Complicitate prin SMS

Rămas fără soţie şi fără pretexte de a apărea la TV, Irinel Columbeanu a postat pe Youtube un mesaj în care spune că va candida la primărie. Dovadă de tâmpenie? Nu neapărat. Iri a câştigat deja prima bătălie, fiindcă presa serioasă, orice-ar mai însemna asta în 2012, s-a repezit să preia anunţul.

Nu numai “România liberă”, dar şi “Adevărul”, “Jurnalul naţional” şi “Evenimentul zilei” reiau filmul pe home page-ul site-urilor lor. Ultimul ziar îl vinde chiar cu strigarea “Exclusiv”. Oricât de prost am sta la capitolul “coeficient de inteligenţă” şi “profesionalism” în presă, e greu de imaginat că prietenii de la “Evenimentul” au crezut cu adevărat că se află în posesia unei exclusivităţi, atunci când s-au împiedicat de filmul cu Iri pe YouTube. Probabil că a fost o tentativă de a trage lucrurile de păr.

Toate acestea se întâmplau ieri, 3 ianuarie, după ce filmul fusese postat pe 2 şi, încă odată – în ziarele serioase, fiindcă apariţia în tabloide n-ar fi fost o problemă. Azi, ar trebui să vină la rând editorialiştii care să-şi dea ochii peste cap şi să susţină că aşa nu se mai poate. În această socoteală ar intra şi subsemnatul, dacă cineva ar avea chef să-i citească indignările.

Tocmai de aceea, el, subsemnatul, nu se va indigna. Ci va spune că de obicei, presa se comportă aşa fiindcă, ei bine, cineva are chef de citit indignări. Iar Iri bate câmpii despre primărie pe YouTube fiindcă ştie că va fi preluat. Ca să-i facem un proces de intenţie, dar unul verosimil, e posibil să fi luat în calcul inclusiv faptul că infractorii şi politicienii României nu au scos deocamdată capul din oala cu sarmale, aşa că în primele zile ale anului e mare penurie de ştiri, deci presa poate fi uşor captată cu webcasturi de doi lei.

În orice caz, Iri are o experienţă de cel puţin şase-şapte ani în acest gen de jocuri media. A devenit superstarletă pe la emisiunile de după-amiază şi în tabloide cam pe vremea când îşi fierbea căsnicia, astăzi destrămată, cu Monica. Pe atunci, avea în mobil mai mulţi ziarişti decât purtătorul de cuvânt al Guvernului. Pe care îi strunea cu SMS-uri cu destulă eficienţă: dovada există chiar în presa vremii, care îi prelua cu aceeaşi pretinsă distanţă cascadoriile din discoteci.

Azi, agenda cu ziarişti a lui Iri nu poate fi mai săracă. Cu siguranţă, la numele şi numerele de-atunci s-au adăugat altele. Singura care s-a micşorat e presa. Care, în curând, va încăpea cu totul, “exclusiv”, în mobilul lui Iri.

Articol scris pentru ediţia de tipar de miercuri, 4 ianuarie 2012 a ziarului “România liberă”

Post your thoughts