Clasificarea blogurilor româneşti

În subsolul de la Listă am început o discuţie cu Dragoş Rouă. Au reieşit nişte criterii după care s-ar putea clasifica blogurile:

– individuale
– colective
– agregatoare: de tip rss/automat şi manuale

Apoi:
– în română
– în alte limbi

Şi în fine:
– freestyle
– de nişă/industry.

Cele trei criterii se combină în cazul fiecărui blog. Păreri, sugestii? Şi încă ceva: n-am găsit o definiţie concludentă a scrisului freestyle. După părerea mea e genul de scris care nu se limitează la un domeniu tematic şi nici nu foloseşte genurile publicistice din jurnalism. Poate fi cineva mai precis?

 1. herman Reply

  freestyle: defulare digitalizata, suflet displayat, jurnal desecretizat

 2. Roaitars Reply

  Domnule Comanescu, a cam scapat…

  De exemplu:

  – în română
  – în alte limbi
  dar şi
  – într-o altă limbă română (una aproximativă)

  – freestyle
  – de nişă / industry
  dar şi
  – de lemn (in general alea ale politicienilor) – astea ar putea intra, ca subcategorie, la industry 😀

 3. Vivi Reply

  Blog Freestyle: care acopera in mod regulat cel putin doua domenii fara legatura intre ele (viata personala, stiri IT, gadgets, fotografie, etc).

 4. Iulian Comanescu Reply

  Vivi: ar putea fi aşa, dar ce te faci cu Tolontan? El dă sport şi mass media şi nu putem spune că e freestyle. E un fel de două bloguri într-unul.

 5. Nelu Lazar Reply

  “Sport si mass media” intra in categoria stiri/agregatoare. As spune ca Freestyle trebuie asociat neaparat cu individual/personal (cum a mentionat si Vivi), pe langa alte domenii de interes public.

 6. Iulian Comanescu Reply

  Nelu: aha, interesant, ar mai fi un criteriu – ştiri vs. naraţiune vs. opinie. Fotbal & media în orice caz nu e freestyle, deşi corespunde definiţiei lui Vivi despre freestyle.

 7. Nelu Lazar Reply

  Din criteriile tale eu as desprinde doua, (1) stiri narate (unde autorul preia stirile fara modificari sau opinii) si (2) stiri opinate (o fi potrivit termenul?! unde autorul da un link sau o parte din stire, apoi comenteaza putin asupra ei, deschizand discutiile). Fotbal & media ar putea deveni freestyle daca, spre exemplu, autorul este fotbalist si nu se poate abtine (normal) sa scrie si despre el si viata personala (ce chestie, vorbim de freestyle si in fond ii ingradim terenul).

Post your thoughts