Bere la sticlă, Vîntu la Ziua, dar computere la Apple – ioc

Pe dinăuntru
UNU. Dragoș Rouă remarcă o subtilitate în toată nebunia asta cu iPhone-ul și Apple TV-ul: că Apple Computers Inc. și-a schimbat numele în Apple Inc., ceea ce, după Dragoș, înseamnă că nu mai face computere. Și dacă nu mai face computere, ce face? Tot felul de terminale greu de clasificat, care ne împing într-un viitor “distopic” (utopie neagră sau utopie pe dos – nu vreau să dau lectii, dar cuvântul e mai rar), în care “identitățile se vor amesteca”:

Asistam la o schimbare de paradigma pe cat de subtila, pe atat de importanta. Procesarea informatiei nu se va mai face in locuri traditionale si cu unelte standard. Se va face oriunde si se vor crea unelte ad-hoc. E ca un fel de dezlegare de pamint a iobagilor. O gramada de lucruri care pina acum aveau in spate unitati de lucru economice vor shifta in aceste mashinarii: vor aparea mashup-uri de tot felul: de la harti pe mobil, pina la deviceuri multimedia inteligente sau PDA-uri totale… Dupa cum vedeti, mi-e chiar greu sa-mi dau seama ce se mai poate face, dar stiu sigur ca se mai poate face, iar iPod-ul, cu intrega industrie pe care egenrat-o, e cel mai clar exemplu.

Bun-bun, frumos zis și bine gândit, dar pe mine nu mă prea sperie proliferarea asta de gizmos, fiindcă am senzația că toată gama de jucării va duce la apariția mai multor secte decât posesorii de iPod, de pildă, de laptop sau de PDA. În ultimă instanță, în toată confuzia asta, e vorba de personalizare, nu? Altfel unul n-ar vrea Suse Linux și celălalt Mac Mini cu OS X.

DOI. Ahaaa! zice X. Prodan (n-am descoperit prenumele), deci Vîntu are “Ziua”. X. Prodan a descoperit într-un editorial al lui Rareș Bogdan, de la “Ziua de Cluj”, afirmația că Vîntu deține în portofoliu și “Ziua”. Isteață observație, dar “Ziua de Cluj” e franciză “Ziua”, iar Rareș Bogdan și Sorin Roșca Stănescu vor spune că la Cluj se face ce politică editorială vrea Clujul…

TREI. Care bere e mai bună, în sticlă verde sau maro? Dacă nu știți, mergeți la Mituriurbane.vira.ro, care zice:

Pe vremea comunistilor berea imbuteliata in sticle verzi era mai proasta decat cea imbuteliata in sticle maronii. Pe acele timpuri, berea se comercializa nepasteurizata, perioada de garantie fiind in jur de 30 de zile. Procesul de fermentare putea continua in sticla, culoarea acesteia influentand prin cantitatea de lumina, calitatea berii.

Blogul e o colecție de anecdote referitoare chipurile la fapte reale, dar imposbil de localizat în spațiu și timp. Cam asta-i și definiția miturilor sau a legendelor urbane. Unele dintre cele de pe Mituriurbane.vira.ro – gen cea cu statuia lui Mihai Viteazu de la Universitate cu corpul Ioanei d’Arc – le-am mai citit prin presă, bine documentate, dar asta nu înseamnă că genul ăsta de colportaj nu e de esență folclorică. Așa-i și cu berea la sticlă, din câte-mi amintesc de pe vremuri, se putea întâmpla să bei bere cu gust de ulei, dacă îți luai bere la sticlă… maro îmi amintesc. Explicația: erau două tipuri de sticle, același design dar culori diferite, pentru bere și ulei. Cu recuperarea lui Ceaușescu, pe la sfârșitul anilor ’80 au început să apară niște sticle căcănii, vag-albăstrui (a, era și al treilea tip, transparente, pentru apă minerală), obținute din combinarea celor două culori.

Pe din afară
PATRU. Hai că m-am lungit cu blogurile românești, așa că o scurtez aici. O maimuțăreală de prezentare a iPhone-ului la “Saturday Night Live”:

Pentru oameni serioși, originalul:

Și, în fine, o prezentare din 1984, știți voi a cui. Locul: AGA Apple Macintosh.

UPDATE: Mă gândeam că am scris toate cele de mai sus cu ochii într-un ecran de dimensiuni apropiate de cele ale Mac-ului, iar acum I’m gonna lift my computer and go to HotNews. Ideea laptopului, e drept, aparține altcuiva, un tip pe nume Alan Kay, care printre altele a spus: “Cea mai sigură cale de a prezice viitorul este să-l inventezi.”

2 thoughts on “Bere la sticlă, Vîntu la Ziua, dar computere la Apple – ioc”

  1. Alan Kay este un tip extraordinar. Ma bucur cand mai gasesc oameni care au timp sa se mai uite ce-a scris Alan Kay. Mare parte din noi traim realmente in viitorul imaginat si creat de el, cel putin la nivel tehnologic

    In ceea ce priveste distopia, ea nu trebuie sa ne sperie, pentru mine e doar un exercitiu mental: plec de la trendurile actuale si pun o lupa peste ele. Daca as pleca de la trendurile din ’89-90, ani in care, in ciuda lipsurilor economice, cantitatea de entuziasm din oameni era absoluti incredibila, probabil as vedea o utopie roz…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *