Cod de conduită pentru angajații și colaboratorii TVR

Ieri (băgați aici gluma cu Valentine’s Day), TVR și-a făcut cadou un cod de conduită pentru angajații proprii. Ideea e că angajații și colaboratorii TVR nu trebuie să își exprime în alte publicații păreri care să le afecteze imparțialitatea de care dau dovadă la TVR. Dispozițiile codului de conduită vizează și colaboratorii externi, care au contract cu TVR. Mă întreb de ce s-a stârnit TVR în direcția asta, eu nu știu de vreun scandal. Însă un Xulescu, care apare acolo în chip de analist invitat, ar putea lua apărarea lui Băsescu sau a lui Patriciu într-un editorial iar toată treaba ar putea fi interpretată. Iar dacă Xulescu are contract cu TVR, poate rămâne fără.

Comunicatul de presă:

București, 15 februarie 2007

Cod de conduită pentru angajații și colaboratorii TVR

Activitatea angajaților și a colaboratorilor TVR nu trebuie să lase loc interpretărilor în ceea ce privește imparțialitatea, integritatea și obiectivitatea televiziunii publice, conform Codului de conduită adoptat de Televiziunea Română miercuri, 14 februarie 2007. Documentul a fost elaborat având la bază dispozițiile similare din Codul de conduită al personalului editorial care lucrează pentru BBC.

Codul de conduită se aplică personalului de conducere și personalului de specialitate al televiziunii publice, iar colaboratorii externi ai TVR vor semna un act adițional la contract care conține aceste prevederi adaptate statutului lor. „Nici o activitate din afara emisiei, incluzând redactarea de materiale pentru ziare, reviste sau site-uri, scrierea de cărți, acordarea de interviuri, susținerea de discursuri sau prezidarea unor conferințe nu trebuie să pună la îndoială obiectivitatea sau integritatea muncii lor pentru TVR. Dacă își exprimă public opiniile personale în afara emisiei în legătură cu unele probleme controversate, atunci rolul lor editorial și în cadrul emisiei poate fi grav compromis”, se precizează în Codul de conduită.

„TVR este un serviciu public de televiziune. De aceea, activitățile extra-TVR ale personalului de specialitate și de conducere nu au voie să lase loc interpretărilor”, a explicat Tudor Giurgiu, președinte-director general al televiziunii publice. „Este inadmisibil că angajați sau manageri și-au exprimat, în paralel cu activitatea lor în TVR, opinii despre probleme controversate aflate pe agenda publică, politice și nu numai. Același lucru este valabil și pentru colaboratorii externi ai TVR. Nu vom mai tolera acest lucru și e de datoria lor să aleagă: fie să continue să își exprime opiniile în presă sau prin alte medii de comunicare, fie să rămână în TVR, dar având o conduită și o atitudine potrivită unei televiziuni publice”, a adăugat Tudor Giurgiu.

Nerespectarea prevederilor Codului de conduită va atrage sancțiuni conform legislației în vigoare, în cazul angajaților, sau rezilierea de către TVR a contractului, în cazul colaboratorilor.

DEPARTAMENTUL COMUNICARE ȘI RELAȚII INTERNAȚIONALE

4 thoughts on “Cod de conduită pentru angajații și colaboratorii TVR”

 1. „Este inadmisibil că angajați sau manageri și-au exprimat, în paralel cu activitatea lor în TVR, opinii despre probleme controversate aflate pe agenda publică, politice și nu numai”.

  asta înseamnă că primul sancționat ar trebui să fie chiar tudor giurgiu
  la cât de dur a vorbit el despre angajații TVR…
  e clar ca acest cod nu are cum să se aplice retro
  de acum încolo iosif boda sau cristian pîrvulescu nu mai au voie sa zică ceva de rău despre TVR că îi dă tudor giurgiu afară în numele “serviciului public de televiziune”

  mă înteb dacă în codul ăsta se zice ceva și despre producțiile business-manului tudor giurgiu cumparate din banii TVR condusi de managerul media tudor giurgiu…

 2. Am mai multe comentarii referitor la acest comunicat TVR:
  1. Mi se pare ca exista o lipsa de logica. Pe de o parte: “activitățile extra-TVR ale personalului de specialitate și de conducere nu au voie să lase loc interpretărilor”, pe de alta: “Este inadmisibil că angajați sau manageri și-au exprimat, în paralel cu activitatea lor în TVR, opinii despre probleme controversate aflate pe agenda publică, politice și nu numai.”.
  2. Eu nu am gasit pe site-ul TVR acest cod de etica. In schimb, am gasit pe site-ul BBC codul de etica al institutiei britanice unde nu reusesc sa gasesc nimic care are de-a face cu comunicatul TVR:
  http://www.bbc.co.uk/guidelines/editorialguidelines/edguide/
  Dar, poate ma insel si exista scris acolo.
  3. Cred ca cel vizat este in principal o ea: Rodica Culcer si, probabiul si cativa invitati ai emisiunilor politice, printre care si invitatii de ieri ai lui Cosmin Prelipceanu din jurul orei 17.00. Sunt totusi numai speculatii de-ale mele.
  4. Dl. Giurgiu uita ca nu mai departe de saptamana trecuta a trimis un mesaj catre Catalin Tolontan, mesaj ce nu cred ca se incadreaza intr-un eventual cod de etica, si cred ca ar putea fi amendat de codul de etica al BBC, daca s-ar aplica. Tot saptamana trecuta, Catalin Tolontan a publicat un e-mail intern trimis de un director de programe al TVR catre dna director economic al TVR prin care i se cerea sa plateasca suma pentru meciurile de fotbal. Practic, bucataria interna a TVR se spala in exterior, ceea ce este inacceptabil pentru o institutie publica iar publicarea intr-un ziar cu o audienta ca a GSP a unui e-mail important poate afecta chiar acea ancheta interna declansata pe tema pierderilor drepturilor pentru fotbal.
  PS. alte considerente despre acel contract, la mine

 3. Prima observatie pe care o am de facut este data de ridicolul situatiei de a cere unui colaborator, angajat in alta parte fix ca sa aiba opinii, sa nu se exprime public daca e intrebat.
  A doua e ca exista si o parte logica in chestia asta: Rodica Culcer, spre exemplu, il calca-n picioare, in Evz, pe Ion Iliescu, iar dupa aia trebuie, cica, sa fie impartiala cu el daca-l cheama sa-l intervieveze la TVR.
  Ma mai gandesc si mai scriu…

 4. M-am gandit si eu ca Giurgiu insusi ar putea fi vizat de codul de etica. Totusi, criticile la adresa propriei institutii nu sunt tocmai partinire intr-o chestiune externa.

  Iar aceasta incercare de limitare a colaboratorilor externi e intr-adevar discutabila. Spre deosebire de BBC, care are destul prestigiu in UK, astfel incat oamenii se simt bine cand sunt invitati acolo, TVR mai are inca destul de tras de pe urma mandatului Nicolau. Prin urmare, nu stiu cat de usor le e celor de la TVR sa procure invitati. Principiul echilibrului e oricum sa aduci un tip de stanga si unul de dreapta in aceeasi emisiune s.a.m.d. Or cand acesti invitati sunt platiti, devin colaboratori externi si intra sub incidenta codului de etica, care dracu’ stie ce contine, ca nu s-a comunicat.

  Ca om care si-a petrecut vreo trei ani pe la Pro TV si Realitatea TV, pot spune: nu functioneaza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *