Ce discurs politic îmi place?

Am primit o întrebare de la Dorina Guţu, cu privire la discursul meu politic preferat. Nu prea vorbesc despre politică aici, inclusiv pentru că am fost implicat în două campanii, dar fiindcă am fost întrebat, răspund.

N-am o captură de YouTube sau un text preferat, dar cred că în România de azi un discurs politic bun trebuie să aibă câteva însuşiri:

1. neconflictual. Politicienii români încearcă şi uneori reuşesc foarte bine să-şi definească identitatea criticând adversarul, după modelul lui Traian Băsescu. E o situaţie specifică pentru comunicarea politică, fiindcă în cea de business brandul X nu poate merge foarte departe cu înjurăturile la adresa brandului concurent Y. Totuşi, în România bătaia cu vorbe a ajuns la un nivel insuportabil, iar publicul fuge de ea, fiindcă nu mai înţelege, aşa cum argumentam mai detaliat aici, cu efectele negative pentru politicieni şi popularitatea lor care decurg.

2. specific/pe ofertă proprie. Politicienii trebuie să-şi găsesască teme personale, iar ceea ce spun trebuie să fie rezultatul acţiunii politice. Mi se părea că toată scena politică e reactivă la ceea ce face Băsescu şi m-am mirat când am găsit un interviu remarcabil cu Alin Teodorescu, în “Caţavencu”, unde sociologul spune că la rândul lui Băsescu e reactiv. De fapt, aşa e. România “reacţionează” prin definiţie, iar clasa politică, inclusiv Băsescu, nu face excepţie. Dincolo de reacţii şi reacţii la reacţii şi reacţii la reacţii la reacţii, politicienii, ca şi alte feluri de români, trebuie să-şi construiască un drum propriu pe care să-l urmeze cu consecvenţă. Dincolo de faptul că pentru asta i-am votat şi îi plătim, electoratul va avea probleme de percepţie altfel.

3. concentrat pe o temă. Românii au plăcerea de a ţine discursuri “pe liniuţe”, ceea ce creează impresia de abstract, în tentativa de a acoperi o mulţime de lucruri. Chiar dacă abordarea e corectă – s-ar putea să ai mai multe lucruri pe agendă pe care vrei să le comunici -, nu apuci să intri suficient în nici una din probleme şi nu rămâne nici spaţiu pentru figurile de stil care conving auditoriul.

4. anecdotic, în sensul unor fragmente de naraţiune sau parabolă. Cred că cel mai mare orator politic din istoria “noastră” e Iisus, neglijat pentru că vorbea din afara sistemului şi spunea poveştile acelea cu dat Cezarului ce-i al Cezarului. Poate că Mahomed a fost la fel pentru zona Islamică. Felul de-a fi al omului include plăcerea de a auzi poveşti, chiar dacă acestea trebuie să fie adevărate în cazul politicienilor.

5. (mai) scurt, fiindcă liderii de partid ajung în parlament la durate de aproximativ 20 de minute, greu de urmărit, de transmis la TV şi aşa mai departe. Un asemenea spaţiu nu-ţi trebuie decât dacă vrei să pui toată ţara la cale, pe liniuţe, în mod normal.

Mă rog – aşa cum vedeţi, unele din punctele de mai sus se suprapun. Situaţia “de pe teren” este însă diametral opusă tuturor acestor… suprapuneri. Sunt curios ce discursuri politice le plac Ancăi Alexandrescu, Oanei Dobre, lui Cristi Şuţu şi lui Cristi China.

 1. pymm Reply

  @ comanescu: hmm – ai pus 5 conditii; pai nu gasesti in Romania 5 politicieni care sa indeplineasca fiecare pe cate una, daramite sa dai de unul care sa le aiba pe toate. ia fiecare conditie la rand si vezi daca-i poti atasa o “fatza” din cele care se preumbla prin piatza.

 2. Zoo Reply

  Greu de spus, domnule Comanescu, greu…
  Acest tip de discurs pe care il creionati se potriveste politicienilor germani, englezi si altora de genul serios.
  Cred ca spun destul de multe audientele facute de OTV. Da, o anumita categorie de oameni subtiri, cititi si neindoctrinabili cu trei lulele de calomnii prefera un discurs de tip tehnocrat, cu axare si problema si tangenta pe persoana, dar vulgul? Masa de alegatori? Sa-i vedeti cum jubileaza la cate o porcarie: “mama ce i-a zis-o sa moara mama!”

  Observatia dumneavoastra cu privire la reactivitatea clasei politice este valoroasa. Intr-adevar, la noi politicienii nu pot trai decat din referentialitatea la Basescu: ori esti anti, ori esti pro. Iata-l pe Basescu pe post de centru de referinta, de piatra din capul unghiului. Totul incepe sau se intoarce la el. Alfa si omega, inceputul si sfarsitul nostru. Semn de pubertate a tesutului social.

  Sa nu uite strategii ca o parte din putera lui Basescu provine si din ce proiecteaza alti in el. Temerile lor, lasitatile, imaginatia scapata de sub control ii fac mai slabi decat sunt.

  Cu stima, Zoo

 3. zoo Reply

  erata: discurs de tip tehnocrat, cu axare PE problema si tangenta pe persoana

  o parte din putera lui Basescu provine si din ce proiecteaza ALTII in el.

 4. Andreea Reply

  Mie sincer imi plac cele scurte si la obiect ..nu cand incearca sa ne ameteasca…sau sa ne prezinte vacantele lor perfecte..sau comentariile despre altii…

 5. MIHAIL GEORGEVICI Reply

  DE CE FUG POLITICIENII DE OTV ?

  Alaturi de acestia, am observat ca sunt si primarii si chiar trusturile de presa. Nu ma mir de reactia lor, acum doi ani in urma am transmis in toata mass-media articolul: “CAMPANIE PENTRU MASS-MEDIA CURATA”. Nu am primit raspuns nici pana in prezent, desi materialul a fost publicat si in strainatate. Cu toate acestea, o parte din liderii politici si chiar jurnalisti au incercat sa prezinte realitatea din zilele noastre, aceea a existentei grupurilor de interese, la care trebuie sa aderi, daca vrei sa mananci o paine pentru a supravietui sau a te capatui intr-un fel.
  Recent, am citit in “The International Harald Tribune” un articol intitulat: Regulile revolutiilor din secolul al XXI-lea.
  Cu acest prilej, au fost prezentate cele opt reguli ale vietii politice moderne facandu-se referire si la activitatea presedintelui Venezuelei, Hugo Chavez.
  Un capitol interesant este demn de a fi retinut: “Democratia s-a devalorizat. Chavez a organizat mai multe referendumuri si alegeri de cand a sosit la conducere, cu noua ani in urma. Insa atunci cand puterea legii este absenta, cand transmisiunile posturilor de televiziune sunt cenzurate, cand certificatele de nastere si cartile de identitate pot fi cumparate pentru cateva sute de dolari, cand zeci de miliarde de dolari lipsesc din bugetul national, cand sistemul judiciar este supus si cand coruptia reprezinta un stil de viata – democratia si nepotismul se apropie mai mult ca oricand. Noile formulari – “democratia suverana” a Rusiei sau “democratia socialista” a lui Chavez – nu fac altceva decat sa ascunda acest fapt. (Din revista “Esential”, rubrica “Cultura”).
  Dupa cum stim, marea majoritate a populatiei necajite si manipulate politic isi doreste un partid care sa le apere interesele si nu unul cu traditie nationala doar in titulatura.
  Cetatenii Romaniei asteapta in continuare realizarea acestui deziderat.
  Este socant cum toti reprezentantii partidelor se ocupa de protectia sociala, iar aceasta, din pacate, departe de standardele UE si NATO, nu se abordeaza decat declarativ si prea putin in realitate.

  Faptul ca acest post de televiziune OTV, al poporului, nu este luat in seama de cei din conducerea tarii, politicieni, guvernanti si reprezentanti mass-media – constituie o discriminare fara precedent in Romania, de aceea propun mediatizarea larga a acestui material, pe toate canalele mass-media si in intreaga lume !

  Nu trebuie sa ignoram forta poporului, NU VOM SCAPA DE EA, NICI IN MORMANT…
  acum si nu alta data, sa tinem seama ca:
  “Daca astepti momentul potrivit, te intrec altii care nu-l asteapta.”Woody Allen ”
  Felicitari prof.dr. Cojocaru si jurnalistului Barbu Tudor, care au reusit sa mobilizeze masele in drumul lor catre victorie, sa polarizeze atentia publica, am in vedere propunerea de initiere a partidului cu P la puterea a treia, “PARTIDUL PUTERII POPORULUI” !

  Va multumesc pentru aceasta initiativa si mult succes,

  Mihai Georgevici, MCP Press Agency
  Fondatorul campaniei de informare “MERITUL CETATEANULUI PUTERNIC”.

Post your thoughts