Cine îl caută pe dracul pe blog îl găsește

Blogul te face mai cunoscut, și anume exact pentru lucrurile pentru care ai dori să fii cunoscut. Totuși, există și cazuri în care riști să-ți ruinezi imaginea. Iar unul din acestea e al lui Victor Ponta.

Președintele PSD a făcut vâlvă cu o însemnare de pe Blogponta.Wordpress.com, datată 12 decembrie, în care îl trimitea la dracul pe Traian Băsescu, pe motiv că “Băsescu-Scaraoțchi” își “bagă coada” peste tot.

Însemnarea e o tentativă împiedicată în genul cupletelor de Constantin Tănase. E violentă și scârțâie din punct de vedere retoric, după o introducere ezitantă în care Ponta își ia cu dificultate avânt ca să înceapă tirada. De la un președinte de partid, pe deasupra și avocat, te-ai putea aștepta la mai multe. Dar, pentru un politician român, modul cum dondăne Ponta pe blog nu e o surpriză. De ce ne ocupăm de el atunci?

Majoritatea politicienilor români șchioapătă retoric, dar cei cu oarecari calități o fac pentru uzul unui anume electorat. Ion Iliescu și-a folosit inconfundabila limbă de lemn cu o anumită eficiență raportat la alegătorii proprii, la fel cum Traian Băsescu, atunci când sare peste cal, o face oarecum în direcția corectă. În schimb, Ponta exersează stângaci o violență de limbaj care îl privează de orice pretenții de civilizație. Iar asta pe internet, acolo unde politicienii ar trebui să caute un gen de electorat cu obraz mai subțire.

Posibil, drăcuielile lui Ponta îi ung pe suflet pe cei pentru care Băsescu e chiar “Dracul”. Ponta s-ar putea să culeagă aplauze pentru “curaj” și “spirit” prin caracuda PSD. Dar asta e mai curând miza unui candidat la președinția acestui partid, decât a unui lider real, care ar trebui să confere urbanitate PSD.

Ieftin și ușor de folosit cum e, blogul e și o capcană retorică. Înainte de internet, la exprimarea publică ajungeau doar cei care se dovedeau capabili să scrie gramatical, ortografic, cu sens. Acum nu mai există filtre. Dar asta înseamnă că te poți compromite.

Articol apărut în ediția de tipar din 15 decembrie a “României libere”

3 thoughts on “Cine îl caută pe dracul pe blog îl găsește”

  1. Eu unul am lasat deoparte iluzia cum ca cei de pe internet ar avea obrazul subtire. Poate l-oar avea mai subtire decat cei care sunt fani TV, insa de cand in satul bunicilor mei (unde cunosc binisor distributia statistica a grosimii obrazurilor) exista broadband, in mintea mea diferenta se rezuma la o pojghita atat de fina incat nu poate fi vazuta prea usor cu ochiul liber.

Leave a Reply

Your email address will not be published.