Ce poate un desktop de Linux

Pentru cei care ştiu mai multe despre Vista şi mai puţine despre Linux, versiunile noi cu desktop pot arăta cam aşa (UPDATE: am schimbat filmul, fiindcă cel anterior fusese dat jos):

Ce vă trebuie pentru asta: Gnome (una din cele mai răspândite două variante de desktop – sau GUI – Linux, alături de KDE) şi Beryl, echivalentul Aero pentru Vista. Plus un driver video şi nişte talent la meştereală pentru ca să-l faceţi să meargă aşa. GUI-urile (graphical user interface) tind să consume pe Linux ceva mai multe resurse decât cele de Windows XP, aşa că aş adăuga şi un calculator-fetiş.

Dacă nu aţi servit Linux până acuma: da, e cum vi se pare, sistemul de operare e neacademic vorbind pe două etaje, partea care “merge” şi partea care “se vede”. Aceasta din urmă e disponibilă în nenumărate variante – la KDE şi Gnome se adaugă Xfce, Fluxbox etc. Cubul acela care se roteşte cuprinde cele patru desktop-uri setate pe maşina respectivă – o altă şmecherie caracteristică Linux-ului (şi sistemelor de tip BSD), care te lasă să-ţi organizezi diferitele taskuri în grupuri pe mai multe “ecrane”. Fără Beryl, ele se accesează cu click-uri pe taskbar.

 1. luc Reply

  felicitari domnule comanescu,
  nu stiam ca le ai pe-astea cu linuxu'(desi citesc blogul asta de ceva vreme).

 2. Iulian Comanescu Reply

  Luc: mersi frumos. Nu am nici un fel de pretenţii de hacker, dar, totuşi, cred că a te juca cu Linuxul e o preocupare inteligentă şi utilă. Am scris despre asta în Money Express:

  Cum am învăţat Linux şi la ce mi-a folosit

  Folosesc calculatorul aşa cum îl ştim de vreo 13 ani. Înainte de asta, prin 1987, am luat un zece la Programare, în Politehnică, cu un program în Fortran, tipărit pe cartele, care anagrama un cuvânt de patru litere. S-ar putea să fiu unul din demenţii ăia cu computerele, pe care îi urâţi cu toţii, mai puţin atunci când vă repară rablele. Dar s-ar putea să am şi altceva în cap şi să merite să ascultaţi ce vreau să vă spun cu Linuxul.

  Iulian Comanescu

  O mai ştiţi pe tocilara aia nenorocită din banca a doua, aia cu telescoape şi fără sâni? Au trecut 10 ani, îi aniversezi cu colegii de liceu şi apare o prinţesă. E chiar ea, Roşu Felicia Eufrosina, măritată, divorţată, disponibilă, cu sâni şi lentile de contact albastre.
  Aşa e şi cu Linuxul. Voi, fraierii, credeţi că n-are, dar eu ştiu că i-au crescut de când v-a zis vouă cineva că n-are. În loc de un calculator care seamănă cu un aragaz – butoane pentru orice, uşor de manevrat, ăla cu Windows -, obţineţi ceva ce aduce cu un cuptor cu microunde, o sobă, un fierbător sau un foc de tabără. Linuxul e un sistem de operare. Dar, spre deosebire de monoliticul Windows, e construit pe două etaje. Ceva ce pricepe calculatorul şi eventual câţiva deştepţi, scris cu litere albe pe negru, peste care vine altceva, tot un fel de Windows, cu ferestre, culori şi nişte programe vag familiare.
  Iar aici apare poanta. Altceva-ul e de mai multe feluri. Peste partea urâtă, dar care funcţionează – fanii zic că mai bine – poţi să pui ce-ţi vine. Nu să schimbi poza favorită a Elenei Udrea cu cea a Ninei Iliescu, pe desktop. Există un Linux cu programele în stânga jos, altul cu programele în stânga sus, ceasul stă unde-ţi trece ţie prin cap, sunt Linuxuri mai simple, de fapt simple rău, şi mai complicate, de fapt, mai complicate şi mai colorate decât Windows-ul.

  Bun, şi…?

  O să vă întrebaţi la ce vă foloseşte toată brambureala asta şi de ce trebuie să învăţaţi să vă orientaţi prin ea. E totuşi cam greu. Ce rost are?
  Păi n-are. Nu faci mare scofală în plus cu Linuxul. Nu voi sau eu. Dar ai două avantaje: e gratis – poţi să-l iei de pe Internet – şi nu are viruşi. Aşa am ajuns şi eu prima oară la el, după ce Windows-ul pe care îl aveam cu licenţă mi-a făcut praf calculatorul de vreo două ori, fără motiv.
  Ăsta e primul stadiu de molipsire. Într-o zi-două, dacă eşti mai îndemânatic, te simţi ca acasă. Începi să sapi, să explorezi. Ce-i aia bash? Dar gcc? Dar Apache?
  Cam pe-aici e punctul fără întoarcere. Pe nesimţite, ai început să-ţi pui nişte probleme: cum funcţionează un calculator? Care-i diferenţa dintre un sistem de operare şi un program? Oare afli pe Google ce-i aia kernel? Afli chiar mai mult decât îţi trebuie. Cine a făcut Linuxul şi programele care rulează pe el a avut grijă să scrie şi manuale lungi, ba chiar prea lungi, şi să le pună gratis pe Web. Şi, bun, de ce-or fi vrut toţi calculatoriştii ăia să-şi dea programele pe gratis? Din mândrie, unu. Şi, doi, dintr-o idee dementă, hipioată: că un program pus pe Internet la liber poate fi îmbunătăţit mai repede, fiindcă oricine poate adăuga o linie-două-trei de cod. O idee diametral opusă celei convenţionale, care postulează, mai intuitiv, că oamenii care fac programe bune trebuie plătiţi cu bani buni, pe care apoi îi recuperezi de la utilizatori, vânzând softul.

  Libertatea ca necesitate neînţeleasă

  Ideea de libertate stă la baza Linuxului, aşa cum l-a inventat Linus Torvalds în 1991: pus la liber pe Internet, pentru îmbunătăţire. Şi a existat dinaintea lui, sub forma GPL, adică General Public License. În esenţă, poţi lucra pe programul altuia şi îl poţi transforma în ceva, o dată ce acesta l-a distribuit în sistem GPL. Dar cu o condiţie: rezultatul muncii tale să se distribuie şi el mai departe tot la liber.
  Aici ajungem la motivul pentru care vă spun toate acestea într-o rubrică de comunicare. Acest tip de libertate, pe care adepţii îl numesc în engleză, intraductibil, „free as in speech, not as in beer”, e cel mai puternic principiu de propagare a informaţiei din toată istoria omenirii. Un principiu infailibil, care conţine o obligaţie de neîncălcat: dacă foloseşti ceva, trebuie să dai mai departe. Iei fişierele care-ţi folosesc, compilate, cu care îţi poţi instala programe, dar propagi şi mii de linii de cod, pentru ca alţii să se poată uita în ele şi să poată face altceva din ele. Tot la liber. Virusul perfect: imens, util, de neoprit, prietenos.
  Dar, încă o dată, la ce ne-ar folosi nouă toate asta? Oricum, nu pricepem nimic din toate fişierele alea care se transmit, uite-aşa, de la sine. Nu fac adunări, nu joacă solitaire, nu scriu mail-uri. Un document cu toate Sonetele lui Shakespeare e mai desfătător. Totuşi – nu e puţin îngrijorător că atâtea milioane de milioane de milioane de crâmpeie de informaţie, din care noi nu pricepem nimic, se propagă de la sine? Câţi biţi de Shakespeare şi câţi de Linux sunt pe lumea asta?
  Dacă am învăţat ceva din Linux, am învăţat că trebuie să înveţi.

 3. Iulian Comanescu Reply

  A, profit de ocazie ca să corectez o greşeală pe care am făcut-o în articolul tipărit: e “free as in free speech, not free as in free beer” – şi nu “free as in speech – not free as in beer”.

 4. vali Reply

  Ha, nu puteam sa am abtin sa nu comentez.
  GUI-urile (graphical user interface) tind să consume pe Linux ceva mai multe resurse decât cele de Windows – tind sa nu fiu de acord, cam in orice benchmark compiz/beryl folosesc mult mai putine resurse decat Aero. Singura belea e driverul video, daca nu folosesti nVidia nici nu se merita sa incerci Beryl/Compiz.
  just my $0.02

 5. Iulian Comanescu Reply

  Vali: bine faci că nu te abţii – eu mă refeream la XP vs. ceva cu Beryl şi da, îţi trebuie anumite plăci grafice şi drivere. Aero e foarte posibil să halească mai mult. Am corectat în consecinţă

  Eu n-am reuşit să setez pe Ubuntu Intel-ul meu. E drept că nici n-am acces la internet pe Ubuntu, fiindcă Z030 e o problemă spinoasă deocamdată, pentru Linux.

 6. Mihai Reply

  De curand am decoperit si eu Berilul, in distributia Sabayon (cu management de pachete portage de la Gentoo). La Sabayon vine automat configurat in LiveDVD, si va puteti face o parere fara a configura ceva…sau instala ceva.
  Apoi il puteti instala pe hard. Altfel cred ca e un pic mai greu de configurat, dar nu imposibil.

 7. Emil Reply

  Dle Comanescu, dupa acel articol in care proslaveai(typo?) Windows Vista, imi place ca scrii lucruri bune si despre Linux.

  PS. Ca distro-uri “frumoase” recomand Linux Mint si Dreamlinux

 8. Iulian Comanescu Reply

  Emil: n-am proslăvit Vista. Am vorbit despre anumite avantaje ale unui anume Vista. La fel cum Linux are părţile lui frumoase.

 9. ginel Reply

  Salut Iulian,

  De fapt Linus nu are nici o treaba cu libertatea. Richard Stallman are o treaba cu libertatea, ca el a venit cu idea de GPL. De fapt cand Linus a publicat kernelul, Richard i-a scris sa ii puna licenta GPL.
  Vezi si Nimblex Linux ca doar ii romanesc. http://www.nimblex.net
  Lumea spune prin targ ca o sa fie primul Linux din Romania vandut cu suport.

 10. Scientician Reply

  Microsoft is the suckiest thing that ever sucked. Vista, MicroSoft Office, etc. Vi s-a intamplat vreodata ca Wordul sa zica: not enough space on the disk! cand de fapt tu ai vreo 15 GB de spatiu pe disk. Si sa se incurce la ecuatii si sa-ti distruga o zi de munca.

  Computerele cu touch-ul Microsoft nu pot fi folosite nici macar drept masini de scris. Ca la rulat aplicatii serioase ingineresti, fizice sau matematice nu le foloseste nimeni.

  Linuxul are acum si Open Office (sau alternativ se poate folosi latex-ul si X-versiunile) si prin urmare nu recomand masinile (soft) Microsoft nici drept masini de scris.

 11. Iulian Comanescu Reply

  Ginel: da, aşa cum scrie şi în articolul cu care am facut paste, GPL vine dinaintea invenţiei lui Linus. E motivul pentru care Stallman insistă ca Linux să fie numit GNU/Linux.

  Scientician: toată afecţiunea mea ideologică pentru Linux, dar aşa cum am spus şi alte dăţi, acum scriu de pe Windows. Motivul? Nu pot instala PCMCIA-ul de 030.

 12. Florin Reply

  De ce a disparut filmuletul de pe Youtube? Ce terms a incalcat?

 13. Caligulas Reply

  Pt Scientist:
  Daca ai nevoie sa rulezi soft serios ,iti iei o statie ca lumea, cu RAID 10 (sa nu-ti pice un hard disk si sa-ti distruga munca) si UPS (sa nu-ti ia curentu) ,platesti 33000 $ pe CATIA sau 121000 $ pe versiunea completa ,si poti sa lucrezi f bine si in Vista,deocamdata
  Sau in Server 2008 ;Linuxul e f bun dar din pacate..nu functioneaza
  Fiecare o venit si o adaugat cate o secventa de cod si uite asa am ajuns sa consume mai multe resurse ca Vista, sa mearga mai prost si sa ocupe mai mult spatiu pe disc
  Am facut un benchmark pe calculatorul meu:Linux cu Beryl ocupa constant 80-85% din memoria de 1 GB,pe un sistem pe 32 de biti si fara alte aplicatii!
  Tv tuneru nu merge,reteaua PPP nu merge,camera video nu merge, imprimanta nu este recunoscuta, displayu e setat aiurea,Star Office mere aiurea,etc

 14. Bogdan. Reply

  Ii dati inainte cu Linuxu….pfft. Mare smecherie.

  Astept articol despre BSD. AIA e free software.

 15. Adrian Reply

  Problema este ca respectivul viceoclip promova cu drag si spor un site ilegal, de aia a fost dat jos. E plin de astfel de spam pe Youtube din pacate. Oricum, uitati aici un viceoclip mai complet cu ultima versiune a plugin-urilor de composite (numite in momentul de fata compiz fusion).

  http://www.youtube.com/watch?v=bdUaKevwWs0

  Enjoy

 16. Roaitars>> Decebalux vrea si el sa fie bagat in seama Reply

  Iulian, e relevant filmuletul pe care l-ai inclus in post pentru ce poate face gnome sau kde cu beryl. Si eu scriu tot de pe windows acum, am si kubuntu instalat pe calc, dar cand mai vrea sa intre si prietena mea pe net tre sa startez in windows 🙂
  Ce-mi place mie e ca adept installer-ul isi gaseste singur update-uri pentru TOATE softurile instalate pe Linux. A, si ca poti updata kernelul fara sa restartezi 😀 (cum cere windows-ul cand iti updatezi orice programel mai important).

 17. Ginel Popescu Reply

  GNU/Linux pentru ca gcc+glibc+gdb incorporeaza mai mult cod decat kernelul.

 18. Gica Reply

  @Caligulas: Memoria e ocupata pe Linux pt. ca face caching inteligent, deci las-o cu “benchmarkurile”!

  @Iulian: E bine ca cineva mai pomeneste si de Linux. Nu e perfect, dar daca incerci sa-l folosesti te intrebi cum de ti-l da cineva gratis 🙂

  Pentru ca discuta cineva de placi grafice, compiz/beryl merg si pe AMD/ATI. Chiar pe un laptop mai antic … Dar trebuie sa pui driverele proprietare.

  @Ovidiu: Ubuntu sucks! :p nu recunoaste RAID 😉

 19. Ginel Popescu Reply

  To make things more clear.
  GNU se refera la sculele gen gcc+gdb+glibc. Ca Stallman s-a apucat sa faca un sistem de operare, si cum era si normal a inceput cu compilatorul ca sa aiba in ce sa-si programeze software-ul. Pe urma a scris biblioteca de sistem de operare (nu ma intreba de ce aia), si pe urma s-a apucat de kernel. Kernelul lui mai exista si azi se numeste hurd, si e o idee buna implementata prost.

 20. Caligulas Reply

  :))))))
  Ma bucur ca-s asa de celebru;atunci can nu vor mai exista secrete..vom sti cand ne inseala nevasta
  esential e ce faci un comp ;XP cam ia virusi,asa ca m-am axat pe Vista si Server 2008
  Sau mai bine zis,planuiesc sa trec pe datacenter
  4 GB de memorie …sau 0 roluri si 0 extra…mai bine

 21. Clocky Reply

  Lasand la o parte ceata de “fan boys” beryl e un artificiu inutil. “Ce poti face…” “briz-brizurile” iau ochii la kinderi si la indivizi care mai spera in a face o impresie vecinului de palier. Ca deh .. el are Linux + wicked anims @ the touch of a button.

  Realitatea trista e alta. Linuxul ,ok ,e bun de invatat ;cum functioneaza una alta (desi pe zi ce trece linuxul se transforma intr-un windows pentru noobs). Revin la realitatea trista: Suportul hardware,pierderea de timp (am stat vreo 3 zile cautand pe forumuri la o problema ce o aveam -eth0- in fedora ca apoi sa aflu ca era un bug in drivere), fisiere open office care aratau ca dracu in microsoft office desi unii ziceau altceva, drivere de toata jena care desi instalate corect pot crapa un sistem (sa-mi fie scuzat da windows nu mai are astfel de probleme din 2000), paleta de programe *mult* mai mica decat pe windows..etc

  In fine , revenind la “minunile astea grafice” ridicate in rang de “wow” imi aduc aminte pe aceasta cale de un prieten cu care ma amuzam despre faptul ca aproape orice softeur include optiune de transparenta in interfata programelor
  “A aparut versiunea 2.0 din progul X”
  “Bun si ce e nou?”
  “Added Transparency option”
  “Lol”

 22. Claudiu Reply

  intr-adevar, beryl merge grozav si pe AMD / ATI. eu am un Turion cu o placa ATI X1300 ( pe laptop ), si merge beryl pe Ubuntu 7.04 uimitor. Rar mai apare cate o problema, si oricum nu majora. Iar driverele nu sunt greu de gasit / instalat, fiind oferite chiar de ATI pe site-ul oficial, sau se pot instala prin automatix. Spun toate asta pentru a incuraja cat mai multi sa incerce o migrare la linux ( si poate asta ii atrage suplimentar ).

  @clocky: ai mare dreptate in ceea ce spui, insa o parte din toate acele eye candy au si o latura functionala: ferestrele suprapuse transparente sunt grozave pentru a traduce un text, iar alt-tab-ul imbunatatit, alaturi de acel preview cu thumbnail-uri ale ferestrelor usureaza destul de mult munca pe un desktop aglomerat. Si pentru cei care s-au invatat sa lucreze in multiple desktop ( e bun si la serviciu :p 1 desktop in autocad, 1 desktop in mess si pe bloguri 😀 ), cubul 3D ofera cred eu un feeling si un control mai facil.

 23. Clocky Reply

  Haha Claudiu. Hai sa fim seriosi. Chestiile alea se rezolva cu un desktop virtual 2D + un singur click, dual view pe acelasi monitor (17″ LCD e de ajuns)..etc. Solutii erau.. nu eram limitati nici inainte in posibilitati. Beryl ramane un simplu artificiu grafic la fel ca Aero care nici macar nu “renteaza” (consumul de resurse vs productivitate) Cand vad o gramada de resurse bagandu-se in sectorul ala incept sa-mi dau seama ca developerii pur si simplu nu mai au idei folositoare.

  Si apoi sta si microsoftul cu degetul in fund si se mira de ce nu se vinda Vista sau se vinde numai cu un PC nou.

Post your thoughts