CJI si AMP acuza Parlamentul ca prelungeste ilegal mandatul unor membri CNA

Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul pentru Jurnalism Independent afirma ca parlamentul a Prelungit ilegal mandatul unor membri CNA, doar pentru a perpetua un statu quo favorabil politic. Altfel zis, partidele nu au cazut la pace pentru desemnarea unor noi membri, prin urmare Attila Gasparik, Dan Grigore, Rasvan Popescu, Serban Pretor si altii au ramas in functii.

Pare o bagatela, dar nu e. Daca legea nu te lasa sa faci asta si chiar tu, legiuitorul, treci peste ea, e o situatie plina de talc.

Comunicatul AMP si CJI:

COMUNICAT

28.06.2006

Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) protesteaza vehement impotriva deciziei Parlamentului de a prelungi cu 6 luni mandatele celor cinci membri ai Consiliului National al Audiovizualului carora, conform legii, le expira mandatul in cursul anului 2006.

Parlamentul nu are nici o baza legala in adoptarea acestei decizii. Potrivit Legii Audiovizualului (505/2002), Art.11 (7) “Mandatul membrilor CNA este de 6 ani”. Legea nu face nici un fel de referire la posibilitatea de a prelungi acest mandat, indiferent de conjunctura.

Consideram ca singurul motiv care a condus la aceasta decizie este esuarea negocierilor politice pentru impartirea celor cinci locuri ramase vacante sau care urmau sa ramana vacante dupa expirarea mandatului legal in lunile iulie, respeciv septembrie 2006.

Prin astfel de actiuni, mediul politic dovedeste ca nu are nici un respect pentru procesul de constructie si consolidare institutionala, pentru independenta institutiilor aflate sub control parlamentar si care au, prin lege, rolul de garant al interesului public, iar locurile in astfel de institutii sunt negociate cu cinism pentru satisfacerea altor interese politice.

Una din principalele cauze care au condus la aceasta situatie este ca locurile in aceste institutii sunt distribuite pe baza unui algoritm politic si nu pe baza unor criterii de competenta, ele fiind adesea folosite de mediul politic ca moneda de schimb pentru alte “aranjamente” politice.

AMP si CJI cer Parlamentului sa reintre in legalitate si sa revina urgent asupra acestei masuri, respectand prevederile Legii Audiovizualului privind numirea membrilor CNA.

Cerem Comisiilor Parlamentare de cultura, arta si mass media sa urgenteze selectarea celor cinci candidati pentru posturile ramase vacante, conform procedurilor legale.

CONTACT

Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) – 313.40.47
Razvan Martin

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) – 311.13.75
Ioana Avadani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *