Ciutacu is looking for trouble, iar eu aş vrea altceva

Victor Ciutacu îi trage azi o filipică împotriva bloggerilor mai vechi, care au început să presupună că Voiculescu şi-a trimis ziariştii la atac în blogosferă. Bine scris, hain, mai ales asocierea cu poza lui Zoso paradit (el e, nu?), care cică şi-a zis “jurnalist” şi nu “blogger” ca să se descurce mai repede la spital, după căzătura de la munte. Teoria lui Ciutacu e că nici vorbă ca Voiculescu să-şi fi asmuţit jurnaliştii contra blogosferei, ci dimpotrivă, veteranii blogurilor, care nu au vechime şi abilităţi de jurnalişti, se simt ameninţaţi de nou-descinşii pe blog şi atunci găsesc nod în papură.

Evident, toată treaba nu va rămâne fără urmări, se va stârni un mare scandal (UPDATE: Zoso reacţionează…). Nu ca să mă vâr în tot tămbălăul scriu aici, fiindcă detest înjurăturile tot atât de tare pe cât îmi plac polemicile de fond şi cu înjurături se va lăsa. O fac doar ca să spun că încă aştept bloggerul sclipitor, tânăr şi bine pregătit care să dea lecţii justificate presei, adică s-o taxeze pe probleme de fond, şi nu, aşa cum zice Ciutacu, pe motiv că a încercat să se angajeze la o gazetă şi n-a reuşit. Am mai afirmat şi alte dăţi că eu, unul, nu pot fi aşa ceva, fiindcă sunt din sistem, mi-am petrecut 15 ani în presă şi încă scriu prin ziare destul de mult. După părerea mea, singurul care s-a apropiat oarecum de ceea ce ar trebui să facă blogurile cu media a fost Sorin Adam Matei, care e un prof de prin America. Scrie, e drept, opinii prin diferite ziare (acum e la “Adevărul”), dar are o viziune de extraterestru asupra gazetelor româneşti, pe care şi-a etalat-o în vreo trei texte numite “J 101”. Din păcate, Matei n-a continuat ce făcea. Şi tot din păcate, nu pot da linkul, fiindcă nu-l mai găsesc în relansatul Pagini.com.

Iar în ce priveşte cearta dintre “vechi” şi “noi”, am simţit-o şi eu pe pielea mea, la vremea respectivă. E drept că în ultima vreme plouă cu ziarişti care îşi deschid bloguri, dar din toate grupurile de presă, iar opiniile despre Băsescu nu mi se par un criteriu de clasificare 🙂 Aş zice mai curând că bloggerii se pot clasifica după faptul că scriu sau nu scriu opinii despre Băsescu. E drept, de asemeni, că gălăgia “veteranilor” e uneori insuportabilă, injurioasă şi lipsită de conţinut şi că apariţia tot mai multor jurnalişti pe bloguri îi obligă pe cei dintâi să facă mai bine ceea ce făceau deja. Cred însă că nici unii, nici alţii nu vor face mare scofală dacă nu pleacă pe o idee clară, precum aceea pe care am propus-o mai sus, dar n-o pot executa. Nu fiindcă sunt un corb care nu scoate ochii altor corbi – m-am ferit cât am putut să intru în orice fel de găşti şi asocieri împovărătoare, de aceea m-am privatizat şi am mai mulţi clienţi. Ci fiindcă, pur şi simplu, nu sunt situat în viaţă de aşa natură încât s-o fac.

 1. Guevastro Reply

  Draga Iulian, consider ca ai depus prea mult lucru mecanic pentru un no name ca Victor Ciutacu, tipul clasic al parvenitului, din care Calinescu (George, nu Florin :D) ar fi putut sa se inspire copios… Individul asta cu multe frustrari si complexe de inferioritate care a fost “aragaz cu patru ochi” si, vorba lui Ombladon, cel mai prost din curtea scolii, a devenit peste noapte consilier al celor mai corupti (Musetescu) si mai tradatori (Seres) ministri cu putinta. Or, cine se aseamana, se aduna. Si vine acum domnul Ciutacu-Arogantu-Superioru’ sa dea lectii de moralitate “vindutilor” lui Basescu. Mai bine s-ar uita in ograda proprie si si-ar sterge de pe rever flegmele cu care l-au gratulat pe buna dreptate, ca pe Paunescu la revolutie, cei ce au intrat pe blogul sau. Am intrat si eu citeva zile, pina cind “zeul Ciutacu” m-a dat afara, fiindca opiniile mele erau prea critice si o divinitate ochelarista si ciutaca ca el (sic!) nu suporta criticile. L-am lasat cu laudatorii lui, majoritatea colegi de la Intact, caci am observat ca la baietii astia in firma e un amor total – toata lumea se pupa cu toata lumea si vai de oamenii care incearca sa le strice serenada insailata pe banii motanului-varan cel lesne partzaitoriu prin emisiuni…

 2. moromete Reply

  Am impresia ca domnul Ciutacu e prea vehement. Genul de vehementa excesiva generata exprimata foarte bine de sintagma lui de “confiscare” a blogosferei. E Internet-ul asa de mare si liber ca nu poate nimeni sa confiste ceva. Mai ales ceva atat de imaterial ca blogosfera. Si e cam mare ego-ul celui care pretinde ca se poate face confiscarea asta…

 3. Victor Ciutacu Reply

  Nu caut scandal si nici neplaceri, Iuliane, da’ zgomotosilor astia mici trebuia sa le spuna cineva, candva, ceva de la obraz. Uita-te-n profilurile lor daca ai un pic de timp liber si ai sa remarci ca “marii specialisti” in datul cu presupusul si impartitul lumii in buni si rai sunt, in imensa lor majoritate, niste pusti care fizic n-aveau macar cand termina o scoala superioara; daca s-au apucat vreodata de ea.

 4. catalin tolontan Reply

  Va recomand blogul “micii zgomotoase” Andressa, cea care a cistigat titlul de Blogul Lunii Aprilie, oferit de catre jurnalsimonline. Unele dintre texte sint absolut delicioase.

 5. Daniel Todoran Reply

  Din pacate, unii bloggari nu au inteles ca nu au voie sa jigneasca, chiar daca sunt in spatiul virtual. De exemplu, un blogger spunea ca “in locul lui Basescu, cred ca-i si ardeam vreo doua ziaristei”. Nu pot reproduce toate jignirile adresate jurnalistei. Vreau sa cred ca este vorba de teribilism.

  Sunt foarte multe calomnii la adresa vedetelor trustului Intact – Antena 1 si Jurnalul National.

  Seamana cu un “razboi” intre romani, doar ca este pe spatiul virtual.

  Pentru unii tineri, aparitia unor bloguri de jurnalisti inseamna o amenintare la adresa lor.

 6. moromete Reply

  Victor Ciutacu, ce spui tu nu inseamna ca parerea lor nu conteaza. Nici unul dintre ei/noi nu pretindem ca suntem specialisti pentru ca aparem la televizor sau pentru ca am terminat cine stie ce scoala. Ne validam prin ceea ce spunem si prin numarul de citiri.

 7. Florin Dumitrescu Reply

  Paginile lui Sorin Adam Matei s-au mutat la paginile.blogspot.com
  SAM este prof de socio in State si are ceva mai multa rabdare inainte de a se arunca la… vorbe grele.
  SAM il apreciaza pe Zoso pt. ceea ce este, nu pt. ceea ce s-ar cuveni sa fie. Iar cum blogul e un domeniu nou, care inca isi defineste criteriile…
  E adev., Zoso a ales sa mearga pe formatul “invrajbire”, care cu siguranta nu ii garanteaza un loc in rai, dar e alegerea lui. Stiu multi oameni care il citesc desi nu le place s-o admita. (Asa s-a intimplat cu OTV-ul ani de zile. Astazi Diaconescu capata tot mai mult profil de vizionar…)
  Partea “eroica” la Zoso si a celorlalti “zgomotosi”, pt. care VC ar trebui sa isi modereze perdaful, este ca au devenit influenti ca media fara sa aiba un ditai trustul in spate. Asta e frumusetea blogului, ca e David vs. Goliat.
  Iar faptul ca multi bloggeri sint pro-basesti nu e dect o esantionare online a Cetatii de afara: iese cam 75%, nu?
  Ar fi pacat ca si aceasta gilceava in fasa sa fie o consecinta a razboiului dintre palate, ca in cazul cu TVR-ul (cind, printre altii, oameni nevinovati din advertising au cazut victima unor vorbe exagerat de grele).
  PS N-a fost fun deloc partea aia cu accidentul si cu spitalul. Sint unele chst la care e preferabil sa zicem “Doamne fereste” si atit.

 8. obnoxious Reply

  “Nu caut scandal si nici neplaceri, Iuliane, da’ zgomotosilor astia mici trebuia sa le spuna cineva, candva, ceva de la obraz. Uita-te-n profilurile lor daca ai un pic de timp liber si ai sa remarci ca “marii specialisti” in datul cu presupusul si impartitul lumii in buni si rai sunt, in imensa lor majoritate, niste pusti care fizic n-aveau macar cand termina o scoala superioara; daca s-au apucat vreodata de ea.”
  – Concluziile mele:
  1. Numai zgomotosii mari care au in spate trusturi au dreptul la pareri…si sa isi dea cu presupusul…
  2. Dreptul la parere este conditionat de scolile absolvite…

  Curat democratic…

 9. Victor Ciutacu Reply

  @Florin, era vorba strict de invocarea unei calitati atat de hulite, cea de jurnalist, in momentele in care aceasta-ti poate fi folositoare. Imi place sa cred ca nu l-au cautat salvamontistii-n buzunare. Atat si nimic mai mult…
  In privinta atat de cainatelor agentii de publicitate, parerile noastre raman, in continuare, la fel de divergente. Astept cu nerabdare concluziile controalelor Curtii de Conturii si Garzii Financiare la TVR.

 10. Emil Stoica Reply

  scuze de off-topic, pt. dl. Victor Ciutacu: eu nu as avea incredere in controalele Curtii de Conturi / Garzii Financiare. Nu au credibilitate, indiferent de rezultate.

  on-topic pt Iulian: ma gandesc ca este extrem de greu ceea ce vrei tu, adica sa scrie cineva din afara sistemului despre sistem in mod obiectiv si profesionist. Nu imposibil, dar extrem de greu. Sa vedem cine ridica manusa.

 11. parvan Reply

  Da ce mica-i blogosfera daca astia noi (care inteleg ca’s vechi) simt nevoia sa sara la gatul alora vechi (care de fapt sunt noi) Si daca asta genereaza mari cresteri de trafic si de comentarii … inseamna ca (inca) nu-i mare lucru nici cu blogosfera asta 🙂

 12. Victor Ciutacu Reply

  Domnule Stoica, daca aceste controale sunt percepute drept credibile cand trebuie infundati cei care au refuzat sa-si predea, in mod “benevol”, biznisurilev catre noua si legitima stapanire, atunci ar trebui sa le consideram perpetuu credibile. Sau sa nu mai ia nici o institutie a statului in seama rezultatele lor. Ceea ce, pe cale de consecinta, ar duce la desfiintarea lor de facto; nu si de jure, ca e de mancat o paine alba de acolo.

 13. Piticu21 Reply

  Iulian eu premiez blogul ala pe care il astepti tu 🙂 Am spus-o … si o voi sustine.
  Si am sustinatori:)

 14. alin Reply

  iar va infierbantati ca sa ne infierbantati.
  prima reactie care mi-o provoaca si jurnalistii cu legitimatii (care-i treaba cu salvamontu, inteleg ca le dati de lucru…daca mergeti pe munte cum scrieti..)
  si blogopeisajul care cica se rascoala… c’mon, n-am mai vazut o rascoala din 89, ca n-am asteptat iunie 90..

  deci: Comanescule, ai timp de oamenii lu Felix?
  am inteles, esti din sistem, cotizezi.
  re Ciutacu, JN… pai voi chiar sunteti plictisitori.
  media ro e un desert atat de dezolant si populat cu post-securici si wannabies, ca ti se face greata in 5 min de survolare.

  va invartiti continuu in statu-quo-ul asta rasuflat.
  iesiti frate la aer curat, nu puteti sa ganditi afara din cutia in care v-a bagat Felix, Sov, si clownii din CasaPopo?
  auzi discutie: pro-Base, anti…
  Base e un non-event, voi ii dati spatiu si timp.
  toata bula asta de sapun o sa se sparga in curand si o sa ramana doar niste stropi de clabuc din toata zbaterea voastra.

 15. Iulian Comanescu Reply

  Guevastro: Ciutacu e “prost”, “parvenit” şi “no name”…. alte argumente mai ai? sorry, ai cam irosit spaţiul aici. Bine ca Internetul e mare de tot, vorba cuiva.

  Alin: n-am înţeles ce dracu-i cu cotizaţia aia, cu excepţia faptului că tu, probabil, n-ai înţeles ce am spus eu. Oricum, am timp de oamenii lui Felix, la fel cum am timp de ăia ai lui Vîntu, Ringier, Sârbu ş.a. Pe unii îi respect, pe alţii nu, în fiecare caz. Angajaţii nu se judecă după patron, asta e clar.

 16. Iulian Comanescu Reply

  Florin, Victor: da, aia cu spitalul e cam evil, la asta m-am referit când am spus “haină”. Ilustraţia nu e adecvată cu textul, fiindcă acesta se referă la invocarea unei calităţi, de jurnalist, la spital, iar captura îl pune pe Zoso într-o ipostază dezavantajoasă legată de o întâmplare nefericită.

 17. Victor Ciutacu Reply

  @Iulian, cand, la doua-trei zile dupa ce iesi din spital, te duci repede sa tragi un video-chat ca sa-ti maresti traficul/incasarile, ai ceea ce meriti: expunere publica intr-o ipostaza dezavantajoasa.

 18. zoso Reply

  initial, simteam un pic de mila pentru el cand plangea ca ii e familia amenintata. dar vad ca s-a repliat repede.

 19. alin Reply

  Iulian,
  da, am vazut ca n-ai inteles ce-i cu cotizatia.
  pacat. poate au inteles altii.

  anyway, zici de patron si angajati.
  daca semnezi condica la securisti zici ca nu conteaza,
  eu zic ca da.
  si daca ii bagi in seama se cheama ca ii legitimezi, ii validezi, asta faci:
  co-ti-zezi.

  nu intelegi ca degeaba vorbim chestii daca dupa aia mancam cu polonicu.

  ar trebui ca simplu fapt ca lucrezi pentru un Felix sa fie un liability (personala, profesionala) suficient ca ala sa ramana fara oameni,
  da-le apa la moara Comanescule.
  patria iti va fi recunoscatoare

 20. radu Reply

  Ciutacu a crezut ca a descoperit America atunci cand ideea de a-l ataca pe zoso pentru a face trafic a aterizat in creierul dansului. Din pacate, exista o vorba, legata de o poanta, ceva vechi, un prost si ceva nou, pe care, se pare, dansul nu o cunoaste.

 21. Iulian Comanescu Reply

  Alin: tocmai l-ai ucis pe Beethoven, cum se spune. Sunt probabil vreo 3000 de oameni care lucrează pentru Voiculescu, Vîntu şi Patriciu la un loc. Sunt în culpă cu toţii, pentru tine? Să înţeleg că refuzi să deschizi Cotidianul, Realitatea, Jurnalul, Antenele şi toate astea la un loc?

  Şi, în principiu, mai crezi că n-ar trebui băgaţi toţi ăştia în seamă? Felix, Vîntu, Băsescu şi prelungim seria la infinit, fiindcă dacă îi băgăm în seamă îi legitimăm?

  Fă tu un sumar pentru ziarul de mâine şi dă aici câteva nume de ziarişti cu care ai face acel ziar.

 22. alin Reply

  tocmai m-ai facut criminal.
  fiecare cu beethovenu lui.
  porcaria e prea lata ca sa umblam cu jumatati sau sferturi. credeam ca te-ai lamurit.
  probabil ca te-ai, dar o accepti.
  acuma, ce vrei sa fac, sa-ti accept logica si sa povestim cat de greu ne-a fost sa facem pactu cu secu ?

  pierdere de timp.
  spor la furnici.

 23. Iulian Comanescu Reply

  Alin: Într-o discuţie ca asta, ne raportăm la un singur fel de logică. Cred că pe aia mi-o accepţi. Cred în schimb că refuzi pur şi simplu argumentele mele, or, îmi pare rău, în cazul ăsta nu putem discuta. Am avut toată bunăvoinţa, într-adevăr, dar e cum spui tu, pierdere de timp. Îţi doresc succes cu angoasele tale.

 24. al Reply

  cineva mai sus observa că, potrivit lui ciutacu, doar cei ce au în spate un trust cu greutate au drept de comentariu. io comentez aici deoarece pe blogul lui ciutacu mi’e sila. doar o observatie: dincolo de textele de un infantilism inexplicabil ale unui ziarist care se crede citez: “…şi genial”, remarc urmatoarea… remarcă “strecurată” printre rânduri: mircea badea E UN ZIARIST!!!
  păi dacă e aşa, atunci zoso merită un pulitzer!!!!

 25. strepsils Reply

  zicea cineva aici ca zoso n-are un trust media puternic in spate? ia mai documentati-va, baietzi, ca o sa aveti surprize mari 😀

 26. bradutz Reply

  Pt. Florin Dumitrescu: SAM nu e prof de socio. Si nici n-are unele dintre parerile pe care i le atribui tu, din cate stiu eu. Peace :)..

 27. textier Reply

  offf, bradutz: … si probabil nici tu nu esti prof de jurnalistica, daca ar fi sa judec dupa rafala de negatii cu care m-ai pricopsit, fara vreo alta informatie in +. digestion 😛

 28. indira Reply

  Iulian,

  am citit cu atentie cele 30 si de postari.

  daca zic s-o mai lasam neica cu inflamarile, infitosarile, umorile, orgoliile suferinde si sa ne facem treburile profesionist si cu discretie, ai sa spui -sau o sa zica altii – ca am citit prea multe carti straine. 🙂

  da, cum remarca cineva mai sun e loc pentru toata lumea pe Net. Conteaza cum o faci.

 29. Victor Ciutacu Reply

  @Iulian, te invit sa incerci sa intri pe site-ul meu. Nu vei putea, fiindca nespalatii aia de care scriam eu in materialul catre care ai pus tu link l-au dat jos. Habar n-am cum si nici nu ma intereseaza. Am alte preocupari, infinit mai importante, zile astea. Unicul lucru cert e ca am avut dreptate. Ceea ce ma face sa indemn cat mai multi ziaristi adevarati sa-si faca blog. Numai asa vor putea fi marginalizate starpiturile astea.
  Victor

 30. pois0n Reply

  lasa, victor, ti-ai meritat-o.

  e ca in jurnalism, nu poti sa ii injuri pe toti mereu, odata si odata se gaseste unu’ care sa te astepte cand iesi de la birou sa iti dea doua dupa ceafa. eu am patit-o cand eram la ziua, au patit-o si altii. acum e randul tau.

 31. pois0n Reply

  te incanta cu ceva sa afli ca suntem colegi si ne despart 5-6m?
  conteaza mai putin. eu subliniam ca nu e prea simpatic ce ai facut si cineva ti-a facut-o.

 32. radu Reply

  Atunci cand esti habarnist intr-un domeniu, iti vezi de treaba si mergi pe varfuri.

 33. babelfish Reply

  Victore, poate ai sa intelegi ca societatea are un mecanism de auto-aparare impotriva chestiilor neplacute. Dincolo de faptul ca ai un discurs de gen arian (tu rasa superioara, restul sa moara) aceia pe care’i blamai ti-au aratat ca nu esti infailibil.
  SImplu.

 34. Victor Ciutacu Reply

  @babelfish: in loc sa ne intrecem, mai bine ne impuscam, nu-i asa? care ramane-n picioare merge mai departe. ma lesi?
  @Iulian: uite un citat din tine
  “O fac doar ca să spun că încă aştept bloggerul sclipitor, tânăr şi bine pregătit care să dea lecţii justificate presei, adică s-o taxeze pe probleme de fond”
  cred ca ti-ai gasit bloggerii inteligenti

 35. babelfish Reply

  (nu te las, ca ceri pensie alimentara) revenind: nu are cine sa sa intreaca, tu nu ai acceptat ca si altii au afinitati politice, tu ai inceput cu discursul “eu stiu cel mai bine, voi sinteti prosti”. ceea ce, normal, duce la pizduieli.
  daca ai vrut sa provoci la intrecere – ai fost singurul care a inteles asta. restul au vazut injuraturile. deci aparent ai o problema de a prezenta fondul intr-o forma proasta.

 36. Iulian Comanescu Reply

  Victor: nu prea pricep, azi sunt mai greu de cap, ca sta sa ploua. Nu cred ca avem pe piata (in chestia aia numita cu un cuvant care nu-mi place blogosfera) un critic pertinent, de stanga si usor anarhist, al sistemului. Ar trebui sa fie un tip de factura lui Bucurenci, dar pe el nu-l intereseaza gazetele, ii contesta pe Plesu si Liiceanu.

Post your thoughts