (cacofonia sa fie la cacofonul sef Ursu, autorul moral al jigodioaselor titluri de pe prima pagina) abia astepta un mic pretext, un motiv cat de subtire sa scape de TRU. Acum rasufla usurati: putini vor intelege invidia, dispretul, ura care-i lega/despartea de TRU.
  Imi ramane sa sper ca insusi TRU cauta o modalitate oarecum neutra de a pleca din cuibul ala de mahalagioaice cu pretentii quality. Iata ca a trebuit sa se bage in politica (daca suna ca o solutie disperata, chiar e) ca sa scape, la randul lui.

 5. YODA Reply

  @Gabriel: hai sa fiu mai explicit 🙂 Ok, redactia “Cotidianul” a trimis comunicatul cu pricina, dar este greu de crezut ca TRU NU va mai publica editoriale in respectivul ziar, se vor inventa variante de colaborare, sunt strans legati oamenii, sa fim seriosi, un comunicat nu spune totul,dar ce ma amuza pe mine cel mai mult este finalul comunicatului: “Decizia conducerii editoriale este consecinţa preocupării permanente de a delimita ferm opiniile politice de activismul politic, principiu pe care l-a aplicat şi în cazul altor comentatori care au optat pentru viaţa de partid”.

 6. Iulian Comanescu Reply

  Renoar: atenţie la limbaj te rog. Nu ştiu exact care-s referinţele tale culturale, în afară de Traian Ungureanu, dar aici chestii ca “jigodioase titluri”, “cuib de mahalagioaice” ş.a. sunt stridente.

 7. Iulian Comanescu Reply

  Nedumerire: mi-ar lua o mulţime să spun aici ce cred despre Traian Ungureanu şi, probabil, o bună parte din fanii lui nu mi-ar ierta faptul că ar ieşi ceva care nu sună a adoraţie. Spun doar: nu cred că jurnaliştii trebuie să îmbrăţişeze cauze de partid, asta ne duce undeva îndărăt, puţin după 1789. Cred că pe undeva problema lui Traian Ungureanu era dublă: dacă ar fi scris editoriale cât de cât neutre, măcar ca ale lui Sever Voinescu, nimeni n-ar fi tăiat brusc macaroana. Altfel, un candidat al unui partid are şi el dreptul la cuvânt, cât timp îşi afirmă explicit apartenenţa politică sau aceasta e de notorietate.

 8. Marian S. Reply

  Ba eu cred că o să mai scrie şi o să i le publice Victor Ciutacu sub pseudonim. Părerea mea.

 9. Lulu Reply

  Imi pare rau pentru transformarea pe care a suferit-o TRU in ultimii ani… Cateva articole stil “Scanteia” de la inceputul anilor 50 (in care s-a schimbat doar “Stalin” cu “Base”) m-au facut din pacate sa trec de la simpatie/admiratie fata de TRU la respingere si in final la repulsie…
  Cred ca cei de la Cotidianul trebuiau sa intrerupa din pacate colaborarea cu ceva vreme in urma, nu acum. Pur si simplu a fost un moment in timp in care articolele lui TRU au devenit proaste. Nu atat super-partizane cat proaste. Anumite interese i-au facut sa prelungeasca colaborarea si sa publice constant acele compuneri de pioner sovietic. Acum platesc.

 10. manneken press Reply

  slushed smeckers smeared ( tr ue )
  editorialishti cu ciorapi albi, directori cu cravate ieftine, mangafale onorabile, cocote mistice, agramatzi cu aplomb, belferi guralivi, zine trucate, traineri semidoctzi, tzatze respectabile, ridica shi ei un rothmans de pe jos aruncat de tamerlan.
  nu te supara frate. exploateaza inevitabilul, ai deranjat “perimetrul” iarmarocului bagind prea mult spanac.
  journalism is not about belief, is about behaviour.
  iarta-i, nu shtiu sa conduca daca volanul e pe dreapta.

 11. Alfred Reply

  Nu sunt si nu am fost niciodata de acord cu TRU in nici cea mai mica privinta. Cred ca a vituperat si a improscat cu mizerii mult prea mult in ultimii ani. Cred ca a ajuns o batjocura, comentariile lui au devenit un fel de ‘hai sa radem’ din cauza pasiunii nemasurate si a faptului ca nu vedea padurea de copaci. Si nu, nu ii iubesc nici partidul absolut deloc

  DAR, nu e in nici un caz normal ca un comentator sa fie dat afara din cauza ca acesta candideaza din partea unui partid.
  Dau exemplul Jurnalului, in care scrie bine mersi Adrian Nastase. Sunt exemple destule in ziarele mari din strainatate (Paul Krugman pentru NYT imi vine in minte, dar majoritatea comentatorilor americani sunt ‘biased’, daca nu chiar membrii de partid sau politicieni). Este o pagina de opinii pana la urma, iar opiniile, prin definitie, nu sunt obiective. Din acest punct de vedere, TRU are perfecta dreptate in articolul de despartire. Poti sa ai (ba chiar nu poti sa n-ai) o opinie politica si sa sustii un partid in pagina dedicata fix acestui lucru. Daca lumea te citeste, perfect. Daca nu, pa pa. Din cate stiu, TRU era destul de citit. Macar pentru amuzament.

 12. Iulian Comanescu Reply

  E interesant cum se divizează lumea pe tema Traian Ungureanu. Nu cunosc personajul, dar mi-a fost descris ca unul destul de premeditat şi tot tămbălăul ăsta la care contribuim aici am senzaţia că e un booster de notorietate acum, înainte de europarlamentare, alegeri la care stau şi mă întreb dacă o să ne apropiem de cele 30 de procente de participare din 2007.

  Oricum, Ungureanu are tot dreptul să-şi folosească cea mai puternică armă, cuvântul, în politică. Tocmai aici se desenează motivul punerii pe liber la “Cotidianul”. Am spus-o şi o repet, la gazetă are voie să scrie oricine în principiu, chiar şi oamenii înregimentaţi politic, dacă nu cumva fac ceva pe-ascuns. Povestea cu candidatura lui Ungureanu e de notorietate, nici nu mai trebuie să-şi declare eventualul conflict de interese, însă o mare parte a publicului găsea deja în textele lui simptomele unei gândiri apodictice, înregimentate politic. Cred că numai fanii hardcore ai lui Traian Băsescu mai gustau ultimele comentarii şi mă întreb câţi se mai găsesc din aceştia. Cu alte cuvinte, motivul invocat de “Cotidianul” pentru punerea pe liber e incorect în sens literal. Însă stau şi mă gândesc ce-aş face dacă aş fi şef de gazetă: un discurs ca al lui Traian Ungureanu nu m-ar încălzi ca tare, ca fiind foarte direcţionat politic, şi ar trebui ori să echilibrez paginile de opinii chemându-i pe Adrian Năstase, Vadim şi nu mai ştiu cine, ori să renunţ la Ungureanu.

  Să ne uităm puţin în sus la Eminescu, care avea de asemeni un discurs ideologizat la “Timpul”. Dincolo de faptul că în acele vremuri existau ziare de partid, cred că valoarea publicisticii lui constă în aceea că le-a construit o doctrină conservatorilor (cei ai lui Manolache Costache Epureanu, nu cei ai lui Dan Voiculescu). În textele lui Ungureanu, eu unul găsesc prea multe sentinţe şi prea puţină construcţie logică. Majoritatea enunţurilor sunt post factum (o boală comună a comentatorilor români), iar atunci când Traian Ungureanu le zice la viitor, are un discurs de western milenarist. Poate că e insuficienţa mea, dar sunt curios dacă cineva poate posta aici exemple (linkuri) de publicistică logică, argumentativă, raţională. E drept că se poartă şi are succes şi scrisul-pentru-galerie, dar există o specie de cititori, printre care mă număr şi eu şi pentru care încerc să construiesc aici, care vrea altceva.

 13. Vincent Reply

  Debarcarea lui TRU de la Cotidianul era oarecum logica si asta din doua motive :
  1) in urma cu ceva timp Doru Buscu publica un editorial in care ii atragea atentia in mod public lui TRU in legatura cu “fanatismul” sau fata de politica si partidul lui Traian Basescu. Editorial ce personal l-am privit ca pe un ultim avertisment adus gazetarului.
  2) dorinta de a nu fi amestecati in politica a celor de la Cotidianul fapt ce i-a facut sa renunte pe rand la Sever Voinescu dar si la Liviu Mihaiu.
  Astfel, consider ca, atitudinea celor de la Cotidianul este pe deplin corecta si probabil peste ani de zile cand Traian Basescu nu va mai fi presedinte iar TRU isi va “reveni” din visul sau portocaliu il vom vedea, pe acesta din urma, din nou semnand editoriale in Cotidianul.

Post your thoughts