Ce rost are să exagerezi cu privire la o catastrofă?

Faţă de cazuri ca Tunisia, când au percutat cu o întârziere de vreo două zile fiindcă erau ocupate cu cine ştie ce prostii de politică internă, televiziunile româneşti de ştiri s-au aflat în avangarda brechin niusurilor în privinţa centralei de la Fukushima Daiichi. Ele nu numai că s-au depăşit pe sine, dar au reuşit să învingă detaşat televiziuni străine precum CNN-ul, la capitole ca temperatura miezului din reactoare şi altele, aşa cum se poate vedea din capturile de mai jos, făcute la câteva minute distanţă:

CNN, 11.45 ora României

Antena 3, 11.42 ora României

Se vede clar că acolo unde incompetenţii ăia de la CNN n-au alte idei decât situaţia din Japonia, Antena 3 dezvoltă multilateral subiectul, inducând ideea că şi la Cernavodă s-ar putea întâmpla oricând acelaşi lucru. Specialistul în atomi din imagine e Marius “Einstein” Pieleanu, de profesie sociolog.

Am trecut peste Realitatea nu pentru că ar fi făcut lucrurile civilizat ci pentru că la Antena 3 se vede mult mai bine cum televiziunile zise serioase din România caută ratingul cu tot felul de aiureli. În general, urmărind relatările acestor zile, am constatat cum, atunci când pe BBC e “miezul reactorului s-ar fi putut topi”, în România e “s-a topit”, “posibilă explozie” de pe NY Times e fără “posibilă” la noi şi aşa mai departe. Ca să zic aşa, catastrofele nu sunt în Japonia, ci pe la desk-urile instituţiilor media din România. Şi asta e cu atât mai ciudat cu cât, de data asta, presa mondială a avut cu adevărat materie primă. De ce trebuie amestecaţi Pieleanu şi Cernavodă în întreaga poveste numai Antena 3 ştie.

P.S.: Că lucrurile nu-s chiar cum par a fi la faţa locului vedeţi şi pe blogul lui Marius, un român stabilit în Japonia. Citiţi aici, în subsol, cam ce crede un martor ocular, şi anume unul nu lipsit de spirit de observaţie, despre presa românească.

  1. Marian Stavaroiu Reply

    A, e o adevarată modă cu sociologii ăştia care le ştiu pe toate, de la centrale atomice la flexibilizarea Codului Muncii. E şi pe TVR unul care se produce în fiecare joi şi zice că le ştie pe toate.
    (Asta apropo de faptul că plătesc abonament şi nu înţeleg la ce-mi foloseşte).

Post your thoughts