Când vorbeşte Isărescu?

Pe o scenă politică mereu volatilă, numele guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, e un punct cardinal. De 20 de ani în aceeaşi poziţie, cu un intermezzo ca premier acum 10 ani, guvernatorul e o imagine publică atipică, creată mai mult din fapte ca denominarea decât din vorbe.

E drept, Isărescu mai şi vorbeşte. Chiar destul de mult uneori. Însă vorbele lui Isărescu vin în valuri, în anumite perioade. E clar că guvernatorul face asta după un plan, dar care?

Răspunsul la această întrebare se găseşte într-un citat despre un alt citat, pe care Isărescu i l-a dat subsemnatului într-un interviu, acum câţiva ani. Isărescu spunea că citatul lui favorit este din Alan Greenspan, guvernatorul “Fed”, banca centrală a SUA: “Dacă aţi înţeles mai mult de 20% din ceea ce am spus, înseamnă că nu mi-am făcut bine meseria.” Ce reiese de aici? Că o bancă centrală nu are de regulă interesul de a-şi comunica intenţiile, fiindcă asta ar însemna să lase moneda naţională pe mâinile speculatorilor. În perioade normale, BNR e opacă precum un serviciu secret.

Dar, dacă Isărescu iese şi vorbeşte, se întâmplă ceva în economie. Remarcabil e că până acum, guvernatorul a reuşit să nu mintă şi să nu vorbească prostii într-un asemenea cadru restrictiv.

A folosi un limbaj tehnic, ezoteric în declaraţii e de regulă o carenţă de discurs. În cazul lui Isărescu, jargonul financiar e un atu. Neiniţiaţii pricep una, iniţiaţii alta. Iar ironia secretă cu care guvernatorul se referă la faptele de arme ale politicienilor din săptămâna anterioară adaugă o savoare retorică specială celor de mai sus.

Articol apărut în ediţia de tipar a ziarului “România liberă” de marţi, 19 octombrie 2010. Trimiterea de pe site.

Post your thoughts