Cod de conduită pentru angajaţii şi colaboratorii TVR

Ieri (băgaţi aici gluma cu Valentine’s Day), TVR şi-a făcut cadou un cod de conduită pentru angajaţii proprii. Ideea e că angajaţii şi colaboratorii TVR nu trebuie să îşi exprime în alte publicaţii păreri care să le afecteze imparţialitatea de care dau dovadă la TVR. Dispoziţiile codului de conduită vizează şi colaboratorii externi, care au contract cu TVR. Mă întreb de ce s-a stârnit TVR în direcţia asta, eu nu ştiu de vreun scandal. Însă un Xulescu, care apare acolo în chip de analist invitat, ar putea lua apărarea lui Băsescu sau a lui Patriciu într-un editorial iar toată treaba ar putea fi interpretată. Iar dacă Xulescu are contract cu TVR, poate rămâne fără.

Comunicatul de presă:

Bucureşti, 15 februarie 2007

Cod de conduită pentru angajaţii şi colaboratorii TVR

Activitatea angajaţilor şi a colaboratorilor TVR nu trebuie să lase loc interpretărilor în ceea ce priveşte imparţialitatea, integritatea şi obiectivitatea televiziunii publice, conform Codului de conduită adoptat de Televiziunea Română miercuri, 14 februarie 2007. Documentul a fost elaborat având la bază dispoziţiile similare din Codul de conduită al personalului editorial care lucrează pentru BBC.

Codul de conduită se aplică personalului de conducere şi personalului de specialitate al televiziunii publice, iar colaboratorii externi ai TVR vor semna un act adiţional la contract care conţine aceste prevederi adaptate statutului lor. „Nici o activitate din afara emisiei, incluzând redactarea de materiale pentru ziare, reviste sau site-uri, scrierea de cărţi, acordarea de interviuri, susţinerea de discursuri sau prezidarea unor conferinţe nu trebuie să pună la îndoială obiectivitatea sau integritatea muncii lor pentru TVR. Dacă îşi exprimă public opiniile personale în afara emisiei în legătură cu unele probleme controversate, atunci rolul lor editorial şi în cadrul emisiei poate fi grav compromis”, se precizează în Codul de conduită.

„TVR este un serviciu public de televiziune. De aceea, activităţile extra-TVR ale personalului de specialitate şi de conducere nu au voie să lase loc interpretărilor”, a explicat Tudor Giurgiu, preşedinte-director general al televiziunii publice. „Este inadmisibil că angajaţi sau manageri şi-au exprimat, în paralel cu activitatea lor în TVR, opinii despre probleme controversate aflate pe agenda publică, politice şi nu numai. Acelaşi lucru este valabil şi pentru colaboratorii externi ai TVR. Nu vom mai tolera acest lucru şi e de datoria lor să aleagă: fie să continue să îşi exprime opiniile în presă sau prin alte medii de comunicare, fie să rămână în TVR, dar având o conduită şi o atitudine potrivită unei televiziuni publice”, a adăugat Tudor Giurgiu.

Nerespectarea prevederilor Codului de conduită va atrage sancţiuni conform legislaţiei în vigoare, în cazul angajaţilor, sau rezilierea de către TVR a contractului, în cazul colaboratorilor.

DEPARTAMENTUL COMUNICARE ŞI RELAŢII INTERNAŢIONALE

 1. cristian china birta Reply

  „Este inadmisibil că angajaţi sau manageri şi-au exprimat, în paralel cu activitatea lor în TVR, opinii despre probleme controversate aflate pe agenda publică, politice şi nu numai”.

  asta înseamnă că primul sancţionat ar trebui să fie chiar tudor giurgiu
  la cât de dur a vorbit el despre angajaţii TVR…
  e clar ca acest cod nu are cum să se aplice retro
  de acum încolo iosif boda sau cristian pîrvulescu nu mai au voie sa zică ceva de rău despre TVR că îi dă tudor giurgiu afară în numele “serviciului public de televiziune”

  mă înteb dacă în codul ăsta se zice ceva şi despre producţiile business-manului tudor giurgiu cumparate din banii TVR condusi de managerul media tudor giurgiu…

 2. Maxim Reply

  Am mai multe comentarii referitor la acest comunicat TVR:
  1. Mi se pare ca exista o lipsa de logica. Pe de o parte: “activităţile extra-TVR ale personalului de specialitate şi de conducere nu au voie să lase loc interpretărilor”, pe de alta: “Este inadmisibil că angajaţi sau manageri şi-au exprimat, în paralel cu activitatea lor în TVR, opinii despre probleme controversate aflate pe agenda publică, politice şi nu numai.”.
  2. Eu nu am gasit pe site-ul TVR acest cod de etica. In schimb, am gasit pe site-ul BBC codul de etica al institutiei britanice unde nu reusesc sa gasesc nimic care are de-a face cu comunicatul TVR:
  http://www.bbc.co.uk/guidelines/editorialguidelines/edguide/
  Dar, poate ma insel si exista scris acolo.
  3. Cred ca cel vizat este in principal o ea: Rodica Culcer si, probabiul si cativa invitati ai emisiunilor politice, printre care si invitatii de ieri ai lui Cosmin Prelipceanu din jurul orei 17.00. Sunt totusi numai speculatii de-ale mele.
  4. Dl. Giurgiu uita ca nu mai departe de saptamana trecuta a trimis un mesaj catre Catalin Tolontan, mesaj ce nu cred ca se incadreaza intr-un eventual cod de etica, si cred ca ar putea fi amendat de codul de etica al BBC, daca s-ar aplica. Tot saptamana trecuta, Catalin Tolontan a publicat un e-mail intern trimis de un director de programe al TVR catre dna director economic al TVR prin care i se cerea sa plateasca suma pentru meciurile de fotbal. Practic, bucataria interna a TVR se spala in exterior, ceea ce este inacceptabil pentru o institutie publica iar publicarea intr-un ziar cu o audienta ca a GSP a unui e-mail important poate afecta chiar acea ancheta interna declansata pe tema pierderilor drepturilor pentru fotbal.
  PS. alte considerente despre acel contract, la mine

 3. Victor Ciutacu Reply

  Prima observatie pe care o am de facut este data de ridicolul situatiei de a cere unui colaborator, angajat in alta parte fix ca sa aiba opinii, sa nu se exprime public daca e intrebat.
  A doua e ca exista si o parte logica in chestia asta: Rodica Culcer, spre exemplu, il calca-n picioare, in Evz, pe Ion Iliescu, iar dupa aia trebuie, cica, sa fie impartiala cu el daca-l cheama sa-l intervieveze la TVR.
  Ma mai gandesc si mai scriu…

 4. Iulian Comanescu Reply

  M-am gandit si eu ca Giurgiu insusi ar putea fi vizat de codul de etica. Totusi, criticile la adresa propriei institutii nu sunt tocmai partinire intr-o chestiune externa.

  Iar aceasta incercare de limitare a colaboratorilor externi e intr-adevar discutabila. Spre deosebire de BBC, care are destul prestigiu in UK, astfel incat oamenii se simt bine cand sunt invitati acolo, TVR mai are inca destul de tras de pe urma mandatului Nicolau. Prin urmare, nu stiu cat de usor le e celor de la TVR sa procure invitati. Principiul echilibrului e oricum sa aduci un tip de stanga si unul de dreapta in aceeasi emisiune s.a.m.d. Or cand acesti invitati sunt platiti, devin colaboratori externi si intra sub incidenta codului de etica, care dracu’ stie ce contine, ca nu s-a comunicat.

  Ca om care si-a petrecut vreo trei ani pe la Pro TV si Realitatea TV, pot spune: nu functioneaza.

Post your thoughts