Concurs cu vizite în Parlamentul Europei, la Bruxelles, prin EuroSpeak.ro

Parlamentul Europei şi în general UE sunt ceva bun, dar nu suficient de cunoscut – iar asta e valabil nu numai pentru România, ci şi pentru alte ţări europene, conform Eurobarometrului special care a investigat percepţia acestor instituţii. Aşa am ajuns, împreună cu Adina Vălean, la ideea unei enciclopedii wiki, care să explice încurcatele noţiuni de politică europeană şi jargonul de Bruxelles. Numele s-a impus de la sine: www.EuroSpeak.ro.

Ideea e de a pune la dispoziţia userilor români mai mult decât un site, aşa că am pus la cale un concurs în care Adina Vălean oferă 10 vizite la Bruxelles, în Parlamentul Europei, celor care scriu bine şi mult pe EuroSpeak.ro. Condiţii de admisibilitate: vârste între 18 şi 35 de ani şi să nu fi fost jurnalist profesionist după anul 2000.

Lucrurile sunt mai precis explicate aici.

Despre cum se scrie pe Eurospeak, aici (chestii tehnice) şi aici (chestii de conţinut). Concursul începe azi şi se termină pe 9 octombrie, din punctul de vedere al participanţilor, vizita e programată în intervalul 14-16 octombrie.

Motivul pentru care am pus condiţia referitoare la profesionişti este că EuroSpeak.ro se vrea a fi o acţiune pentru userii fără afiliere instituţională: bloggeri, forumişti, oricine doreşte să ia o gură de aer de Bruxelles, nu doar turistic vorbind, ci şi în sensul politicii europene.

Comunicatul de presă:

CONCURS! Adina Vălean invită internauţii la Bruxelles, prin EuroSpeak.ro

Bruxelles, 23 septembrie 2008. Europarlamentarul liberal Adina Vălean lansează www.EuroSpeak.ro, o enciclopedie colaborativă de internet ce are ca scop popularizarea noţiunilor de politică europeană în rândul românilor tineri, utilizatori de internet. www.EuroSpeak.ro este o enciclopedie colaborativă (wiki) ce include deja peste 100 de pagini care explică dificilul limbaj diplomatic şi instituţional de la Bruxelles şi Strasbourg. Odată cu lansarea site-ului, Adina Vălean invită utilizatorii de internet la un concurs în urma căruia cei mai valoroşi colaboratori ai www.EuroSpeak.ro vor fi recompensaţi cu excursii la Bruxelles, în Parlamentul European.

Platforma Web 2.0 pe care rulează www.EuroSpeak.ro, aceeaşi cu a celebrei Wikipedia, permite oricui adăugarea de articole noi, dar şi îmbunătăţirea conţinutului deja existent, oferind premise de producţie colectivă.

„Experienţa pe care am avut-o cu blogul personal, de la www.valean.eu, mi-a dovedit că internetul are capacitatea de a capta şi interesa românii tineri, cei pe care noi, politicienii, ar trebui să-i vizăm în mod special, cât mai des, cu acţiunile noastre de comunicare”, spune Adina Vălean. „Sper ca EuroSpeak.ro să fie nu doar o bază de date pentru românii interesaţi de politică europeană, ci şi o platformă Web 2.0 pe care tinerii utilizatori să-şi creeze şi exerseze abilităţile de editare atât din punct de vedere ştiinţific, cât şi tehnic. Mizez destul de tare pe componenta de <<învaţă făcând>> a întregii acţiuni.”

Concursul de articole propus de Adina Vălean odată cu lansarea www.EuroSpeak.ro are ca premii 10 excursii la Bruxelles, oferite de Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa. Începând de marţi, 23 septembrie şi până pe 9 octombrie 2008, toţi tinerii români între 18 şi 35 de ani pot scrie un număr de până la 10 articole pe www.EuroSpeak.ro. Excursia de grup va avea loc în perioada 14-16 octombrie 2008. Articolele trebuie redactate cu citarea surselor şi respectând principiile de neutralitate ale www.EuroSpeak.ro. „EuroSpeak.ro îşi propune să fie o platformă Web 2.0 şi o sursă de date imparţială şi utilă, şi nu un site de propagandă în favoarea finanţatorului sau a altui grup parlamentar european”, precizează Adina Vălean. „De aceea punem accentul pe informaţia completă şi neutră. Totuşi, de pe EuroSpeak.ro, aşa cum l-am lansat, lipsesc o serie de termeni importanţi tocmai ca să lăsăm concurenţilor loc de scris.”

Pentru că acţiunea are un scop educativ, singura condiţie eliminatorie referitoare la participarea la concurs este calitatea de angajat sau colaborator pe o perioadă mai îndelungată de 6 luni al unei instituţii de presă profesioniste. „Nu mi s-a părut corect să punem în competiţie profesioniştii cu restul lumii, câştigătorii ar fi fost decişi dinainte”, spune Adina Vălean. „Concursul e destinat bloggerilor, forumiştilor, utilizatorilor de internet fără blog, tuturor celor care nu au experienţă îndelungată în media clasică.”

Excursiile vor premia cele mai valoroase contribuţii. Mai multe detalii, în pagina Concurs a www.EuroSpeak.ro.

Conceptul şi editarea site-ului se datorează Comanescu-Consultanţă Media, iar grafica este realizată de Hambar 18.

 1. Marian S. Reply

  “Cautam tineri pina in 35 de ani“.
  M-am cam saturat de genul acesta de anunt. Cine dracu` stabileste ca unul de 34 de ani e tinar iar unul de 36 e deja batrin ? Si de ce ar trebui explicate incurcatele cai europene doar tinerilor pina in 35 de ani cind se stie ca “batrinii“ de la 36 in sus sunt mai reticenti la aceste idei ? Nu ne invata oare Europa ca nu e frumos (si nici legal) sa facem discriminari pe motiv de virsta ? Asa se procedeaza pe acolo, pe la ei ?
  Uite cum se duce in derizoriu o initiativa pornind de la un mic amanunt. Mic de tot, da-l incolo ca nu merita luat in seama.

 2. Iulian Comanescu Reply

  Marian: Dimpotrivă, tinerii sunt în acelaşi timp apatici din punct de vedere politic şi neglijaţi în sensul că nu se vorbeşte pe limba lor. De curiozitate: tu ce vârstă ai?

 3. Yoda Reply

  @Iulian

  Felicitari pentru al doilea proiect de enciclopedie, este un lucru foarte bine venit ( am vazut la chinezu pe blog :lol:) dar nu putea fi integrat in MediaPedia? Intreb si eu

 4. Iulian Comanescu Reply

  Yoda: mulţumesc. Nu aveam cum să îl integrez în mediapedia, fiindcă mediapedia se ocupă de media şi eurospeak. de politică europeană. Ăsta-i un motiv. Celălalt ţine de finanţare – fiindcă mediapedia e făcut pe resurse proprii, iar eurospeak din bani ALDE.

 5. Marian S. Reply

  De curiozitate, Iulian, o avem amindoi cam la fel de mare.
  Un simplu click peste numele meu si gata lamurirea.

 6. Iulian Comanescu Reply

  Marian: aha, mulţi înainte. Uite că tu ai 42 şi UE te interesează, lucru sesizabil chiar din faptul că protestezi la ideea cu 18-35. Nu te mint – tinerii sunt îngrozitor de depolitizaţi. Şi cred că vina e şi a politicienilor pe undeva.

 7. amalia Reply

  Evident că e şi vina politicienilor pe undeva, mai ales prin părţile esenţiale. Politica dă un asemenea sentiment de falsitate încât de multe ori singura reacţie sănătoasă este de autoprotecţie şi neimplicare. Ceea ce este, cred, absolut greşit, dar de înţeles. Oamenii, tineri sau foşti tineri, comentează, unii scapă un zâmbet, alţii o ridicare din umeri şi se întorc la ale lor.

  Aş spune că între politicieni şi restul urbei (fie ea sat, oraş, judeţ sau de-a dreptul ţară) există aceeaşi relaţie ca între două maluri despărţite de un pod ieşit de mult din garanţie şi, în consecinţă, necirculabil.

  De asta şi tinerii sunt, aşa cum spuneţi, depolitizaţi. Şi, aş mai adăuga, destul de scârbiţi. Dar necazul e că, într-adevăr scârba nu rezolvă nimic, iar podul ar merita să fie redeschis circulaţiei, prin câteva genuri de eforturi dintre care acest concurs ar putea fi printre primele.

  Deşi, dacă ar fi să menţinem tonul “casual” şi mai sincer care se poartă pe internet, ar trebui să recunoaştem că încurcate mai sunt şi căile Bruxelles-ului, la fel ca şi căile Domnului. Să le descâlcim aşadar!

 8. Marian S. Reply

  Eu in decembrie ma gindeam sa fac 44 dar multumesc pentru intinerire.
  Ideea si revolta mea provin din alta parte: din impartirea asta stricta si idioata pe criterii de virsta.
  Daca tot nu mai putem noi nici sa facem ceva la umbra nucului fara directive europene atunci lansez o provocare: sa vina aici doamna (domnisoara) europarlamentar si sa ne explice in ce directiva scrie ca un tip de 34 ani si 11 luni se califica iar unul de 35 si o luna nu.
  Toti babalicii de peste 35 ii multumesc anticipat.

Post your thoughts