Ce ziare quality trăiesc la anul?

Pe nou-lansatul blog, Dragoș Stanca a plasat niște predicții despre ziarele quality, dintre care, spune el, se vor mai afla pe piață cel mult trei la 1 iunie 2010. Îmi place relativizarea noțiunii “quality” în textul respectiv, fiindcă e vorba de ziare poziționate printr-un statement în zona aia. De fapt, cred că avem de-a face cu vreo două mid-marketuri care vând acceptabil, dar sunt în scădere (în lipsa marilor campanii), “Evenimentul zilei” și “Jurnalul național”, plus “Adevărul”, un ziar care își caută formula și crește mai ales datorită colecției de carte, deocamdată.

Asta dă, oarecum, și lista titlurilor cu șanse de supraviețuire pe print. Supraviețuirea nu înseamnă și rentabilitate la 1 iunie 2010, naiba știe cum or fi vânzările de publicitate atunci, dar oricum, cele două ziare deținute de români par a fi pornit la drum lung fie și numai pentru că investițiile în marketing, prin colecțiile de carte, sunt substanțiale. Despre “Evenimentul zilei”, Michael Ringier și alții au lăsat să se înțeleagă în repetate rânduri că nu au de gând să-l închidă sau vândă, iar din puținul pe care-l știu din respectivul grup media, așa pare a fi. Cine ar putea muri și de ce?

– “Cotidianul”. După ce o pornise-n sus, promițător, pare a fi condamnat la zona sub 20 de mii de exemplare. Faptul că Dragoș Stanca, manager în Realitatea-Cațavencu, grupul care deține ziarul fondat de Ion Rațiu, dă numai trei supraviețuitori, iar supraviețuitorii sunt ușor de evidențiat ca mai sus, ar putea fi un indiciu. Dincolo de asta, în ciuda unor articole bune și a numeroși jurnaliști valabili, ziarul nu și-a găsit un drum. Dincolo de raportul calitate-tiraj pe care nu mi-l pot explica, ceea ce e miraculos la acest ziar e mai curând supraviețuirea, după nu știu câte formule de management schimbate.
– “Ziua”. Scăderea continuă și după plecarea lui Sorin Roșca Stănescu, dacă la “Cotidianul” te miri cum de nu și-a găsit drumul, la “Ziua” vezi prea puține eforturi de trecere în mileniul actual, sper să nu se supere cineva de-acolo pe mine, sau în definitiv, n-au decât să se supere, că oricum se supără toată lumea ori de câte ori scriu.
– “Gardianul”. Se aplică și la el ce spuneam despre “Ziua”.
– “România liberă”. Nu știu cum de se menține. Păcat de câte-o sclipire, dar în rest…
– “Gândul”. Pare mort de când s-a născut, diferitele face lifturi și plecarea lui CTP de la direcțiune n-au avut ce adăuga la un ziar și el cu iz de anii ’90. Faptul că se pierd bani constant, de la lansare, nu e probabil pe placul lui Adrian Sârbu, pe care nu-l văd stipendiind multă vreme ditamai Publimedia, mai ales pe criză.

Cam astea-s ziarele quality auditate. Topul pe 2008, singurul cunoscut oficial, e ăsta:

Tiraje 2008

Tiraje 2008

Ziarele care au avut o creștere abruptă în 2008, adică “Adevărul”, “Click!” și “Cancan” sunt defavorizate în clasamentul de mai sus. Creșterea a continuat pare-se și în 2009.

Deși tripleta câștigătoare pare destul de clară, sunt o mulțime de lucruri pe care eu unul nu le pot prevedea clar, legat de piață. Deci n-aș ține vreun pariu nici cu Stanca, nici cu altcineva. Șanse de supraviețuire ar mai avea Cotidianul, ca urmare a susținerii financiare a lui Sorin Ovidiu Vîntu, deci o altă versiune ar fi o piață cu patru titluri zise quality.

P.S.: Tolontan scrie și el o chestie visătoare pe aceeași temă. După ce am scris cele de mai sus am ajuns și la Mihnea Măruță, care vede lucrurile cam la fel cu mine. Motivele sunt probabil asemănătoare. Oricum, socoteala asta îi privește mai mult pe proprietarii de media decât pe noi. Presa scrisă și cea online au probleme comune în ultima vreme: înregimentarea politică, lipsa unei soluții referitoare la conținutul propriu față de ceea ce fac televiziunile de știri, dormitul pe la conferințe de presă, bălăceala în Mediafax etc.

Scroll down și către ultima parte a textului de la Focusblog, la citatele din Charlie Beckett.

4 thoughts on “Ce ziare quality trăiesc la anul?”

  1. Cam tare, totusi, decretul asta cu moartea ziarelor (generaliate) de calitate – poate ca asteptatm prea multe de la criza asta 🙂 . Adevarul si Jurnalul vor merge inainte fara probleme pe urma cartilor (de acum si a colectiilor care vor urma). Ringier a pregatit Evenimentul zilei pentru supravietuire ca pentru un lung asediu, directiva de la Zurich e clara – brandul sa ramana brand – ramane cum am stabilit, pana la patentarea unui model viabil de business exclusiv online si pana cand bugetele de publicitate se vor apropia cat de cat de cele din print. Romania libera: e ziarul cel mai putin pregatit pentru exclusiv online – lor li se potriveste perfect sintagma “site-ul ziarului” ( mai usor si mai repede ar scoate Hotnews o editie tiparita, decat si-ar face Romania libera o editie online competitiva). Inchis de criza? Greu de crezut ca WAZ o va face, cel putin atata vreme cat din eprubeta “aia” mai ies cifrele incremenite, indifferent de cum sta piata, undeva intre 52-55 K. O eventuala vanzare in 2010, mai prelungeste cu cel putin un an o decizie transanta. Si uite ca deja 4 ziare au sanse mari se apuce apocalipsa din iunie 2010 🙂 .
    Dar hazardul ar putea hotari ca pana si din zona de coma sa se mai salveze vreunul. Cotidianul – poate ca cineva ar putea hotari ca experimentul sa inceteze, iar ziarul sa devina un frumos (poate chiar scump) obiect de statut, cu un continut in acord cu infatisarea si pretul; acolo sunt destule lucruri bune de recuperat in sensul asta. Gandul, da: pana si Sarbu s-o fi plictisit sa se razgandeasca si sa amane. Lui i se adauga Ziua si Gardianul – utilitatea lor va inceta curand, ele sunt principalele candidate pe lista pierderilor iminente ale presei quality.
    Eu cred ca aici nu-i nimic imprevizibil, iar spectacolul inchiderii unor puternice branduri quality se va desfasura, si de data asta, in sala: lumea o sa mai plateasca odata biletul, o sa sara, ca de obicei, peste intriga si o sa stea la vodevil. E-o opinie. Bazata doar pe mentalitatea si comportamentul din piata. Si fara sa tina cont de argumentul lui Tolontan, argument care sub nici un chip NU poate fi ignorat: lucrurile care pornesc de la o necessitate isi dovedesc pana la urma viabilitatea.

  2. Toata lumea se crede experta si cinta prohodul presei de calitate. Sa fim seriosi, care calitate? Supravietuirea ziarelor din Romania nu are nici o legatura cu calitatea. Unii patroni o sa faca pe dracu-n patru sa nu-si inchida biznisul in criza. Si o sa incerce fiecare ca treaba asta sa-l coste cit mai putin. Chiar credeti ca o sa se inchida Evenimentul zilei, Adevarul, Romania Libera sau Jurnalul? Chiar credeti ca o sa-si inchida Vantu Cotidianul? Cit despre astia marunti, Garianul, 7Plus, Ziua si alti inchipuiti, chiar daca o sa dispara, o sa le simta cineva lipsa? O sa ramana o gaura in presa de calitate? Povestea asta seamana cu altele, inventate din lipsa de ocupatie. Crisa culturii, criza romanului, criza literaturii etc. Sinteti la fel de doct-panicarzi ca si televiziunile de calitate. A fost un mic cutremur, iar la televizor se numarau deja mortii si orasele rase de pe fata pamintului. De aia nici nu aveti timp sa faceti ziare de calitate.

  3. Victor: eu nu sunt panicard 🙂 Precum vezi, raționamentele mele se leagă de commitmentul patronului, ceea ce în sine nu e vreo reverență la adresa marii utilități a presei quality. Pe de altă parte, e a treia oară când spun asta, presa contează încă, altfel politicienii nu s-ar strofoca să pună articole cu dedicație în Codul Civil și Codul Penal.

    Dan: așa e. Am luat de bune statementurile de poziționare ale ziarelor, mai sus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *