Blogu’ lu’ Phoenix UPDATED: Urme de viaţă pe Marte!

Robotul spaţial (aşa se spune?) Phoenix a amartizat azi noapte, pe la ora 3.00 ora României, pe, bineînţeles, Marte, undeva în zona arctică a planetei. E o măgăoaie de dimensiuni respectabile, iar misiunea are o amploare nemaiatinsă de NASA din epoca Viking (1976). Interesant e ceea ce se găseşte pe NASA.gov, printre altele un blog al misiunii, dar şi poze care arată că amartizarea s-a petrecut cu bine. Imaginile continuă să sosească.

Marte vazut de Phoenix

UPDATE: Graţie corespondentului meu pe Marte Troniu, am obţinut şi o imagine cu un marţian:

Martian

Sursa. Aceeaşi poză, de pe NASA.gov:

Phoenix

Lăsând gluma la o parte, imaginile sunt deocamdată alb-negru sau colorizate de NASA. Phoenix a aterizat în zona arctică pentru că acolo se presupune un strat de permafrost, altfel spus, apă îngheţată amestecată cu “pământ” marţian. Misiunea are ca scop detectarea eventualelor urme de viaţă, iar viaţa este de căutat acolo unde este şi apă.

 1. Paula Reply

  Normal ca nu ar fi avut sens sa-i spunem aterizare, dar asa ciudat suna “amartizat”. Ei…daca nu prea am avut motive sa folosim cuvantul pana acum. 🙂

 2. Eu Insumi Reply

  Uitindu-ma la imaginea a doua ma gindesc ca, dupa ce au strivit motanu ala, raspunsul la intrebarea celebra suna cam asa: “Nu mai exista viata pe Marte!”

 3. Iulian Comanescu Reply

  Eu insumi: da, expeditia cauta chiar viata pe Marte, ceea ce ne baga intr-un fel de blocaj mental: a obtinut raspunsul la intrebare, eliminand totodata si intrebarea.

 4. mihnea Reply

  stai sa te gandesti… milioane de dolari bagati pe R&D, sute de ingineri, tehnologie de ultima ora.. si tot ce poate face masinaria aia e sa trimita niste poze alb negru :))

Post your thoughts