Ce rost are să exagerezi cu privire la o catastrofă?

Față de cazuri ca Tunisia, când au percutat cu o întârziere de vreo două zile fiindcă erau ocupate cu cine știe ce prostii de politică internă, televiziunile românești de știri s-au aflat în avangarda brechin niusurilor în privința centralei de la Fukushima Daiichi. Ele nu numai că s-au depășit pe sine, dar au reușit să învingă detașat televiziuni străine precum CNN-ul, la capitole ca temperatura miezului din reactoare și altele, așa cum se poate vedea din capturile de mai jos, făcute la câteva minute distanță:

CNN, 11.45 ora României

Antena 3, 11.42 ora României

Se vede clar că acolo unde incompetenții ăia de la CNN n-au alte idei decât situația din Japonia, Antena 3 dezvoltă multilateral subiectul, inducând ideea că și la Cernavodă s-ar putea întâmpla oricând același lucru. Specialistul în atomi din imagine e Marius “Einstein” Pieleanu, de profesie sociolog.

Am trecut peste Realitatea nu pentru că ar fi făcut lucrurile civilizat ci pentru că la Antena 3 se vede mult mai bine cum televiziunile zise serioase din România caută ratingul cu tot felul de aiureli. În general, urmărind relatările acestor zile, am constatat cum, atunci când pe BBC e “miezul reactorului s-ar fi putut topi”, în România e “s-a topit”, “posibilă explozie” de pe NY Times e fără “posibilă” la noi și așa mai departe. Ca să zic așa, catastrofele nu sunt în Japonia, ci pe la desk-urile instituțiilor media din România. Și asta e cu atât mai ciudat cu cât, de data asta, presa mondială a avut cu adevărat materie primă. De ce trebuie amestecați Pieleanu și Cernavodă în întreaga poveste numai Antena 3 știe.

P.S.: Că lucrurile nu-s chiar cum par a fi la fața locului vedeți și pe blogul lui Marius, un român stabilit în Japonia. Citiți aici, în subsol, cam ce crede un martor ocular, și anume unul nu lipsit de spirit de observație, despre presa românească.

2 thoughts on “Ce rost are să exagerezi cu privire la o catastrofă?”

  1. A, e o adevarată modă cu sociologii ăștia care le știu pe toate, de la centrale atomice la flexibilizarea Codului Muncii. E și pe TVR unul care se produce în fiecare joi și zice că le știe pe toate.
    (Asta apropo de faptul că plătesc abonament și nu înțeleg la ce-mi folosește).

Leave a Reply

Your email address will not be published.