Centrul pentru Jurnalism Independent oblăduieşte presa locală

Societatea românească se democratizează, dacă nu kummva s-o transforma în republică bananieră, iar organizaţiile civice trebuie să-şi redefinească rolul, ceea ce înseamnă şi noi surse de finanţare. Apropo de discuţiile de aici, mă bucur să văd că Centrul pentru Jurnalism Independent găseşte beneficiari pentru prestanţa şi expertiza pe care le posedă. CJI a comunicat azi un acord cu Asociaţia Patronală a Editorilor Locali (APEL), care grupează 23 de publisheri, singura pe care o ştiu.

Deocamdată, nu văd în comunicat o relaţie de business, dar aceasta ar putea urma.

Comunicatul de presă:

APEL si CJI au semnat un protocol de colaborare

Centrul pentru Jurnalism Independent a devenit furnizor principal de cursuri pentru jurnalisti si alte categorii de profesionisti din rândul membrilor APEL

Vineri, 15 iunie 2007, cele doua organizatii au semnat un protocol prin care se pun bazele unei relatii de parteneriat si colaborare pe probleme specifice mass media: protejarea libertatii de exprimare, a independentei presei si consolidarea sectorului.
Printre obiectivele protocolului se numara:

– sustinerea, in baza unui acord rezultat din consultari, initiativelor si pozitiilor asumate public de catre cealalta parte cu privire la apararea si promovarea celor care isi desfasoara activitatea in mass-media, in fata institutiilor statului si a societatii civile din Romania;
– colaborarea in vederea respectarii deontologiei, identificind cai de imbunatatire a codurilor deontologice si modalitati de aplicare eficienta a acestora;
– identificarea unor modalitati de informare reciproca privind legislatia si practica Uniunii Europene in domeniul mass-media;

APEL este cea mai importanta organizatie de presa locala din Romania, fiind reprezentanta a 23 de societati editoare de presa.

CJI este o organizatie neguvernamentala, non-profit care actioneaza pentru profesionalizarea presei prin pastrarea standardelor jurnalistice si prin dezvoltarea unui mediu echilibrat, onest si responsabil in mass-media.

P.S.: Am început să testăm pe Blogurile HotNews o şmecherie vag contextuală, promovarea trupei Kumm, la 10 ani de la inventare. E o chestie pro bono. Vedeţi mai sus unde 🙂 Textele care fac asta o să fie încadrate la PR, ca tu, cititorule, să nu fii înşelat.

 1. Sergiu Reply

  “23 de societati locale de presa, 40 de publicatii, din care 30 de cotidiane, cu 125.142 de copii vandute zilnic in 30 de judete ale tarii.”
  Din cate am vazut sunt ziare chiar OK, ca si Agenda, Gazeta de Sud, Viata Libera si Ziarul de Iasi.
  Cred ca e foarte Ok ca se grupeaza si incerca sa se profesionalizeze…

 2. Claudiu Reply

  De-a dreptul kummplita ideea. 🙂 Kummplita in cel mai bun sens posibil. Felicitari! Muzica buna, muncita, merita promovata orikumm, prin orice mijloace si orice cai.

 3. zenit Reply

  Nu progesionalizarea presei de provincie e problema. De multa vreme, presa locala nu mai este in urma presei centrale, din punct de vedere al actului jurnalistic. Problema este la finantare. Lipsa banilor pune in pericol independenta presei, nu lipsa de profesionalism.

  Cine spune ca un ziarist profesionist se va pastra sau isi va permite sa ramana independent scrie…poezii.
  Nu e usor sa faci pe independentul cand patronii tuturor ziarelor au interese diverse, econonomice, politice sau impletite.

 4. negreu carmen Reply

  Sunt redactor colaborator la un ziar local din Campina. Doresc sa devin ziarist independent . Nu stiu ce criterii trebuie sa indeplinesc. M/am saturat sa se foloseasca altii de munca mea: ori nu sunt platita, ori nu se acrie in acte exact cu ceea ce ma ocup, ori mi se pune botnita. Poate ma ajuta cineva. Multumesc!

 5. razvan Reply

  Pentru Carmen,
  Salut, si eu sunt redactor colabortor al unui ziar din Braila si as vrea si eu sa devin ziarist independent. Daca afli ceva scrie-mi pe adresa razvan_rinder@yahoo.com.
  Mersi frumos, pa pa!

Post your thoughts