Ce poate un desktop de Linux

Pentru cei care știu mai multe despre Vista și mai puține despre Linux, versiunile noi cu desktop pot arăta cam așa (UPDATE: am schimbat filmul, fiindcă cel anterior fusese dat jos):

Ce vă trebuie pentru asta: Gnome (una din cele mai răspândite două variante de desktop – sau GUI – Linux, alături de KDE) și Beryl, echivalentul Aero pentru Vista. Plus un driver video și niște talent la meștereală pentru ca să-l faceți să meargă așa. GUI-urile (graphical user interface) tind să consume pe Linux ceva mai multe resurse decât cele de Windows XP, așa că aș adăuga și un calculator-fetiș.

Dacă nu ați servit Linux până acuma: da, e cum vi se pare, sistemul de operare e neacademic vorbind pe două etaje, partea care “merge” și partea care “se vede”. Aceasta din urmă e disponibilă în nenumărate variante – la KDE și Gnome se adaugă Xfce, Fluxbox etc. Cubul acela care se rotește cuprinde cele patru desktop-uri setate pe mașina respectivă – o altă șmecherie caracteristică Linux-ului (și sistemelor de tip BSD), care te lasă să-ți organizezi diferitele taskuri în grupuri pe mai multe “ecrane”. Fără Beryl, ele se accesează cu click-uri pe taskbar.

25 thoughts on “Ce poate un desktop de Linux”

 1. Luc: mersi frumos. Nu am nici un fel de pretenții de hacker, dar, totuși, cred că a te juca cu Linuxul e o preocupare inteligentă și utilă. Am scris despre asta în Money Express:

  Cum am învățat Linux și la ce mi-a folosit

  Folosesc calculatorul așa cum îl știm de vreo 13 ani. Înainte de asta, prin 1987, am luat un zece la Programare, în Politehnică, cu un program în Fortran, tipărit pe cartele, care anagrama un cuvânt de patru litere. S-ar putea să fiu unul din demenții ăia cu computerele, pe care îi urâți cu toții, mai puțin atunci când vă repară rablele. Dar s-ar putea să am și altceva în cap și să merite să ascultați ce vreau să vă spun cu Linuxul.

  Iulian Comanescu

  O mai știți pe tocilara aia nenorocită din banca a doua, aia cu telescoape și fără sâni? Au trecut 10 ani, îi aniversezi cu colegii de liceu și apare o prințesă. E chiar ea, Roșu Felicia Eufrosina, măritată, divorțată, disponibilă, cu sâni și lentile de contact albastre.
  Așa e și cu Linuxul. Voi, fraierii, credeți că n-are, dar eu știu că i-au crescut de când v-a zis vouă cineva că n-are. În loc de un calculator care seamănă cu un aragaz – butoane pentru orice, ușor de manevrat, ăla cu Windows -, obțineți ceva ce aduce cu un cuptor cu microunde, o sobă, un fierbător sau un foc de tabără. Linuxul e un sistem de operare. Dar, spre deosebire de monoliticul Windows, e construit pe două etaje. Ceva ce pricepe calculatorul și eventual câțiva deștepți, scris cu litere albe pe negru, peste care vine altceva, tot un fel de Windows, cu ferestre, culori și niște programe vag familiare.
  Iar aici apare poanta. Altceva-ul e de mai multe feluri. Peste partea urâtă, dar care funcționează – fanii zic că mai bine – poți să pui ce-ți vine. Nu să schimbi poza favorită a Elenei Udrea cu cea a Ninei Iliescu, pe desktop. Există un Linux cu programele în stânga jos, altul cu programele în stânga sus, ceasul stă unde-ți trece ție prin cap, sunt Linuxuri mai simple, de fapt simple rău, și mai complicate, de fapt, mai complicate și mai colorate decât Windows-ul.

  Bun, și…?

  O să vă întrebați la ce vă folosește toată brambureala asta și de ce trebuie să învățați să vă orientați prin ea. E totuși cam greu. Ce rost are?
  Păi n-are. Nu faci mare scofală în plus cu Linuxul. Nu voi sau eu. Dar ai două avantaje: e gratis – poți să-l iei de pe Internet – și nu are viruși. Așa am ajuns și eu prima oară la el, după ce Windows-ul pe care îl aveam cu licență mi-a făcut praf calculatorul de vreo două ori, fără motiv.
  Ăsta e primul stadiu de molipsire. Într-o zi-două, dacă ești mai îndemânatic, te simți ca acasă. Începi să sapi, să explorezi. Ce-i aia bash? Dar gcc? Dar Apache?
  Cam pe-aici e punctul fără întoarcere. Pe nesimțite, ai început să-ți pui niște probleme: cum funcționează un calculator? Care-i diferența dintre un sistem de operare și un program? Oare afli pe Google ce-i aia kernel? Afli chiar mai mult decât îți trebuie. Cine a făcut Linuxul și programele care rulează pe el a avut grijă să scrie și manuale lungi, ba chiar prea lungi, și să le pună gratis pe Web. Și, bun, de ce-or fi vrut toți calculatoriștii ăia să-și dea programele pe gratis? Din mândrie, unu. Și, doi, dintr-o idee dementă, hipioată: că un program pus pe Internet la liber poate fi îmbunătățit mai repede, fiindcă oricine poate adăuga o linie-două-trei de cod. O idee diametral opusă celei convenționale, care postulează, mai intuitiv, că oamenii care fac programe bune trebuie plătiți cu bani buni, pe care apoi îi recuperezi de la utilizatori, vânzând softul.

  Libertatea ca necesitate neînțeleasă

  Ideea de libertate stă la baza Linuxului, așa cum l-a inventat Linus Torvalds în 1991: pus la liber pe Internet, pentru îmbunătățire. Și a existat dinaintea lui, sub forma GPL, adică General Public License. În esență, poți lucra pe programul altuia și îl poți transforma în ceva, o dată ce acesta l-a distribuit în sistem GPL. Dar cu o condiție: rezultatul muncii tale să se distribuie și el mai departe tot la liber.
  Aici ajungem la motivul pentru care vă spun toate acestea într-o rubrică de comunicare. Acest tip de libertate, pe care adepții îl numesc în engleză, intraductibil, „free as in speech, not as in beer”, e cel mai puternic principiu de propagare a informației din toată istoria omenirii. Un principiu infailibil, care conține o obligație de neîncălcat: dacă folosești ceva, trebuie să dai mai departe. Iei fișierele care-ți folosesc, compilate, cu care îți poți instala programe, dar propagi și mii de linii de cod, pentru ca alții să se poată uita în ele și să poată face altceva din ele. Tot la liber. Virusul perfect: imens, util, de neoprit, prietenos.
  Dar, încă o dată, la ce ne-ar folosi nouă toate asta? Oricum, nu pricepem nimic din toate fișierele alea care se transmit, uite-așa, de la sine. Nu fac adunări, nu joacă solitaire, nu scriu mail-uri. Un document cu toate Sonetele lui Shakespeare e mai desfătător. Totuși – nu e puțin îngrijorător că atâtea milioane de milioane de milioane de crâmpeie de informație, din care noi nu pricepem nimic, se propagă de la sine? Câți biți de Shakespeare și câți de Linux sunt pe lumea asta?
  Dacă am învățat ceva din Linux, am învățat că trebuie să înveți.

 2. A, profit de ocazie ca să corectez o greșeală pe care am făcut-o în articolul tipărit: e “free as in free speech, not free as in free beer” – și nu “free as in speech – not free as in beer”.

 3. Ha, nu puteam sa am abtin sa nu comentez.
  GUI-urile (graphical user interface) tind să consume pe Linux ceva mai multe resurse decât cele de Windows – tind sa nu fiu de acord, cam in orice benchmark compiz/beryl folosesc mult mai putine resurse decat Aero. Singura belea e driverul video, daca nu folosesti nVidia nici nu se merita sa incerci Beryl/Compiz.
  just my $0.02

 4. Vali: bine faci că nu te abții – eu mă refeream la XP vs. ceva cu Beryl și da, îți trebuie anumite plăci grafice și drivere. Aero e foarte posibil să halească mai mult. Am corectat în consecință

  Eu n-am reușit să setez pe Ubuntu Intel-ul meu. E drept că nici n-am acces la internet pe Ubuntu, fiindcă Z030 e o problemă spinoasă deocamdată, pentru Linux.

 5. De curand am decoperit si eu Berilul, in distributia Sabayon (cu management de pachete portage de la Gentoo). La Sabayon vine automat configurat in LiveDVD, si va puteti face o parere fara a configura ceva…sau instala ceva.
  Apoi il puteti instala pe hard. Altfel cred ca e un pic mai greu de configurat, dar nu imposibil.

 6. Dle Comanescu, dupa acel articol in care proslaveai(typo?) Windows Vista, imi place ca scrii lucruri bune si despre Linux.

  PS. Ca distro-uri “frumoase” recomand Linux Mint si Dreamlinux

 7. Salut Iulian,

  De fapt Linus nu are nici o treaba cu libertatea. Richard Stallman are o treaba cu libertatea, ca el a venit cu idea de GPL. De fapt cand Linus a publicat kernelul, Richard i-a scris sa ii puna licenta GPL.
  Vezi si Nimblex Linux ca doar ii romanesc. http://www.nimblex.net
  Lumea spune prin targ ca o sa fie primul Linux din Romania vandut cu suport.

 8. Microsoft is the suckiest thing that ever sucked. Vista, MicroSoft Office, etc. Vi s-a intamplat vreodata ca Wordul sa zica: not enough space on the disk! cand de fapt tu ai vreo 15 GB de spatiu pe disk. Si sa se incurce la ecuatii si sa-ti distruga o zi de munca.

  Computerele cu touch-ul Microsoft nu pot fi folosite nici macar drept masini de scris. Ca la rulat aplicatii serioase ingineresti, fizice sau matematice nu le foloseste nimeni.

  Linuxul are acum si Open Office (sau alternativ se poate folosi latex-ul si X-versiunile) si prin urmare nu recomand masinile (soft) Microsoft nici drept masini de scris.

 9. Ginel: da, așa cum scrie și în articolul cu care am facut paste, GPL vine dinaintea invenției lui Linus. E motivul pentru care Stallman insistă ca Linux să fie numit GNU/Linux.

  Scientician: toată afecțiunea mea ideologică pentru Linux, dar așa cum am spus și alte dăți, acum scriu de pe Windows. Motivul? Nu pot instala PCMCIA-ul de 030.

 10. Pt Scientist:
  Daca ai nevoie sa rulezi soft serios ,iti iei o statie ca lumea, cu RAID 10 (sa nu-ti pice un hard disk si sa-ti distruga munca) si UPS (sa nu-ti ia curentu) ,platesti 33000 $ pe CATIA sau 121000 $ pe versiunea completa ,si poti sa lucrezi f bine si in Vista,deocamdata
  Sau in Server 2008 ;Linuxul e f bun dar din pacate..nu functioneaza
  Fiecare o venit si o adaugat cate o secventa de cod si uite asa am ajuns sa consume mai multe resurse ca Vista, sa mearga mai prost si sa ocupe mai mult spatiu pe disc
  Am facut un benchmark pe calculatorul meu:Linux cu Beryl ocupa constant 80-85% din memoria de 1 GB,pe un sistem pe 32 de biti si fara alte aplicatii!
  Tv tuneru nu merge,reteaua PPP nu merge,camera video nu merge, imprimanta nu este recunoscuta, displayu e setat aiurea,Star Office mere aiurea,etc

 11. Problema este ca respectivul viceoclip promova cu drag si spor un site ilegal, de aia a fost dat jos. E plin de astfel de spam pe Youtube din pacate. Oricum, uitati aici un viceoclip mai complet cu ultima versiune a plugin-urilor de composite (numite in momentul de fata compiz fusion).

  http://www.youtube.com/watch?v=bdUaKevwWs0

  Enjoy

 12. Iulian, e relevant filmuletul pe care l-ai inclus in post pentru ce poate face gnome sau kde cu beryl. Si eu scriu tot de pe windows acum, am si kubuntu instalat pe calc, dar cand mai vrea sa intre si prietena mea pe net tre sa startez in windows 🙂
  Ce-mi place mie e ca adept installer-ul isi gaseste singur update-uri pentru TOATE softurile instalate pe Linux. A, si ca poti updata kernelul fara sa restartezi 😀 (cum cere windows-ul cand iti updatezi orice programel mai important).

 13. @Caligulas: Memoria e ocupata pe Linux pt. ca face caching inteligent, deci las-o cu “benchmarkurile”!

  @Iulian: E bine ca cineva mai pomeneste si de Linux. Nu e perfect, dar daca incerci sa-l folosesti te intrebi cum de ti-l da cineva gratis 🙂

  Pentru ca discuta cineva de placi grafice, compiz/beryl merg si pe AMD/ATI. Chiar pe un laptop mai antic … Dar trebuie sa pui driverele proprietare.

  @Ovidiu: Ubuntu sucks! :p nu recunoaste RAID 😉

 14. To make things more clear.
  GNU se refera la sculele gen gcc+gdb+glibc. Ca Stallman s-a apucat sa faca un sistem de operare, si cum era si normal a inceput cu compilatorul ca sa aiba in ce sa-si programeze software-ul. Pe urma a scris biblioteca de sistem de operare (nu ma intreba de ce aia), si pe urma s-a apucat de kernel. Kernelul lui mai exista si azi se numeste hurd, si e o idee buna implementata prost.

 15. :))))))
  Ma bucur ca-s asa de celebru;atunci can nu vor mai exista secrete..vom sti cand ne inseala nevasta
  esential e ce faci un comp ;XP cam ia virusi,asa ca m-am axat pe Vista si Server 2008
  Sau mai bine zis,planuiesc sa trec pe datacenter
  4 GB de memorie …sau 0 roluri si 0 extra…mai bine

 16. Lasand la o parte ceata de “fan boys” beryl e un artificiu inutil. “Ce poti face…” “briz-brizurile” iau ochii la kinderi si la indivizi care mai spera in a face o impresie vecinului de palier. Ca deh .. el are Linux + wicked anims @ the touch of a button.

  Realitatea trista e alta. Linuxul ,ok ,e bun de invatat ;cum functioneaza una alta (desi pe zi ce trece linuxul se transforma intr-un windows pentru noobs). Revin la realitatea trista: Suportul hardware,pierderea de timp (am stat vreo 3 zile cautand pe forumuri la o problema ce o aveam -eth0- in fedora ca apoi sa aflu ca era un bug in drivere), fisiere open office care aratau ca dracu in microsoft office desi unii ziceau altceva, drivere de toata jena care desi instalate corect pot crapa un sistem (sa-mi fie scuzat da windows nu mai are astfel de probleme din 2000), paleta de programe *mult* mai mica decat pe windows..etc

  In fine , revenind la “minunile astea grafice” ridicate in rang de “wow” imi aduc aminte pe aceasta cale de un prieten cu care ma amuzam despre faptul ca aproape orice softeur include optiune de transparenta in interfata programelor
  “A aparut versiunea 2.0 din progul X”
  “Bun si ce e nou?”
  “Added Transparency option”
  “Lol”

 17. intr-adevar, beryl merge grozav si pe AMD / ATI. eu am un Turion cu o placa ATI X1300 ( pe laptop ), si merge beryl pe Ubuntu 7.04 uimitor. Rar mai apare cate o problema, si oricum nu majora. Iar driverele nu sunt greu de gasit / instalat, fiind oferite chiar de ATI pe site-ul oficial, sau se pot instala prin automatix. Spun toate asta pentru a incuraja cat mai multi sa incerce o migrare la linux ( si poate asta ii atrage suplimentar ).

  @clocky: ai mare dreptate in ceea ce spui, insa o parte din toate acele eye candy au si o latura functionala: ferestrele suprapuse transparente sunt grozave pentru a traduce un text, iar alt-tab-ul imbunatatit, alaturi de acel preview cu thumbnail-uri ale ferestrelor usureaza destul de mult munca pe un desktop aglomerat. Si pentru cei care s-au invatat sa lucreze in multiple desktop ( e bun si la serviciu :p 1 desktop in autocad, 1 desktop in mess si pe bloguri 😀 ), cubul 3D ofera cred eu un feeling si un control mai facil.

 18. Haha Claudiu. Hai sa fim seriosi. Chestiile alea se rezolva cu un desktop virtual 2D + un singur click, dual view pe acelasi monitor (17″ LCD e de ajuns)..etc. Solutii erau.. nu eram limitati nici inainte in posibilitati. Beryl ramane un simplu artificiu grafic la fel ca Aero care nici macar nu “renteaza” (consumul de resurse vs productivitate) Cand vad o gramada de resurse bagandu-se in sectorul ala incept sa-mi dau seama ca developerii pur si simplu nu mai au idei folositoare.

  Si apoi sta si microsoftul cu degetul in fund si se mira de ce nu se vinda Vista sau se vinde numai cu un PC nou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *