Blasfemii chinezeşti

Iisus revista chinezeasca

Iisus revista chinezeasca

Aşa arată coperta revistei chinezeşti “So Rock!”, cu titlul: “New Year / God Bless Every Fxxking Guy”. Greu de înghiţit pentru orice occidental cu un minim de sentimente religioase; stau şi mă-ntreb cum li se par chinezilor toate jocurile imagistice ale Occidentului cu Buddha, Împăratul de Jad sau I-Ching-urile care se dau la pachet cu revistele de femei.

 1. alu Reply

  tocmai in china ar trebui incurajat freedom of speach
  occidentul rulez pentru acest motiv, ca nu se ne oftica
  sa inteleg ca nu te uiti la southpark

 2. fLoreign Reply

  Chestiile astea nu-l ating pe chinezul de rand. Este infiorator cat de amalgamata si de putina cultura contemporana universala au. Pe de alta parte, societatea in care au trait i-a dotat cu alte calitati bine cotate in Vestul salbatic: muncitori, docili, accepta salarii de nimic, sunt experti in perierea sefului; punctul lor forte este comunitatea de chinezi. Peste tot in lume, asta este un factor foarte important, nu vrei sa te pui impotriva lor ca si grup.

  Am avut la un moment dat imprudenta sa intreb un amic chinez despre masacrul din piata Tien-An-Men. A urmat o jumatate de ora in care omul, cu un ton usor revoltat, dar si oarecum speriat, mi-a spus cat de abjecti pot fi Dalai Lama si acolitii sai, dar si despre implicarea unor grupuri teroriste islamice in regiunile cu populatie uighura. Cateva saptamani mai tarziu am aflat din presa de omul de la ProTV care a filmat granicerii chinezi impuscand transfugi tibetani la granita nepaleza. Nu am mai repetat greseala.

  Ca sa raspund la intrebarea ta, eventual s-ar revolta la o coperta cu Mao implicat intr-o activitate lubrica. In fine, depinde foarte mult de targetul revistei. Cel pe care il prezinti aici pare vag asemanator cu cel care ar aprecia albumul “Chinese Democracy” al Guns N’Roses, abstractie facand de titlu.

 3. Mircea Popescu Reply

  Trecand peste partea cu blasfemia etc, coverul arata chiar haios.

  Am vazut cu siguranta mult mai proaste.

  Oare ce-i mai imoral, o coperta de revista urata, ori o coperta de revista cu Isus si chitara ?

 4. Dan Reply

  @alu, in Occident esti cu adevarat liber(a) sa spui ce vrei doar daca esti femeie afro-americana lesbiana… se pare ca tu nu te uiti la Southpark :))

 5. mozzy Reply

  Personal, gasesc imaginea foarte amuzanta… si nu sunt chinez.

  Sincer, in anul 2009 AD, nu cred ca astfel de imagini ar trebui sa bulverseze pe cineva, poate cel mult vreun grup de babe surferițe. Fiecare dintre noi ar trebui sa poata face diferenta intre credinta adevarata si divinizarea unor obiecte precum poze, sculpturi, desene samd. Alfel spus, un bun crestin eu cred ca este mai degraba cel care intelege spiritul religiei, ajutandu-si semenii, de exemplu, sau renuntand la egoism in favoarea altruismului, decat cel care da bani la un popa pentru a fi izbavit de pacate.

  A, si sa nu uitam celebrele caricaturi cu Profetul Mahomed, care au starnit atata manie in lumea islamica, de neinteles pentru noi. Dar, tinand cont ca deja exista crestini care considera ca Isus a fost casatorit si a avut un copil, nu cred ca poze sau caricaturi mai pot starni proteste violente. Pana la urma, Isus s-a nascut ca un om, de ce nu i-ar fi placut si muzica rock, daca ar fi putut sa o asculte?

 6. Marius Muscalu Reply

  daca ar arata asa icoanele si la biserica, as merge si eu 🙂 nu exista blasfemi, exista doar oameni care se simt ofensati fara motiv.

 7. Marian S. Reply

  Chinezii astia probabil tocmai s-au uitat la “Jesus Christ superstar“.
  La ei ajunge mai greu…

 8. stranum53 Reply

  este într-adevăr o blasfemie, Iulian. şi partea mai proastă e că nu se rezumă la coperţi de reviste. din punctul ăsta de vedere unele comentarii de mai sus mi se par superficiale.

  problema cu adevărat serioasă este că mare parte din lucrurile “sfinţite” vândute la noi pe tarabe pe la sărbători sau hramuri (gen lănţişoare, iconiţe sclipicioase etc.) sunt chinezeşti şi ajung la noi prin Constanţa, şi apoi prin centre gen Flora sau Europa. nu trebuie să mă crezi, mergi şi verifică. piaţa noastră de obiecte religioase e literalmente inundată de ele. iar calitatea “artistică” a acestor obiecte e fix la nivelul imaginii pe care o reproduci tu în articol.

  nu e o problemă nici măcar faptul că sunt lucruri făcute în China, ci faptul că, încet dar persistent, credinţa religioasă a multor concetăţeni de ai noştri se acoperă cu un strat foarte gros de kitsch.

 9. adi b Reply

  Coperta respectiva este blasfemiatoare?? Pai atunci blasfemiator ar fi si citatul de pe Biserica Italiana aflata pe bd.Magheru ” Lasati copii sa vina la mine”. Poti intelege ABSOLUT ce vrei tu din asta. Vreti kitch adevarat, era o felicitare (tot chinezeasca) in care Isus aflat pe cruce facea cu ochiul atunci cind te uitati din alt unghi. Si btw. pentru cei ce se simt ofensati de respectiva coperta, este de la o revista de muzica ROCK, nu-ti convine continutul , nu o cumperi, citesti , te uiti la poze (banuiesc ca este scrisa in lb. chineza). Sunt si reviste de pop (in care copii de 13-14 ani invata cum se folosesc prezervativele si afla beneficiile sexului oral) si de muzica clasica……………….

 10. vasilissa Reply

  Eu una ştiam că sexul vinde. De-aia orice bere, maşină de spălat, pate de ficat, măslină trebuie antamează şi o duduie la care să aspire orice mascul sau la care să se viseze orice femeie… Uite că Iisus vinde şi el. E drept, nu la noi…

Post your thoughts