Chiliman lansează o petiție on-line pentru salvarea Parcului Bordei (updated)

În subsolul postării despre arteziana verde din Piața Universității, Andrei Chiliman, primarul de la 1 și bloggerul de la blogspot, spune că a lansat o petiție on-line pentru salvarea parcului Bordei.

Eu stau și mă întreb – și poate ne răspunde tot dl. Chiliman – dacă nu existau și căi bătătorite de rezolvare a problemei. La urma urmei, Andrei Chiliman e și primar, oricât e de internaut. Nu s-a putut discuta problema în Consiliul Local sau ceva? Bordei bănuiesc că e-n sectorul 1…

Sigur, o discuție în primărie devine mai greu o știre decât “Chiliman a lansat o petiție on-line”…

UPDATE: Andrei Chiliman răspunde la întrebare: nu, nu mai existau căi bătătorite de atacare a problemei.

Domnule Comanescu, va multumesc, in primul rand, pentru promovarea petitiei. Din pacate, nu mai existau cai batatorite de rezolvare a problemei. Dupa cum stiti, Costanda a castigat (nu o sa dezvolt aici cum, sau daca este dreapta hotararea Curtii de Apel) procesul civil impotriva consilierilor generali care au tinut seama de interesele bucurestenilor si i-au blocat proiectul, refuzand sa elibereze PUZ-ul. Asa cum am spus si public, Primaria Generala a actionat mai degraba ca un complice al lui Costanda (prefer sa nu dezvolt aici de ce). Personal, am incercat tot ce tinea de competenta mea ca sa impiedic aceasta porcarie. Am incercat sa atac problema in instanta de contencios, am purtat o corespondenta permanenta cu Primaria Generala (si oficiala, si informala cu Adriean Videanu) si atunci cand mi-am dat seama ca, practic, discut cu prietenii lui Costanda, am trimis memorii tuturor institutiilor carora le adresam acum aceasta petitie. Fara tam-tam in presa, fara sa caut “stirea” din aceasta poveste. Rezultatul? Il vedeti si dumneavoastra… De asta v-am si cerut ajutorul si va multumesc inca o data ca mi l-ati acordat. Cat despre politizarea actiunii, aveti, probabil, dreptate. Dar pe mine ma intereseaza mai putin. Daca Vanghelie sau altii incearca sa se lipeasca de aceasta campanie, ca sa se bage in fata la poza, asta nu-mi spune decat ca si ei simt ca initiativa se bucura de sprijinul bucurestenilor si ca avem sanse de succes. Si acest lucru este singurul care ma intereseaza.

Între timp, Marian Vanghelie a încercat un demers la (biroul lui) Adriean Videanu,pe aceeași temă, dar a fost refuzat de acesta, relatează Realitatea.net:

Vanghelie: “Nemernicul, hoțul și măgarul de Videanu”

Primul mesaj al primarului: lui Andrei Chiliman:

Sunt urate, domnule Comanescu. Dar asta din fotografie macar este verde… Bun, iata ca am un pretext pentru a lega o conversatie cu dvs.. Absolut interesata si sper si interesanta. Asa-s politicienii astia, va cauta numai atunci cand au ei vreun interes. Nu vreau sa-mi dezmint reputatia de blogger “bebelus ecologic”, asa incat va rog sa-mi dati o mana de ajutor, promovand petitia noastra online de salvare a Parcului Bordei si pentru o Capitala verde. Cam asta ar fi ideea: http://www.PetitionOnline.com/s1a2l3/petition.html
Va multumesc.

22 thoughts on “Chiliman lansează o petiție on-line pentru salvarea Parcului Bordei (updated)”

 1. iulian, tu popularizezi intitiativa lui chiliman fara sa o fi citit?

  “Solicitãm Primãriei Generale a Municipiului Bucuresti, Guvernului României, Parlamentului României si Administratiei Prezidenþiale sã întreprindã toate demersurile legale pentru ca Parcul Bordei sã rãmânã spatiu verde, iar proprietarul sã fie despãgubit.” – scrie foarte clar acolo, ce n-ai inteles?

 2. Dupa stiinta mea, unica solutie legala e exproprierea cu justa despagubire pentru cauza de interes public. Da’ sa-l vad pe ala care are curajul sa iasa-n targ sa anunte o asemenea veste.

 3. Tata: ba da, am citit. Întrebarea mea e care sunt căile prin care situația se poate schimba. Între timp, văd la televizor că s-a raliat și Vanghelie, care a intrat peste Videanu în birou.

  Victor: toată treaba începe să capete o culoare politică, în consecință. Zici că Băsescu a semnat punerea în posesie a omului cu Bordei? Atunci poate fi o modalitate de a-l trage la răspundere.

 4. Iulian, JN a facut o campanie sustina – vreme de, daca nu ma insel, vreun an – pentru pastrarea parcurilor in circuitul verde si public, stindard fiind chiar Bordeiul. Colega mea Monica Andrei a scris hectare despre golania asta. Pe toti, de la autoritati pana la asa-zisii confrati din media, i-a durut la bashketzi. Acum, subit, li se frange sufletul de viitorul gri al Capitalei…
  Da, e politica treaba: dupa stiinta mea, e unul dintre marile ciubucuri profund politice. Vezi ca Dan Andronic are, dupa stiinta mea, o postare pe tema asta.

 5. Zilele astea se defriseaza un alt parc, mult mai putin celebru si care dateaza numai de vreo 30 de ani: Prisaca Dornei, in sectorul 3. Un mizilic de 5 hectare si cateva sute de arbori…

  Reglementarile care au accelerat in ultimul timp distrugerea spatiilor verzi si a parcurilor sunt in esenta doua: legea 247/2005 (retrocedarea fostei proprietati in natura in toate cazurile posibile, inclusiv daca acum e zona verde) si legea 265/2006 de aprobare a OUG 195 privind protectia mediului (mai precis art. 71, aliniatul 2 care permite constructille in zonele verzi daca terenul respectiv e in proprietate privata).

  Si, daca la asta adaugam presiunea imobiliara crescanda, avem o explicatie a ceea ce se intampla. Nu stiu unde era domnul Chiliman atunci cand colegii sai de partid adoptau legile astea…

  Si nu-l inteleg nici pe domnul ministru Korodi (al mediului) care ne promite niste milioane de euro pentru parcuri (altele, noi? si pe ce terenuri?) in orase, ca sa respectam standardele UE…

 6. Domnule Comanescu, va multumesc, in primul rand, pentru promovarea petitiei. Din pacate, nu mai existau cai batatorite de rezolvare a problemei. Dupa cum stiti, Costanda a castigat (nu o sa dezvolt aici cum, sau daca este dreapta hotararea Curtii de Apel) procesul civil impotriva consilierilor generali care au tinut seama de interesele bucurestenilor si i-au blocat proiectul, refuzand sa elibereze PUZ-ul. Asa cum am spus si public, Primaria Generala a actionat mai degraba ca un complice al lui Costanda (prefer sa nu dezvolt aici de ce). Personal, am incercat tot ce tinea de competenta mea ca sa impiedic aceasta porcarie. Am incercat sa atac problema in instanta de contencios, am purtat o corespondenta permanenta cu Primaria Generala (si oficiala, si informala cu Adriean Videanu) si atunci cand mi-am dat seama ca, practic, discut cu prietenii lui Costanda, am trimis memorii tuturor institutiilor carora le adresam acum aceasta petitie. Fara tam-tam in presa, fara sa caut “stirea” din aceasta poveste. Rezultatul? Il vedeti si dumneavoastra… De asta v-am si cerut ajutorul si va multumesc inca o data ca mi l-ati acordat. Cat despre politizarea actiunii, aveti, probabil, dreptate. Dar pe mine ma intereseaza mai putin. Daca Vanghelie sau altii incearca sa se lipeasca de aceasta campanie, ca sa se bage in fata la poza, asta nu-mi spune decat ca si ei simt ca initiativa se bucura de sprijinul bucurestenilor si ca avem sanse de succes. Si acest lucru este singurul care ma intereseaza.

 7. Pentru destul de multa lume e clar: este un atac politic, se vede si de unde vine, dar mai ales catre cine se indreapta, vectorii sunt evidenti !!!
  Dl primar (mai nou blogger) Ciliman lasa bordurile si morcovii pentru probleme serioase, uita ca e la putere si “trece” de partea cealalta: este acum un luptator civic (poate il recomandam la Greenpeace?) si , apropo de apa verde, ne propune subiectele sale politice.
  Pai sa vedem:

  “Numai că și de data asta interesele private au contat mai mult decât cele ale cetățenilor, iar printr-o Hotorâre a Consiliului General de la 5.09.2003, Parcul Bordei a fost trecut la capitolul proprietate privată a municipalității. Modificarea a fost făcută în perioada în care la șefia Capitalei era actualul președinte Traian Băsescu, care, culmea, declarase sus și tare că “atât timp cât el va fi primar general, Parcul Bordei va rămâne parc” (JN/03.07.07)
  Poate ne aducem aminte si cine avea controlul acestui Consiliu General???

  Dom’ne, cum se chema partidu ala care avea controlul CGMB si il sabota pe Primar in orice chestie? Poate e vorba de PSD? Poate ca (brusc) ii convine si PNL sa puna paie pe foc?
  Pentru noi e destul de clar. Dar as vrea sa stiu: cum se poate argumenta OMISIUNEA responsabilitatii CGMB ???

 8. Mirela: da, sunt, dar nu asa in general. Sunt sensibil la: “trustul X face bani din titlul Y”, “trustul Z pierde bani din titlul W” sau: “primarul K foloseste arme de data recenta in campania pentru propria imagine”.

  Cat despre oficialitati, sunt cam “in general” ele insele, asa ca am sa te contrazic.

 9. Pun si eu o intrebare, asemanatoare ca tema…

  Cine a aprobat defrisarea zonei comerciale Baneasa, acolo unde au crescut Metro, Carrefour, IKea samd, primaria S1 sau primaria generala?

  E posibil ca de acolo sa fi provenit unda “verde” a defrisarilor, ca sa zic asa.

 10. brusc dl chiliman a devenit un sustinator al spatiilor verzi, il voi crede in acest demers atunci cind va desfiinta actuala statie peco din intersectia calea grivitei cu ion mihalache, in acest loc a fost cindva un parculet cu trandafiri si tei.
  amintesc mizeria care inconjoara acest spatiu din jurul statiei peco, de fapt un maidan.
  s-a aplicat acceasi batjocura de catre primaria sect 1(defrisarea) la adresa cetatenilor rezidenti in folosul imbogatirii citorva oameni de afaceri,
  mai are o sansa ,sa repare ce au stricat predecesorii sai….

 11. Eu pe acest personaj spilcuit si Sinistru care e Videanu l-as sui intr-un autobuz din cele pe care le-a cumparat pt “idiotii” de bucuresteni, l-as plimba printre betoane la 45 de grade cam pana si-ar termina mandatul blestemat, apoi l-as obliga sa plateasca cele 18 mil de euro pe care ii datoreaza primaria lui Costanda iar intr-un final apoteotic l-as da pe mana procuraturii!!!!!!!

 12. Initiativa legislativa, grad ZERO:

  “SE considera ATENTAT LA SIGURANTA NATIONALA urmatoarele: defrisarea padurilor, poluarea apelor cu reziduri toxice, rezultate din procese tehnologice, lipsa filtrelor marilor poluatori industriali, etc…”
  Masurile vor fii, penale si dupa caz, inchiderea intrepriderilor grav poluatoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *