Ce schimbă Palme dOr-ul lui Mungiu?

Hai să ne jucăm puţin. Întrebare pentru Mihai Morar: Ce o să schimbe în cinematografia românească Palme d’Or-ul lui Mungiu? Mi se pare corect să dau şi eu nişte răspunsuri:

– influenţa dinozaurilor scade. Asta înseamnă că nu numai Sergiu Nicolaescu va umple magazinele de DVD-uri şi că fondurile CNC o să se gestioneze mai în acord cu indicaţiile de valoare a filmelor şi cineaştilor date de premii şi spectatori la sală.
– o seamă de oameni mai tineri ca Mungiu o să prindă curaj şi o să înceapă să scrie scenarii. Asta-i o mare problemă şi la televiziuni: nu se găsesc scenarişti.
– vin niscai sponsori. E clar că avem potenţial de Cannes, nu numai cu “”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, ci şi cu distincţia post-mortem a lui Nemescu şi cu Mitulescu. Mă gândesc şi la “Audiovizualul fără frontiere”, directiva UE, care influenţează şi product placementul în cinematografie, dacă nu mă înşel? Alexandru Răducanu propune deja şi vinde idei de product placement.
– scriitorii noştri pun mâna să scrie, dracului, ceva care se citeşte.

Mă opresc aici, ca să-i las spaţiu de manevră lui Mihai. Îl provoc să ceară ceva, altcuiva de la HotNews. Treaba lui ce 🙂

UPDATE: Mihai a ridicat mănuşa aici.

 1. Viata si acordeoane Reply

  […] Desi e prima zi dupa concediu, m-am luat cu joaca. Prima pe ziua de azi, am lansat-o aici, in ajun de George Michael. A doua, e de la Iulian Comanescu. M-a pus sa ma gandesc cum o sa schimbe cinematografia romaneasca Palme d’Or-ul lui Cristi Mungiu? […]

 2. Dan Mihu Reply

  Am ridicat si eu manusa si aici si la dl Morar. Sper sa va cititi mailul si tot ceea ce decurge din el. Lectura placuta.

 3. ics Reply

  iar ATFul ca scoate din arhive filmele de an ale unor promotii trecute sub tacere, de’a lungul anilor…
  ceea ce, pana la urma, nici nu e rau

 4. Clocky’s Blog » Blog Archive » Mai avem nevoie si de premii Reply

  […] Comanescu zice ca nu avem scenaristi la televiziuni( si nu numai) si ca premiul lui Cristi o sa schimbe ceva. Ca sa vad ce? Filme “negre” despre avorturi/revolutie/mizerii si emisiuni la TVR despre cat de greu traieste familia X?. Cu asta inlocuim noi “dinozaurii” ca Nicolaescu? Dinozauri , care fie vorba intre noi, si acum reusesc sa umple sala de cinematograf. […]

Post your thoughts