Candidatul 2.0

Făcând săpături după candidaţii din Colegiul 25 pentru un text publicat pe Politichia.com, am ajuns la Sorin Paveliu, care mi-a dat o idee interesantă pentru Evenimentul zilei. Ce e Paveliu? Un mic şi independent Obama sau un precursor al unui stil de politică aparţinând mai curând viitorului?

 1. Yod@ blog Reply

  1. sa nu fim atat de siguri ca nu castiga in fata fetelor de la partide, uite cum Oprescu a castigat in fata maharilor;
  2. Esti cam rau cu playback-ul Luminitei Anghel, nu sunt un sustinator al ei, chiar nu-mi place tipa ca si candidat;
  3. Nu stiu daca poate fi comparata situatia Obama cu pavel;
  4. Si nmai observ cela la acest candidat din ce-ai zis tu: el si-a permis ceva bani sa-si faca campanie, deci a r fi putut sa fie si pe listele PD-L, deci nu cu orice pret, baiatul, vrea sa fie parlamentar.

  Intrebare: are vreun blog/ site?

 2. eftimie Reply

  Obama nu-i că ăla nu-şi făcea poze singur în faţa casei Albe şi scria singur pe blog.

  Stiu eu un candidat pe la noi din provincie care e propriul şef de campanie dar a făcut-o altfel. A angajat un om pentru site, un alt om sa-i scrie pe site, vreo doi să-i facă poze, vreo trei să-i pună afişe, alţii să i le facă plus grupul de activişti de partid care roiesc în jurul lui când merge în acţiuni de campanie.

  Paveliu este o reminiscenţa a trecutului nu un precursor al viitorului daca are impresia ca le poate face pe toate de unul singur. .

 3. Dan Gheorghe Reply

  Avem o tara interesanta. Tot mai interesanta, de la o campanie electorala la alta… Ma intreb cum vor sta lucrurile peste 50 de ani, cand vom fi doar 15 milioane de locuitori. Probabil ca atunci principala tema de campanie nu va mai fi nici economia, nici pensiile. Se va discuta despre cum va fi peste inca 50 de ani, cand in Carpati vor mai ramane cateva sute de oameni, probabil… Aia care tre sa stinga lumina

 4. Băşcăliosul Reply

  Mulţi candidaţi se visează cel puţin Oba(la)ma în parlamentul României, însă, prin acest sistem de vot proporţional cu numele de corcitură (VC), prea mulţi vor obţine Obaluba, după bancul cu acest nume sau altul despre rateul alergării cocoşului cu baluba după găină, consolat că măcar a făcut sport.

  Din păcate, prea mult sport poate să dăuneze grav sănătăţii în momente de criză de pitpalac, de identitate, de idei, de soluţii, toate bătătoare la ochi şi la pungă, încât inerentul spo(r)t, al campaniei degeaba, se poate transpune în zicala parafrazată „Minte patologică într-un sport sănătos” sau
  „Nu contează care-i buba, ne alegem cu baluba”.

  Mai întâi, să ne înţelegem! Am apreciat în timp atitudinea parlamentarului Sorin Paveliu, în special preocuparea pentru argumentaţia pertinentă, inclusiv dinamica şi prestaţia acţiunilor extraparlamentare, în notă discordantă faţă de pleiada robotizată-codificată (adepta trăncănelilor expuse inconştient, cu leit-motive enunţate prin reducere la titlul de papagal, prin tipizate ca „democraţie, stat de drept, constituţie călcată, organul suprem”- baluba, amintite fără consistenţă sau aprofundare, pe limbaj lemnos, doar să contrazică oricum, orice, inclusiv propriile “argumente” şi poziţii anterioare).

  Am suficiente motive să cred că dl Sorin Paveliu merita să fie tratat cu mai multă consideraţie în cadrul PD-L sau era necesară evitarea acestui conflict intern printr-o soluţie raţională, fiindcă toţi cei implicaţi se vor alege cu mişcarea zadarnică în colegiul nr 25 al deputaţilor.
  Asta nu înseamnă că dl Sorin Paveliu a ales soluţia cea mai bună când s-a grăbit să opteze pentru independenţă. Dimpotrivă, sunt convins că acum este un independent candidat inexistent, deoarece se va alege cu potrivirea sensului caracterelor expuse de mine în primele două alineate, dar se poate consola după 30 nov, dacă-i mai dă mâna, cu alte senzaţii (la fel de) satisfăcătoare:

  1. Toţi candidaţii independenţi, din această ţară a tuturor posibilităţilor de înşelăciune electorală, se vor alege cu trofeul “Baluba”.

  Dacă un singur independent va cîştiga mandatul, declar solemn că o tai de aici (şi-o dau la raţe, tot ca premiu …de consolare). Sper să găsesc un anestezist bun, n-are rost să mă doară (nici baluba) de soarta candidaţilor independenţi care, pe de o parte, în postura de parlamentari satisfăcuţi n-au schiţat un gest, o intenţie, nu mai spun de vreo iniţiativă, încat să fie adoptată egalitatea de sanse cu ceilalţi (din partide), cel puţin identică cu cea din sistemul anterior de vot (pe liste, VL) după legea 373/2004. (Şi-aşa egalitatea era parţială, fiindcă indep nu puteau aduna resturi “organice” din voturi, pt încropirea unui portret robot de monstruleţ parlamentar cu glas şi conştiinţă la pachet: „Eu îi reprezint pe cei care m-au ales …până când voi afla cine sunt ei, să le dau şi socoteala”). Acum, după VC, candidatul independent are libertatea constituţională de a se lăsa …constrâns, să se asocieze liber pentru a putea fi ales nediscriminatoriu, dacă trece ca nimeni altul pragul doar în “partidul independentului”.

  Anterior, mandatul putea fi obţinut de independentul care atingea coeficientul electoral pe circumscripţie (cec=media voturilor finalistilor-situaţi peste prag-în raport cu nr mandate pe circ sau, acum, nr colegii). Cec după VC va avea acelaşi ordin de mărime din vremea VL, adică în funcţie de prezenţa la urne şi aritmetica aproximării numarului de mandate pe circ, cec presupune un nr necesar de voturi pe un mandat (colegiu), adică (la prezenţa din 2004 de cca 56%) între 23 şi 33 mii la dep (10-25% din voturile valabil expr. pe circ), iar la sen 45-100 mii voturi (25-50% din v.v.ex. pe circ).Tăcearea foştilor parlamentari ajunşi independenţi, comodă sub stindardul favorabil al partidului, a devenit propria lor plasă, după ce n-au avut ochi să (pre)vadă căzătura în ea.

  Pe de altă parte, pragul actual de 50 %+1 face ca misiunea imposibilă să devină comică, dacă n-ar fi tristă, dar mai interesantă este teama (ne)legiuitorilor de “invazia lăcustelor” independente. S-au pretins cu statut de abonaţi în parlament, în loc de veci, nederanjabili.
  Toţi independenţii si aşa-zisa societetate civilă (Baluba!), implicaţi sau neimplicaţi în legiferarea VC, nici ulterior n-au luat atitudine să conteste pragul minune.

  Închipuiţii competitori de provenienţă parlamentară (super-majoritari, până la unanimul 100 %) au gândit adoptarea legii electorale VC eliminând orice urmă de competiţie cu eventualii independenţi, într-un mod jalnic şi caraghios, ca si cum au suflat în iaurt fără să se fi fript anterior, fiindcă n-au vrut să le fie deranjat nici măcar somnul competiţional din circuitul lor închis.

  În 2004, la cam dep au candidat doar 10 indep.(doi mai “performanţi” n-au trecut de 7 % din voturile val. expr) şi niciunul nu s-a putut apropia măcar de jumătatea unui cec. La senat a fost mai edificator cu doar doi indep, iar cel cu recordul de vreo 5 % nu a obţinut nici o cincime din cec. Chiar dacă în noua lege VC s-ar fi admis acelaşi cec, echitabil, cum poate să atingă un indep. cec-ul, din moment ce acum colectează voturi doar dintr-o porţiune a circumscripţiei, corespunzătoare unui colegiu ?

  Colac peste baluba independenţilor, pt a trece de 50 % într-un colegiu, necesarul de voturi la deputaţi este acum de cca 4 ori (la sen de 10 ori) mai mare decât au reuşit cei mai performanţi indep. în 2004 …dintr-o circumscripţie întreagă.

  Acum s-au înscris de 3 ori mai mulţi indep. decat în 2004, dar puteau fi şi mai mulţi în cazul unei dispute pe acelaşi cec sau în VU2t (de pe un loc 2 în colegiu, tot greu,dar ceva mai posibil, pentru a viza o finală în turul 2)
  Legat de întrebarea despre dl Sorin Paveliu, cred că poate fi un precursor al unui stil de politică aparţinând mai curând viitorului, dar numai dacă viitorul va oferi şi calea calea recunoasterii sansei dreptului de a fi ales intr-o competiţie adevarată, echitabilă, din care sa putem distinge între perdanţi şi câstigători, aşa cum le poate oferi VU2t.

  2. Trofeul “Baluba” va fi luat în mână şi de mulţi candidaţi ai partidelor, cei mai spectaculoşi vor fi din cele 2 formaţiuni politice mari (min 25-35 %, PSD-PC şi PDL) Partidul mediocru (15-25%, PNL) poate emite pretenţii doar pe măsură, dar va mulţumi în special PSD-ului pt că au renunţat la VU2t, fiindcă pe VC peneliştii vor avea acum bucuria să le arate trofeul meritat pesediştilor perdanţi de pe locurile 1 şi 2 în colegii. Partidul mic (până în 15%, de ex UDMR) va fi cel mai mulţumit, atât de absenteism (la o prezenţă pe care o suspectez pe la 39% plus-minus 1, max 2, poate depăşi 7 %+1 % prin redistribuie şi va obţine în parlament mai multe locuri decat în 2004) cât şi de numarul de mandate caştigate din prima, cu peste 50 % direct in colegiu (puţin peste duzină, următoarea în acest clasament va fi PSD-PC).

  Unde mai poate fi consolarea dlui Sorin Paveliu? În deosebirea dintre VC şi VL(sau chiar Vu2t), privind mai întâi soarta a peste 270 (până la cca 360) de candidaţi perdanţi din fiecare partid (din 452 de candidati, un partid cu circa 40 % poate obţine 180 de locuri în parlament, restul premianţi consolaţi cu sportul). În VL perdanţii se mai consolau cu listele de aşteptare ca supleanţi, acum se vor alege numai cu trofeul meritat, dar dacă mai sunt printre ei şi mulţumiţi de VC, în sensul că baluba nu-i pentru cine se pregateste ci pentru cine se nimereşte (c-aşa-i conceput sistemul VC) atunci n-au decât să-şi arate fudulia spre posesorii reali ai mandatelor din partidul lor.

  După aflarea rezultatelor, loteria viselor perdanţilor le va da candidaţilor semne de trezire în propria inutilitate, ca să nu-i spun neputinţă, datorită dependenţei de rezultatele coechipierilor de partid (vecini de colegiu) din aceeaşi circumscripţie, a posibilităţii de a fi devinit perdant de pe primele locuri şi a surprizei unora că taman absenteismul pe care au mizat cu fudulie, s-a intors impotriva lor cu baluba în toată splendoarea ei. (mărimea diferită a colegiilor oferă doar un potenţial teoretic candidatului să obţină un nr mai mare de voturi într-un colegiu cu mai mulţi înscrişi cu drept de vot, dar faptic prezenţa la vot este determinantă pentru a se situa mai spre partea superioara a clasamentului adevarului).

  Cu alte cuvinte, mulţi din cei care se vor alege cu baluba, nu vor pierde ocazia …să regrete, fie că le-au lipsit doar câteva sute de voturi pentru a nu pierde (cu toate că în colegiu s-au situat pe un loc aparent câştigător), fie că vina este a unui coechipier de partid (vecin de colegiu) findcă la acela a avut parte de o prezenţă mai bună în colegiu lui, fie că -asta-i culmea !- un candidat independent ca Sorin Paveliu a atras câteva mii de voturi (altfel le-ar fi parvenit) şi asta i-a plasat pe partizani în clasamentul adevărului taman în partea care mai oferea numai balube, cu toate că au avut colegiul mai mare şi prezenţa a fost mai bună decât în colegiul coechipierului vecin, ales cu mandatul. Când candidatul unui partid mare mai vede pe lângă toate astea că mandatul a fost câştigat de unul din partidul mediocru sau mic, mai poate să rămână cu gândul la VU2t, mai disputa o finală în turul 2, iar unul dintre ei era cu adevărat ales uninominal şi cel mai reprezentativ pentru cei cu voinţa exprimată în colegiu. Dar dacă cel ales să facă sport e chiar din PSD, mai poate să realizeze că baluba se trage de la mama Omida şi adepţii ei la fel de inspiraţi, fiindcă au renunţat în favoarea PNL şi a balubelor, la atuul statutului de partid mare.

  Nu cred că PSD-iştii şi-au evaluat optim renunţarea la VU2t, au privit doar imaginara jumătate plină a paharului PD-L-ului, iar teama cât ura (!) i-a orbit încât n-au mai avut ochi să vadă că dispoziţia teritorială le acordă un statut aparte, adică (în afara fiefurilor asiguratoare) puteau să recupereze mandate în turul 2, pe principiul viceversa “turul 1 nu-i ca 2” al perdantului Nastase la prezidenţialele din 2004 (datorită tendinţei de polarizare anti-PDL+Traian Băsescu), asta însemnănd de fapt jumătatea goală a paharului PD-L.
  Cu VC, PSD-iştii au realizat “performanţa de ruralizare” a alegerilor parlamentare. Mai ramâne să mutăm capitala la Stefănesti (sau viceversa) şi vom avea o prezenţă cum n-a vazut micul Paris.

  Asta tot nu-i va scăpa pe cei aleşi cu baluba demnă …de povestea poveştilor.

 5. Marian S. Reply

  Esti tare, Bascaliosule si in mare parte ai dreptate.
  Dar te rugam: data viitoare sa aduci si niste Algocalmin cu tine. Gratuit.

Post your thoughts