Când starea civilă n-are stare

Gabriela Vrânceanu-Firea s-a recăsătorit, recent, cu primarul din Voluntari, Florin Pandele, de unde modul cum a început să fie numită de presă [aici, de pildă], Vrânceanu-Firea-Pandele. E caraghios, dar cum ar fi putut să evite seria de nume fosta vedetă de la Antena 1?

Foarte simplu: păstrându-şi numele de fată. Aşa au făcut vedete pe care le-am fi putut numi azi Andreea Eram de la Ştirile PRO TV sau Sharon Stone-Englund-Greenburg-Bronstein, după numele celor trei soţi, la care a renunţat, ca să zicem aşa, până prin 2004. E drept, pe rând. Dacă Gabrielei Vrânceanu-Firea-Pandele îi vine într-o zi cheful să se dezmărite de tot? Îşi va spune Gabriela Vrânceanu-Firea-Pandele-Vrânceanu? Sau Vrânceanu-Firea-Pandele-Singurică?

Liana Pătraş de la Realitatea TV şi-a unit destinele cu Cosmin Alexandru, drept pentru care şi-a schimbat numele de prezentatoare în Liana Alexandru, nu că Realitatea TV ar fi foarte generoasă cu “burtierele” şi campaniile de promovare pe care le oferă propriilor prezentatori. O distinsă doamnă din lumea literelor româneşti se prezenta cu numele de familie ale celor doi soţi (desigur, succesivi), astăzi decedaţi ambii: de la unul folosea o poziţie de prestigiu în lumea culturală, iar de la altul, maşina de serviciu, fiindcă cel de-al doilea era director de muzeu.

Toate aceste istorii sună, din păcate, nepoliticos la adresa răposaţilor. Dar tocmai despre asta e vorba: nu poţi să-i laşi pe aceştia să se odihnească liniştiţi dacă le perpetuezi numele ca pe un: “Uite cu cine m-am măritat eu (mai demult…)!” Rişti să iasă “Văduva veselă”.

Articol apărut în ediţia de tipar a “României libere” de marţi, 28 octombrie 2010 Trimiterea de pe site

UPDATE: Am aflat că Gabriela Vrânceanu-Firea a spus pe undeva că nu vrea să-şi mai schimbe “numele de scenă” odată, cu alte cuvinte, intenţionează să rămână Vrânceanu-Firea. Sigur, asta nu schimbă sensul celor spuse mai sus, dar arată că stimata doamnă percepe problema de brand personal, ceea ce e bine pentru ea.

  1. Corina Reply

    eu zic ca ai fost totusi destul de delicat. mai ales cand ai ales exp pe Sharon Stone…:) dar,in fond,ai mare dreptate.

  2. fLoreign Reply

    Ar fi nedrept ca doar ea sa-si “hyphen”-eze numele, sa-l vedem si pe nea Pandele!
    Totusi putem da si peste efecte stranii. Fosta mea nevasta mi-a pastrat numele, iar cand s-a recasatorit i l-a pasat si actualului sot, amandoi “hyphen”-eaza acum.
    Ma simt un patriarh.

Post your thoughts