Ce fac instituțiile pe Wikipedia? (I)

De la apariția Wikipedia și până în prezent, când a devenit cea mai mare enciclopedie din lume, experții dar și amatorii se întreabă cum de atâția diletanți pot produce atâta conținut relevant. WikiScanner.Virgil.gr e o jucărie care oferă unele detalii, pornind de la un IP (adresa numerică proprie fiecărui calculator de internet), iar detaliile devin foarte interesante atunci când ai (informație publică, nici un fel de hăchereală) clasa de IP-uri a unei instituții a statului sau de alt tip. Cu alte cuvinte, poți afla tot ce s-a făcut de pe un calculator aparținând unei entități anume. În cazul Serviciului de Telecomunicații Speciale, găsim o preocupare susținută pentru clubul de suflet, Dinamo București. Președinția României se ocupă de Hypermarketul Cora (bună reclamă), în timp ce Directoratul Comunității Informative își face de lucru, cuminte, doar cu “pulse-code modulation”, articol înrudit cu tehnicile “ochiul și timpanul”.

Serviciul de Telecomunicații Fecale (ei doar au dat internet celor care s-au jucat) și Dinamo București. Serviciul de Telecomunicații Speciale, adică STS, e ăla rău’, cu telefonul roșu și alte canale de comunicație securizate. Cineva cu net de la STS, probabil o instituție publică s-a jucat cu cuvântul “feces” în Sandbox, locul unde îți înveți să mânuiești Wikipedia. Apoi a făcut o serie întreagă de corecturi pline de acribie în pagina FC Dinamo București, pentru a da cu ochiu’ pe Islam, Bătălia de la Vaslui și Mahomed al II-lea, după care a adăugat stația Guerilla din Constanța în paginile “Academiei Cațavencu”. A ajuns, în cele din urmă, cum era și firesc, pe pagina proprie.
Toate edit-urile STS. IP-urile STS: 193.151.28.0-193.151.31.255. UPDATE: Cineva spune că STS e provider pentru diferite instituții, printre care și radioul, ceea ce mie mi se pare contraintuitiv, dat fiind caracterul “special” al instituției. Dar – mă rog. Poate că alții s-au jucat cu “feces”. UPDATE 2: STS îmi scrie un mesaj în care consideră că ar fi corect să-mi exprim regretul față de glumele pe seama lor, cât timp cei care se joacă cum se joacă cu Wikipedia pot fi de la instituții cărora STS le oferă internet. Într-adevăr, un provider nu poate fi responsabil de toate drăciile pe care le fac beneficiarii lui, așa că mi se pare corect ceea ce și STS i se pare corect, din punctul ăsta de vedere. Am cerut precizări cu privire la IP-urile de pe care s-au scris toate cele de mai sus – vom vedea dacă primim ceva sau nu.

Administrația Prezidențială sau, mai pe scurt, Președinția României: la Cora. Chestii grele de politică externă, probabil de la președinte, și o nevoie ireprimabilă de a corecta țara de origine a lanțului Cora, probabil de la soție? Nimic despre înghețată, totuși.
Toate edit-urile Președinției. IP-urile Președinției: 80.96.248.0-80.96.248.255.

Directoratul Comunității Informative, mijloacele specifice (DCI) e în principiu SIE, dar rezolvă și adresele SRI. Cvasi-tăcere, cu excepția interesului pentru “pulse-code modulation”, o chestie de telefonie.
Edit-urile DCI: Cu sobrietate, despre “pulse-code modulation”. IP-urile DCI: 217.156.127.0-217.156.127.255.

În schimb, alte instituții, care ar fi avut treabă cu “imaginea României” și diferite discipline științifice, au stat cuminți. După clasele de IP-uri găsite de noi, nu s-au atins de Wikipedia, cel puțin de la serviciu: Ministerul Sănătății, Ministerul Culturii, Ministerul Integrării Europene, Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului.

Motivul pentru care ne putem permite să ne batem joc de toate aceste instituții e decența acestora de a-și fi pus datele la clasa de IP-uri. Alte comiții și comitete folosesc pur și simplu un provider din categoria RDS sau Romtelecom, ceea ce le “anonimizează” contribuțiile în Wikipedia. Cum lista instituțiilor cunoscute e totuși luuungă, continuăm.

37 thoughts on “Ce fac instituțiile pe Wikipedia? (I)”

 1. putem vedea ce scriu bloggeri de la hotnews pe wikipedia?

  sperr ca posturile unui angajat plictisit, intre un torrent si un mirc, nu reprezinta pozitia institutiei.

  un wiki nu e textul care se vede acolo, ci toata istoria articolului. wikipedia is overrated.

 2. Mda, ieri citeam ca folosind acelasi scanner s-a descoperit ca CIA a modificat detalii despre serialul Buffy. Fanii teoriilor conspirationiste o sa aiba de studiat acum, nu gluma.

  Serios vorbind, asta mai degraba arata de fac angajatii institutiei X cand nu au altceva mai bun de facut.

 3. nu merge adresa toolului de observare.

  The connection has timed out

  The server at wikiscanner.virgil.gr is taking too long to respond.

 4. Si eu am crezut multa vreme ca imi viziteaza siteul cei de la Administratia Prezidentiala dat fiind ca hostul era gate.presidency.ro dar pana la urma s-a dovedit a fi Muzeul Cotroceni care are aceeasi clasa de ipuri si hostname.

 5. In cursul unei documentari privind investitorii francezi din romania am constatat, cautand pe internet (fara sa cer voie specialistilor mass-media, este adevarat) ca grupul Cora figura eronat ca fiind francez si nu belgian; am facut corectura respectiva pornind de la premisa ca folosirea wikipedia impune deontologic si corectarea erorilor intalnite
  nu stiu daca asta este suficient pentru ca analistul media IC sa isi bata joc de institutie (cum mentioneaza spre sfarsit); poate doar daca este stapanit de o nevoie cu adevarat ireprimabila
  Caldura mare mon cher !

 6. Man, nu sunt de partea nimanui, dar se vede ca esti ziarist, adica le stii pe toate.
  pulse-code modulation are de-a face cu ochiul si timpanul numai pentru ziaristi. Pentru ingineri, cei care au facut facultate, este doar o tehnica folosita in telecomunicatii pe care o folosesc si ziaristii dar nu cunosc,Voi ii spuneti telefon.

 7. Domnu’ Comanescu, o mica problema….
  La STS ati dat-o in bara. In caz ca nu stiati STS este ISP pentru multe alte institutii din tara, cum este si Radioul public. Iar daca ati gasit in clasele lor de IP-uri unul care a postat pe Wikipedia sau a facut o cautare, asta nu inseamna ca a facut-o unul de la STS…

 8. Kikipedia: bravo pentru corectură. Și-acum ne scrii de la STS? Pun pariu că ești cel puțin muzeograf, hipiot, jurnalist, bufetieră – orice altceva în afară de președinte, spion, angajat al unei instituții a statului.

 9. Alexu: te cred pe cuvânt, am făcut adăugirea. Parcă am mai auzit undeva ca STS s-a făcut provider comercial, dar uitasem. Am și eu o problemă – că veni vorba. M-am săturat de sughițurile Zapp, ca și de faptul că îmi trimit constant factura pe o adresă greșită, deși m-am dus personal la Plaza să o rectific. Crezi că mi-ar da și mie STS-ul ăsta niște net bun?

 10. Pot sa confirm ca STS este provider pentru institutiile administratiei publice. De exemplu, Prefecturile au iesire la net prin IP-urile STS. Presupun ca si Guvernul, la fel.

 11. “SERVICII INTERNET

  Aceste servicii sunt destinate utilizatorilor retelelor de telecomunicatii speciale, prevazuti in Legea nr. 92/1996 privind organizarea si functionarea STS.

  Pentru informatii suplimentare beneficiarii legali se pot adresa prin mail la hq33@stsnet.ro (persoana de contact Jurcut Laura)”.

  Dar poti incerca prtin Radiocom, care are o relatie buna cu STS, din cate stiu…

  Nu stiu insa tarifele, iar de suport….

 12. All: da, din păcate, wikiscanner.virgil.gr e supraîncărcat de când s-a prins lumea ce se poate face cu el. Acum nu-mi “intră” nici mie. Uneori intră și spune “too many queries”.

 13. IP Address to Country, Region, City, Latitude, Longitude, ZIP Code, Time Zone, Connection Speed, Internet Service Provider (ISP) and Domain Name – IP2Location.com. Astia sunt behind virgil.gr

 14. hai poate se supara directorii de IT sau adminii din institutiile publice si va baneaza hotnews pe serverul intern de net. cred ca vi se va dezumfla instant numarul zilnic de accesari. ia ca fapt divers, verificati cate accesari are hotnews de la institutiile publice si cate are de la firmele private / persoane fizice.

  raspunsul la comentariul lui kikipedia a fost totusi malitios. in institutiile publice nu lucreaza numai retarzi.

 15. Daniel: da, e un pericol ca cineva să se supere. 🙂 Totuși – atunci când ai ceva de zis, zici – și câți oameni sunt în ministerele României, la urma urmei, ca să afecteze semnificativ traficul?

  Iar în privința lui Kikipedia, nu era vorba de retardare, ci de marea grijă de a arăta că Președinția se ocupă numai de chestii principiale. Kikipedia, de altfel, și-a manifestat aura de respectabilitate de pe un IP de STS, ceea ce nu dă nici o indicație despre faptul că e una și aceeași persoană cu cea care și-a încercat instrumentele în Wikipedia de la președinție. Arată mai curând a cineva care vrea să dreagă busuiocul pentru președinție și o face de la o altă instituție publică, dar fără să știe că și WordPress-ul arată un IP.

  Probabil că o să mai apară circ în zilele următoare, fiindcă n-am terminat.

 16. In orice institutie exista o secretara, o maslina , o etc. Doar nu crezi ca sta Basescu si se uita sa corecteze numele tarii de provenienta a lantului Cora. Hai sa fim seriosi.

  La fel si in alte institutii. E ca si cum as stii eu istoria ta de search key words in Google. Sa fie interesant? Nu cred.

 17. dupa o sumarizare a tuturor ideilor de aici, invidia sau poate ura, imi subliniaza cele spuse de ogozafogo mai sus.

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/northern_ireland/6949153.stm – Last Updated: Thursday, 16 August 2007, 09:04 GMT 10:04 UK

  http://www.comanescu.ro/ce-fac-institutiile-pe-wikipedia-i.html – Postat in New media de Iulian Comanescu pe 16 august 2007, la ora 2:38 pm

  pornind de la prezumtia de nevinovatie, incerc sa-i dau dreptate domnului iulian.
  asta daca imi mai confirma o data, cu tot respectul fata de meseria de juralist, ca ideea n-a plecat de la un astfel de articol.

  keep on walking!

 18. Presedinte: mi se pare ca lucrurile nu sunt tocmai la locul lor daca trebuie sa vorbim despre asta. As putea de pilda sa invoc cativa amici cu care am vorbit despre ceea ce se poate face cu Wikiscanner, fiindca nu stiam inca cum sa dau de clasele de IP-uri de care aveam nevoie, de acum vreo doua zile. Pana la urma, cineva mi-a dat o solutie buna.

  Explicatia e destul de simpla: Wikiscanner a aparut pe Techmeme.com, un agregator de noutati foarte citit. Banuiesc ca mai multi ziaristi s-au gandit la acelasi lucru.

  BBC nu a dat masinaria cu care poti scana Wikipedia. Cred ca era destul de greu sa reconstitui metoda, nu?

  Dar, in fine, este ultima reactie pe care o mai validez pe tema asta. Cum spuneam si in alte locuri, cine nu gaseste un profit de un fel sau altul in lectura acestui blog il poate cauta in alta parte.

 19. Domnule Comanescu,

  Citind toate comentariile postate pe acest forum, observam ca v-ati insusit concluzia ca nu toti utilizatorii cu IP de la STS sunt automat si angajati, cu preocupari “editorialiste” sau “rau-intentionate”, ai acestei institutii.

  Credem ca ar fi profesional corect din partea dumneavoastra sa va exprimati, macar in cuprinsul acestui forum, regretul pentru folosirea expresiei “Serviciul de Telecomunicatii Fecale” la inceputul postarilor.

  Pentru orice alte informatii referitoare la activitatea si preocuparile angajatilor STS, va stam la dispozitie si chiar va asteptam intr-o vizita de curtoazie.

  Sectorul Relatii Publice
  Serviciul de Telecomunicatii Speciale

 20. @Iulian Comanescu: au intrat la mine si la Andronic, si-au facut norma de “inteligente” de birt din port, s-au prajit si, deocamdata, s-au potolit. Acum apeleaza la aia angajati cu ziua pentru lucrurile murdare ale Net-ului:)

 21. Stimate domnule Iulian,
  sunt un angajat al unei companii private si nu vad absolut nimic rau in faptul ca cineva de la admin.prezidentiala(desi nu puteti fi sigur) a facut corecturile de pe Wikipedia, dimpotriva chiar laudabil, iar referitor la cea ce ati scris despre STS si DCI e clar ca nivelul cunostintelor dvs. lasa mult de dorit (si asta spus intr-un mod mai mult decat elegant).Este clar ca habar nu aveati (si poate nu aveti inca) ce inseamna PCM (de unde si pana unde PCM = ascultarea telefoanelo?) si evident nu stiati care este obiectul de activitate al STS sau nu stiti ce este acela un ISP. In ambele cazuri este la fel de grav pentru ca va permiteti sa scrieti despre subiecte pe care nu le cunoasteti si nici macar nu aveti bunul simt de a va documenta. Jenant domnule, ziarist!! Rusine odata pentru ca sunteti platit pentru incompetenta si lipsa de profesionalism si a doua oara pentru limbajul pe care il folositi: “Serviciul de Telecomunicații Fecale” Ce-ati vrut dom’le sa spuneti cu sintagma asta? Chiar daca ati fi avut dreptate nu inteleg de ce folositi asemenea expresii!! Dar in situatia in care dvs, expuneti niste ipoteze false din start?
  P.S. STS provine din MAPN (informatiilor de pe http://www.sts.ro) deci ma indoiesc ca cineva de acolo ar fi scris despre Dinamo.

 22. Domnilor,nu va inteleg de unde si pana unde interesul pt cele 2 institutii,STS si DCI.
  Terminati cu dezinformarea despre obiectul de activitate ale celor 2 servicii.Pana la urma cine doreste sa se informeze corect o poate face pe site: http://www.dci.ro si http://www.sts.ro si/sau o vizita .Din cauza unora ca dumneavoastra,imaginea tuturor serviciilor din Romania are de suferit.Voi sunteti adevaratii dusmani ai acestei tari,nu angajatii care trudesc din greu sa va tina in siguranta,sa va puteti odihnii fara sa se puna problema de vreun incident major.Putin respect!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *