Cel mai vechi blog românesc – rezultatele

Întrebarea pe care o aruncam aici referitor la cel mai vechi blog românesc (cei care răspundeau puteau nuanța: făcut de un român/pe un server românesc/pe un domeniu .ro/în limba română/din România) a găsit diferite răspunsuri, probabil că nu definitive. Mai important e faptul că am folosit leapșa pentru o cercetare colectivă, iar din ea a reieșit, cum promiteam, un articol, pe care o să-l vedeți vineri în “Dilema”. Nu pot încă să-l pun aici, fiindcă e al revistei.

Cu privire la primul blog, Alex Brie a trimis un link către o însemnare din 16 septembrie 2001 a lui Scandinavian Troniu” – care pare a fi avut la un moment dat și un site la Troniu.dk. Carmen Holotescu a găsit o postare din 12 iulie 1989 pe “Jurnal de munte”, dar aici pare a fi vorba de darea datei înapoi, fiindcă Blogger/Blogspot a apărut 10 ani mai târziu, pe 23 august 1999.

15 thoughts on “Cel mai vechi blog românesc – rezultatele”

 1. M-am trezit mai tarziu dar articolul mi-a adus aminte de ceva:
  nasparau.com
  de pe trafic.ro:
  Data înscrierii: 12.08.2004
  Record de vizitatori pe zi (15.03.2006): 8.578

  Stie cineva ce s-a intamplat cu el? Mai scrie tipul pe undeva?

 2. @ Luke: marele misterios nasparau a renuntat la blogareala, din cate mi s-a spus, finca a fost amenintat. Asta e tot ce stiu.

  @ All: sa nu uitam ca sictir.org incepusera si ei destul de devreme… 2001? 2002?

 3. Da, Internet Wayback Machine e o modalitate buna de a verifica rezultatele. Dar o sa vedeti in “Dilema” ca m-a pasionat mai tare problema unei lepse-cercetare decat rezultatul. Reiese ca leapsa poate fi folosita in scopuri serioase.

 4. bre, ca citii articolu din Dilema imi adusei si io aminte – sa stiti cu totii ca Maggy a fost prima (Magdalena Donea adica), uitasem complet de ea.

  Imi aduc aminte cum scria ca o suna diferiti sa-i spuna ce masina proasta au cumparat si sa le reproseze ca ar putea sa le faca mai bine. Si asta pentru ca avea domeniul kia.net.

 5. in sfarsit, cineva care stie! dar kia.net e mult dupa interaccess.com, maggy ajunsese vedeta, deja era plictisita de blogging si incerca lucruri noi, incerca literatura… cele mai reusite posturi si perioada cea mai asemanatoare blogging-ului actual le-a avut pe vremuri, hat, cand se vedea internetu’ prin mosaic, daca era cineva prin preajma… era epoca lui “justin’s links from the underground”, pre-yahoo, a lui david siegel cu “kasbah”, etc.,

  imi pare rau ca maggy si-a “ingropat” paginile de inceput, apartin istoriei internetului, si din pacate wayback machine nu le-a salvat. poate cineva, vreodata, o va convinge sa le “redea umanitatii”.

 6. am citit si eu articolul. puteai sa o abordezi direct pe maggy, iulian, in loc sa te marginesti la a te intreba daca exista! sau ai vrut sa lasi putin suspense si sa revii cu un sequel? 🙂

  http://maggy.vox.com/profile/

  e foarte simpatica si va fi incantata cu siguranta sa descopere ca o… descopera compatriotii d’antan!

  trimite-i un link la articolul tau, invit-o la un ymterviu, fa ceva… 🙂

  macar istoria asta recenta, salvata electronic, sa o scriem si noi cum se cuvine, fara omisiuni enorme.

 7. scuze ca revin pe masura ce mai gasesc cate ceva care imi sustine cauza: unii o considera pe maggy chiar primul blogger din lume (vezi #46 in discutia foarte interesanta de la http://scobleizer.com/2007/07/15/wall-street-journal-gets-blogging-history-wrong/)

  inteleg punctul de vedere al lui #46, dar discutia e prea lunga si elaborata pentru a fi purtata aici.

  oricum, desi votul meu merge la justin hall in competitia mondiala, maggy nu are cum sa nu fie *macar* primul blogger roman demn de acest nume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *