Cântec politic

Cosmin Vaman din Iași. Cred că dacă se ține de asta o să ajungă cu siguranță undeva. Se mai dovedește ce se vede și la Divertis, că umorul cumsecade al moldovenilor poate ustura mai rău ca înjurăturile muntenești. Pentru cine n-are toval, desigur.

18 thoughts on “Cântec politic”

 1. Vocea si stilul aduc mult a Andries. Muzica e faina dar mai trebuie lucrat la versuri. Alterneaza fraze excelente cu unele puerile. Si pozitionarea politica nu poate decat sa ii restranga aria de fani. Dar poate sa face un banutz in campanie, alaturi de Elena Basescu…

 2. bine cosmin!
  cintec frumos, care poate trai mai mult dect o administratie liberala… daca imi ingadui, eu zic ca ar merita nst versuri mai putin conjuncturale, mai putin legate de o pers. sau un partid anume. altminteri vine iulian si te compara cu divertis (nu cu andries si al sau “oras frumos… fabrici si uzine” etc.).
  iulian: nu stiu ce ai vrut sa zici cu injuraturile muntenesti. a fost o aluzie la hiphop sau ce? bucurestiul, prin andries, timpuri, taxi si (ultimii pe lista, cu voia dv.) sarmalele, practica un anumit rafinament care poate ti-a scapat pe moment.
  ca un contraexemplu, iesenii fara zahar au fost destul de corozivi cu bietul nostru pepe meridional… si au ales sa fie polemici cu showbiz-ul, intr-o perioada in care si voi jurnalistii incurajati excesiv teme parazitare (la propriu) precum playback-ul sau cenzura de la cna…
  cosmin alege calea grea, a temelor cetatenesti, sociale, si de aceea merita un mare bravo!

 3. Florin: gândește-te la Divertis vs. Vacanța mare. Divertis are o chestie domnească, mucalită, nu folosește durități de limbaj. Vacanța are toilet jokes, sex, cuvinte tari. În ultimă instanță, însă, mai coroziv e Divertis.

  Călin: nu cred că mr. Vaman are ceva cu liberalii sau cu PSD-ul. Cred că ar fi cântat la fel împotriva PD.

  Zuzu: n-am citit newsiasi.ro…

 4. Domnu Comanescu,

  Daca nu are nimic cu PSD-ul sau cu liberalii, sa baga si ceva portocaliu prin versuri…:) Asa, pentru echidistantza! Si atunci poate sa face un banutz si alaturi de Ponta sau Fenechiu (Fenechiu, Relu Fenechiu!).

  Una peste alta, tipul are talent care merita cultivat. Dar nu stiu de ce as paria mai degraba pe examenul de licenta decat pe un album…

 5. iulian: aha. am prins-o. corect, vaman e un domn.
  probabil ca alaturarea cu trupele de umor era o metafora, nu o catalogare. nu se intelegea clar. tu stii bine, iulian, diferentele mari dintre cabaret politic si cintec de protest. un cantautor ca vaman (sau andries) compune muzica originala, nu face parodii vodevilesti, isi pune alte probleme creative si interpretative dect o “brigada studenteasca” (care are si multe momente de teatru in proza).
  pe linia comparatismului geografic, vacanta mare reprz. oltenia si, intr-un fel, ii continua pe nea marin (al lui pellea) si pacala (pe filonul dulfu). vm este, intr-un fel, generatia suca, ajunsa la oras, cu facultate, si dispretuind satul (desi neintegrati…)
  dar toate aceste teoretizari sar in aer din momentul industrializarii, adica al trecerii de la spectacolul de sala la show tv.: e un pct de cotitura care ar merita o reflectie, poate chiar aici (tot iti eram dator).
  singurul care se incapatineaza sa continue show-ul de sala este dod… un rapsod de stand-up “cracanat” intre sat si oras… si care cam are achient de vaslui, achia…

 6. 1- multumesc, alaturarile pe care le faceti ma onoreaza dar ma si fac sa rosesc. Pana la urma e doar o jucarioara muzicala de 2 minute care ma ajuta sa transmit mai clar si mai expresiv ceea ce simt.

  2 – pentru dl calin:

  Nu am facut niciodata bani din muzica (de fapt cred ca s-a intamplat o data, la un concurs, dar a fost cu un cantec chiar mai putin inspirat). Iasul e condus la nivel local de PSD, iar Romania de un guvern liberal in care au fost 4 ministri ieseni. Dupa prestatia lor, nu cred sa se mai repete aste prea curand, asa ca nu puteam sa pierd ocazia, chiar cu riscul de a pune versuri foarte actuale acolo.

  In schimb, domnule calin, pentru ca asa e cinstit, recunosc ca abia astept sa am ocazia sa critic conducerea de alta culoare politica a Iasului. Multumesc si dumneavoastra pentru aprecieri.

 7. Cosmine,

  Iti admir oportunismul de buna factura dar vreau sa te linistesc: o sa mai ai ocazia sa canti! 🙂 Esti talentat si ar fi pacat sa nu mai ai ocazia… Poate arunci si o privire prin gradina Cotroceni, ca e izvor nesecat de inspiratie!

  In ceea ce priveste Iasiul, canta, frate, despre gagiciurile de acolo, ca fac toti banii. Si stiu ce spun! Lasa-l pe Nechita pana dupe alegeri si apoi canta iarasi despre el…:)

 8. Florin: da, comparația mea Divertis-Vacanța mare e neacademică, la fel ca multe alte chestii. Chiar metaforă nu e – același filon umoristic are diferite ipostaze, de la cântec la text satiric și apoi la roman clasic, nu?

  Am făcut acum vreo un an jumate un studiu. Mi s-a părut că Antena 1 e mai curâdn moldovenească și Pro-ul mai curând muntenesc, pornind de la producținile “personale” ale televiziunilor, chestiile necontaminate de Vest, gen Divertis, Vacanța mare. Telenovelele, de pildă, sunt neutre sau ușor sudiste în interpretarea asta, fiindcă modelul internațional sau sud-american e prea pregnant ca să se preteze la o clasificare localistă.

  Spre surpriza mea, constatările pe cifre de audiență s-au pupat foarte bine cu impresia mea empirică, deși Antena a ieșit ceva mai difuz decât ne așteptam.
  Am primit ceva numit indici de afinitate, care confirmau clasificarea și, în plus, la Timișoara a fost destul de clar că nu se prea prizează nici Antena, nici Pro-ul. Un prof din Timișoara îmi spusese de altfel că din punctul lor de vedere, Vacanța mare e la ei agresiune culturală.

 9. Domnu Călin, mi se pare incorect metodic să facem presupunerea că artistul nostru s-ar fi aliniat deja politic, în căutarea a ceva bănuți. Probabil că îl vede pe Băsescu pe un cal alb – dar câți dintre noi nu întrețin aceeași iluzie?

 10. iulian: interesant studiul dsp. profilul regional. dar migratia vedetelor risca sa iti strice schema.
  divertis nu a fost dintotdeauna la antena. pina sa se produca “industrializarea” (adoptarea formatului saptaminal de entertainment standardizat), divertis-ii si-au programat multa vreme la tvr showurile-eveniment (de obicei inchideri de stagiune), apoi a avut o perioada contract cu pro-ul. e adv. ca acum au facut la antena un fief iesenesc, cu animat planet-ul scris de baieti din gruparea polirom. dar nimic nu iti garanteaza ca vor ramine acolo pe vecie.
  nici vm nu e legat funciar de pro, ca dovada uite azi…
  in schimb, am observat ca pro-ul da multa atentie zonei bv (de unde vin si multi oameni din trust), ardeal in general (pe care insista alde tabara, mai demult r.a. roman). banuiesc ca e un fason pe care il dicteaza brasoveanul de la ultimul etaj.
  proful din tm mi se pare cam snob. intreaba pe un omolog de al lui din buc. ce crede dsp. banateni gen gutza…

 11. Florin: a fost un studiu de pe la începutul lui 2006, valabil pentru acea perioadă. Între timp, semnele bune au început să apară de pildă la Pro TV. Au renunțat la abordarea aia pe care o vindeau ca “public tânăr, urban, în ascensiune”, dar care, în realitate, era mahalaua, adepții lui Jiji. Am văzut vreo două jurnale zilele trecute și erau minute întregi fără cusur – desprindere de (est)etica babelor violate. Altfel, se poate discuta cât de prizat e, să zicem, OTV-ul în Moldova sau la Timișoara. Cred că provinciile României își păstrează un specific cultural și asta se reflectă oarecum în media, chiar dacă cu entropia de care vorbeai.

 12. Mda, se pare ca am avut ceva dreptate. Baietul are ceva preferinte politice:

  “In aceasta pagina, puteti citi opinii semnate de Catalin Ivan (consilier PSD), Daniel Matasaru (purtator de cuvant PC), Marius Danga (seful tinerilor PNL) si Cosmin Vaman, un blogger „portocaliu“ cu o scriitura extrem de curata si clara” (Jurnalul de est)

  Dar nu-i bai. Vorba lui nea Comanescu, toti avem cate o iluzie politica in sange…:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *