COM isi manifesta ingrijorarea fata de situatia ziaristilor arestati la Cluj

Conventia Organizatiilor de Media (COM) isi “manifesta ingrijorarea” fata de situatia ziaristilor arestati la Cluj, ca urmare a discutiei care a avut loc sambata, la intalnirea COM de la Hotel Residence. Am facut acolo o expunere despre situatia lui Liviu Man si a celorlalti, din informatiile neconfirmate culese la Cluj in urma cu vreo saptamana, ajutat de Ambrus Bela, gazetar clujean. A fost vorba de o lista de “ponturi” sau scenarii pe care le-am adunat si n-am apucat sa le investighez, fiindca eram acolo pentru consultanta la Clujeanul si Ziarul Clujeanulu. Le-am expus ca atare, cu recomandarea de a nu fi preluate de ziaristii prezenti in gazetele lor.

Parerea mea e ca lucrurile care li se intampla ziaristilor din Cluj ar putea fi mai mult decat un act de justitie. Intentia care s-a conturat, ca situatia de acolo sa fie monitorizata de aici, din Bucuresti, mi se pare laudabila. Comunicatul COM mi se pare echilibrat, judicios si, poate, eficient. COM cere “dreapta masura in privinta faptelor presupuse a fi ilegale” din partea anchetatorilor si considera ca “orice fel de excese de manifestare risca sa aduca o atingere serioasa imaginii breslei jurnalistilor din Romania”.

UPDATE: “Ziarul clujeanului” publica azi fragmente din convorbirile lui Liviu Man cu Anca Cocut si Dorel Vidican, doi manageri din trustul “Gazeta”. Una din convorbiri miroase a presiuni facute la adresa cuiva de la Banca Transilvania, dar nu include vreo referire explicita la vreo suma de bani. Alte replici se refera la niste gresie si faianta pe care Anca Cocut trebuia sa le factureze, pentru ca apoi sa le redirectioneze catre o a treia firma. Aici, “Ziarul Clujeanului” spune ca ar putea fi vorba de spalare de bani, dar dati-o dracului, o fi Clujul Cluj, totusi: cine vrea sa spele 50 de milioane de lei vechi carand o furgoneta de gresie si faianta din Italia in Romania si apoi intr-un alt loc din Romania? In fine, cititi si judecati si voi cu mintea voastra, eu nu stiu ce sa zic.

Textul comunicatului COM:

Comunicat de presa
18 decembrie 2006
Bucuresti

COM isi manifesta ingrijorarea fata de situatia ziaristilor arestati la Cluj

Conventia Organizatiilor de Media (COM) a dezbatut, la ultima sa intrunire, problema coruptiei in presa, luand în discutie si “cazul jurnalistilor de la Gazeta de Cluj”.

Reamintim ca, in luna noiembrie, mai multi angajati ai Gazetei de Cluj, au fost retinuti pentru santaj si constituire de grup infractional organizat. Numarul total al celor implicati se ridica la 8, dintre care 6 au fost retinuti initial. Doi dintre cei 6 au fost eliberati, alti doi sunt cercetati, totodata, in libertate si inca doua persoane au fost puse sub invinuire.

Astfel, fara sa se antepronunte, COM isi manifesta ingrijorarea fata de cele petrecute la Cluj.

COM este preocupata de profesionalizarea jurnalistilor, care nu trebuie sa abuzeze de pozitia lor, solicitand insa acelasi lucru din partea anchetatorilor, care sunt datori sa aplice legea, folosind o dreapta masura in privinta faptelor presupuse a fi ilegale.

Consideram ca orice fel de excese de manifestare risca sa aduca o atingere serioasa imaginii breslei jurnalistilor din Romania, situatia de la Cluj putand constitui in acest sens un precedent periculos.

COM s-a intrunit, in perioada 16-17 decembrie 2006, la sala de conferinte a Hotelului Residence din Bucuresti, intr-o reuniune cu tema „Cat de corupta este presa romana: cine o corupe si cine o apara?”
Intalnirea a fost dedicata dezbaterii unui subiect sensibil al breslei jurnalistice, si anume „coruptia in presa”. Astfel, a fost lansat raportul „Tendinte in mass-media (1)/Studiu de caz:”Presa si Securitatea”, realizat in cadrul proiectului „Media ca serviciu public”, finantat de USAID prin World Learning International Development, ce face parte din „Programul de consolidare a societatii civile din Romania”.
Conventia Organizatiilor de Media are, la ora actuala, in componenta 40 de organizatii media din tara, iar secretariatul acesteia este asigurat de catre Agentia de Monitorizare a presei si Centrul pentru Jurnalism Independent.

Conventia Organizatiilor de Media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *