Cine va fi şef la TVR?… Poate că Turcescu, dar mai important e ce decât cine va face

Adrian Tudor, cetăţeanul cu background de BBC România şi Capital TV, lansează la el pe blog o leapşă cu privire la viitorul şef al TVR, acum, că raportul de activitate al orânduirii Sassu a picat şi se vor alege un alt preşedinte-director general (PDG) şi un alt Consiliu de Administraţie. Din punctul meu de vedere, mai importantă decât numele viitorului PDG e strategia acestuia. Să vedem totuşi persoanele vehiculate întâi, fiindcă asta a vrut Adrian:

Ion Cristoiu: Auzisem şi eu de el într-un anumit context, acum câteva luni, dar spune că nu e interesat de poziţie. Plusuri: realizările remarcabile din perioada “Bulinei”, opiniile pertinente, pe care le-a formulat în ultima vreme, despre media din România. Minusuri: incert ideologic, ca să spun aşa. Nu mi-l pot imagina talmudic, în sensul respectului pentru un sistem de reguli de tip anglo-saxon, care să facă din TVR ceea ce ar trebui, o instituţie de presă de referinţă, imparţială şi orientată către public: s-a afirmat în chip de gazetar-spectacol, speculativ. Dar nici nu pot să mi-l imaginez la remorca vreunei majorităţi parlamentare, executând cuminte comenzi, aşa cum ar putea vrea instituţiile care exercită controlul TVR.

Rodica Culcer: A făcut mult ca director de ştiri al TVR, prin 2005. Cine n-o suportă îşi aminteşte doar de episoade discutabile ca binecunoscutul “flagrant” Remeş, dar este o doamnă care a dovedit o doză considerabilă de experienţă şi spirit organizatoric. Plusuri: a lucrat în locuri foarte civilizate, ca BBC, şi ştie să pună degetul pe diferite probleme de organigramă sau conţinut. Minusuri: un anumit fel de a vedea lucrurile, marcat ideologic. Articolele ei de opinie mă interesează chiar atunci când nu sunt de acord, dar acest gen de convingeri poate fi obnubilat cu greu într-o poziţie de management. Curios, totuşi, cum spuneam, (tele)jurnalele TVR au arătat cel mai bine sub oblăduirea ei.

Robert Turcescu: Nu ştiu să fi făcut ceva notabil prin poziţiile de management pe care le-a deţinut, gen director la “Cotidianul”. Imaginea bună se leagă de prestaţia de realizator TV şi nu de construcţii media, ceea ce ar fi cât se poate de stimabil dacă Turcescu nu s-ar pune tot timpul în diferite contexte de cumulard (realizator, rocker, director de gazetă, patron de firmă de producţie, şef de asociaţie profesională şi cine ştie mai ce). Să zicem că astea ar fi minusurile, ca să trecem la plusuri: e tânăr şi fundamental opus birocraţiei autoperpetuante din TVR, cea care secretă inepţii ca TVR Info pentru a ne intoxica grila de cablu sau DTH, pe banii noştri (abonamente). Dincolo de asta, imaginea bună l-a transformat într-o variantă fezabilă din punctul de vedere al politicienilor, vezi şi consensul asupra lui de la dezbaterile pentru prezidenţiale. Probabil că e omul cu cele mai multe şanse de a ajunge “la canal”, cum e numită în TVR conducerea şi, oricum, nu e în niciun caz la fel de “p’afarist” ca Alexandru Sassu în materie de televiziune, altminteri un politician cu experienţă. S-ar putea să-l vedem pe Turcescu în fruntea televiziunii publice, iar asta ar fi bine pentru TVR. Poate, însă, că nu şi pentru el.

Manuela Cernat, Cezar Ion, Mihnea Măruţă, Andreea Pora: Numele lui Mihnea Măruţă l-a pus în circulaţie Alin Fumurescu şi subscriu la ceea ce spune acesta, că Măruţă ar fi probabil cel mai bun din toată lista de până acum, cu toată lipsa de experienţă în televiziune. Asta însă n-are nicio importanţă, fiindcă Măruţă n-are niciun fel de complicităţi cu politicul, cel care va decide în problema TVR prin votul Parlamentului. Celelalte nume vin de la Raluca Turcan: Manuela Cernat e o doamnă universitar şi critic de film cu un CV remarcabil, însă nu din zona de management de media. Nu ştiu ce s-ar putea adăuga, aşa că trec la Cezar Ion, care e un insider din TVR, cel cu procesele legate de concediere. Cunoaşte foarte bine instituţia, ceea ce e un plus, dar s-ar putea ca şi instituţia să-l cunoască foarte bine pe el, ceea ce e un minus. În fine, Andreea Pora ar putea avea sprijinul unei anumite părţi a spectrului politic, cea care decide în momentul de faţă, dar sunt foarte curios ce s-ar întâmpla dacă ar ajunge în fruntea TVR.

Ce-ar trebui făcut? Probabil, să ne resemnăm…

M-am întins destul de mult cu comentarii asupra numelor, fiindcă e vorba de oameni interesanţi. E cazul să trecem şi la miezul problemei, ceea ce ar fi de făcut, ca să ajungem la nişte concluzii puţin deprimante:

– totul, în TVR, porneşte de la schimbarea legii şi scoaterea de sub controlul politicienilor a instituţiei. Din păcate, aşa ceva s-a dovedit imposibil, deşi atât Alianţa D.A., cât şi PD-L şi-au făcut un cal de bătaie în campanie din problema TVR în 2004 şi 2008. Singurul politician care s-a zbătut coerent în direcţia asta a fost şi este Raluca Turcan, care a ştiut să profite de expertiza şi sprijinul organizaţiilor de media specializate. Cu o floare nu se face însă primăvară şi statu quo-ul convine foarte tare politicienilor.

– noul preşedinte-director general (sau cum s-ar numi pe legea nouă şi deloc probabilă, în care ar trebui încercată separarea celor două poziţii) ar trebui să anunţe un plan de acţiune pe care să încerce să obţină şi un consens al politicienilor, şi unul naţional, din clasa bătrânului “Daţi un leu pentru Ateneu”. E destul de clar, de pildă, că reforma TVR “costă” sub o formă sau alta şi că acuzaţiile legate de îndepărtarea lui Tudor Giurgiu, de pierderi în loc de profit, sunt anacronice.

– birocraţia din TVR sau, cum vreţi să-i spuneţi, teverismul: supravieţuieşte de pe vremea lui Răzvan Theodorescu şi Paul Everac, garnisită cu copiii, nepoţii şi celelalte rude ale bătrânilor teverişti. Face ce vrea, protejată de un cadru legislativ care împiedică manevrele radicale de resurse umane şi selecţia după criterii de competenţă. Este mai nocivă pentru televiziunea publică decât diferitele viraje politice pe care le face instituţia la presiunea formaţiunii sau coaliţiei dominante şi mult mai discretă decât acest gen de simptome. Cum o destructurăm? Îmi vine în minte modul cum Iuşcenko a desfiinţat pur şi simplu, acum câţiva ani, poliţia rutieră din Ucraina, pentru ca s-o reînfiinţeze ca instituţie cu totul nouă, dar rezultatele nu au fost bune. Probabil că avem un studiu de caz pentru o companie de consultanţă străină, specializată în probleme organizaţionale şi resurse umane.

Ce se va întâmpla? La modul cum se pun în circulaţie nume în aceste zile, poate că lucrurile ar putea evolua în favoarea lui Turcescu, căruia îi doresc mult succes, deşi parcă l-aş sfătui să refuze poziţia 🙂 Schimbări reale în TVR? Nu cred, instituţia e controlată de politicul care n-are niciun interes s-o amelioreze. Ceea ce ne putem dori e, de pildă, ca un Răzvan Nicolescu să se menţină în poziţia de director la TVR 2 şi să mai împingă pe post câte ceva interesant. Şi altele din aceeaşi categorie.

Poate văd eu lucrurile prea în negru, dar sunt curios ce spun despre povestea asta Ioan T. Morar (a făcut nu de mult o emisiune interesantă la TVR, “Lumea citeşte”, şi ştie lucrurile dinăuntru), Simona Tache (a semnat consecvent cronică TV) şi Cabral (o fi văzând acest link? Rar, când a scris de televiziune, a scris bine).

 1. euugen mirea Reply

  Important e sa se antample ceea ce trebuie, sa se antample in strategia de marcheting si programe a tvr, in materie de cultura si divertisment.
  Cat despre sport, ce sa mai vorbim,… traim din ripley si aducerei aminte. Avem si Liga Campionolol, e ok, dar e nevoie si de promovare a sportului juvenil si promovarea culturii noi si de calitate, prin emisiuni interactive.
  Proiecte noi de emisiuni cu tematici noi de cultura si muzica.

 2. va dau eu solutia Reply

  Dar nu cred ca pedeleii sunt pregatiti pentru o asemenea revolutie de proportii: Dan Tapalaga. Tanar, inteligent, dinamic, de buna credinta, cu un CV solid, cu dorinta de a face reforma. Un om cu numeroase cicatrici ramase dupa contactele repetate cu “sistemul” mafiot. Jurnalist care a inteles pe pielea lui ce inseamna cenzura si care sunt mecanismele prin care aceasta este exercitata. Cunoaste foarte bine tarele “sistemului” si le poate indeparta. Si sunt convins ca ar sti sa pastreze si un anumit echilibru, nu ar favoriza PDL-ul prin programele realizate decat intr-un mod nesemnificativ. Deci, asta e leapsa adevarata. Cine are curajul sa isi asume riscul ca un tanar inteligent, dinamic si de buna-credinta sa preia conducerea TVR? Aud? PDL, se poate si fara side si alte nume de boli? Lasati-l pe Turcescu, lasati-l pe Florin Calinescu, lasati-l pe impleticitul ala in logica si in bun simt Ion Cristoiu, lasati-o pe Teo Trandafir, aveti o solutie hard la indemana. Daca va tine. Basescule, herr, cred ca Tapalaga te-a ajutat mai mult decat Aliodor in campania electorala. Nu te bagi? Cu un telefon o poti rezolva rapid. Dane, ai fi de acord cu asa ceva? Pai, sa ma gandesc. Ok, ma bag. Emile, noteaza-ti: Dan Tapalaga la TVR. Miscare!:)

 3. naivul Reply

  Sa fie Robert Turcescu deoarece basescu nu a lovit cu pumnul…

 4. corina Reply

  este o palarie f mare pt oricare dintre cei amintiti aici. fara o echipa buna, nimeni nu poate face nimic, asta este cel mai important. cat despre presiuniule politice, cand a fost TVR “independent” ?

 5. sergiu Reply

  Mie m-i se pare cel mai important ca tvr-ul sa fie demogulizat daca a fost mogulizat sau daca n-au apucat inca oligarhii sa-si impuna influenta la tvr,sa fie pus cineva cu instinct si intelect care sa apere ultima reduta media importanta nealiniata total.

 6. Marian S Reply

  Eu ramin la parerea pe care ai exprimat-o in titlu:
  “dar mai important e CE decât CINE va face“

 7. corina Reply

  rodica culcer este un profesionist, insa nu este un bun negociator. nu a putut aplana conflictele ivite in interiorul redactiei. eu cred ca a venit vremea unui manager mai tanar, care sa aduca un suflu proaspat uzinei tvr .

 8. eftimie Reply

  Eu votez pentru R. Culcer pentru că are nişte omisiuni în CV ce o fac perfectă pentru postul ăsta. Imi povestea odata un ziarist bătrân că se întrebau cei de la WAN cum de toţi jurnaliştii din România, mai ales cei în vârstă, au debutat în meserie în 1990.

  De-aia doamna Culcer e potrivită acolo la TVR.

 9. elena Reply

  Daca 99% din populatia tarii este manelista, sa fie nicolae GUTA

 10. Petrisor Reply

  pai cum cine va fi sef la TVR? Si normal ca Turcescu. Pai cum asa, a facut atata campanie pentru stapan degeaba?

 11. tvr-istul Reply

  Dar EBA de ce nu ar fi buna,ma rog. Nu e destul de pregatita,de umblata,de vocala,de buzata,de bogata,de famiglie mafioata, ia mai cugetati !!!! ha,ha,ha!! Fata lu tata,cea desteapta!

 12. thanatos Reply

  De curiozitate ce ai cu TVR Info? e un canal care practic functioneaza pe bugetul unui radio de cartier si incearca sa ofere stiri decente fara basesti si hrebenciuci.

Post your thoughts