Blogaria Neogenului

Atmosferă de tabără şi chestii o să găsiţi la alţii, aşa că eu o să fac, ca de obicei, pe seriosul. A fost o discuţie de vreo două ore în care Neogen (inclusiv Călin Fusu) a venit cu diferite propuneri despre felul cum ar putea fi rentabilizate blogurile, bineînţeles şi în folosul Neogen. S-a vorbit mai ales de vânzarea de contextuale Neogen pe bloguri şi, posibil, anunţuri customizate în funcţie de blog, cu plata la clic. Bloggerii prezenţi au zis că e prea puţin, Fusu a zis că bine, dă mai mult ş.a.m.d.

După aceea s-a trecut la cum ar fi ca oamenii să scrie ceva pentru Neogen, iar din treaba asta Zoso s-a ales cu o ofertă de 1000 de euro ca să facă revista presei pe acelaşi Neogen. Probabil că ar fi mai interesant ca bloggerii să fie puşi la scris, dar Fusu şi-a adus aminte de faptul că Neogen nu se ocupă de produs conţinut. Mia de euro a lui Zoso a rămas totuşi pe masă – metaforic vorbind, fiindcă sticlele goale de Cola, chiştoacele şi paharele de cafea rămase după parlamentări nu fac chiar atât.

Una peste alta, desigur că Neogen are probleme de imagine pe care a vrut să le rezolve cu vederea asta la faţă, ca orice chestie mare – şi mai ales ca orice chestie care a mai călcat pe-alături în viaţa ei instituţională, ceea ce înseamnă în ultimă instanţă tot orice chestie mare din România. Eu sunt convins că Fusu a vrut mai mult, dar cred că şansele să se lege ceva sunt de aproximativ 20 la sută. Discuţia de o oră despre 30 de RON câştigaţi din clicuri în trei luni m-a luat pur şi simplu de cap.

De data asta n-a existat un numitor comun. Planurile de dezvoltare ale Neogen mi s-au părut vagi, iar Călin Fusu avea mâneci surte, deci nu putea ascunde aşi în ele. Bloggerii n-aveau aşa ceva (planuri de dezvoltare, mâneci aveau, cel puţin unii dintre ei), ci numai nemulţumiri fiindcă vânzătorii de publicitate nu le iau în seamă blogurile. Dezorientarea mea a fost accentuată de faptul că n-am înţeles exact ce caut acolo, nu voiam să iau bani din clicuri şi nici de la Neogen, la fel cum nu voiam să achiziţionez bloggeri, suntem destui la HotNews şi aici e cu totul altceva decât la Ruse sau ce-o să fie la Neogen, dacă se leagă în vreun fel.

Sigur că povestea de la Ruse poate fi prima dintr-un şir mai lung, care să ducă în cele din urmă undeva. Deja, blogurile nu mai sunt chiar ultimul răcnet şi e momentul ca bloggerii care n-au profitat de pe urma ei – nu neapărat în sens material – să o facă.

P.S.: Vis Urât m-a întrebat cum poate să ajungă şi el la mine pe blog. I-am mai zis că poate să ajungă dacă îi fac o poză. E bineînţeles cel dintre fată şi doza de bere. Nu, nu m-a plătit 🙂

996_vis_urat.jpg
 1. sergiu Reply

  Mie plata per click mi se pare cinstita plata per click si acum ca avem Google AdSense pentru pagini in romana nu vad de ce sa aleaga bloggerii serviciul de contextual al Neogen (Google clar va atrage mai multi clienti platitori = anunturi relevante + diversitate = conversie = bani mai multi).
  Cat despre anunturi pentru bloguri, ma astept de la Neogen sa lanseze un serviviu cat de curand, pentru ca e piata care va creste si daca ai resurse clar merita sa intri.

 2. Cristi Roman Reply

  Mi-a fost atat de bine la Sibiu si pe Transfagarasan, refuzind Bulgaria…….Dar, recunosc, fiecare a mers unde i-a placut mai mult sa mearga.

 3. serban Reply

  Bineinteles ca o sa incerc sa trag spuza si pe turta mea, intreband: care este locul siturilor specializate in ecuatie? Stiind ca specializare=vizitatori mai putini, dar ‘de nisa’, s-o fi gandit neogen sa vanda cumva publicitate la biscuiti pentru catei exckusiv pe siturile dedicate animalelor? Eu zic ca ar fi o strategie buna, mai ales ca google imi arata un anunt despre viata lui Isus in mijlocul unui articol despre avocado. Nu ma iau de google, spun doar ca un om este mai bun decat un robot…

 4. lovingvama Reply

  “să ajungă şi el la mine pe blog”

  Parcă sună mai elegant şi mai româneşte “pe blogul meu” 😉

 5. Daniel Reply

  Poate-s putin offtopic, dar nu inteleg chestia asta romaneasca implementata 99% si de Neogen cu preluatul de la sabloane de situri pana la retete de succes. Chiar tot ce a mers in alta parte va merge si in Romania? Nu e putin exagerata chestia asta? Neogen nu pare o companie iesita din comun. Nu pot vorbi de toate functionalitatile portalului ci doar de bestjobs si sectiunea video. Primul sit este ok ca functionalitate si 0 ca inovatie fiind o copie. O alta chestie enervanta pentru mine ca utilizator e ca schimba functionalitatile sitului fara nici macar un simplu anunt. Pur si simplu te trezesti intr-o zi ca o optiune nu mai exista pentru “In urma numeroaselor cereri de la utilizatori, a fost scoasa aceasta rubrica.” Iar sectiunea video nu putea sa lipseasca din “portalul” Neogen. Iar clipul de introducere al celor de la Neogen va ramane in istorie pentru “cum sa nu faci un clip de introducere”.
  N-am nimic cu oamenii de la Neogen, poate cei care platesc pentru serviciile lor sunt multumiti, dar m-am cam saturat de companiile romanesti care copie tot cu o exceptie: atitudinea fata de client.

 6. Iulian Comanescu Reply

  Daniel: da, ai dreptate, Neogen nu e o companie ieşită din comun, cu excepţia traficului imens şi a banilor. A vândut recent acţiuni în valoare de aproape 6 milioane la un fond de investiţii numit Tiger. 6 milioane e cam suma pe care Rignier a cumpărat “Evenimentul zilei” prin 2003, ca să îţi dai seama de ordinul de mărime.

  Lumea prezentă la Ruse a vorbit la unison în privinţa faptului că Trilulilu.ro e, de exemplu, mai bun decât Video.Neogen.ro. Călin Fusu n-o să se supere, sper, dacă dezvălui o discuţie particulară. I-am spus că au nevoie de usability testing pentru lansările lor, iar el mi-a zis că e destul de costisitor. Eu cred că merită banii.

  Genul ăsta de a copia s-a petrecut foarte mult şi în presa scrisă şi audiovizuală din România, chiar dacă a fost ceva “onest”, prin titluri luate în franciză, publisheri străini veniţi aici şi formate achiziţionate. Cred că România e mult mai puţin specifică decât pare şi în acelaşi timp sunt de acord cu tine că orice concept străin trebuie să treacă printr-o adaptare atentă.

  Cu sau fără protestele cuiva, Neogen a crescut foarte tare prin copierea unor concepte. Dincolo de problema etică, succesul companiei depinde într-un viitor oarecare de funcţionalitatea chestiilor respective.

  Vezi şi aici, despre ce vrea şi ce gândeşte Călin Fusu:

  http://www.comanescu.ro/ymterviu019-calin-fusu-neogen-despre-cum-face-el-bine-oamenilor.html

 7. lovingvama Reply

  Am să-i spun şi lui.
  Nu ştiam că exprimarea nu îţi aparţine, pentru că era o relatare, nu un citat.

 8. Iulian Comanescu Reply

  Lovingvama: Există ceva numit vorbire indirectă. După un “a spus că”, “a întrebat dacă”, redai fără ghilimele spusele omului.

  A, şi eu unul nu ţin deloc să fiu elegant aici. Cred că blogurile au o calitate: zgâlţâie puţin registrul cult al limbii române, care e cam plicticos după 50 de ani de comunism. S-ar putea ca exagerările care se poartă, în sens de înjurături şi altele asemenea, să ducă în timp la ceva bun.

 9. e - Relatii Publice » Blog Archive » Blogaria-da, Blogaria-nu… Reply

  […] Asadar, Blogaria fuse si se duse. Si, sarind peste “pagina pentru eternitate”, Iulian Comanescu o expediaza in cateva cuvinte: Una peste alta, desigur ca Neogen are probleme de imagine pe care a vrut sa le rezolve cu vederea asta la fata, ca orice chestie mare – si mai ales ca orice chestie care a mai calcat pe-alături in viata ei institutională, ceea ce inseamnă in ultimă instanta tot orice chestie mare din Romania. […]

 10. Denisa - BLOG my mind Reply

  Hop şi eu, după două zile (despre Blogaria)…

  Abia acum am ajuns acasă şi, deşi, teoretic, trebuia să pot lega nişte idei, oboseala + cele două beri băute azi mă cam doboară. Prin urmare, o să mă folosesc de dragele de liniuţe şi voi…

 11. Blogaria (detalii) Reply

  […] Acest articol trebuia sa apara aseara, dar, din lipsa de net, acest fapt nu s`a prea putut realiza. In fine, mai bine mai tarziu decat niciodata. Sa trecem la detaliile promise. Vineri am ajuns in Bucuresti pe la ora 13. La gara m`a asteptat lovingvama, cu care am stat la o bere s`o discutie pana a aparut, o ora jumate mai tarziu, si Denisa. Dupa aparitia Denisei am plecat toti spre metrou si am ajuns in Herastrau, unde ne`am intalnit cu Piticu si Innocente. Ne`am plimbat vreo ora p`acolo, s`au facut poze la rate si veverite. Dupa ce ne`au plantat la o terasa, cuplul Piticu-Innocente si`a luat zborul spre serviciu, lasandu`ne amanet in Herastrau. In acel punct, Piticu inca nu filma. A aparut si Axella dupa vreo ora, si am continuat discutiile impreuna cu niste beri reci. Din Herastrau am ajuns la Paul de unde, dupa un dush si ceva mancare, am plecat la intalnirea cu bloggerii care nu veneau in Bulgaria. Ne`am intalnit in Regie, in Maxx, cu Cristi Greger, Goja si Gramosii (felicitari pentru noul membru al echipei). S`a lasat cu pizza, cu bere, cu sucuri si alte chestii ne demne de luat in seama (cum ar fi cafele si apa plata). S’a discutat, s`a ras, s`au promis veniri spre Iasi, s`a primit rest o ciocolata Tigrut in loc de guma Orbit, tot tacamul. Pe la vreo 12-1 noaptea s`a plecat spre locurile de dormit ale fiecaruia, unde s`a prestat despre somn. Sambata dimineata, ne`am intalnit in Piata Revolutiei cu restul de bloggeri si echipa Neogen. Zoso era deja acolo, ajuns de blestemele lui Ciutacu si Badea, cu un ochi umflat de la curent (a zis el, eu tot cred ca l`a pus careva pe toaca si i`a platit ceva la mama omida…), impreuna cu Piticu si Arhi. A aparut si boyarul, Mircea Scarlatescu (caruia ii multumesc din suflet pentru cablul de date), Iulian Enache, Canalia, Swamp, Subiectiv si, mai spre final, lovingvama si Iulian Comanescu (ms pentru poza ). Piticul a inceput sa filmeze. Dupa ce a facut Ana de la Neogen prezenta (da, pe hartie ca la clasa I, atunci cand se pleaca in tabara, sa vada educatoarea daca n`a uitat vreun ciutan la baie sau la chioscul de inghetata) s`a purces la drum. In autocar, s`a decis impartirea pe categorii: aia importanti in fata (Scarlatescu, Andras, Comanescu, Noro, boyarul, Canalia si Mihaela (denumita generic in continuare “aia de la Business Standard” sau, mai scurt, doar “aia”) iar agaricii veniti sa se simta bine in spate (eu, zoso, arhi, piticu, swamp, denisa, lovingvama si, dupa ce s`au plictisit enorm in fata, ana si subiectiv). La un moment dat l`am chemat si pe boyarul, ca prea statea planta p`acolo… Piticul filma in continuare. Am ajuns la vama unde, asa cum a spus si Arhi si Iulian Enache, s`a trezit un vames sfidat de atitudinea noastra. Pentru ca nu cascam gura la el si`l sfidam (mai mult Iulian care facea transfer de ringtoane cu rasul lu` piticu prin bluetooth). A trecut si asta, si, pe drum spre hotel, din motive fiziologice autocarul a oprit. Langa o padurice unde, eu si Arhi a trebuit sa scapam de presiune. Bineinteles sub lentila camerelor de luat vederi si a aparatelor foto… Am ajuns la hotel. Am ramas in autocar toti aia din spate, sa vedem daca ne simte careva lipsa. Nu ne`a simtit nimeni lipsa, asa ca am coborat si am mers si noi spre hotel. Ana impartea camerele. S`a facut imparteala si s`a purces la dusuri, la schimbat hainele transpirate cu alea ude din rucsac, etc. Piticul inca nu se oprise din filmat. Apoi, hai la masa. Intre timp a aparut si Calin Fusu cu doua reprezentante (si ale sexului frumos – mai ales Elena -) Neogen Bulgaria. La masa, mi`am gasit loc langa zoso, dar l`am schimbat repede cu unul langa Fusu, din motive de pupat in fund, poate pica ceva. N`a picat. Ghinionul. S`a vorbit cat s`a vorbit, apoi s`a mancat o salata bulgareasca si s`a trecut la piscina. Unde a fost balaceala cat incape. S`a revenit la masa pentru felul doi dupa care s`a ridicat lumea, la indemnul lui Fusu, si s`a trecut la discutiile alea pentru care de fapt am venit. Chiar daca am fost unul dintre cei (cinci) care am vorbit, nu prea am inteles mare lucru din toate chestiile discutate… Arhi era ocupat cu pupicii pe fesele lui Fusu, eu incercam sa`l conving sa schimbam locurile (din acelasi motiv), zoso explica de ce n`ar merge nimic din ce s`ar discuta, lovingvama venea cu idei “originale” dupa cinci minute dupa ce le spunea zoso si nu intelegea de ce radea lumea, subiectiv era de acord cu mine (cel putin la faza cu “pay per post”), iar restul asteptau pauza de piscina si de baut, dovada fiind faptul ca n`au scos nici un cuvant. Piticul filma. Dupa vreo doua ore s`a terminat discutia, si s`a purces la distractie. Care a fost din plin. Distractie d`aia romaneasca. Ceea ce m`a convins ca bloggerii stiu sa se distreze. S`a mai facut odata baie in piscina, Arhi facea ca balena, eu incercam sa`l nimeresc pe Subiectiv cu mingea in cap atunci cand sarea (ceea ce s`a si intamplat o data), a aparut si Denisa la balaceala, apoi Fusu. Din motive necunoscute inca, lovingvama se chinuia c`un colac in piscina aia adanca de 2 metri… Dupa ce ne`am incretit toti de la apa, s`a strigat masa de seara, asa ca am purces spre potol. Dar, in drum, Arhi si cu mine am descoperit o sala de forta. In care, pentru cateva minute, mi`am etalat forta muschilor tragand de fiare, fara nici cea mai mica idee de febra musculara care urma sa ma loveasca a doua zi. S`a mancat cina, apoi s`a lasat cu bautura (Ciociosan n`am baut deloc, am preferat sa nu schimb berea, asa ca, inafara de bere n`am mai gustat nimic) si discutii. La 00:46 (nu bagati in seama gurile rele care au transformat ora in 22:30 – la 22:30 a plecat “aia” la somn -), rupt de oboseala fiind, m`am retras in linistea camerei 23 unde eram cazat, impreuna cu Denisa. Piticul n`a filmat asta, asa cum n`a filmat, de fapt, toate lucrurile interesante… Duminica dimineata, liniste… Arhi era teleghidat, Subiectiv nega vehement relatia sa cu acea masa, se vorbea incet si inca se mai tineau ochii inchisi daca aparea in cadru vreo lumina puternica. Piticul reincepuse filmarea. La masa pe terasa am aflat ce`am pierdut c`o seara inainte. Dar asta stiti deja de pe celelalte bloguri. Mictiunea matinala in piscina hotelului (in care inca se afla si in care isi pierduse ochelarii Arhi), umplerea aceleaiasi piscine cu boabe de orez si porumb puternic alcoolizate, ruperea mesei respective de catre Subiectiv (despre care gurile rele spun ca s`ar fi indragostit si dorea cu ardoare s`o duca in camera dar, din cauza avansatei stari de ebrietate s`a dezechilibrat si, cu tot cu masa, a cazut peste masa la care serveau in liniste un pahar de whiskey Iulian Enache, Arhi, Piticul si Zoso, facand`o bucati cu toate paharele si sticlele de pe ea) si vizionarea de filme porno (si discutii despre biznisuri) ale “partii serioase” din grup (nu dau nume, pentru ca nu s`a precizat decat vag). Seara s`a incheiat cu urlete (ne bagate in seama) la usa mea si a Denisei, apoi cu cantarea de lamultzanuri lui Subiectiv si Fusu. Fusu, obisnuit cu paparazzi, si`a tras patura peste cap. Subiectiv n`a reactionat. Nici la palme. Piticul n`a filmat. Dupa alta repriza de ras, s`a lasat cu plecarea spre Bucuresti. Nu inainte de infratirea lui Calin Fusu si a lui lovingvama cu restul bloggerilor care`si lasasera (din picioare de pe marginea piscinei) fluidele in respectiva apa, in acorduri de “Desteapta`te romane”. Cu alte cuvinte, cei doi mai sus mentionati au facut o ultima baie in piscina botezata de cativa bloggeri c`o seara inainte. Piticul filma. S`a plecat la Bucuresti cu autocarul, ni s`au dat tricouri (canalia a castigat si biletele de la Coke Live…), de unde am luat trenul spre Iasi. […]

Post your thoughts