Ce e Web 2.0?

One thought on “Ce e Web 2.0?”

 1. La inceput a fost tramvaiul. Cam din topor, e drept. Ducea oameni. Oamenii… ca oamenii. Unii mai isteti, altii mai putin.
  Acum este tramvaiul. Are putin alta forma, e mai incapator, merge mai repede, are usi automate, butoane si scaune din plastic. Dar este tot un tramvai. Nu e bine. Consumatorul s-ar putea plictisi, sastisirea (sic!) sa afecteaza sistemul. Vopsim tramvaiul si-l… cum se zice?… rebranduim. Ii spunem “tramvai 2.0”. Un nou venit, un uituc, un entuziasmatic (iar sic!) vor prelua “brandul” din mers. Ca ei sint multi. Cei mai multi. Ceilalti sint putini si tot nu contam pe ei. E bine!
  “Tramvaiul 2.0” duce si el oameni. Tot… ca oamenii. Iarasi nu e bine. “Grup social”. Sau “continut colectiv”. Sau altceva din aceeasi categorie. E la fel de inghesuit, la fel de zgomotos, miroase tot a tramvai dar ii da calatorului o
  senzatie de prospetime si de superioritate. Si un imbold la consum. Face bine!
  Tramvaiul era condus de un vatman. “Tramvaiul 2.0” este si el condus de un vatman. Nu e bine. Ascundem vatmanul intr-o cabina opaca si vedem mai tirziu ce facem cu el. Deocamdata ne este necesar. Calatorului ii este mai bine daca nu simte prezenta vatmanului. Vatmanul ii poate limita libertatea. Nu-l vede, e liber! E drept ca din “tramvaiul 2.0” nu mai poate urca si cobori
  unde vrea, o face doar in statii. Pare un inconvenient. Ii spunem ca este un progres, ca este pentru binele lui. Ii place. Ii spunem si ca el este “calatorul 2.0”. Si aceasta ii place. Se simte important, procentele sint crescatoare. E bine.
  Conceptul “2.0” da roade. Il extindem repede. Scoatem pe piata “detergentul 2.0”, “legumele 2.0”, “pasta de dinti 2.0”, “jurnalismul 2.0”. Se poate aplica peste tot. Este “omni-solutia 2.0”. Inca merge. Cind n-o sa mai mearga… “web 3.0” ne asteapta dupa colt.
  Text preluat din: Sir Bimothy Lohn Terners-Jee, “Reinventing the web. Ulysses and his new 2.0 odyssey.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *