Comisia Europeană vrea mai mult control asupra domeniilor de internet

Comisia Europeană cere privatizarea completă şi transparentizarea (accountability) ICANN, coroporaţia non-profit care reglementează domeniile de top de internet (top level domains – TLD) şi care este controlată până la 1 octombrie de Departamentul de Comerţ al SUA. Cererea vine sub forma unui mesaj video al Comisarului European pentru Societatea Informaţiei şi Media, Viviane Reding, care poate fi găsit aici, pârdalnicii n-au embed 🙂

ICANN, adică Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, este o corporaţie privată care este supravegheată de Guvernul SUA prin Departamentul amintit. Modelul propus de Reding pentru ICANN este un “G 12 pentru Internet Governance”.

Nu cunosc istoricul problemei, dar mie mi se pare o mişcare importantă pentru că UE îşi doreşte mai mult control asupra domeniilor de top. În momentul de faţă, ICANN se ocupă de lucruri cum ar fi internaţionalizarea domeniilor de top (introducerea caracterelor locale, în urma căreia aş putea de pildă rezerva comănescu.ro în loc de comanescu.ro), politica de alocare a adreselor IPv6 (citiţi pe Wikipedia ce înseamnă) şi alte lucruri la timpul viitor.

Sursa.

  1. romania inedit Reply

    Eu cred ca asta este un pas important pentru Uniunea Europeana , mai ales de cand ICANN a anuntat ca vrea sa introduca noi extensii , ca sa faca mai multi bani .

Post your thoughts