Câte parale (va) face Intact Interactive?

Noua divizie interactivă de la Intact înseamnă apariţia unui jucător major în vânzările de publicitate on-line. Chiar dacă Boom, regia de unde au plecat Jurnalul.ro, GSP.ro şi sateliţii acesteia cu tot cu Magda Zander, nu iese jumulit fundamental din această mutare, Intact Interactive aterizează direct pe locul al şaselea în topul după suma vizitatorilor unici (duplicaţi) ai site-urilor, aşa cum reiese din Harta Publicităţii On-Line. Boom rămâne mai “mare” decât ARBOinteractive, ca număr de site-uri şi de vizitatori, dar perioada când banii se împărţeau pe internetul românesc între două regii a apus definitiv.

Ce câştigă grupul Voiculescu şi ce pierde Boom?

Ultima actualizare la Harta Publicităţii, din 22 august, dă un total de 5622 de mii de vizitatori pe săptămână pentru 123 de site-uri la Boom, regia aparţinând NCH. Intact Interactive va însemna, probabil, site-urile din zona Jurnalul.ro-GSP.ro-sateliţi, care figurează în clasamentul Hărţii cu următoarele cifre, în mii vizitatori, pe săptămână:

GSP.ro: 251
Jurnalul.ro: 86
Mysport.ro: 80
Stelisti.ro: 65
Rapidisti.ro: 43
iFotbal.ro: 40
Tolo.ro: 32
Dinamovisti.ro: 30
Blogsport.ro: 28
Pariori.ro: 25
Cfrmania.ro: 21
Violamania.ro: 18
Craiovamaxima.ro: 12
Gsptv.ro: 9
Campionate.ro: 7
Echipafantastica.ro: 3
Andreivochin.ro: 2
Autof1.ro: ?
TOTAL (duplicaţi, pe săptămână, mii): 752

Reiese că Boom pierde 13 la sută din cei 5622 de mii de vizitatori duplicaţi din România, dar rămâne cu 4870 de mii, mult mai mult decât cele 3860 de mii ale ARBOinteractive, următoarea regie ca dimensiuni în clasamentul din 22 august. Numărul site-urilor trecute la Intact Interactive ar putea fi de 18 (cele de mai sus), dacă această entitate nu se va forma şi cu aportul altor site-uri din grupul Voiculescu. În această formulă – deocamdată ipotetică, fiindcă portofoliul Intact Interactive nu a fost încă anunţat oficial – noua divizie s-ar plasa pe locul al şaselea, între Internet Corp şi Realitatea-Caţavencu, în topul regiilor sau departamentelor de vânzări care lucrează direct cu agenţiile, ca volum de vizitatori.

Din 22 august şi până acum, cifrele au mai fluctuat, probabil în sus. Duplicarea vizitatorilor unici (una şi aceeaşi persoană poate intra pe două dintre site-urile din listă şi este înregistrată de două ori în această statistică) adaugă un grad de imprecizie judecăţilor cifrice de mai sus. Totuşi, statisticile exacte nu pot decât confirma aproximările de mai sus.

O socoteală mai aproximativă ne poate da şi miza financiară reprezentată de noua divizie din grupul Voiculescu. Cifrele Studiului de Audienţă şi Tiraj pe septembrie dau la Gazeta On-Line şi Intact (Voiculescu, ambele) un total de 54,5 milioane de pagini afişate pe lună. La un grad de încărcare mediu de 0,2, reies în jur de 10,9 milioane de bannere. Presupunând un tarif net de 7 euro/mie de afişări, reies aproximativ 76 de mii de euro venituri. Comisionul regiei, la această sumă, e în medie de 25%, adică în jur de 20.000 de euro pe lună. Socoteala este grosieră, dar arată ordinul de mărime al banilor care trec din mâna Boom în cea a grupului Voiculescu. Cu alte cuvinte, Intact Interactive se poate bugeta liniştită la cheltuieli de 150-200 de mii de euro pe an, lucru reconfortant pentru o companie/divizie de câţiva angajaţi – cei necesari pentru vânzări.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu Antena3.ro (dată de Harta Publicităţii On-Line în portofoliul AdEvolution, unde s-au aflat şi site-urile GSP-Jurnalul în trecut), dar şi cu Antena1.ro, Antena2.ro, Euforia.tv sau Financiarul.com, parte din Grupul Voiculescu, dar care nu par a fi afiliate ca vânzări de publicitate.

Piaţa publicităţii on-line se reconfigurează
Boom a reacţionat rapid, anunţând nouă site-uri noi în portofoliul propriu. Traficul acestora se situează între 500 şi ceva şi 50.000 de vizitatori pe săptămână. Mutare de PR sau nu, includerea celor nouă site-uri e semnificativă pentru modul cum se vor tranşa ostilităţile pe viitor.

Până la jumătatea lui 2006, banii de pe internet erau împărţiţi între două mari regii, Boom şi ARBO, din care prima era dominantă. Acum, cele două sunt numai primii clasaţi dintr-un top care cuprinde şi câţiva publisheri puternici, capabili să-şi vândă singuri site-urile de ordinul zecilor aflate în portofoliul propriu. Regruparea la nivelul vânzărilor consfinţeşte oarecum tendinţa de coagulare (prin achiziţii gen Conquiztador.ro, dar mai des prin noi lansări) a unor zone ca Media Pro Interactive, Internet Corp sau Realitatea-Caţavencu. Independenţii sau grupurile de media clasică mai puţin active pe internet, precum Ringier sau Patriciu, vor rămâne sub umbrela ARBO/Boom, cu amendamentul că cel de-al doilea deţine şi site-uri proprii cu cifre vizibile. Epoca romantică a apus pe internet şi, cu toată criza economică, cei 15 milioane de euro estimaţi la începutul anului pentru piaţa publicităţii on-line par fezabili. Diferă doar companiile care vor avea parte de ei.

UPDATE:Cătălin Tolontan, director general la GSP, postează următoarele rânduri în subsol:

“Iulian, ia in calcul urmatoarea politica: in Intact, grupul este organizat pe centre de profit. Rezulta o autonomie, si o responsabilitate, maximala a managerilor. Nimic nu se impune, deci nimic nu e stabilit. Nu anticipa pt k sint sanse sa te inseli 🙂 In acest moment, siteurile gsp sint la Boom. Iar cota lor de piata e mai mare. Numai gsp.ro a strins, cf SATI, peste 1,1 milioane vizitatori unici in septembrie 2008. Cu toate celeallte siteuri, numarul “unicilor” creste la 1,4 milioane.”

UPDATE 2:Avem şi un comentariu de la Orlando Nicoară, GM la Media Pro Interactiv:

“Iulian,

miza nu e pe comision, miza e pe maximizarea veniturilor pe care grupul Intact le poate avea din online, comisionul e neglijabil.

Intact Interactiv va pleca la drum cu Jurnalul.ro, Sfin.ro, Financiarul.com, restul de publicatii ce au site (Topgear, Tango, Felicia etc) poate Antena1.ro, poate Antena3.ro, tbd Gsp + satelitii (parerea mea ca nu). Gsp-ul va fi vandut de cine garanteaza venituri mai mari, daca Magda & Co vor garanta si isi vor asuma o suma ceva mai mare decat promite Boom atunci va vinde siteurile GSP, daca nu atunci probabil ca se va uita cum sunt vandute de regia NCH-ului si in 2009. Exact cum a spus Catalin, e business, iar in business unitatea de masura e profitul. Vezi ce zice si Gusti pe blogul lui, punctat mai sus de gg: “Este o masura logica a trustului Intact de a infiinta Intact Interactiv, insa acum totul depinde de rabdarea cu care va fi tratata noua entitate, care, dupa parerea mea, va functiona cu toate pinzele sus abia spre mijlocul lui 2010.””

Ceea ce deduc eu de aici e că deocamdată nu se ştie clar portofoliul Intact Interactive. În orice caz, Intact Interactive trebuie să-şi ia de undeva clienţii (site-urile) şi bănuiesc că nu în portofoliul Media Pro Interactiv o să sape 🙂 Cât cântăreşte cu adevărat noua regie în ansamblul pieţei nu avem în orice caz de unde să ştim azi, 13.

 1. gg Reply

  ps: tu glumesti? gsp.ro scoate 70-100 de mii de euro lunar din reclama.

 2. Someone Reply

  Dacă fac o ofertă bună, cine ştie? 😀 Dar nu cred.

  Iulian – foarte bună analiza… ca toate analizele tale, de altfel. Astea de pe blog, că nu ştiu despre celelalte 🙂

 3. Iulian Comanescu Reply

  G/gg: Cred că putem să ne hazardăm în următorul raţionament: Intact n-ar fi anunţat o regie de vânzări dacă n-ar urma să vândă site-urile proprii. Nu ştim exact câte sunt în momentul ăsta, dar e greu de crezut că poate fi vorba doar de Jurnalul.ro. Ergo, GSP şi sateliţii trec de la Boom la Intact.

  Cât priveşte evaluările – repet, grosiere -, prefer să fie în minus, în sensul de “cel puţin 20 de mii de euro pe lună au trecut de la Boom la Intact, sub forma fostului comision”. Loadingul de 0,2 nu ţine cont de poziţia de lider a GSP.ro, site-ul care asigură o bună parte din trafic.

 4. catalin tolontan Reply

  Iulian, ia in calcul urmatoarea politica: in Intact, grupul este organizat pe centre de profit. Rezulta o autonomie, si o responsabilitate, maximala a managerilor. Nimic nu se impune, deci nimic nu e stabilit. Nu anticipa pt k sint sanse sa te inseli 🙂 In acest moment, siteurile gsp sint la Boom. Iar cota lor de piata e mai mare. Numai gsp.ro a strins, cf SATI, peste 1,1 milioane vizitatori unici in septembrie 2008. Cu toate celeallte siteuri, numarul “unicilor” creste la 1,4 milioane.

 5. gg Reply

  Catalin, ce spui e partial corect. gsp.ro strange 1,1 sau cate vrei miliane de afisari conform SATI, insa celelalte siteuri impart acelasi numar de vizitatori. Toti (sau majoritatea) vin din gsp, iar daca se cetralizeaza IP-urile se poate vedea usor asta. Practic voi ati externatlizat niste sectiuni din gsp pe alte nume de domenii, iar oameni din gsp dau click pe niste stiri care ii duc in acele siteuri. Deci, in mare, numarul vostru de “unici” este cel al gsp, restul se aduna redundant.

  Probabil nu veti pleca acum de la Boom, dar la final de 2009 o veti face, pentru ca regia Intact de online sa fie cum a estimat cineva “cu toate panzele sus la mijlocul lui 2010”. Pana atunci mai adunati ceva know-how de la Boom. 🙂

 6. catalin tolontan Reply

  gg: te contrazic cifrele sati! Am cumparat un raport oficial de la ei prin care sint evidentiati aprox 300k unici pe luna care nu intra in gsp, ci se duc direct pe stelisti, tolo…

 7. orlando Reply

  Iulian,

  miza nu e pe comision, miza e pe maximizarea veniturilor pe care grupul Intact le poate avea din online, comisionul e neglijabil.

  Intact Interactiv va pleca la drum cu Jurnalul.ro, Sfin.ro, Financiarul.com, restul de publicatii ce au site (Topgear, Tango, Felicia etc) poate Antena1.ro, poate Antena3.ro, tbd Gsp + satelitii (parerea mea ca nu). Gsp-ul va fi vandut de cine garanteaza venituri mai mari, daca Magda & Co vor garanta si isi vor asuma o suma ceva mai mare decat promite Boom atunci va vinde siteurile GSP, daca nu atunci probabil ca se va uita cum sunt vandute de regia NCH-ului si in 2009. Exact cum a spus Catalin, e business, iar in business unitatea de masura e profitul. Vezi ce zice si Gusti pe blogul lui, punctat mai sus de gg: “Este o masura logica a trustului Intact de a infiinta Intact Interactiv, insa acum totul depinde de rabdarea cu care va fi tratata noua entitate, care, dupa parerea mea, va functiona cu toate pinzele sus abia spre mijlocul lui 2010.”

 8. Iulian Comanescu Reply

  Orlando: desigur că nu înfiinţezi o divizie/o regie pentru ca să iei tu comisionul – fie el şi mai mare de 20 de mii de euro. Pasajul respectiv urmărea doar să evidenţieze “avantajul” regiei, cu estimări care nu pot fi foarte apropiate de situaţia reală. Ce spui tu seamănă cu concluziile mele de final, care stau în picioare oricare-ar fi numărul de unici sau site-urile cu care pleacă Intact Interactive.

 9. adi.s Reply

  Hai sa facem o socoteala logica…

  Am gasit o lista veche aici http://vivi.ro/publicitate/index.php?c=grupuri&what=display&id=121 cu vreo 32 care fac 2.148 k

  Numarand apoi noile lansari, multitudinea de bloguri, eu am ajuns pe la 53 si la un trafic de ~2.600 k

  Asta inseamna o intrare pe locul 4 chiar inainte de MPI dar dupa Boom, Arbo, Adevolution. Eu din cate am aflat, nu se vor limita la trust deci asta inseamna ca Boom, ARBO si Adevolution vor mai pierde probabil cate ceva din portofoliu.

  Cum Magdalena Zander a fost in permanenta batalie cu o regie, sa nu uitam ca isi va dori probabil sa se bata cu Boom si Arbomedia de la care a plecat acum ca sa-si faca propria regie. Asta ar insemna ca va ataca TOP3 si ca se vor intampla mai multe “miscari” in piata decat ne dam noi acum seama. Unul dintre punctele ei forte a fost portofoliul de publisheri care pleaca unde este ea.

  Organizatia asta are si puncte tari si puncte slabe. Punctele slabe sunt date de fragmentarea trustului si probabil le va fi greu sa stranga site-urile la un loc. Nu cred ca vor reusi acest lucru decat abia in 2010. La fel, nu au adserver iar asta costa bani grei. Nu cred ca vor lua softure.

  Pe de alta parte, achizitiile trustului din ultima vreme mi se par revolutionare si se pare ca baga bani grei in online devreme ce au luat echipa nr.1 din piata (personal cred ca Boom o sa cada in cap asa cum s-a intamplat la plecarea lui Orlando). Apoi eu nu cred ca oamenii de acolo pleaca undeva ca sa fie nr.6… 🙂

  Sa ne aducem aminte cum stateau lucrurile pe piata de publicitate acum un an. Arbomedia domina de departe iar la Boom nu exista nici macar adserver (ziceau ei ca plecase Orlando cu el). Zander si echipa ei a facut ca Boom sa-si dubleze cotele iar Arbomedia inca isi mai linge ranile si nu si-a revenit (suntem aproape de 2009). Parerea mea e ca in situatia lor va fi si Boom in curand pentru ca… nu prea are cine sa-i mai vanda… e corect?

  Intrebari la care nu avem raspunsuri:
  – Va intra Boom in colaps financiar (le pleaca echipa de vanzari, au probleme de cashflow, nu le-au iesit cartile din cauza crizei financiare, vezi cursul leu/euro, perderi mari)?
  – Cum se vor comporta stapanii americani ai NCH in plina criza mondiala? Exit in 2009 sau 2010? Vor mai da bani pentru a acoperi gaura Boom?
  – Va face exitul NCH in 2009 de pe online (a cam trecut perioada de coacere pentru un fond de investii)? 🙂
  – Cine va cumpara portofoliul NCH? Mediapro, Intact sau Realitatea Catavencu? 🙂
  – Ce site-uri din piata va lua Magdalena Zander la Intact? O cred in stare sa oferteze Hotnews 😉
  – Ce va face Arbomedia daca va pierde Hotnews si ce se va intampla in piata in momentul in care Ringier va internaliza vanzarile?
  – Vor reusi Magda Zander, Boaca si echipa (motivatia e mai mare, ca acum lucreaza pentru ei) sa se impuna pe piata cu regia lor proprie?

 10. orlando Reply

  offtopic:

  Adi.s, afirmatia cum ca Boom nu avea adserver acum un an de zile e deplasata, Boom s-a folosit de adserver in ultimii 2 ani la fel cum s-a folosit si cand eram eu acolo.

 11. gg Reply

  Adis., daca Boom are o cifra de afaceri pana acum de 4-5 milioae de euro si sigur profit din asta in jur de 20% este f bine pentru ei cred. Iar venirea lui Zander in Boom s-a petrecut prin 2007, la 1 an dupa ce altii il preluasera de la Orlando si deja mergea ff bine. Nu sta Boom in Zander neaparat, chiar daca pentru oricie plecarea unui om este o pierdere mai ales in Romania unde este criza de personal calificat. Pentru publisheri este bine ca mai apare o regie, inseamna concurenta pe piata si mai multi bani pentru ei.

  Catalin, nu reiese din BRAT cel putin din ce se vade din datele publice ca siteurile din afara gsp.ro au 300k unici absoluti. Acolo se vede ca gsp.ro are undeva la 1 milion, iar celelalte insumate dau si ele 1 milion. Nu se face nicaieri o suma a userilor absolut unici de pe gsp.ro si cei de pe siteurile sectiuni care au nume de domeniu separat.

 12. catalin tolontan Reply

  gg: exista acest serviciu PLATIT la SATI. Noi am platit si il avem. Unii neduplicati sint cei pe care i-am spus: 1,1 pe gsp.ro si INCA 300K pe celelalte siteuri

Post your thoughts